σκουρλέτης-ελληνικό-θέλουμε-την-επέν-6246
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 29.09.2017 | 17:08

Σκουρλέτης-Ελληνικό: Θέλουμε την επένδυση με σεβασμό στο νομοθετικό πλαίσιο (βίντεο)

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε  στην τηλεόρασης του Alpha και τους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Σπύρο Λάμπρου, για την επένδυση στο Ελληνικό.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής:

«Νομίζω ότι τα δεδομένα [για την επένδυση στο Ελληνικό] ήταν γνωστά σε όλες τις πλευρές. Και πρέπει, ίσως, να θυμηθούμε πράγματα τα οποία είναι γνωστά, αλλά ξεχνιούνται στο δημόσιο διάλογο τα τελευταία χρόνια, πολύ δε περισσότερο τις τελευταίες ημέρες, ότι στη συγκεκριμένη περιοχή είναι καταγεγραμμένο, από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και ιδιαίτερα από το 1950 κι ύστερα, όταν εγκαταστάθηκε τότε το Ελληνικό Αεροδρόμιο, ότι είχε και αρχαία. Όλα αυτά ήταν γνωστά και στην εταιρεία. Μάλιστα το 2012 που «σταματάνε» τα στοιχεία που έχει καταθέσει η εταιρεία για τα επενδυτικά της σχέδια, εμπεριέχονται και αυτές οι αναφορές σε συγκεκριμένες αρχαιότητες. Είναι τρεις αρχαίοι οικισμοί, μετά έχουμε τα Βυζαντινά και μεταβυζαντινά ευρήματα, εξ ου και η περιοχή του Αγίου Κοσμά, εκεί όπου υπάρχει ο ναός του Αγίου Κοσμά. Αυτά τα πράγματα είναι γνωστά.»

«Το ΚΑΣ ούτως ή άλλως έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Πάντοτε. Δεν είναι κάτι που αλλάζει τώρα. Η απόφαση του ΚΑΣ είναι γνωμοδοτική ως προς την τελική απόφαση του υπουργού. Άρα αυτό που εισηγείται το ΚΑΣ, ο εκάστοτε υπουργός είτε το αποδέχεται είτε δεν το αποδέχεται. Τώρα, αν κάποιος προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι κάτι που βαραίνει σημαντικά στην απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή η γνώμη του.»

«Κατά τη γνώμη μου η διαδικασία εκείνη, η οποία θα σεβαστεί όλο το υπάρχον νομικό πλαίσιο, δηλαδή τον αρχαιολογικό νόμο, είναι αυτή η οποία θωρακίζει, και το υπογραμμίζω, θωρακίζει την επένδυση. θυμηθείτε το Μετρό: Το Μετρό της Αθήνας. Οι πιο όμορφοι σταθμοί είναι εκείνοι που έχουν αναδείξει τις αρχαιότητες. Η πολιτική πρωτοβουλία πρέπει να υπάρχει σε εκείνο το βαθμό που δεν θα ακυρώνει τον αρχαιολογικό νόμο και δεν θα ακυρώνει την ίδια την ύπαρξη της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Μιλάμε για την Ελλάδα. Η Ελλάδα αν το δούμε και από στενά οικονομικούς όρους, αυτό που έχει να πουλήσει είναι οι αρχαιότητές της, το κλίμα της και οι θάλασσές της.»

«Έχω συνεργαστεί με την κυρία Βλαζάκη και στο προηγούμενο υπουργείο, αυτό του Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όταν σε διάφορες περιπτώσεις η Αρχαιολογική Υπηρεσία έπρεπε να εμπλακεί. Για παράδειγμα, θυμάμαι το μεγάλο έργο του Αγωγού Φυσικού Αερίου, του TAP, όπου κι εκεί είχαμε συνεργαστεί και μάλιστα ήταν ένα έργο εν εξελίξει και είχε προχωρήσει τάχιστα, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με την ίδια αρχαιολογική υπηρεσία. Η κυρία Βλαζάκη, όπως όλοι οι Γενικοί Γραμματείς, αξιολογούνται από την αποτελεσματικότητά τους, το επιστημονικό τους υπόβαθρο και δεν νομίζω ότι θα πρέπει να παρεισφρήσει οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα αυτή τη στιγμή. Βρισκόμαστε κάτω από την πίεση μιας πολιτικής αντιπαράθεσης η οποία τείνει να ακυρώσει το ίδιο το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Αυτό είναι εγκληματικό και οι ευθύνες βαρύνουν κυρίως θα έλεγα την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία στο αφήγημά της ότι γενικώς αυτή η κυβέρνηση είναι ενάντια στις επενδύσεις κ.λπ., ότι δεν έχει συμφιλιωθεί με τις επενδύσεις, προωθεί μια αντίληψη που ουσιαστικά είναι υπέρ της επενδυτικής ανομίας, των επενδύσεων χωρίς κανόνες και μου κάνει εντύπωση πώς αυτή η υπερπατριωτική παράταξη δεν νοιάζεται για την πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά. Είναι δυνατόν να βγαίνει η αντιπολίτευση και να λέει να παραιτηθεί η Γραμματέας; Έτσι λειτουργούσε ο κ. Μητσοτάκης μπροστά σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όταν υπήρχαν επιχειρηματικά συμφέροντα που πίεζαν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση; O επιχειρηματίας -καλά κάνει- σκέφτεται την απόδοση της επένδυσης. Η Πολιτεία ωστόσο από την μεριά της, πρέπει να ενθαρρύνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να ασκούν τη δράση τους μέχρι το τέλος. Για αυτό υπάρχει η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, υπάρχουν και οι κανόνες. Θα τους σεβαστούμε ή θέλουμε επενδύσεις χωρίς κανόνες; Αυτό είναι το ερώτημα.»

