Σκουρλέτης: Θα δημιουργήσουμε τους όρους ώστε να βγούμε από τα μνημόνια

«Θα δημιουργήσουμε τους όρους ώστε η χώρα μας να βγει από τα μνημόνια», δήλωσε ο  υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον Alpha 989, και τους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Σπύρο Λάμπρου.

Ο κ. Σκουρλέτης εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Σόιμπλε αλλά και κατά της ΝΔ, για την οποία ανέφερε ότι ταυτίστηκε με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών στο θέμα του τρόπου διανομής του πλεονάσματος.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να πάμε πλέον σε ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις, οι οποίες θα αποκαταστήσουν μία στοιχειώδη ισορροπία. Αυτό είναι το στοίχημα του 2017».

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Καλημέρα κύριε Υπουργέ…

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ: Καλημέρα, καλή χρονιά να έχετε

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καλημέρα, επίσης.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πώς τα βλέπετε εσείς τα πράγματα; Πώς διαγράφεται το μέλλον έτσι όπως εσείς έχετε την πληροφόρηση από μέσα;

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι όχι μόνο τα δύο τελευταία χρόνια αλλά και προηγουμένως υπάρχει μια διαρκής κατάσταση αντιπαράθεσης ανάμεσα στους δανειστές και την ελληνική Κυβέρνηση. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει πάρει άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το γνωρίζουμε αυτό και βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή όπου ακριβώς, επειδή είμαστε στο παραπέντε κάποιων αποφάσεων, οξύνονται και οι όποιες πια αντιθέσεις υπάρχουν όχι μόνο ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους δανειστές, αλλά και ανάμεσα στο στρατόπεδο των δανειστών. Αναφέρομαι στους πιο ακραίους, τον κ. Σόιμπλε και τους υπόλοιπους, οι οποίοι πλέον έχοντας την εμπειρία μιας σφικτής, ακραίας λιτότητας τα τελευταία χρόνια, ιδίως στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, θεωρούν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο βρισκόμαστε και φαίνεται ότι πάνω στην πλάτη της Ελλάδας παίζονται αυτά τα παιχνίδια.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ναι, αλλά δεν σας κάνει εντύπωση ότι ο Σόιμπλε παραμένει δυνατός και ότι στο τέλος εξακολουθεί να περνάει του Σόιμπλε και ότι η Μέρκελ υποτάσσεται στην θεωρία και στην στρατηγική Σόιμπλε και την εκθειάζει μάλιστα;

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Η κ. Μέρκελ είναι η αρχηγός της Κυβέρνησης, η Καγκελάριος, συνεπώς δεν περιμένουμε να δούμε μεγάλες, τουλάχιστον δημόσια, αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε. Εκείνο το οποίο έχει ενδιαφέρον είναι να μην υπάρξει μια απόλυτη επιβολή των απόψεων της σημερινής Γερμανίας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και σε ορισμένα πράγματα δεν υπήρξε. Για παράδειγμα στο θέμα του τρόπου και του χειρισμού των βραχυχρόνιων μέτρων, μετά από την ανακοίνωση των μέτρων από τον Πρωθυπουργό για τους συνταξιούχους και τα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, δεν πέρασε τελικά η άποψη Σόιμπλε, που ήταν μια άποψη καθαρά τιμωρητική χωρίς καμία βάση.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ναι, δεν πέρασε η άποψη Σόιμπλε, όμως στο ηθικόν πλεονέκτημα η Κυβέρνηση έχει υποστεί φθορά. Κύριε Σκουρλέτη φαντάζεστε η Νέα Δημοκρατία ή ο Χαρδούβελης, το email Χαρδούβελη, και καλά έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, που το κάνατε σημαία σας και είσαστε τότε στο στρατηγικό επικοινωνιακό επιτελείο, να είχε στείλει ο Χαρδούβελης την επιστολή που έστειλε ο Τσακαλώτος; Θα είχαν φύγει τα πλακάκια, τώρα μεταξύ μας.

