βούτσης-δεν-πάμε-σε-πρόωρες-εκλογές-ή-δ-176738
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 14.03.2015 | 11:57

Βούτσης: Δεν πάμε σε πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα – Τι δήλωσε για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Κόκκινη γραμμή της νέας κυβέρνησης η ανάσχεση όλων των πολιτικών λιτότητας, των συνεπειών της κρίσης, το άνοιγμα του δρόμου για την τακτοποίηση του ζητήματος του χρέους με απομείωσή του πέραν του 50%, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ο κ. Βούτσης ξεκαθαρίζει ότι «δεν είναι επιλογή μας να πάμε σε πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα» διότι υπάρχει πρόσφατη λαϊκή εντολή. Ακόμη προαναγγέλλει αλλαγή του εκλογικού νόμου και εφαρμογή απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα.

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Κύριε υπουργέ με την απόφαση του Eurogroup, εκτιμάτε ότι από την “ασφυξία” περάσαμε στο στάδιο των “τεχνικών αναπνοών”?

«Είναι θετικό είναι ότι υπάρχει ο χρόνος ώστε να γίνει κατανοητή η ανάγκη να περάσουν η Ελλάδα και η Ευρώπη σε μια διαφορετική πολιτική από αυτήν της λιτότητας. Αυτό είναι το πραγματικό κέρδος από τις μεταβατικές συμφωνίες, των τελευταίων ημερών. Σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι διατηρείται σε διεθνές επίπεδο, η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα και μάλιστα με πολιτικούς όρους.

Οπωσδήποτε όμως, δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί οι μεταβατικές συμφωνίες, δεν περιέχουν βασικά στοιχεία μιας πολιτικής που να αφορά την ανάκαμψη και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Αυτή είναι η πραγματικότητα αλλά και το πεδίο μιας σκληρής αντιπαράθεσης, η οποία συνεχίζεται από κύκλους των εταίρων που επιμένουν στη στρατηγική της λιτότητας και της αφόρητης συμπίεσης προς τον ελληνικό λαό. Το ζήτημα είναι δευτερευόντως οικονομικό και κατεξοχήν πολιτικό. Οξύνουν την πολιτική αντιπαράθεση για να αποφύγουν την επέκταση της αριστερής κοινωνικής ριζοσπαστικοποίησης των λαών. Εντελώς ανεύθυνα όμως διακινδυνεύουν την ανθρώπινη καταστροφή και την άνοδο στις χώρες τους της ακροδεξιάς εναλλακτικής….».

– Συχνά και εσείς και στελέχη σας επιμένετε ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο, άρα το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή πρόωρων εκλογών είναι πιθανόν και από τι θα εξαρτηθεί?

«Το αν θα αναληφθούν επιπλέον πολιτικές πρωτοβουλίες δεν αποτελεί ζήτημα που θα αποφασιστεί αυτή τη στιγμή. Δεν είναι πάντως, επιλογή μας να προχωρήσουμε σε περαιτέρω πολιτικές ενέργειες, διότι υπάρχει πρόσφατη λαϊκή εντολή. Καθοριστικής σημασίας είναι και η ευρύτατη λαϊκή συναίνεση που συνεχίζεται σε ότι αφορά τις πρακτικές αλλά και το ύφος της διακυβέρνησης. Το σχέδιο μας συμπεριλαμβάνει  την ύπαρξη μιας πραγματικής συμφωνίας, μιας έντιμης συμφωνίας. Με κόκκινη γραμμή την ανάσχεση όλων των πολιτικών της λιτότητας, των συνεπειών της κρίσης,  το άνοιγμα του δρόμου για την τακτοποίηση του ζητήματος του χρέους με απομείωση

του, πέραν του 50%. Μόνον έτσι θα ξεκινήσει η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα. Δεν θα αφήσουμε να σφίξει η θηλιά περαιτέρω στο λαιμό του λαού μας».

– Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να αποκτήσει εφεδρείες  για “εμπλουτισμό” του κυβερνητικού σχήματος και υπό ποιές προϋποθέσεις?

«Σας απαντώ ευθέως. Η κυβέρνηση συνεργασίας προχωράει καλά και δεν υπάρχει ανάγκη εκπόνησης ευρύτερης προγραμματικής συμφωνίας. Προς το δικό μας συμφέρον είναι να εξασφαλίσουμε ευρύτατες κοινωνικές και λαϊκές συναινέσεις όπως και να ανεβάσουμε την πειθώ μέσα στην κοινοβουλευτική διαδικασία έτσι ώστε να υπάρξει ευρύτερη σύγκληση στο νομοθετικό μας έργο. Πρωτεύων ζήτημα είναι η κοινωνία. Η οποία αντιλαμβάνεται την μεγάλη αλλαγή που έχει επέλθει στο πεδίο μιας ριζοσπαστικής και αξιοπρεπούς διεκδίκησης από τη χώρα μας, για ένα μέλλον διαφορετικό, από το προβλεπόμενο με βάση το μνημονιακό πρόγραμμα και τη συνέχισή του, αν είχαν επιλεγεί οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος».

