Βορειοανατολικό Αιγαίο: «Μάχη» για τα κλειστά κέντρα -Ξεκινούν εργασίες, αντιδρούν οι νησιώτες

  • Απο stergios
  • 22 Φεβρουαρίου 2020 - 10:16
  • Comments Off

Αντίθεση στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για δημιουργία υπερδομής για το προσφυγικό στο Αίπος, σε έκταση 620 στρεμμάτων, αποτυπώθηκε στην ομόφωνη απόφαση της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, που συνεδρίασε επί 3 ώρες το απόγευμα της Παρασκευής.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης καταδικάστηκε ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να εγκαταστήσει η δομή στο «17», με επικεφαλής παρατάξεων, συμβούλους, εκπροσώπους φορέων και πολίτες να ομονοούν στην ανάγκη κινητοποιήσεων τόσο με τη φυσική παρουσία των εκλεγμένων στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και των μηχανημάτων των Τεχνικών Υπηρεσιών.

Μετά από 3 ώρες συνεδρίασης το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων με όλα τα μέσα που διαθέτει, την ανάληψη δράσεων προς υποστήριξη των αποφάσεων του, εκφράζοντας την αντίθεσή του, στη δημιουργία δομής στη Χίο και την αντίθεση στη συνέχιση της λειτουργίας της ΒΙ.ΑΛ..

Παράλληλα αποφάσισε αντισταθμιστικά μέτρα μέσω της προστασίας της φύσης με προγράμματα αυτεπιστασίας, ώστε νομικά να υπάρχει κάλυψη για τη μετακίνηση μηχανημάτων στην περιοχή που θα εμποδίσουν την έναρξη εργασιών στο «17».

Η διορία

Με τη διορία, που έδωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στους τοπικούς άρχοντες των νησιών του Βορείου Αιγαίου προκειμένου να προτείνουν οι ίδιοι τους χώρους δημιουργίας των νέων κλειστών κέντρων να λήγει τη Δευτέρα και μέχρι σήμερα να μην έχουν υπάρξει προτάσεις από την πλευρά τους, η κυβέρνηση στέλνει σαφές μήνυμα ότι τα περιθώρια για διάλογο και αντιρρήσεις στερεύουν και το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στους χώρους που επιτάχθηκαν προχωρά κανονικά.

Άλλωστε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε από τις Βρυξέλλες ότι «η πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό υλοποιείται σύμφωνα με τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που θέσαμε και δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση σε σχέση με τα μέτρα που θα αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Με τακτική καρότου και μαστίγιου, η κυβέρνηση φροντίζει τις εντολές για την έναρξη της κατασκευής των κλειστών κέντρων, που αποτελούν κόκκινο πανί για τις τοπικές κοινωνίες, να συνοδεύουν δεσμεύσεις για γρήγορες διαδικασίες σε ότι αφορά τις αιτήσεις ασύλου και αποτελεσματική αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

«Είναι κρίσιμο να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά η διαδικασία ασύλου, καθώς και οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Θεωρώ απάνθρωπο αυτό που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή να καθυστερεί η απάντηση μιας αίτησης ασύλου επί δύο και τρία έτη. Αυτό αλλάζει. Οι νέες αιτήσεις ασύλου παίρνουν πρωτοβάθμια απόφαση σε 24 ημέρες, στα νησιά για τις νέες αφίξεις», επισήμανε για άλλη μια φορά ο κ. Μηταράκης.

Ξεκινούν διαγωνισμοί για τα κλειστά κέντρα

Όλα αυτά ενώ, όπως έχει γράψει νωρίτερα η aftodioikisi.gr, o υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης υπέγραψε την Παρασκευή (21.2.2020) τρεις αποφάσεις για τη διενέργεια διαγωνισμού που αφορά στη διαμόρφωση του χώρου των επιταγμένων ακινήτων σε τρία νησιά: Λέσβο, Χίο και Σάμο

Μάλιστα, σύμφωνα με τα έγγραφα του υπουργείου Μετανάστευσης η προεκτιμώμενη συνολική δαπάνη για την υλοποίηση του έργου «Προπαρασκευαστικές εργασίες περίφραξης και καθαρισμού» των εκτάσεων αυτών και στα τρία νησιά φτάνει τις 2.995.044,20 ευρώ, γεγονός που προϊδεάζει ότι το τελικό κόστος κατασκευής των κλειστών κέντρων δεν θα είναι καθόλου μικρό.

Κριτήριο για την ανάθεση των συμβάσεων είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη) και η πρόσκληση απευθύνεται σε τρεις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει ταχύτατα, το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας (24/02/2020).

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, ΧΙΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΣΑΜΟΣ, ΛΕΣΒΟΣ, ΔΟΜΕΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ, ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ, ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!