στυλιανίδης-ενίσχυση-της-ελληνογαλλ-265412
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 01.03.2013 | 13:42

Στυλιανίδης: Ενίσχυση της Ελληνογαλλικής Συνεργασίας στους ΟΤΑ

Στον υπουργό Άμυνας της Γαλλίας και πρόεδρο της Συνδιάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης Ζαν Υβ Λε Ντριαν, δεσμεύθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, προκειμένου «να ενθαρρύνει όλες τις ελληνικές περιφέρειες, ώστε να συμμετάσχουν στην Πανευρωπαϊκή Ένωση Περιφερειών της οποίας ο ίδιος είναι πρόεδρος αλλά να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού της Ελλάδας και της Γαλλίας». Οι δύο υπουργοί είχαν διμερή συνάντηση εργασίας, την Πέμπτη το απόγευμα, στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών Ευρώπης που διοργανώνεται στην Αλεξανδρούπολη.

Στη συνάντηση, υπογραμμίστηκε ο ειδικός ρόλος που έχει αναλάβει η Γαλλία, στο πλαίσιο της Task Force, παρέχοντας εξειδικευμένη τεχνογνωσία στην Ελλάδα για την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν η Γαλλία να υποστηρίξει τεχνικά την Ελληνική Προεδρία το 2014 και μέσα από την Προεδρία να αναδειχθούν και θέματα Περιφερειακής Συνεργασίας.

Η σημασία της «ακριτικής μας περιφέρειας» για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ευχαρίστησε το Λε Ντριάν για την παρουσία του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκη και εξήγησε την ουσιαστική και συμβολική αξία της, η οποία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις παρυφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η περιφέρειά μας, του είπε, είναι μια ακριτική περιφέρεια η οποία λειτουργεί σε πάρα πολλά επίπεδα υπέρ των ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Πρώτον, αντιμετωπίζει για λογαριασμό της Ευρώπης την παράνομη μετανάστευση, η οποία κατά 90% διέρχεται μέσα από την Ελλάδα, ενώ το βάρος της αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου και κυρίως της ενσωμάτωσης των παρανόμων μεταναστών το επωμίζονται αποκλειστικά οι Έλληνες πολίτες.

Δεύτερον, εξήγησε ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι σημαντικότατος περιφερειακός κόμβος διαμετακομιστικού εμπορίου και συνδυασμένων μεταφορών που διευκολύνει την προώθηση ευρωπαϊκών προϊόντων προς την Τουρκία, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ασία, γενικότερα.

Τρίτον, υπογράμμισε, ότι παράλληλα, η Θράκη μετεξελίσσεται σε στρατηγικής σημασίας ενεργειακό κόμβο που φιλοξενεί και θα φιλοξενήσει αγωγούς μεταφοράς ενέργειας συμβάλλοντας στην ενεργειακή επάρκεια της Κεντρικής και της Νότιας Ευρώπης αλλά και στην κατοχύρωση της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Τέταρτον, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία του ακροτελεύτιου ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο όχι απλά θωρακίζει την ευρωπαϊκή μεθόριο πνευματικά, αλλά λειτουργεί και ως φάρος παροχής ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας στην ευρύτερη περιοχή της Τουρκίας, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολής.