τ-θεοδωρικάκος-η-εκκλησία-συμπαραστ-585350
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 13.12.2019 | 14:08

Τ. Θεοδωρικάκος: «Η Εκκλησία συμπαραστάτης στην ανακύκλωση»

Συνέντευξη παραχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας», τονίζοντας ότι ο «άμβωνας» και τα σχολεία μπορούν να είναι οι κήρυκες υπέρ του προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο ρόλο της εκκλησίας και σημείωσε ότι η ανακύκλωση αποτελεί βασικό στοιχείο στην προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος. «Για να επιτύχει πρέπει να κινητοποιηθούν ευρύτατες κοινωνικές ομάδες», σημείωσε.

«Με την Εκκλησία υπάρχει η δυνατότητα πολύπλευρης συνεργασίας. Θα μπορούσαν οι ίδιες οι ενορίες να ζητήσουν να τοποθετηθούν σε δικούς τους χώρους τα λεγόμενα “σπιτάκια της ανακύκλωσης”. Το μήνυμα που θα έστελναν είναι σημαντικό και με τη μέθοδο της ανταποδοτικότητας θα μπορούσαν να ωφεληθούν στη φιλανθρωπική τους δράση. Επίσης, ο άμβωνας -ακόμη και τα κατηχητικά- μπορούν να συμβάλουν στην ενημέρωση των πολιτών.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»:

-Σχεδιάζετε να συνεργαστείτε με την Εκκλησία για την ανταποδοτική ανακύκλωση;

Η ίδια η Εκκλησία στο πρώτο Οικολογικό Συμπόσιο που έγινε υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εν πλω, στο πλοίο «Πρέβελι», από 20-27 Σεπτεμβρίου 1995, σε συνεργασία με τη WWF, στις αποφάσεις της προβλέπει ότι «η εκκλησία θα ήταν ορθό να συνεργαστεί με περιβαλλοντικές οργανώσεις και κυβερνητικά σωματεία». Πρόκειται για το τρίτο σημείο της απόφασης.

Η πολιτεία –και ιδιαίτερα η παρούσα κυβέρνηση– επιδιώκει τη συνεργασία με την Εκκλησία στα ζητήματα προστασίας του Περιβάλλοντος. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο ίδιος ο Πατριάρχης έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για το ζήτημα και για τον λόγο αυτό έχει το προσωνύμιο «πράσινος Πατριάρχης».

Η ανακύκλωση αποτελεί βασικό στοιχείο στην προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος. Και για να επιτύχει πρέπει να κινητοποιηθούν ευρύτατες κοινωνικές ομάδες. Ως εκ τούτου η συνεργασία με την Εκκλησία που μπορεί να κινητοποιεί και να επηρεάζει θετικά για το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, είναι επιβεβλημένη.

-Υπάρχουν μητροπόλεις και ναοί που θα ήθελαν να συνδράμουν στην όλη προσπάθεια. Πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό;

Ηδη το πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης εφαρμόζεται σε πέντε δήμους της χώρας. Στη σύσκεψη που είχαμε στο υπουργείο Εσωτερικών με τους Δημάρχους των συγκεκριμένων πόλεων (Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Ανδρος, Ναύπλιο και Ιωάννινα) παρίστατο και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο οποίος, οφείλω να ομολογήσω, με εντυπωσίασε για το έργο που έχει ήδη κάνει προς την κατεύθυνση αυτή. Η Μητρόπολη Ιωαννίνων θα βοηθήσει στον τομέα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης και το ίδιο θα μπορούσαν να κάνουν και οι Μητροπόλεις σε όλη τη χώρα. Υπάρχει πάντα το κίνητρο της ανταποδοτικότητας ώστε τα χρήματα που θα εξοικονομούνται, να μπορέσουν να κατευθυνθούν στο φιλανθρωπικό έργο κάθε Μητρόπολης. Ωστόσο, υπάρχει και η θεολογική πλευρά της πρωτοβουλίας αυτής, αφού η προστασία του περιβάλλοντος έχει αγκαλιαστεί από την ίδια την Εκκλησία ως προστασία της κτίσης.

