Ξενογιαννακοπούλου: Απάντηση σε Μητσοτάκη με διευκρινίσεις για 3Κ, προσλήψεις

Η υΠΔΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ήταν η τρίτη υπουργός μετά τους Χαρίτση, Πολάκη, που επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ.Μητσοτάκη για τις δηλώσεις του σχετικά με τις προσλήψεις στο Δημόσιο και ειδικότερα την 3Κ. Συγκεκριμένα, η κ. Ξενογιαννακοπούλου μιλώντας σήμερα στη Βουλή

επί του του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία: α) της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Οκτωβρίου 2016, για την προσβασιμότητα των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα και β) του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/2455 του Συμβουλίου της 5ης Δεκεμβρίου 2017», διευκρίνισε ότι «η 3Κ για την καθαριότητα των Δήμων είναι βάσει ανταποδοτικών πόρων και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε Κόμμα που υποτιμά τον ρόλο που διαδραματίζουν οι υπάλληλοι της καθαριότητας στους δήμους για την υγιεινή και την ποιότητα ζωής των πολιτών», πρόσθεσε. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι το 2018 έγιναν 1400 προσλήψεις στην υγεία, ενώ προγραμματίζονται και άλλες το 2018.

Αναλυτικά η τοποθέτηση της υΠΔΑ:

«Θα ήθελα να κάνω μια αναφορά σχετικά με όσα είπε χθες ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,  κ. Μητσοτάκης, σε συνάντηση που είχε με την Ένωση Νοσηλευτών, ότι η Κυβέρνηση αυτή προσλαμβάνει υπαλλήλους στην καθαριότητα των δήμων και όχι νοσηλευτές.

Θέλω, λοιπόν, να διευκρινίσω κάποια θέματα. Πρώτα απ’ όλα, η 3Κ για την καθαριότητα των Δήμων είναι βάσει ανταποδοτικών πόρων και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε Κόμμα που υποτιμά τον ρόλο που διαδραματίζουν οι υπάλληλοι της καθαριότητας στους δήμους για την υγιεινή και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Επίσης, να ενημερώσω ότι οι προσλήψεις που εγκρίθηκαν το 2018 όσον αφορά τους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι χίλιες τετρακόσιες(1.400). Αυτά είναι τα ακριβή στοιχεία που σας δίνω με βάση αυτά που έχουμε εγκρίνει. Επιπλέον, για το 2019 με σαφή δέσμευση του Πρωθυπουργού, στο πλαίσιο των εννέα χιλιάδων  προσλήψεων που προγραμματίσαμε σύμφωνα με τον κανόνα ένα προς ένα, η Υγεία είναι βασική προτεραιότητα.

Επομένως, αυτή η κριτική από τον κ. Μητσοτάκη είναι αβάσιμη. Δεν μπορεί να αναφέρεται σε προσλήψεις στην Υγεία, ενώ επιμένει στην επιστροφή στον μνημονιακό κανόνα ένα προς πέντε, που θα σήμαινε για το 2019, μόλις 1.800 προσλήψεις αντί των 9.000 που προγραμματίζουμε. Οι 1800 προσλήψεις οριακά θα κάλυπταν τις πάγιες ανάγκες του Δημοσίου,  όπως οι παραγωγικές σχολές της Αστυνομίας και  του Στρατού.

Δυστυχώς, νομίζω ότι αυτά είτε λέγονται απλώς για αντιπολίτευση, είτε κρύβεται από πίσω η λογική ιδιωτικοποίησης πλευρών της ευρύτερης δημόσιας λειτουργίας, όπως είναι η καθαριότητα στους δήμους».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, 3Κ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!