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μισό λεπτό. Ή αφελώς ή σκοπίμως μπερδεύονται τα πράγματα…

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ούτε αφελώς ούτε σκοπίμως…

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μισό λεπτό. Τι καινούργιο προέκυψε ως συγκεκριμένη δέσμευση από την επιστολή Τσακαλώτου; Εάν μου το πείτε…

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ότι δεν θα το ξανακάνω…

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ: Απόλυτη προσαρμογή στα μνημόνια..

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Λάθος κάνετε, υπήρξε μια επανάληψη των όσων είχαν ψηφιστεί στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο του Μαΐου για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Αυτό υπήρξε. Δεν σας άρεσε η φρασεολογία; Να κάνουμε λοιπόν παρατηρήσεις, λοιπόν, στον Υπουργό Οικονομιών, ο οποίος εν πάση περιπτώσει έχει σπουδάσει στο εξωτερικό, να τα γράφει διαφορετικά τα ελληνικά. Αλλά από εκεί και έπειτα δεν υπήρξε τίποτα συγκεκριμένο ως στοιχείο που να αποτελεί δέσμευση της Κυβέρνησης. Πέρασε, δηλαδή, η απόφαση της κυβέρνησης. Οι συνταξιούχοι ενισχύθηκαν, διανείμαμε το πρωτογενές πλεόνασμα όπως εμείς θέλαμε και συνεχίζουμε.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Συμφωνούμε σε αυτό. Εγώ άλλο ρωτώ. Τον Δεκέμβρη του 2017 και σας εύχομαι, προσωπικά σας εύχομαι να έχετε πάλι πλεόνασμα και στον κουμπαρά σας χρήματα, θα τα διαθέσετε όπως εσείς θέλετε ή θα ρωτήσετε τις Βρυξέλλες για να τα διαθέσετε;

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Το πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο για το πώς διατίθενται και νομίζω ότι το επαναλαμβάνει και ο κ. Τσακαλώτος στην επιστολή του. Άρα μία από τις δυνατότητες διάθεσης είναι και προς την κατεύθυνση με μέτρα κοινωνικής ανακούφισης.

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ: Σύμφωνα, Ναι, αλλά έχετε συμφωνήσει και υπογράψει με τους Θεσμούς ότι οποιαδήποτε διάθεση πλεονάσματος θα γίνεται μετά από ενημέρωσή τους.

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Και τώρα υπήρξε μια ενημέρωση. Δεν υπήρξε αυτό το οποίο ουσιαστικά θα ακύρωνε το μέτρο. Γιατί αυτό που ζητούσαν ήταν η ακύρωση εν τοις πράγμασι του μέτρου αυτού. Διότι όταν λες ότι αυτή η δαπάνη πρέπει να γίνει το επόμενο έτος, θα ήταν δαπάνη του 2017, άρα θα επηρέαζε το στόχο του ελλείμματος το 2017.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Άλλο λέμε κ. Σκουρλέτη μου, τους πιάσατε στον ύπνο. Το πληροφορήθηκαν, ναι αλλά το πληροφορήθηκαν από το διάγγελμα. Τους πιάσατε στον ύπνο και δεν θέλουν αιφνιδιασμούς προφανώς.

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Εν πάση περιπτώσει, κέρδισε μια μάχη αξιοπρέπειας με πραγματικό αντίκτυπο σε όσους έλαβαν αυτή τη βοήθεια.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πιστεύετε ότι η Νέα Δημοκρατία από τον χειρισμό αυτό τελικά έτσι όπως εξελίχθηκε το πράγμα και αφού οι συνταξιούχοι πήραν τα χρήματα και τα έφαγαν με τα εγγόνια τους, με τον φαρμακοποιό τους, δεν έχει σημασία, αλλά τα πήραν τα χρήματα, ότι η ΝΔ είναι χαμένη;

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θα σας το πω, υπέστη πανωλεθρία σε όλα τα επίπεδα, στο κοινωνικό, στο πολιτικό, στο προγραμματικό, διότι δεν είχε να πει τίποτα και μάλιστα βγήκε και με μία κριτική αντιφατική μέσα σε μία εβδομάδα. Από τη μία ταυτίστηκε απόλυτα με όλη την γκρίνια και την εμπάθεια του Σόιμπλε, αυτό έκανε, δεν έκανε τίποτα άλλο, και έρχεται μετά από μία εβδομάδα προσπαθώντας να διαστρεβλώσει το περιεχόμενο της επιστολής Τσακαλώτου, να κατηγορήσει την κυβέρνηση για υποταγή στον Σόιμπλε.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αυτή η πανωλεθρία έτσι όπως την χαρακτηρίζετε εσείς αποτυπώνεται στα δείγματα των κυλιόμενων σφυγμομετρήσεων που κάνετε ως κυβέρνηση;

