Χαν: Εκκίνηση μέσα στον Απρίλιο τα έργα για τους αυτοκινητόδρομους

Απεμπλοκή στο ζήτημα των αυτοκινητοδρόμων, εντός του μηνός, προέβλεψε ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, από το βήμα του 1ου Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Προγραμματικής Περιόδου 2014–2020, και προανήγγειλε έμφαση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, μέσω του ΕΣΠΑ. «Το θέμα δεν είναι απλά πώς θα δώσουμε χρήματα για να αντιμετωπίσουμε ένα κατεπείγον πρόβλημα», είπε, καθιστώντας σαφές ότι «στη νέα προγραμματική περίοδο θα δοθεί έμφαση στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα».

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις από το νέο ΕΣΠΑ, ανέφερε ότι ο μηχανισμός πρέπει να κατευθυνθεί σε σύγχρονες τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων και για επενδύσεις στην ενέργεια και τον τουρισμό με έμφαση στη σύνδεση του τελευταίου με τον πολιτισμό. «Δε φτάνει ο ήλιος και η θάλασσα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χαν είπε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο διαχείρισης των κονδυλίων του επόμενου ΕΣΠΑ και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί και η εξειδίκευση των προγραμμάτων. Να δοθούν λεφτά σε έργα που αλλάζουν την Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Χαν.

Σε δηλώσεις του, ο επίτροπος σχολίασε ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη για τους αυτοκινητόδρομους, «αλλά προβλέπω λύση και εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος ώστε να αρχίσουν οι κατασκευές εντός του μήνα», είπε.

Ο Κωστής Χατζηδάκης είχε αναφέρει λίγο πριν ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον κ. Χάαν για να συζητηθούν τα έργα του τρέχοντος ΕΣΠΑ με έμφαση στα έργα προτεραιότητας και τους αυτοκινητόδρομους, καθώς αναμένουμε επίσημη έγκριση από τις υπηρεσίες της ΕΕ σε ότι αφορά στην ελληνική πρόταση για την απεμπλοκή των αυτοκινητοδρόμων.

Σε ότ,ι αφορά στα κονδύλια που θα έρθουν στην Ελλάδα για τη νέα προγραμματική περίοδο έως το 2020 αναλύονται ως εξής 16 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, 4 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Αλέξανδρου Μπαλτατζή και 15 δισ. ευρώ από άμεσες αγροτικές ενισχύσεις και 500 εκατ. ευρώ για δράσεις προστασίας με έμφαση στη λαθρομετανάστευση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου σημείωσε ότι δίνεται πλέον μικρότερο βάρος σε υποδομές και πολύ μεγαλύτερο σε άξονες όπως η επιχειρηματικότητα, με έμφαση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία, την κοινωνική συνοχή, την κατάρτιση και την απασχόληση για να αντιμετωπιστεί η ανεργία και δράσεις για νέες τεχνολογίες και για την προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικά για το περιβάλλον ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη διαχείριση απορριμμάτων και στην πράσινη επιχειρηματικότητα.

Ακόμη, σημείωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, ενώ σχεδιάζεται ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο για τη μετά-μνημονιακή Ελλάδα.

Ο υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι κάθε περιφέρεια να έχει το δικό της πρόγραμμα και τα εθνικά τομεακά προγράμματα θα είναι λιγότερα.

Μέχρι το επόμενο φθινόπωρο θα είμαστε έτοιμοι, είπε ο υπουργός. Μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν 13 αναπτυξιακές ημερίδες σε όλες τις περιφέρειες και μέχρι τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εθνικό αναπτυξιακό συνέδριο. Μετά θα ξεκινήσει η εκπόνηση των προγραμμάτων και η οριστική υποβολή τους.

Τέλος, σημειώνεται ότι έξω από το Μέγαρο Μουσικής οι εργαζόμενοι της ΜΟΔ στις υπηρεσίες διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά ταμεία είχαν συγκέντρωση, διαμαρτυρόμενοι για «τα αυξανόμενα αντικίνητρα και την ελλιπή αναγνώριση της συνεισφοράς τους», όπως ανέφεραν οι ίδιοι.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:
Σαμαράς: Τέλος η εποχή των χαλαρών ρυθμών στο Δημόσιο

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ, ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ, ΧΑΝ, ΕΣΠΑ 2


Αφήστε μια απάντηση