Κρήτη: Δυστοπικό το τοπίο λόγω αφρικανικής σκόνης
Aπόκοσμες είναι οι εικόνες που έρχονται από την Κρήτη, όπου η αφρικανική σκόνη έχει καλύψει σχεδόν τα πάντα δίνοντας στον ουρανό ένα βαθύ πορτοκαλί χρώμα. Ακόμα, η κακοκαιρία «Erminio», έχει προκαλέσει σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των σφοδρών καταιγίδων.
Οι σταθμοί ποιότητας αέρα που λειτουργούν από το Meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Δημαρχείο Ρεθύμνου και στο Αδελε (ως μέρος του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης Καιρικών Συνθηκών Ρεθύμνου) κατέγραψαν το μεσημέρι της Τετάρτης, συγκεντρώσεις που προσέγγισαν τα 1000 μικρογραμμάρια/κυβικό μέτρο.
Οι συγκεντρώσεις θα υποχωρήσουν σταδιακά από το βράδυ αλλά την Πέμπτη 2/4 νέο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης αναμένεται στο νησί.
Σύμφωνα με την Περιφέρεια Κρήτης, το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί κατά τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 2 Απριλίου 2026 σε όλο το νησί.
Εκτιμάται ότι ο ημερήσιος μέσος όρος συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων (PM10) ενδέχεται να υπερβεί τα 100 μg/m³ κυρίως στην Ανατολική Κρήτη (Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου), ενώ στη Δυτική Κρήτη το φαινόμενο αναμένεται ηπιότερο, με πιθανή υπέρβαση των 75 μg/m³.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το φαινόμενο αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση από την Παρασκευή 3 Απριλίου 2026.
Ρέθυμνο

Χανιά

Ηράκλειο
Προτεινόμενα άρθρα






