Τα πάνω κάτω στο Δημόσιο: Τα 4 σημεία που αλλάζουν το τοπίο – Τι γίνεται με μισθούς, αξιολόγηση και κινητικότητα

Δραστικές αλλαγές αναμένονται το επόμενο διάστημα στο δημόσιο, οι οποίες θα αγγίξουν -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της κυβέρνησης προς τους δανειστές, το πρώτο στοιχείο που προβλέπεται είναι το πάγωμα του μισθολογικού κονδυλίου προς τον δημόσιο τομέα μέχρι και το 2018. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο λόγος του μισθολογικού κονδυλίου ως προς το ΑΕΠ θα μειώνεται συνεχώς.

Ταυτόχρονα, όμως, θα συνεπάγεται αλλαγές, σε τέσσερα σημεία: 1. Θα έχουμε σταδιακή περικοπή της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν οι περίπου 66.000 υπάλληλοι, ένα μεγάλο τμήμα των οποίων υπηρετούν στο υπουργείο Οικονομικών. 2. Κατάργηση των μη μισθολογικών παροχών που αποδίδονται σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο. 3. Δημιουργία ειδικού μισθολογίου για τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών. 4. Αυξήσεις μισθών σε υπαλλήλους που κατέχουν θέσεις ευθύνης (γενικούς διευθυντές, διευθυντές, προϊσταμένους) μέσω της καταβολής υψηλότερων επιδομάτων.

Ωστόσο, στη χθεσινή τους πρόταση οι δανειστές ζήτησαν εφαρμογή του νέου μισθολογίου από «μηδενική βάση» και όχι με βάση το status της 31ης Δεκεμβρίου 2014 όπως πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση, ενώ παράλληλα θέτουν ως ημερομηνία εκκίνησης τα τέλη Νοεμβρίου 2015 και όχι την 1/1/2016.

Η δεύτερη αλλαγή θα αφορά στη σταδιακή προσαρμογή των ειδικών μισθολογίων (στρατιωτικών, αστυνομικών, γιατρών ΕΣΥ πανεπιστημιακών, δικαστικών και Υψηλόβαθμου Κλήρου) με αυτά που θα ισχύσουν στην κεντρική διοίκηση μέσω του νέου μισθολογίου που ετοιμάζει και θα εφαρμόσει από 1/1/2016 η Κυβέρνηση. Η αρχή προς την κατεύθυνση αυτή θα γίνει από τον εισαγωγικό μισθό.

Το τρίτο στοιχείο αφορά στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και προϊσταμένων σε οργανικές μονάδες στο Δημόσιο. Ήδη συντάχθηκε σχετικό νομοσχέδιο από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και έχει δοθεί προς ενημέρωση σε φορείς, όπως η ΑΔΕΔΥ, και σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Τα κριτήρια αξιολόγησης των υπαλλήλων όλων των κατηγοριών κατατάσσονται στις εξής διακεκριμένες ομάδες:

  • Υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά (προς πολίτες και συνεργασία με συναδέλφους και άλλες υπηρεσίες).
  • Αποτελεσματικότητα (ποσοτική και ποιοτική εργασιακή απόδοση και βαθμός επίτευξης των στόχων της ατομικής στοχοθεσίας και συμμετοχής στη στοχοθεσία του τμήματος).

Όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr το νέο σύστημα βασίζεται στις αρχές του γαλλικού μοντέλου με βασικό χαρακτηριστικό την αξιολόγηση «360 μοιρών», από τους προϊσταμένους, του υφισταμένους και την κοινωνία και θα έχει ως στόχο την ταχύτερη εξέλιξη των εργαζομένων χωρίς να συνδέεται με τις αποδοχές, ενώ δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα.

Το τέταρτο και τελευταίο στοιχείο αφορά στη διαδικασία εθελοντικής κινητικότητας στο Δημόσιο. Ήδη έχει εκδοθεί απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργου Κατρούγκαλου, με την οποία καθορίστηκαν τα κριτήρια επιλογής κατάταξης αλλά και η μοριοδότηση, οι προθεσμίες κ.λπ., και αφορά τους επαναπροσληφθέντες στο δημόσιο. Ωστόσο, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο Γ. Κατρούγκαλος, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να προχωρήσει η «μεγάλη κινητικότητα» που θα αφορά τα σύνολο των δημοσιών υπαλλήλων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΜΙΣΘΟΙ, ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΑΛΛΑΓΕΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ, ΕΙΔΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]