σούπερ-μάρκετ-εκατοντάδες-τα-κρούσμα-197604
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 05.12.2020 | 11:41

Σούπερ Μάρκετ: Εκατοντάδες τα κρούσματα και ο Γεωργιάδης βάζει «πλάτες» στους εργοδότες

Μετά τους εμπόρους και οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ κατηγορούν τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη ότι το μόνο που κάνει είναι να δίνει τα διαπιστευτήρια του στους ιδιοκτήτες των αλυσίδων. Αφορμή η τοποθέτηση του υπουργού στο διαδικτυακό συνέδριο του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) – με θέμα «Σούπερ μάρκετ 2030 – Ο άνθρωπος στο επίκεντρο της στρατηγικής του κλάδου των σούπερ μάρκετ», από την οποία ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ξεχώρισε τέσσερα σημεία της ομιλίας του:

  • «Θέλω να συμμεριστώ μαζί σας την αγωνία που έχουμε να μπορέσουμε την επόμενη ημέρα η αγορά να παραμείνει όρθια λειτουργική και οι επιχειρήσεις να υπάρχουν, να μην έχουν υποστεί ανήκεστο βλάβη».
  • «Η ελληνική αγορά κινήθηκε με πολύ καλύτερους κανόνες, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και απέδειξε ότι είμαστε ικανοί για τα δύσκολα». 
  • «Εγώ πρώτος βγήκα και διέψευσα όλες τις φήμες που προέκυψαν ότι δήθεν τα σούπερ μάρκετ είναι εστίες υπερμετάδοσης κορωνοϊού. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μίλησα με τον ΕΟΔΥ και δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο που να τεκμηριώνει αυτή την άποψη. Αντιθέτως έχει αποδειχθεί ότι η αγορά σούπερ μάρκετ έχει κινηθεί με τρόπο μεγάλης υγειονομικής ασφάλειας».
  • «Το υπουργείο είναι στη διάθεσή σας για να λύνει τα προβλήματα που ανακύπτουν. Θέλουμε να πετύχουμε εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη μεταξύ μας συνεννόηση. Η συνεργασία με εσάς είναι πολύ κρίσιμος κρίκος στην ομαλή λειτουργία της αγοράς».

Διαπιστευτήρια του υπουργού

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, «δεν μας προκαλεί η συγκεκριμένη τοποθέτηση – τα διαπιστευτήρια του υπουργού Ανάπτυξης της ΝΔ στην εργοδοσία των σούπερ μάρκετ που επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που εδώ και μήνες λέμε, ότι κυβέρνηση και εργοδοσία για το μόνο που νοιάζονται είναι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και η υγεία των εργαζομένων, γενικότερα του λαού, τα εργασιακά δικαιώματα μας είναι παράπλευρη απώλεια. Εύγε!».

Επίσης, τονίζει ο ΣΕΑ, «μας ξεκαθάρισε ότι και το συγκεκριμένο υπουργείο είναι στη διάθεση της εργοδοσίας για αυτό εδώ και μήνες δεν έχει βρει κανένα υπουργείο χρόνο να απαντήσει στο αίτημα του σωματείου για συνάντηση με θέμα τα μέτρα προστασίας της υγείας εργαζόμενων και καταναλωτών, την αύξηση των κρουσμάτων μέσα στα σούπερ μάρκετ και για όσα έχουμε γνωστοποιήσει μέσω υπομνημάτων στα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες».

Γιατί δεν απαντά η κυβέρνηση;

«Αλήθεια αν είναι έτσι τα πράγματα όπως τα λέει ο κ. Γεωργιάδης», συνεχίζει ο ΣΕΑ, «και είναι φήμες οι πολύ συγκεκριμένες και με στοιχεία καταγγελίες των εργαζομένων και των σωματείων τους για ελλιπή έως και ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, για υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο και στα μέτρα της εργοδοσίας, για εκατοντάδες κρούσματα μέσα στους εργασιακούς χώρους γιατί δεν βγαίνει η κυβέρνηση να μας απαντήσει με στοιχεία στα εύλογα ερωτήματα μας;».

Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν, αναφέρει, «εκατοντάδες συνάδελφοι μας, εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ που έχουν νοσήσει από τον covid-19; Πως γίνεται η ιχνηλάτηση και τι ακριβώς προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για χώρους υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως είναι τα σούπερ μάρκετ στα οποία εργάζονται δεκάδες εργαζόμενοι ο ένας δίπλα στον άλλο, μέσα σε κλειστούς χώρους, χωρίς τον κατάλληλο εξαερισμό και τα επισκέπτονται εκατοντάδες καταναλωτές καθημερινά;».

Χρεώνει στους ειδικούς τα πρωτόκολλα της αγοράς

Και επειδή ο κύριος Γεωργιάδης, προσθέτει ο ΣΕΑ, «επικαλέσθηκε τους ειδικούς για το άνοιγμα των καταστημάτων με τα εποχικά είδη και επειδή ο κόσμος το έχει τούμπανο και η κυβέρνηση κρυφό καμάρι, αναρωτιόμαστε αν στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων που ασχολείται με την θετικότητα του ιού έκαναν ειδική αναφορά για τα καταστήματα με τις χριστουγεννιάτικες μπάλες και τα στολίδια». Ας κόψει λοιπόν η κυβέρνηση τα μεγάλα λόγια, συμπληρώνει ο ΣΕΑ «και να σταματήσει να χρεώνει στους ειδικούς τα πρωτόκολλα της αγοράς. Ο κύριος Γεωργιάδης ανέφερε ότι αν τα καταστήματα δεν ανοίξουν χάνεται συνολικά ο τζίρος τους. Αυτά είναι που μετράνε στις κινήσεις της κυβέρνησης και όχι τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Για τα σούπερ μάρκετ μας μιλάνε με θεωρίες και εμείς μέσα σε κλίμα ισχυρής εργοδοτικής τρομοκρατίας και απόκρυψης των κρουσμάτων απαντήσαμε με την παρουσίαση εκατοντάδων κρουσμάτων στους χώρους δουλειάς».

Όσο για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, επισημαίνει, «δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι και η ΝΔ θα φροντίσει για αυτό. Τόσο το νομοσχέδιο – γαλέρα που καταργεί με νόμο το 8ώρο, επιβάλλει την 10ώρη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες, δίνει την χαριστική βολή στην κυριακάτικη αργία και στο δικαίωμα μας να συζητάμε και να παλεύουμε συλλογικά μέσα από τα σωματεία μας όσο και η έκθεση Πισσαρίδη που έχουν στα σκαριά είναι πραγματικά εγγύηση για το κεφάλαιο και ταφόπλακα για το λαό και για τα όποια εργασιακά δικαιώματα έχουν αφήσει όρθια».