Υπ.Εργασίας-Εργατικά ατυχήματα: 195 μηνύσεις σε δήμους για μη τήρηση κανόνων υγείας και ασφάλειας

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Νεφελούδης και ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Πάνος Κορφιάτης, συναντήθηκαν σήμερα με αντιπροσωπεία της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα δύο τελευταία χρόνια, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου και μέχρι τον φετινό Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της δράσης του Σ.ΕΠ.Ε. για την εφαρμογή και τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., διενεργήθηκαν συνολικά 1.564 έλεγχοι και υπεβλήθησαν 195 μηνύσεις/ μηνυτήριες αναφορές.

Αναλυτικά:

Το 2016 διενεργήθηκαν 416 έλεγχοι σε Ο.Τ.Α. και υπεβλήθησαν 40 μηνύσεις/ μηνυτήριες αναφορές.

Το 2017, στο πλαίσιο του προγραμματισμού κάθε Περιφερειακής Υπηρεσίας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικά εκτεταμένοι έλεγχοι στους Δήμους όλης της χώρας, εστιάζοντας σε σημεία ελέγχου που στατιστικά εμφανίζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα (διαδικασίες αποκομιδής απορριμμάτων, παροχή και χρήση Μέσων Ατομικής Προστασίας, υγειονομικός έλεγχος κλπ) καθώς και στην υιοθέτηση και εφαρμογή ασφαλέστερων εργασιακών πρακτικών. Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν 602 έλεγχοι και υπεβλήθησαν 95 μηνύσεις/ μηνυτήριες αναφορές.

Το τρέχον έτος και μέχρι τον Σεπτέμβριο 2018 έχουν διενεργηθεί 546 έλεγχοι και υπεβλήθησαν 60 μηνύσεις/ μηνυτήριες αναφορές.

Το Υπουργείο Εργασίας, συμμετέχοντας στην Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών για την αξιολόγηση και την αναβάθμιση του πλαισίου παροχής Μέσων Ατομικής Προστασίας και μέτρων προστασίας της ασφάλειας και υγείας στους Ο.Τ.Α., συνεισφέρει με εξειδικευμένα στελέχη του και την εμπειρία των ελεγκτικών μηχανισμών του στη συνολική αναβάθμιση του πλαισίου προστασίας των εργαζομένων στους Δήμους.

Τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών θα συνεχίσουν να εργάζονται εντατικά για την αναβάθμιση και τη διασφάλιση τήρησης του πλαισίου υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΗΜΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ, ΜΗΝΥΣΕΙΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!