Θεοδωρικάκος: Κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να έχουν αλλεργία με τον ιδιωτικό τομέα στους δήμους

Την πεποίθησή του ότι το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφιστεί σχεδόν από όλα τα κόμματα και τους βουλευτές, εκφράζει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο.

Για τις αντιδράσεις στη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια να προχωρούν σε συμβάσεις με ιδιώτες για την αποκομιδή απορριμμάτων και τη συντήρηση του πρασίνου και του φωτισμού σημειώνει:

«Η κυβέρνησή μας θέλει να απελευθερώσει την Αυτοδιοίκηση από τα κρατικά δεσμά. Να είναι αληθινή Αυτοδιοίκηση. Να αποφασίζουν οι Δήμοι για τα του οίκου τους. Δικό τους θέμα είναι τι συμφέρει τους πολίτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων, για τον φωτισμό κλπ. Με τη ρύθμιση που κάνουμε δίνουμε τη δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια να παίρνουν τις αποφάσεις. Στόχος και δέσμευσή μας είναι: Καθαρές πόλεις και γειτονιές φωτεινές και ασφαλείς. Όπου χρειάζεται η σύμπραξη του δήμου με τον ιδιωτικό τομέα γι’ αυτούς τους σκοπούς θα μπορεί να πραγματοποιείται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό απαιτεί το συμφέρον της κοινωνίας. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έχουν κι εκείνοι το δικαίωμα να εργάζονται. Κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να έχουν αλλεργία με τον ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι στους δήμους δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν για τη δουλειά τους».

Όπως αναγγέλλει το νομοσχέδιο τις επόμενες μέρες θα προωθηθεί η αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος για να καταστούν σε κάθε περίπτωση συνταγματικές οι ρυθμίσεις και μέσα στον Νοέμβριο το νομοσχέδιο θα έλθει στη Βουλή. Όπως τονίζει αποτελεί μία πρόκληση για όλους να ξαναδούμε στο μέλλον το θέμα της επιστολικής ψήφου εφόσον αλλάξουν οι συσχετισμοί.

Ο υπουργός Εσωτερικών μιλά επίσης για τον εκλογικό νόμο και επισημαίνει ότι η συναίνεση στο ζήτημα αυτό δεν είναι καθόλου εύκολη. «Την επιθυμούμε αλλά η συζήτηση έχει πρακτικό αποτέλεσμα μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες της απλής αναλογικής, αναφέρει χαρακτηριστικά».
Ο κ. Θεοδωρικάκος σχολιάζει και τις εξελίξεις στη Novartis όπου επισημαίνει ότι «σε κάθε περίπτωση πρέπει να λάμψει η αλήθεια. Με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης η υπόθεση της Novartis έλαβε πολιτικά χαρακτηριστικά και επιχειρήθηκε η σπίλωση προσώπων. Η αλήθεια πρέπει να λάμψει. Διαφάνεια παντού και για τους πάντες!»

Για το ζήτημα της ανάδειξης των ευθυνών του ΣΥΡΙΖΑ για το πρώτο εξάμηνο του 2015, αναφέρει:

«Στη συνείδηση των πολιτών εξετάσθηκε εκείνη η δραματική περίοδος και το πόρισμα βγήκε στις εκλογές. Υπάρχουν ευθύνες για το ότι οδηγηθήκαμε σε ένα τρίτο φανερό μνημόνιο και σε ένα τέταρτο ουσιαστικά άτυπο. Υπάρχουν ευθύνες που χρεωθήκαμε με επί πλέον 100 δις, όπως υπολογίζει ο κ. Ρέγκλινγκ. Υπάρχουν ευθύνες για το ότι δεσμεύθηκε για 100 χρόνια η περιουσία του ελληνικού δημοσίου. Υπάρχουν ευθύνες για το ότι φθάσαμε στην πόρτα εξόδου από την ΕΕ. Το τι συνέβη εκείνη τη σκοτεινή περίοδο πρέπει να το μάθει ο ελληνικός λαός. Η αλήθεια είναι σημαντικότερη από οτιδήποτε άλλο. Η αλήθεια δίνει γνώση στο λαό για να παίρνει τις σωστές αποφάσεις».

Η συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών έχει ως εξής:

Κύριε υπουργέ, τι σηματοδοτεί η συμφωνία που επετεύχθη και η εξεύρεση της απαιτούμενης πλειοψηφίας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού;

Είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για να μπορούν οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες. Το Σύνταγμα ωστόσο απαιτεί 200 ψήφους γι’ αυτόν το νόμο. Η ΝΔ έχει μόλις 158. Είχαμε να διαλέξουμε ανάμεσα στο «τίποτα» και στη συνέχιση της ίδιας απαράδεκτης κατάστασης και στη λύση που δώσαμε με συμβιβασμούς όλων των κομμάτων. Τώρα η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων του εξωτερικού μπορεί- εφ’ όσον το θέλει- να ψηφίσει στην πρεσβεία, στο προξενείο και σε άλλους χώρους που θα οριστούν. Και φυσικά κανείς από τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους που δεν εμπίπτουν στη συμφωνία που επετεύχθη, δεν χάνει το δικαίωμά του να έλθει στην Ελλάδα και να ψηφίσει.