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ναι, έχει την επίπτωσή της, έστω μικρή, διότι ορισμένα πράγματα δεν αποτυπώνονται άμεσα, χρειάζεται και κάποιο διάστημα για να εμπεδωθούν, αλλά φάνηκε στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις. Μια μικρή σχετική υποχώρηση της ΝΔ. Αλλά το ζητούμενο για τις δημοσκοπήσεις δεν είναι τώρα τι αποτυπώνεται εκείνη η στιγμή. Το διαχρονικό στοιχείο είναι ένας μεγάλος όγκος ψηφοφόρων, ο οποίος έχει αποστασιοποιηθεί από οποιοδήποτε κόμμα. Και είναι κυρίως άνθρωποι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το ποιοτικό στοιχείο, το πολιτικό που βαραίνει στις δημοσκοπήσεις.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αυτό πώς κατά τη γνώμη σας μπορεί να αντιστραφεί και να επανακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα μέρος της αίγλης που έχει απολέσει κατά τη διάρκεια των κυβερνητικών καθηκόντων που ασκεί.

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτό θα αντιστραφεί εκ του αποτελέσματος, δηλαδή όταν οι προσπάθειες θα αρχίσουν να κάνουν ορατά πλέον κάποια σημάδια ανάκαμψης και βελτίωσης της ζωής του κόσμου πρώτα από όλα και όταν διαπιστώσει ο κόσμος ή επαναεπιβεβαιώσει, διότι σας λέω είναι ένας κόσμος ο οποίος είναι με μια πολιτική στάση, παρακολουθεί, δίνει χρόνο, επαναεπιβεβαιώσει ότι αυτή η επιλογή, παρά τις δυσκολίες ήταν η μόνη ενδεδειγμένη.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Όταν όμως κύριε Σκουρλέτη ο ψηφοφόρος της παραδοσιακής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ στην πλειοψηφία του, αναστενάζει κάθε μέρα στα νοσοκομεία και στους χώρους υγείας από τις ελλείψεις που υπάρχουν, από τα κλειστά χειρουργεία, από τις μονάδες αυξημένης φροντίδας που δεν υπάρχουν, όλα αυτά και βλέπει ότι ξεκινά ένα πόλεμο η κυβέρνηση με τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που τα επισημαίνουν όλα αυτά, νομίζετε ότι από τον πόλεμο αυτό, κερδίζει η κυβέρνηση ή ο κόσμος περισσότερο γυρίζει την πλάτη του στην κυβέρνηση;

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θέτετε δύο πράγματα, πρώτα από όλα την πραγματική κατάσταση του κόσμου και εδώ, δυστυχώς, εμείς δεν κρινόμαστε μόνο από την επίπτωση των μέτρων που έχουμε πάρει, ως ένα μεγάλο βαθμό κρινόμαστε από την σωρευτική κόπωση και τις σωρευτικές επιπτώσεις των μέτρων τις τελευταίας πενταετίας, γιατί οι απώλειες αθροίζονται, οι αντοχές μειώνονται, είναι σωρευτικές οι επιπτώσεις. Αλλά αυτό δεν μπορεί να το αποφύγει κανείς, οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν ήταν στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αντιλαμβάνεστε ότι θα ήταν αντιμέτωπη με μια τέτοια κατάσταση. Άρα εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι το 2017 θα είναι μια καλύτερη χρονιά από το 2016 στον οικονομικό τομέα και έτσι λοιπόν να δει ο καθένας κάποιες αλλαγές μικρές αλλά σταθερές στη ζωή του. Αυτό είναι το βασικότερο.