-Θα μπορούσε ο «άμβωνας» να γίνει ένα ακόμη βήμα για το ζήτημα της ανακύκλωσης;

Κατ’ εξοχήν ο «άμβωνας» και τα σχολεία μπορούν να είναι οι κήρυκες υπέρ του προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Αναφέρθηκα νωρίτερα στη θεολογική διάσταση της προστασίας του περιβάλλοντος, τμήμα της οποίας είναι η ανακύκλωση. Θα μου επιτρέψετε να υπενθυμίσω ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο διορθόδοξο Συνέδριο που έγινε τον Νοέμβριο του 1991 στην Κρήτη «ονομάζει αμαρτία την επιθετική συμπεριφορά του ανθρώπου έναντι του περιβάλλοντος, εξαιτίας της γενικής ανθρώπινης καταχρήσεως».

Επίσης, ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο φετινό μήνυμά του για την ημέρα προσευχής για το περιβάλλον, που εορτάζεται κάθε χρόνο από την Εκκλησία στην αρχή της Ινδίκτου (ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς αποτελεί την έναρξη του εκκλησιαστικού έτους) σημειώνει:

«Ο σεβασμός και η προστασία της κτίσεως είναι διάστασις της πίστεώς μας, περιεχόμενον της ζωής μας εν Εκκλησία και ως Εκκλησίας. Η ιδία η ζωή της Εκκλησίας είναι “βιωμένη οικολογία”, έμπρακτος σεβασμός και μέριμνα διά την δημιουργίαν και πηγή των οικολογικών δραστηριοτήτων της. Κατ᾿ ουσίαν, το ενδιαφέρον της Εκκλησίας διά την προστασίαν της κτίσεως είναι προέκτασις της Θείας Ευχαριστίας εις όλας τας διαστάσεις της σχέσεώς της με τον κόσμον».

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας, οι ιερείς, να συμπεριλάβουν στο κήρυγμά τους την ανάγκη ανάληψης δράσεων και πρωτοβουλιών για την ανταποδοτική ανακύκλωση, ως βασική δράση για την προστασία του περιβάλλοντος. Το ίδιο μπορεί να γίνει και στα κατηχητικά σχολεία και φυσικά το ίδιο μπορεί και πρέπει να γίνει και στα δημόσια σχολεία. Εκείνο που χρειαζόμαστε για να επιτύχει η πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κινητοποίηση της κοινωνίας και η εκπαίδευση της νέας γενιάς. Το μέλλον του πλανήτη ανήκει στους νέους και η Εκκλησία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην κινητοποίηση της κοινωνίας.

-Σε ποιους τομείς θα μπορούσε να υπάρχει συνεργασία με την Εκκλησία;

Υπάρχει η δυνατότητα πολύπλευρης συνεργασίας. Στην πράξη εκτός από την κινητοποίηση του εκκλησιάσματος, θα μπορούσαν οι ίδιες οι ενορίες να ζητήσουν να τοποθετηθούν σε δικούς τους χώρους τα λεγόμενα «σπιτάκια της ανακύκλωσης». Το μήνυμα που θα έστελναν είναι σημαντικό και με τη μέθοδο της ανταποδοτικότητας θα μπορούσαν να ωφεληθούν στη φιλανθρωπική τους δράση.

-Πώς κρίνετε την μέχρι τώρα στάση της Εκκλησίας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό;

Η στάση της Εκκλησίας είναι θέση Ευαγγελίου. Ο Χριστός όταν είπε «αγαπάτε αλλήλους», όταν είπε να αγαπάμε τον πλησίον μας, δεν είπε να αγαπάμε μόνο τους ομόδοξους και ομόθρησκους. Είπε και να φροντίζουμε τους κατατρεγμένους. Μην ξεχνάτε την παραβολή του καλού Σαμαρείτη. Με τη λογική αυτή μίλησε και ο Αρχιεπίσκοπος και με τη λογική αυτή ενεργεί η Εκκλησία της Ελλάδος, η βοήθεια της οποίας είναι πολύτιμη. Προσωπικά πιστεύω στη δυνατότητα της Εκκλησίας να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια και προσβλέπω στη συνεργασία μαζί της σε πολλούς τομείς.