σούπερ-μάρκετ-γιατί-δεν-ανακοινώνουν-109130
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 08.12.2020 | 11:05

Σούπερ μάρκετ: Γιατί δεν ανακοινώνουν ΕΟΔΥ, εταιρείες τα κρούσματα -Ο ρόλος Άδωνη, Μαγιορκίνη

Στις 20 Νοεμβρίου ο καθηγητής Μαγιορκίνης  ρωτήθηκε σχετικά με βρετανική έρευνα, σύμφωνα με την οποία τα σούπερ μάρκετ είναι οι μεγαλύτερες εστίες μετάδοσης κορωνοϊού. Και διέρρηξε τα ιμάτια του ότι αυτό δεν ισχύει.

Μάλιστα, ο «ταλαντούχος» καθηγητής Μαγιορκίνης μάλιστα αμφισβήτησε τον τρόπο που παρουσιάστηκε η έρευνα λέγοντας ότι «έκαναν μία ανάλυση πού βρίσκονταν οι άνθρωποι τις τελευταίες 5 ημέρες πριν τεσταριστούνε θετικοί και βρήκανε ότι το 20%, φυσικά, είχε πάει super market, το άλλο 15% είχε πάει σε δημοτικό σχολείο. Και εμένα άμα με ρωτήσεις, οι πιο κοινοί χώροι που πηγαίνω είναι το Πανεπιστήμιο, το super market», πρόσθεσε με έμφαση.

Τα διαπιστευτήρια Γεωργιάδη

Την περασμένη Τετάρτη, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) – με θέμα «Σούπερ μάρκετ 2030 – Ο άνθρωπος στο επίκεντρο της στρατηγικής του κλάδου των σούπερ μάρκετ», ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ξεπέρασε κατά πολύ την τοποθέτηση του κ. Μαγιορκίνη. Άλλωστε, εκείνος μιλούσε μπροστά στους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ: “Εγώ πρώτος βγήκα και διέψευσα όλες τις φήμες που προέκυψαν ότι δήθεν τα σούπερ μάρκετ είναι εστίες υπερμετάδοσης κορωνοϊού. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μίλησα με τον ΕΟΔΥ και δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο που να τεκμηριώνει αυτή την άποψη. Αντιθέτως έχει αποδειχθεί ότι η αγορά σούπερ μάρκετ έχει κινηθεί με τρόπο μεγάλης υγειονομικής ασφάλειας”, είπε χαρακτηριστικά. Οδηγώντας το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων να μιλήσει για διαπιστευτήρια” του υπουργού στους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ. 

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων: Αποκρύπτουν με κάθε τρόπο κρούσματα…

Άλλωστε, στις 25/11 λίγες ημέρες δηλαδή, μετά την τοποθέτηση Μαγιορκίνη και λίγες ημέρες πριν τα “διαπιστευτήρια” Γεωργιάδη, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων όχι μόνο είχε αποκαλύψει δεκάδες κρούσματα, αλλά, κυρίως, είχε καταγγείλλει ότι οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ «αποκρύπτουν για μέρες την ύπαρξη κρουσμάτων και η ζωή συνεχίζεται χωρίς υγειονομικά μέτρα, σε βάρος των εργαζομένων και των καταναλωτών!».

…και η επιβεβαιώση

Το εντυπωσιακό είναι ότι την επομένης (26/11) η αλυσίδα My Market επιβεβαίωσε, στην ουσία, τις καταγγελίες των εργαζομένων για απόκρυψη κρουσμάτων. Προχώρησε στην ανακοίνωση 102 κρουσμάτων κορωνοϊού όταν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων είχε καταφέρει να διαπιστώσει μόλις 2 για τη συγκεκριμένη αλυσίδα (Ν. Σμύρνη 1, Αγ. Παρασκευή 1). Σημειωτέον ότι καμία άλλη επιχείρηση δεν έχει ανακοινώσει κρούσματα κορωνοϊού.

