Στη μέγγενη φόρων τα μεσαία εισοδήματα – Η πρόταση της κυβέρνησης

Συγκλίσεις καταγράφονται στο πεδίο των κλιμάκων της φορολογίας εισοδήματος και έκτακτης εισφοράς μεταξύ Θεσμών και Κυβέρνησης μετά τη συνάντηση της Πέμπτης. Το αποτέλεσμα αυτό προήλθε μετά την κατάθεση την Πέμπτη της τρίτης κατά σειρά πρότασης της Κυβέρνησης για αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.

Η νέα πρόταση όμως φέρνει επιπλέον επιβαρύνσεις αθροιστικά περίπου 1 δισ. Ευρώ, ενω΄σκληρός αναμένεται και ο πέλεκυς για το φόρο των ελεύθερων επαγγελματιών, όπου οι αυξήσεις είναι δεδομένες συν τις προκαταβολές φόρων. Ωστόσο παρά τα βήματα που έχουν γίνει, (δηλαδή περικοπές 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό και 1% από αυξήσεις φόρων εισοδήματος), μένει ένα ποσό για να καλυφθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, που αντιστοιχεί σε μέτρα στο ύψος του 1% του ΑΕΠ. Το ερώτημα είναι εάν αυτά τα χρήματα προκύψουν από περικοπές δαπανών ή από αυξήσεις εμμέσων ή αμέσων φόρων.

Πάντως στη βάσανο του υπολογισμού εσόδων είναι μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί από το τελευταίο Μνημόνιο αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί. Ο λόγος για την περικοπή αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ ή τα έσοδα από τα VLTs.  Επίσης στο τραπέζι έχουν ήδη πέσει ιδέες για αναζήτηση εσόδων από το κλάδο των αυτοκινήτων ή η επιβολή τέλους επί των τραπεζικών συναλλαγών, πρόταση που αρχικά απορρίφθηκε από τους δανειστές.

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για ένα προοδευτικό σύστημα το οποίο παίρνει περισσότερο από τους πλούσιους και λιγότερο από τους φτωχούς», δήλωσε το χάραμα της Παρασκευής ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σημειώνοντας με νόημα πως είναι κάτι που μπορεί να στηρίξει η αριστερά.

«Σήμερα θα συζητηθούν άλλα δημοσιονομικά μέτρα με τα οποία θα κλείσει το 1% του ΑΕΠ που απαιτείται για να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Είναι πολλά και δύσκολα μέτρα για τα οποία θα χρειαστεί συζήτηση ξανά και ξανά», δήλωσε ο υπουργός και προσέθεσε: «Υπάρχει πολύ μεγάλη πρόοδος στο φορολογικό, μεγάλη πρόοδος στο ασφαλιστικό αλλά υπάρχει μια απόσταση πιο μεγάλη στα κόκκινα δάνεια».

Η πρόταση της κυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες  η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει διατήρηση του αφορολογήτου σε επίπεδα πάνω από τις 9.000 ευρώ από 9.545 ευρώ που ισχύει σήμερα με μια νέα κλίμακα η οποία έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με την ισχύουσα και ανώτατο συντελεστή 50%.

Ουσιαστικά προβλέπεται αύξηση του συντελεστή του πρώτου φορολογικού κλιμακίου στο 22,5% από 22% που είναι σήμερα, ενώ δημιουργείται νέο κλιμάκιο εισοδήματος από τα 25.000 έως τα 32.00 ευρώ (σήμερα ήταν από 25.000 έως 42.000 ευρώ) το οποίο θα φορολογείται με συντελεστή 32%. Σημειώνεται ότι 2,3 εκατ. φορολογούμενοι δ δηλώνουν  ατομικά εισοδήματα από 9.351 ευρώ έως 32.000 ευρώ. Έτσι για παράδειγμα ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ που σήμερα επιβαρύνεται με φόρο 2.300 ευρώ, με τη νέα κλίμακα θα πληρώνει 2.400 ευρώ (αύξηση φόρου 4,3%).

Την ίδια ώρα για τα εισοδήματα  από 32.000 έως και 42.000 ευρώ η επιπλέον επιβάρυνση που προτείνει η κυβέρνηση ανέρχεται από 225 ευρώ έως και 1.125 ευρώ το χρόνο μετά την αναπροσαρμογή του συντελεστή για το συγκεκριμένο κλιμάκιο από 32% σε 42%.

Για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ η αύξηση του ανώτατου συντελεστή στο 50% από 42% φέρνει επιβαρύνσεις που ξεκινούν από τα 1.125 ευρώ και φτάνουν σε 4.325 ευρώ για αποδοχές που θα αγγίζουν τα 100.000 ευρώ τον χρόνο. Για παράδειγμα, σε φορολογούμενο με ετήσιο εισόδημα 80.000 ευρώ ο φόρος αυξάνει από 26.480 σε 29.125 ευρώ. Θα έχει δηλαδή αύξηση φόρου κατά 2.645 ευρώ ή κατά 10%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως διατηρείται η έκπτωσης φόρου έως 2.100 ευρώ για τους φορολογουμένους με εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις όπως ισχύει σήμερα.

Σε περίπτωση πάντως συμφωνίας για τα μέτρα που θα καλύπτουν κενό 3% του ΑΕΠ ως το 2018 ανοίγει ένας νέος κύκλος συζήτησης για τις μεταρρυθμίσεις που όμως συνδέονται με τη συνολική κουβέντα για το χρέος.

Γιώργος Αλεξάκης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΜΕΓΓΕΝΗ, ΜΕΣΑΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!