– Άρα εκτιμάτε ότι οι πιέσεις και οι εκβιασμοί προς την Ελλάδα είτε από την ΕΚΤ είτε από την Κομισιόν θα ενταθούν…

«Πιθανότατα να ενταθούν, μέσω κύκλων και των δύο αυτών θεσμών. Ακριβώς επειδή αναλογίζονται μια πολιτική διακινδύνευση, σε λάθος βέβαια κατεύθυνση, στο βαθμό που επαναλαμβάνω, η ακροδεξιά σηκώνει μαζικά κεφάλι μέσα στις χώρες τους και αυτοί ασχολούνται με το να μην προχωρήσει ο «ιός» του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλους ευρωπαϊκούς λαούς. Πλην όμως, η σχετική συζήτηση και οι αντιπαραθέσεις που σημειώνονται εντός της ΕΕ, οι μεταξύ τους βεβαίως δευτερεύουσες αντιθέσεις αποτελούν  αποφασιστικό παράγοντα για να προχωρήσει η δική μας πολιτική και στρατηγική. Γι’ αυτό ποντάρουμε στο να κερδίζουμε συναινέσεις ή και την ανοχή πολιτικών ομάδων και παραγόντων εντός του Κοινοβουλίου και της Κομισιόν και ασφαλώς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σαφές είναι ότι έναντι της Ελλάδας δεν ακολουθούνται κανόνες, όπως για παράδειγμα οι βασικοί κανόνες της αλληλεγγύης και της κυβερνητικής σύγκλισης. Συνεπώς, είναι απολύτως προσχηματική και ψευδής η επίκληση του ότι στη βάση των κανόνων, δεν μπορεί να υπάρξει μια πολιτική που θα βοηθήσει ουσιαστικά στη ρευστότητα και την παραγωγική ανασυγκρότηση, με ρήτρα ανάπτυξης».

– Ακούγεται πως αν “σκοντάψουν” οι διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση θα στραφεί σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, δηλαδή από πού?

«Οι πηγές χρηματοδότησης, σε ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό σύστημα θα έπρεπε να ήταν  ανοιχτές από και προς όλους. Βεβαίως, στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος και των έντιμων συμφωνιών που θα τις διασφάλιζαν. Οι ρήτρες που απαγόρευαν στη χώρα, στην αρχή μάλιστα των μνημονιακών δεσμεύσεων, να απευθύνεται σε άλλες πηγές ήταν καταστροφικές. Με αυτήν την έννοια, όχι ως εναλλακτική, προσέξτε το αυτό, αλλά ως επικουρική και άκρως σημαντική, μπορεί πράγματι να υπάρξει και να ευοδωθεί η προσπάθεια για τη δημιουργία επενδύσεων και μέσω συμμετοχής στην αγορά ομολόγων στην ελληνική οικονομία από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

– Η Πρόεδρος της Βουλής θέτει ζήτημα ακυρότητας μνημονιακών νόμων λόγω Χρυσής Αυγής. Η  κ. Κωνσταντοπούλου εγκαλείται για τυπολατρία…

«Ο ελληνικός λαός, μέσω της ψήφου του, στις πρόσφατες εθνικές εκλογές έδωσε την απάντηση σε μία σειρά αντιδημοκρατικών πρακτικών, οι οποίες προέρχονταν από τα κόμματα της πρώην συγκυβέρνησης και είχαν υποβαθμίσει τη Βουλή. Το πολιτικό ζήτημα σε σχέση με τη νομοθεσία έχει λυθεί. Το τυπικό ζήτημα της ισχύος εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου, τίθεται κατά το Σύνταγμα, με τη ψήφιση νέων νόμων που θα αντικαταστήσουν αυτή τη νομοθεσία. Το ζήτημα είναι η ουσία της τοποθέτησης, για τα ζητήματα που προέκυψαν σε σχέση με τη δράση της Χρυσής Αυγής. Επ’ αυτών ως Αριστερά και ως άτομα έγκαιρα πήραμε θέση, και εκτεθήκαμε δημόσια».

– Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διαπρύσιος υπέρ της απλής αναλογικής, θα αλλάξετε τον εκλογικό νόμο προς αυτή την κατεύθυνση?

«Η Βουλή αυτή μπορεί να διαμορφώσει μια πλειοψηφία η οποία θα προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εφαρμογή της απλής αναλογικής, ως πάγιου εκλογικού συστήματος με συνταγματική θωράκιση. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πάρουμε την αναγκαία πρωτοβουλία, εντός της τετραετίας της διακυβέρνησης».

– Στην πρόσφατη κεντρική επιτροπή ασκήθηκε κριτική ακόμα και για “βαρωνίες εντός του κόμματος”. Μήπως ήλθε η ώρα για ένα νέο συνέδριο που θα κλείσει εκκρεμότητες του παρελθόντος?

«Σήμερα δοκιμαζόμαστε σε ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο, από αυτό που είχαμε συνηθίσει επί δεκαετίες. Να διεξάγουμε δηλαδή τις μάχες μας, κάθε ένας και κάθε συλλογικότητα με τη δική της διαδρομή και προέλευση. Σ’ αυτό το πεδίο της διακυβέρνησης και της άσκησης κοινωνικής πολιτικής, καλούμαστε να διαμορφώσουμε τις νέες συνθήκες και τις νέες προϋποθέσεις για μια ενότητα στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και εντός του κόμματός μας. Μία ενότητα, που θα διασφαλίζει το φερέγγυο πόλο για μια μακρόχρονη, ζωντανή και ελπιδοφόρα σχέση με την κοινωνία. Εάν και όποτε πρόκειται λοιπόν να υπάρξει μια συνεδριακή διαδικασία, αυτή θα πρέπει να έχει στην προμετωπίδα της, το συγκεκριμένο διακύβευμα της νέας εποχής, του παρόντος και του μέλλοντος, των νέων ερεθισμάτων και αντιθέσεων εντός των οποίων καλούμαστε καθημερινά, να διαμορφώσουμε και να ασκήσουμε μεροληπτική πολιτική υπέρ των αδυνάμων. Όχι τις παρούσες ή τις καταγεγραμμένες αδυναμίες του απώτερου και του πρόσφατου παρελθόντος. Είμαι πολύ αισιόδοξος, ότι όλοι μαζί, θα εντοπίσουμε το νέο πεδίο συζήτησης και τις συλλογικές απαντήσεις».