Και το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι το εξής:

Μιας και ο καθηγητής Μαγιορκίνης παραδέχεται ότι τα σούπερ μάρκετ είναι «οι πιο κοινοί χώροι… που επισκέπτεται πολύ περισσότερο κάθε πολίτης», γιατί αντί , μαζί με τον υπουργό Γεωργιάδη, να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι «ο ελέφαντας δεν βρίσκεται στο δωμάτιο» δεν προχωρούν:

  1. Στην ανακοίνωση των κρουσμάτων στα σούπερ μάρκετ κατά την καθημερινή ενημέρωση, όπως γινόταν παλαιότερα, με άλλες εταιρείες;
  2. Σε νομοθετική ρύθμιση  με την οποία να υποχρεώνονται οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ να ανακοινώνουν τα κρούσματα ανά κατάστημα. Επιβάλλοντας πρόστιμα, όπως στους απλούς πολίτες ή στα μικρομάγαζα, στην περίπτωση που παρανομούν;

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα τόσο για τον κ. καθηγητή και τον κ. υφυπουργό όσο και για την κυβέρνηση και την επιτροπή επιδημιολόγων, συνολικά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΝ 25η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Ν. ΜΟΥΛΟΥ: Τις τελευταίες ώρες είδε το φως της δημοσιότητας βρετανική έρευνα σύμφωνα με την οποία super market και σχολεία είναι οι μεγαλύτερες εστίες μετάδοσης κορονοϊού.

Κύριε Μαγιορκίνη, ποια είναι η γνώμη σας για την έρευνα; Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ποιες είναι οι μεγαλύτερες εστίες υπερμετάδοσης;

Κύριε Χαρδαλιά, υπάρχει περίπτωση να δούμε επιπλέον μέτρα για τα super market;

ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: Υποθέτω ότι αναφέρεστε σε μία ανάλυση που έκανε ο Public Health England, τον οποίο είχα και την τιμή να υπηρετήσω για 4 χρόνια όσο ήμουν στην Αγγλία από τη θέση του Επίτιμου Επιμελητή Ιατρικής Ιολογίας. Δεν είπε αυτά τα πράγματα που αναφέρονται στην ερώτηση.

Είπε το εξής: αναλύοντας δεδομένα σε εφαρμογή track and trace-  δηλαδή καθένας είχε στο κινητό του την εφαρμογή- έκαναν μία ανάλυση πού βρίσκονταν οι άνθρωποι τις τελευταίες 5 ημέρες πριν τεσταριστούνε θετικοί και βρήκανε ότι το 20%, φυσικά, είχε πάει super market, το άλλο 15% είχε πάει σε δημοτικό σχολείο. Και εμένα άμα με ρωτήσεις, οι πιο κοινοί χώροι που πηγαίνω είναι το Πανεπιστήμιο, το super market.

Και βγήκε ο Public Health England και είπε μάλιστα ότι δεν σημαίνει ότι κόλλησε εκεί ο κόσμος αλλά είναι εκεί που πηγαίνει φυσιολογικά.

Σε μία δεύτερη ανάλυση που έκαναν, έδειξαν ότι ενώ πήγαιναν  πολύ συχνά σε αυτούς τους χώρους, το πιο συχνό μέρος όπου έγινε η μετάδοση ήταν μέσα στο νοικοκυριό.

Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πώς μεταφράζουμε τις μελέτες και πώς μεταφράζουμε τα στοιχεία για να μη δημιουργούμε αυτές τις πλασματικές εικόνες.

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καμία ένδειξη ή απόδειξη δεν υπάρχει, δεν προκύπτει από τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουμε ιχνηλατήσει για συρροές ή για επιδημιολογικά clusters στα super market ή στα σχολεία.

Οι έλεγχοι συνεχίζουν να γίνονται και δειγματοληπτικοί και έχουμε κάνει και παρεμβάσεις όταν είχαμε καταγγελίες σε επιμέρους περιοχές.

Όμως σε καμία περίπτωση, όχι μόνο δεν επιβεβαιώνεται η ουσία της ερώτησης, αλλά πόσο μάλλον που με αυτά που λέει και ο κύριος καθηγητής, ουσιαστικά γινόταν μια ανάδειξη των χώρων που επισκέπτεται πολύ περισσότερο κάθε πολίτης το οποίο φαντάζομαι δεν είναι μόνο στην Αγγλία αλλά φαντάζομαι ότι είναι παγκόσμια.