Θα ψηφίσουν με αυτοπρόσωπη παρουσία, δεν τους δίνετε όμως το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου;

Πράγματι, υπήρξε μεγάλη αντίδραση στην πρόταση της ΝΔ για επιστολική ψήφο, που είναι η πιο απλή, αξιόπιστη μέθοδος στις μέρες μας και διασφαλίζει τη συμμετοχή. Η πρότασή μας αυτή δεν έπαιρνε 200 ψήφους. Είναι ένα θέμα που θα ξαναδούμε στο μέλλον εφόσον αλλάξουν οι συσχετισμοί κι αυτή είναι μια πρόκληση για όλους.

Πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο;

Τις επόμενες μέρες θα προωθηθεί η αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος, για να καταστεί σε κάθε περίπτωση συνταγματικό το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Αμέσως μετά, μέσα στον Νοέμβριο, θα φέρουμε στη Βουλή το νομοσχέδιο.

Πιστεύετε ότι μπορεί να ψηφιστεί τελικά και από τους 300;

Η πεποίθησή μου είναι ότι θα ψηφιστεί σχεδόν από όλα τα κόμματα και τους βουλευτές

Η συνεννόηση που υπήρξε για την ψήφο των αποδήμων μπορεί, πιστεύετε, να επιτευχθεί και στο ζήτημα του εκλογικού νόμου; Και τι υποχωρήσεις είναι διατεθειμένη να κάνει γι’ αυτό η κυβέρνηση σε ζητήματα όπως το ύψος του μπόνους ή και η ενδεχόμενη σύνδεσή του με το ποσοστό του πρώτου κόμματος;

Όλα τα ζητήματα που θέτετε αφορούν πρωτοβουλίες που μόνο ο πρωθυπουργός μπορεί να αναλάβει. Η συναίνεση δεν είναι καθόλου εύκολη στο θέμα του εκλογικού νόμου. Την επιθυμούμε, αλλά η συζήτηση έχει πρακτικό αποτέλεσμα μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες της απλής αναλογικής.

Το ζήτημα της αύξησης του ορίου 3% για είσοδο στη Βουλή πρέπει, κατά την άποψη της κυβέρνησης, να είναι στο τραπέζι του διαλόγου με τα άλλα κόμματα;

Όχι, δεν υπάρχει ζήτημα να αλλάξει το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Με δεδομένο ότι τις προηγούμενες ημέρες ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο στοιχεία σε σχέση με το δραματικό πρώτο εξάμηνο 2015, κατά την προσωπική σας άποψη πρέπει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για την περίοδο εκείνη;

Στη συνείδηση των πολιτών εξετάσθηκε εκείνη η δραματική περίοδος και το πόρισμα βγήκε στις εκλογές. Υπάρχουν ευθύνες για το ότι οδηγηθήκαμε σε ένα τρίτο φανερό μνημόνιο και σε ένα τέταρτο ουσιαστικά άτυπο. Υπάρχουν ευθύνες που χρεωθήκαμε με επί πλέον 100 δις, όπως υπολογίζει ο κ. Ρέγκλινγκ. Υπάρχουν ευθύνες για το ότι δεσμεύθηκε για 100 χρόνια η περιουσία του ελληνικού δημοσίου. Υπάρχουν ευθύνες για το ότι φθάσαμε στην πόρτα εξόδου από την ΕΕ. Το τι συνέβη εκείνη τη σκοτεινή περίοδο πρέπει να το μάθει ο ελληνικός λαός. Η αλήθεια είναι σημαντικότερη από οτιδήποτε άλλο. Η αλήθεια δίνει γνώση στο λαό για να παίρνει τις σωστές αποφάσεις.

Για πολλούς το μεταναστευτικό είναι το πιο επείγον πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Συμμερίζεσθε την άποψη;

Το μεταναστευτικό είναι ένα πολύ μεγάλο και περίπλοκο πρόβλημα, με πολλές διεθνείς και εσωτερικές διαστάσεις. Συναισθανόμαστε πλήρως την ανησυχία των πολιτών. Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να ενεργήσουμε αποτελεσματικά, συντονισμένα και με σχέδιο, αλλά και ότι όποια πρόσθετα μέτρα χρειάζονται θα παρθούν. Σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Εσωτερικών, εκτελεί υπεύθυνα και συνεχώς τις οδηγίες του πρωθυπουργού και σε αυτό το θέμα.

