υπ-εργασίας-κορωνοϊός-επί-τάπητος-άδε-407108
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 10.03.2020 | 15:47

Υπ. Εργασίας-Κορωνοϊός: Επί τάπητος άδειες, μισθοί & καταβολή επιδόματος 718 ευρώ

Τις αναταράξεις που έχει ήδη προκαλέσει ο κορωνοϊός στις επιχειρήσεις, προσπαθεί να εξομαλύνει το Υπουργείο Εργασίας, ενθαρρύνοντας το ευέλικτο ωράριο και την τηλεργασία. Ανοιχτό, ωστόσο, παραμένει το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των επιχειρήσεων που έκλεισαν η ενδεχομένως κλείσουν ενδεχομένως στο μέλλον.

Στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο υπουργείο εργασίας με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργοδοτικών φορέων και της ΓΣΕΕ, οι προβληματισμοί επικεντρώθηκαν σε δύο άξονες: στη διευκόλυνση παροχής άδειας στους γονείς παιδιών που φοιτούν σε σχολεία των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία καθώς και στην καταβολή επιδόματος σε εργαζόμενους που έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους με κρατική εντολή.

Για το πρώτο, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος πρότεινε την εφαρμογή ενός μεικτού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο ένα μέρος της άδειας θα αφαιρείται από την κανονική, ένα μέρος θα επιβαρύνει τον εργοδότη και ένα το κράτος. Για παράδειγμα αν χρειαστεί ο γονέας να παραμείνει στο σπίτι για 40 ημέρες, οι 10 θα αφαιρεθούν από την κανονική άδεια.

Για το δεύτερο θέμα, της μισθοδοσίας, ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι ήδη υπάρχει ένα επίδομα του ΟΑΕΔ ύψους 718 ευρώ που καταβάλλεται όταν οι επιχειρήσεις κλείνουν για λόγους ανωτέρας βίας το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να εξεταστούν λύσεις.

Όπως επισημαίνει ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, «επειδή η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης οφείλεται σε λόγους «ανωτέρας βίας» οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να καταβάλλουν μισθούς στους εργαζόμενους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστολή λειτουργίας με ανωτέρα βία. Είναι επιτακτική ανάγκη η καταβολή μισθών – ενδεχομένως υπό την μορφή επιδότησης από τον ΟΑΕΔ – στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που κλείνουν».

Επιπλέον αν κριθεί κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης για λόγους νοσηλείας ή πρόληψης κατά του κορωνοϊου, ότι ο εργαζόμενος πρέπει να απομακρυνθεί από το χώρο εργασίας δικαιούται ότι και κατά τη διάρκεια άδειας ασθενείας :

α) να λάβει από τον εργοδότη τις αποδοχές μέχρι έως ενός μήνα, εάν ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει στην εργασία του ένα έτος

β) να λάβει από τον εργοδότη τις αποδοχές μέχρι έως δεκαπέντε ημερών, εάν ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει 10ήμερη παροχή εργασίας αλλά δεν έχει συμπληρώσει έτος.

«Οι προτάσεις, που διατυπώθηκαν στη σύσκεψη, θα αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής επεξεργασίας»

Σε δηλώσεις του, ο κ. Βρούτσης ευχαρίστησε τους κοινωνικούς εταίρους για την άμεση ανταπόκρισή τους στη σημερινή έκτακτη πρόσκληση και, κυρίως, για το πνεύμα συνεργασίας και ευθύνης που επιδεικνύουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. «Συμφωνήσαμε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και τακτικών συναντήσεων για την από κοινού αντιμετώπιση της απειλής του κορονοϊού, πολιτεία, εργαζόμενοι και εργοδότες μαζί. Οι προτάσεις, που διατυπώθηκαν στη σύσκεψη, θα αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής επεξεργασίας και θα αξιοποιηθούν πολύ σύντομα στο πλαίσιο της επόμενης δέσμης μέτρων των κυβερνητικών παρεμβάσεων» σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός, διατυπώνοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι και αυτήν την κρίση «θα την αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, συντεταγμένοι και θα συμβάλουν όλοι από κοινού – εργοδότες, πολιτεία και εργαζόμενοι».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε ότι μία επιδημία, όπως ο κορονοϊός, πολλώ δε μάλλον μία ενδεχόμενη πανδημία, δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά, «θα μας πλήξει όλους». «Γι’ αυτό, πρέπει όλοι με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πειθαρχία, να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε όποια φαινόμενα παρουσιαστούν. Ελπίζω να μην είναι σαν αυτά που βλέπουμε στη γειτονική μας χώρα, την Ιταλία» υπογράμμισε ο κ. Παναγόπουλος.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε: «Σε αυτήν τη σύσκεψη με το υπουργείο Εργασίας και τους εργοδοτικούς φορείς, θέσαμε ένα πλαίσιο και ζητήσαμε να μεταφερθεί στους αρμόδιους φορείς η ανάγκη να ενισχυθεί η δημόσια δομή υγείας, η οποία, τις επόμενες ημέρες και όσο εξελίσσεται η επιδημία, θα υποστεί τεράστιες πιέσεις. Ταυτόχρονα, ζητήσαμε να μην επιχειρήσουν κάποιοι να δώσουν ταξική διάσταση, δηλαδή να κερδοσκοπήσουν πάνω στον πόνο και να προχωρήσουν σε παραβατικές και καταχρηστικές συμπεριφορές, εκμεταλλευόμενοι μέτρα πολλές φορές έστω και καθ΄ υπερβολή. Καλούμε τους εργαζόμενους, όταν υπάρξουν τέτοια φαινόμενα, να τα καταγγέλλουν άμεσα στα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα, στα σωματεία, στις Ομοσπονδίες και τη ΓΣΕΕ».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε κάθε μέτρο που μπορεί να περιορίσει τη μετάδοση του ιού» υποστήριξε ο κ. Παναγόπουλος, προσθέτοντας: «Με αυτές τις σκέψεις, κάναμε διάφορες προτάσεις στο υπουργείο που θα αφορούν και τη φύλαξη των παιδιών σε ενδεχόμενο κλείσιμο σχολείων και, βεβαίως, είπαμε ότι το κόστος θα πρέπει να το αναλάβουμε όλοι. Να μεριμνήσει η πολιτεία και στο Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 του μήνα, όπου θα συζητηθούν τα μέτρα και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη, η χώρα μας, που έχει υποστεί τεράστια πλήγματα, λόγω της δεκαετούς κρίσης, να βρει έναν τρόπο να κερδίσει πόρους, για να αντιμετωπίσουμε, όσο το δυνατόν αποτελεσματικά, αυτήν την πληγή».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν, έχουν υποστεί πλήγμα, ενώ ανέφερε ότι, στα τέλη του Μαρτίου, θα γίνει μία συνολική αποτίμηση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, ό,τι αποφασιστεί, θα πρέπει να αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, «καθώς πρόκειται για μία συγκυρία, την εξέλιξη της οποίας δεν μπορούμε να προβλέψουμε».