χαμένος-θησαυρός-για-την-κυβέρνηση-ο-ι-118466
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 31.03.2016 | 21:27

Χαμένος θησαυρός για την κυβέρνηση ο ιατρικός τουρισμός παρά τις εξαγγελίες

Στο φόντο εξαγγελιών της κυβέρνησης για ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ υποδομών ιαματικού τουρισμού η Συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση που συνυπέγραψαν 51 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τον Ιατρικό Τουρισμό στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι  έχουν προεπιλεγεί από τον κλάδο του τουρισμού τρία έργα συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 112.000.000 ευρώ, Πρόκειται για έργο ιαματικού τουρισμού, μετατροπή του TAE KWON DO σε συνεδριακό κέντρο και τον εκσυγχρονισμό του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού.

Με δεδομένο ότι πολλά ακούγονται αλλά λίγα γίνονται τελευταία στο πεδίο του ιαματικού τουρισμού όπου η χώρα διαθέτει μοναδικό πλούτο η Όλγα Κεφαλογιάννη κάνει λόγο για «απόλυτη αδράνεια σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού». Όπως τονίζει «παρά τα βήματα που έγιναν στην περίοδο 2012 – 2015, όταν το Υπουργείο Τουρισμού εισήγαγε στην στρατηγική του τη νέα αυτή ειδική  μορφή Τουρισμού.»

Η Όλγα Κεφαλογιάννη σημειώνει ότι αυτή η μορφή τουρισμού «μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στην τουριστική προσφορά, να συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και να προωθήσει την ανάπτυξη των εγχώριων ιατρικών υπηρεσιών. Από το 2015, οι συναρμόδιοι Υπουργοί Τουρισμού και Υγείας αδρανούν» Καταλήγει λέγοντας: «Δεν έχουν πράξει τίποτε σχετικά με τη διαδικασία πιστοποίησης των ιατρικών παρόχων και τη δημιουργία του προβλεπόμενου μητρώου. Ούτε και για τη διαδικασία χορήγησης του Διακριτικού Σήματος Ιατρικού Τουρισμού, παρόλο που – από το 2014 – έχει νομοθετηθεί σχετική εξουσιοδότηση. Οι συναρμόδιοι Υπουργοί οφείλουν να εξηγήσουν με ποιο τρόπο διασφαλίζεται η ορθή άσκηση της δραστηριότητας του Ιατρικού Τουρισμού, δεδομένου ότι απευθύνεται σε διεθνές επίπεδο, και – πέραν της υποχρέωσης για την προστασία της υγείας – διακυβεύεται η εικόνα της χώρας. Οφείλουν επιπλέον, να απαντήσουν ξεκάθαρα αν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί για όσους ήδη δραστηριοποιούνται στον Ιατρικό Τουρισμό. Η Κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι ο Ιατρικός Τουρισμός είναι μια τάχιστα αναπτυσσόμενη αγορά, που μπορεί να προσφέρει σπουδαία αναπτυξιακή δυναμική προς όφελος της οικονομίας και των πολιτών. Αλλά και να λειτουργήσει θετικά για την ενδυνάμωση της διεθνούς παρουσίας της Ελλάδας. Όπως δεν αντιλαμβάνεται, παγιδευμένη στις ιδεολογικές της εμμονές, την ανάγκη για ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα βγάλει τη χώρα από το τέλμα της ύφεσης και της στασιμότητας».

Γιώργος Αλεξάκης