Ποια η άποψή σας για όσα συμβαίνουν σε σχέση με την υπόθεση Novartis; Σας ανησυχεί το γεγονός ότι σειρά δηλώσεων, από διάφορες πλευρές, τροφοδοτούν διαρκώς την ένταση στο πολιτικό σκηνικό;

Η υπόθεση βρίσκεται στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και δεν θα ήθελα να κάνω δηλώσεις επ’ αυτού, καθώς διαρκεί η έρευνα. Εκείνο, όμως, που θέλω να επισημάνω είναι ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να λάμψει η αλήθεια. Με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης η υπόθεση της Novartis έλαβε πολιτικά χαρακτηριστικά και επιχειρήθηκε η σπίλωση προσώπων. Η αλήθεια πρέπει να λάμψει. Διαφάνεια παντού και για τους πάντες!
Κάνατε κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις και δώσατε τη δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια να προχωρούν σε συμβάσεις με ιδιώτες για την αποκομιδή απορριμμάτων και τη συντήρηση του πρασίνου και του ηλεκτροφωτισμού. Οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης όμως αντιδρούν…

Η κυβέρνησή μας θέλει να απελευθερώσει την Αυτοδιοίκηση από τα κρατικά δεσμά. Να είναι αληθινή Αυτοδιοίκηση. Να αποφασίζουν οι Δήμοι για τα του οίκου τους. Δικό τους θέμα είναι τι συμφέρει τους πολίτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων, για τον φωτισμό κλπ. Με τη ρύθμιση που κάνουμε δίνουμε τη δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια να παίρνουν τις αποφάσεις. Στόχος και δέσμευσή μας είναι: Καθαρές πόλεις και γειτονιές φωτεινές και ασφαλείς. Όπου χρειάζεται η σύμπραξη του δήμου με τον ιδιωτικό τομέα γι’ αυτούς τους σκοπούς θα μπορεί να πραγματοποιείται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό απαιτεί το συμφέρον της κοινωνίας. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έχουν κι εκείνοι το δικαίωμα να εργάζονται. Κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να έχουν αλλεργία με τον ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι στους δήμους δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν για τη δουλειά τους.

Μια από τις διατάξεις που φέρατε στη Βουλή αφορούσε και τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Τι θα γίνει τελικά με τον διαγωνισμό;
Σχετικά με το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, έχω να επισημάνω τρία σημεία:

Παρατείνεται η διάρκεια του προγράμματος έως την πλήρωση των οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό έως 30-9-2020, οπότε και ευελπιστούμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής μέσω ΑΣΕΠ. Αυτή την εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της έγκρισης της ΠΥΣ 33 για τις θέσεις αυτές. Επίσης, καθορίζεται το ζήτημα των πιστώσεων που θα χρησιμοποιούνται για την παράταση αυτή του προγράμματος. Τέλος, για λόγους ίσης μεταχείρισης των απασχολουμένων στο πλαίσιο του προγράμματος παρεμβαίνουμε σε μια άδικη αντιμετώπιση εκ μέρους της προηγούμενης κυβέρνησης. Ενώ λοιπόν είχε διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής της διάταξης που καθόριζε τη δυνατότητα ένταξης σε οργανικές μονάδες των οικείων ΟΤΑ και δομών του προγράμματος που υλοποιούνταν από άλλους φορείς δεν δόθηκε αντιστοίχως στο απασχολούμενο προσωπικό η αυξημένη μοριοδότηση της εμπειρίας τους, δικαίωμα που παρέχεται στο προσωπικό των δομών των ΟΤΑ. Αναγνωρίζουμε τη χρησιμότητα του προγράμματος και για τον λόγο αυτό το στηρίζουμε με πράξεις.

Πρόσφατα. προαναγγείλατε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας για την ανακούφιση από την ακραία φτώχεια. Τι είδους δράσεις σχεδιάζετε να προωθήσετε;

Υπάρχει συνεργασία των υπουργείων Εργασίας και Εσωτερικών για την ενεργοποίηση των Δήμων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών. Η προσπάθεια αυτή, συνδυάζεται με συνοδευτικά μέτρα τα οποία συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων και υλοποιείται στο σύνολο της χώρας. Σήμερα οι ωφελούμενοι από τις δράσεις του ΤΕΒΑ, ξεπερνούν τους 500.000 συμπολίτες μας. Και το ύψος του προγράμματος για την Ελλάδα ανέρχεται στα 330.500.000,00€ . Το 85% χρηματοδοτείται από Κοινοτικούς πόρους, ενώ το 15% από Εθνικούς. Η εφαρμογή του Προγράμματος ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου 2020. Ο χρόνος που απομένει για την απορρόφηση των χρημάτων που απομένουν (περίπου το 50% του προγράμματος) είναι μικρός. Για να μην επιστρέψουν τα χρήματα που αναλογούν στη χώρα μας στις Βρυξέλλες, απαιτείται η άμεση δραστηριοποίηση των Δήμων και των περιφερειών, που εκ των πραγμάτων, αποτελούν τις δομές της πολιτείας που βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΗΜΟΙ, ΙΔΙΩΤΕΣ, ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!