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριε Σκουρλέτη, πώς θα είναι το 2017 καλύτερο όταν έχουμε όλες αυτές τις αυξήσεις από τα τσιγάρα, την βενζίνη; Ο Τζίρος από 20 εκατομμύρια το 2007 στα μαγαζιά, πήγε 4.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Κι εσείς προέρχεστε από αυτόν τον χώρο, του εμπορίου. Βλέπετε τι γίνεται; Χαμός. Δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτό, αλλά συντελεί.

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Το θέμα είναι το εξής: Εάν, επαναλαμβάνω, μπορέσουμε αυτό το οποίο έχει φανεί τα τελευταία τρίμηνα του 2016, να επιβεβαιωθεί με πολύ υψηλότερους αριθμούς το 2017. Δηλαδή ανάπτυξη. Μία ανάπτυξη στο 2% με 2,5% προφανώς θα γίνει ορατή και αισθητή σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Αυτό είναι το στοίχημα. Αυτό χρειάζεται κάποιες προϋποθέσεις, θέλει να μην σέρνεται η ιστορία της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, να μπούμε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τους πρώτους μήνες του 2017, στην ποσοτική χαλάρωση και θα σας έλεγα ότι αυτό δεν σχετίζεται τόσο με την πραγματική κατάσταση εφαρμογής του προγράμματος, όσο πια με αυτό που λέγαμε στην αρχή της συζήτησής μας, ένα πολιτικό παιχνίδι ανάμεσα στις ακραίες φωνές των δανειστών και την ελληνική κυβέρνηση. Είναι η πολιτική διάσταση της διαπραγμάτευσης.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Πώς μπορεί να γίνει αυτό όταν χθες το βράδυ μου έλεγαν ότι παρά την πρόοδο στις συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια, η εταίροι αδυνατούν να συμφωνήσουν στο παραμικρό με την Αθήνα.

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μισό λεπτό, γιατί όταν λέτε παρά την πρόοδο, σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει σε πολλά πράγματα…

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Στα τεχνικά κλιμάκια…

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Στα τεχνικά κλιμάκια, έχει μεγάλη σημασία. Καλώς ή κακώς έχει μεγάλη σημασία η συζήτηση στα τεχνικά κλιμάκια, γιατί προετοιμάζει τη μεγάλη συζήτηση στο Eurogroup κλπ. Εδώ υπάρχει μια συμφωνία της τάξεως του 90% με 95%.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μιλάμε για το υπόλοιπο. Εδώ αυτοί επιμένουν για τα μέτρα, τα επιπρόσθετα, που πρέπει να πάρουμε, γιατί αν λέει το 2019…

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όχι, όχι. Μισό λεπτό. Δεν έχει τεθεί τέτοια απαίτηση εκ μέρους των δανειστών, τουλάχιστον ως μία συνισταμένη των απόψεών τους. Αυτά τα οποία λέτε είναι η άποψη που εκφράζει το ΔΝΤ, για μέτρα μετά το 2018, το 2019 και έπειτα. Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν έχουν θέσει τέτοιο ζήτημα.

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριε υπουργέ, να σας ρωτήσω κάτι ακόμα: Στα ρεπορτάζ που έχουμε κάνει τις τελευταίες μέρες και μιλώντας και off camera έτσι με απλούς πολίτες, αυτό που λένε είναι μετά τις αλλαγές και με το πλαστικό χρήμα κι εγώ προσωπικά θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή κίνηση για να μπορέσουμε επιτέλους να φτιάξουμε και αφορολόγητο και επιτέλους να πληρώνουν όλοι, πολλοί λένε ότι εμείς ούτε θα κόβουμε αποδείξεις και άλλοι λένε ότι κοίταξε να δεις ότι άμα κάνει επτά δραχμές και μου πει πέντε χωρίς απόδειξη, εγώ θα πω στα ίσα χωρίς απόδειξη και τα λένε και στην κάμερα και επιχειρηματίες, δηλαδή άνθρωποι που έχουν συνεργεία αυτοκινήτων, χίλιοι δύο γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Θα πάμε στο κατώτερο αφορολόγητο με αυτά που θα έχουμε και έτσι θα προχωρήσουμε. Πώς μπορεί ν’ αλλάξει αυτό το πράγμα έτσι ώστε να μπούνε πέντε δραχμές μέσα στο ταμείο να μπορέσουμε να πληρώσουμε και τις εισφορές αφού είναι ασφαλισμένοι κάποιοι και να βοηθήσουμε και τους άλλους ανθρώπους που δεν έχουν δουλειές να βρουν και αυτοί. Υπάρχει κάποιο σχέδιο γιατί αυτό θα αντιμετωπίσετε αυτήν την χρονιά.

