το-ατύχημα-και-τα-σενάρια-της-επόμεν-159142
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 03.07.2015 | 09:56

«Το ατύχημα» και τα σενάρια της επόμενης μέρα

Την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος προσπαθούν να «διαβάσουν» πολίτες, επενδυτές αλλά και πολιτικοί παράγοντες. Επί τάπητος έχουν τεθεί όλα τα πιθανά σενάρια είτε με κατίσχυση του «ναι», είτε του «όχι», τόσο για την εικόνα που θα παρουσιάζουν οι τράπεζες, όσο και το πολιτικό σκηνικό

Στην περίπτωση του «ναι» με βάση τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός την Πέμπτη στον ΑΝΤ1, θα υπάρξει αυτόματη διαδικασία κύρωσης της προτεινόμενης συμφωνίας από τη Βουλή και προώθηση εφαρμοστικών νόμων. Το ζήτημα είναι αν μια τέτοια διαδικασία θα γίνει με τον Αλέξη Τσίπρα στο «τιμόνι». Ήδη, τόσο με δηλώσεις της χτες η Ντόρα Μπακογιάννη (εμμέσως) και ο Σταύρος Θεοδωράκης θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί να παραμείνει στη θέση του επικεφαλής μια κυβέρνησης προθύμων να στηρίξουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Στην περίπτωση αυτή ερώτημα είναι εάν θα παραμείνει με τη σημερινή μορφή το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σενάρια

Ακόμα όμως κι αν επιλέξει ο Πρωθυπουργός να αποχωρήσει μένοντας «αμόλυντος» από μνημονιακές νομοθετικής ρυθμίσεις ο ΣΥΡΙΖΑ ή μέρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να στηρίξει νομοθετικές διαδικασίες ώστε να μην γίνουν εκλογές. Ουσιαστικά μια κίνησης ψήφισης θα σημάνει έναρξη διασπάσεων εφόσον πολλά στελέχη θα αναγκαστούν σε ανακόλουθη με τα λεγόμενά τους ψήφο. Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή σημείωνε τις προηγούμενες ημέρες ότι η κυβέρνηση εν μέσω θέρους δε θα πάει σε εκλογές, αλλά θα ζητήσει παράταση προγράμματος, ώστε να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο. Δεν απάντησε, όμως, αν θα γίνει με πάγωμα του κυβερνητικού έργου για τρεις μήνες, την ώρα που η οικονομία είναι στην εντατική.

Στην περίπτωση της νίκης του «όχι» τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να φέρει, όπως λέει ο Πρωθυπουργός, συμφωνία σε 48 ώρες. Ωστόσο ποιας μορφής; Είναι προφανές, όμως, ότι οι αντοχές του πιστωτικού συστήματος είναι περιορισμένες, όπως κι αυτές της οικονομίας με δεδομένη την κατάρρευση της ζήτησης, του τουρισμού αλλά και των εσόδων. Το ζήτημα είναι ότι με δεδομένο ότι οι ευρωπαίοι φαίνεται να έχουν γκρεμίσει γέφυρες με την κυβέρνηση η όποια συμφωνία που θα προταθεί στην ελληνική πλευρά θα είναι επώδυνη. Αυτό έχει τονιστεί τόσο από τον Β. Σόιμπλε, όσο και τον Γ. Ντάισενμπλουμ οι οποίοι παράλληλα αντιμετωπίζουν το «όχι» ως μήνυμα απόρριψης της ευρωπαϊκής πορείας.

Στο συμπέρασμα αυτό, καταλήγουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι εκτιμήσεις αναλυτών επενδυτικών οίκων, που αφήνουν ανοικτό να γίνει τελικά το «ατύχημα» με δεδομένη και την τιμωρητική διάθεση των Ευρωπαίων. Ο φόβος ντόμινο σε Ισπανία και άλλες χώρες δεν αφήνει περιθώρια «ανοχής», σύμφωνα με όσα αναφέρουν ξένοι οίκοι, και οδηγούν σε προώθηση σκληρών επιλογών από το ηγετικό πολιτικό κατεστημένο της Ε.Ε. φέρνοντας μπροστά λίγο πριν «τα μπάνια του λαού» το απευκταίο υποθετικό σενάριο ατυχήματος διολίσθησης εκτός ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης