Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ: Ομάδες Δράσης από ΟΤΑ, ΔΕΗ με το φόβο της Σάρας αλλά…
Ομάδες δράσης σε τοπικό επίπεδο που θα εντοπίζουν και θα παρεμβαίνουν για την αποκατάσταση του ρεύματος όπου χρειάζεται, αποφασίστηκε να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης υπό τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μανιάτη, και τη συμμετοχή του υφυπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου, εκπρόσωπων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) και της διοίκησης της ΔΕΗ, προκειμένου να αποφευχθούν και άλλες «περιπτώσεις Σάρας»
Στις ομάδες αυτές που, όπως ειπώθηκε, θα καταγράψουν άμεσα τα νοικοκυριά που δεν έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, είτε λόγω άγνοιας, είτε έλλειψης των απαιτούμενων κριτηρίων, θα συμμετέχει ο εκπρόσωποι της ΔΕΗ, του Διαχειριστή του Συστήματος, καθώς και του δήμου και της περιφέρειας. Στόχος είναι μέχρι τα Χριστούγεννα να έχουν ολοκληρωθεί οι επανασυνδέσεις, καθώς τεχνικά ο Διαχειριστής του Συστήματος έχει τη δυνατότητα να επανασυνδέει 1000 μετρητές την ημέρα, πανελλαδικά.
Το ερώτημα, βεβαίως, είναι, όπως λένε κυβερνητικοί βουλευτές στην aftodioikisi.gr, πως θα αντιμετωπίσει νέα «περίπτωση Σάρας» πριν την ολοκλήρωση της καταγραφής. Επίσης, τι θα γίνει στις περιπτώσεις, όπως αυτή τη Σάρας, που πρόκειται για μη νόμιμους μετανάστες που υπό το φόβο της απέλασης, δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με τις Αρχές.
ΚΕΔΕ: Δεν έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση
Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) ζήτησαν την περαιτέρω έκπτωση στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ από 25% (που είναι το ελάχιστο) σε 50%. Ωστόσο, τελικώς (σ.σ. προφανώς για να μην φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση) δεν ζήτησαν:
1) Ούτε τη νομοθετική ρύθμιση που ζητούν με την επιστολή τους τέσσερεις συνάδελφοί τους ώστε εφόσον οι δήμοι έχουν αποδεδειγμένα την οικονομική δυνατότητα, να γίνει τακτοποίηση οφειλών και κάλυψη του κόστους επανασύνδεσης του ρεύματος στους αδύναμους.
2) Ούτε τη χρηματοδότηση των δήμων ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τέτοιου είδους έξοδα. Το μόνο που ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης είναι να δημιουργηθεί λογαριασμός χρηματοδότησης της αναστολής των διακοπών ηλεκτροδότησης, και της αύξηση της έκπτωσης για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΚΑ, πρόκειται να εκδοθεί άμεσα η Υπουργική Απόφαση για έκπτωση 70 % στο ρεύμα για τις κοινωνικές δομές των Δήμων, Περιφερειών, εκκλησίας κλπ. (π.χ. κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, φαρμακεία, συσσίτια κλπ).
Δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε ευπαθείς καταναλωτές τις ημέρες υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Πλέον των μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, προωθείται δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους κατοίκους Αττικής και Θεσσαλονίκης που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (συνολικά 272.000 καταναλωτές), κατά τις ημέρες που υπάρχει αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση ώστε να περιορίζεται η χρήση εναλλακτικών πηγών θέρμανσης (τζάκια, ξυλόσομπες, κλπ.). Την Πέμπτη αναμένεται η απάντηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε σχετική πρόταση του ΥΠΕΚΑ που εχει ήδη αποσταλεί.
Προτεινόμενα άρθρα
20.07.2026 | 09:33
20.07.2026 | 07:31
20.07.2026 | 07:20