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Προσέχτε. Δυο πράγματα μπορεί κανείς να παρατηρήσει σε αυτό που λέτε. Πρώτα απ΄όλα ότι πάντοτε υπήρχε μία τάση προς φοροαποφυγή, φοροδιαφυγή κτλ, άρα υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών και το δεύτερο το οποίο είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος είναι ότι όταν αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση, τότε από ένα σημείο κι έπειτα αυξάνεται η τάση προς φοροδιαφυγή. Το θέμα είναι λοιπόν να μπορέσουμε μέσα στο 2017 να πιάσουμε τους συγκεκριμένους στόχους για να μας δοθεί η δυνατότητα να πάμε πλέον σε ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις, οι οποίες θα αποκαταστήσουν μία στοιχειώδη ισορροπία. Αυτό είναι το στοίχημα του 2017.

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ: Πώς θα γίνει αυτό;

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Σας είπα πώς. Τι εννοείτε πώς θα γίνει; Άρα λοιπόν θέλει πρώτα από όλα να εμπεδωθεί μια διαφορετική νοοτροπία μέσα από την χρήση του πλαστικού χρήματος, θέλει ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά ταυτόχρονα και μια έγνοια να υπάρξουν πολύ σύντομα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης, έτσι ώστε πλέον να μην μπαίνουν διλλήματα του τύπου που είπατε πριν και που ακούμε κατά καιρούς.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ωστόσο όμως ο Τζανακόπουλος χθες που τον άκουγα στο ‘’Κόκκινο’’ έλεγε ότι δεν έχουμε ακόμη καταλήξει στο δημοσιονομικό μονοπάτι, το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά την λήξη του προγράμματος, έτσι ώστε το χρέος να θεωρηθεί βιώσιμο και από τους εμπλεκόμενους στο ελληνικό πρόγραμμα και φυσικά κυρίως από την ΕΚΤ.

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Πολύ σωστά. Και για αυτό ακριβώς προτρέχει η Νέα Δημοκρατία, κάνει το λάθος, θεωρώντας -ψεύδεται βέβαια και το ξέρει- ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για κόφτες μετά το 2019, για νέα μέτρα κτλ. Ούτως ή άλλως το πρόγραμμα τελειώνει το 2018 -τον Αύγουστο του 2018 αν δεν κάνω λάθος- και από εκεί και πέρα η συζήτηση δεν έχει αποσαφηνιστεί για το τι μέλλει γενέσθαι. Εμείς αυτό που θέλουμε πραγματικά να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε τους όρους ώστε η χώρα μας να βγει από τα μνημόνια.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αυτό θα γίνει όταν θα δούμε τις πρώτες επενδύσεις να έρχονται και να γίνονται και να υλοποιούνται στην Ελλάδα κι αυτό δεν φαίνεται μέσα στο 2017.

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Και αυτό και όταν θα δούμε και τη δυνατότητα να μπορεί η χώρα να δανείζεται επί ίσοις όροις όπως κάνουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Λέτε αυτό να το δούμε μέσα στο ’17;

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο. Είπα ότι πρέπει να δημιουργήσουμε τους όρους έτσι ώστε στο τέλος του προγράμματος να μπορούμε ασφαλώς να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Γιατί στο πρόγραμμα και στους στόχους της κυβέρνησης είναι τρείς οι στόχοι μέσα στο πρώτο εξάμηνο: ο ένας η ποσοτική χαλάρωση, ο δεύτερος η χαλάρωση των capital controls και μετά η έξοδος στις αγορές.

ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν ισχύει αυτό που είπατε το τελευταίο και το έχει διευκρινίσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που του αποδόθηκε κάτι τέτοιο. Δεν έχει προσδιοριστεί έτσι επακριβώς. Δηλαδή είναι κάτι το ποίο δεν προαναγγέλλεται.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ, ΟΡΟΙ, ΜΝΗΜΟΝΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!