«Όλο το κέντρο της Αθήνας είναι κηρυγμένο ως αρχαιολογικός χώρος. Δεν είναι δομημένο; Δεν υπάρχει γωνιά του κέντρου της Αθήνας που να μην είναι κηρυγμένος αρχαιολογικό χώρος. Και σπίτια χτίζονται και έργα γίνονται. Για την καθυστέρηση δεν νομίζω ότι ευθύνεται η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Σας υπενθυμίζω ότι προηγήθηκε μία μεγάλη διαπραγμάτευση ανάμεσα στον επενδυτικό φορέα και την παρούσα κυβέρνηση. Και αυτή η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης ήταν προς όφελος τελικά νομίζω των κατοίκων της περιοχής και του λεκανοπεδίου, με περισσότερο πράσινο και ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Ήταν μία πιο ισορροπημένη, τελικά, επένδυση.»

«Για να καταλάβουμε την έννοια της θωράκισης της επένδυσης: Εάν δεν οριοθετηθούν οι συγκεκριμένες περιοχές μέσα στην επένδυση και βρεθούν αρχαία, τότε οι καθυστερήσεις που θα έχουμε στο έργο θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Ελλοχεύει ο κίνδυνος δε, οποιαδήποτε προσφυγή στο ΣτΕ, από έναν κάτοικο της περιοχής παραδείγματος χάριν, να καθυστερήσει πολλούς μήνες ή και έτη, την επένδυση.

Εμείς θέλουμε να γίνει αυτή η επένδυση, με σεβασμό σε όλα τα προβλεπόμενα, σε όλο το προβλεπόμενο νομοθετικό πλαίσιο.»

« Ευτελίζουμε τώρα λίγο τη δημόσια αντιπαράθεση αν αυτά τα θέματα [για το ταξίδι του κ. Καμμένου στο Λονδίνο], άντε να υπάρχουν στο περιθώριο και να κοσμούν έτσι κάποια «ρεπορταζάκια» να τα αναδεικνύουν ως κορυφαία. Εμένα δεν μου άρεσε αυτό που έγινε στην Βουλή. Και φοβάμαι πάρα πολύ ότι αυτή η ένδεια στρατηγικής εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, την οδηγεί σε μία συνολικότερη, πια, απαξίωση του τρόπου που αντιπολιτεύεται. Έχουμε μια έκπτωση στην αντιπολιτευτική τακτική, δεν μπορεί να πει κάτι για τα θέματα του Προγράμματος, τα οποία σε γενικές γραμμές βαίνουν καλύτερα. Τα πράγματα δεν είναι καλά, αλλά είναι καλύτερα, αυτό συνομολογείται από παντού, και (ο κ. Μητσοτάκης) ανακαλύπτει τώρα τέτοιου είδους ζητήματα;

«Υπάρχουν οι αριθμοί [Για τις δηλώσεις του κυρίου Στουρνάρα]. Αυτή τη στιγμή, αν θυμάμαι καλά, έχουμε δρομολογημένες επενδύσεις της τάξεως των 2,2 δις ευρώ μέσα στο πρώτο διάστημα, το πρώτο εξάμηνο αν δεν κάνω λάθος ή επτάμηνο του 2017. Αυτό το νούμερο είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Συνεπώς έχει δίκιο ο κύριος Τσακαλώτος.

«Θα περίμενα να είχα ακούσει νωρίτερα [τις δηλώσεις του κ. Χρυσόγονου], γιατί ο κ. Χρυσόγονος τα τελευταία δύο, δυόμισι χρόνια, από τις ευρωεκλογές, λίγο μετά από την εκλογή του ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, διότι δεν κατέβηκε ως ανεξάρτητος, αυτό να μην το ξεχνάμε, με τις δηλώσεις του εν πάση περιπτώσει φαίνεται ότι κινείται κατά το δοκούν και σε πάρα πολλά πράγματα διαφοροποιείται. Νομίζω πως δεν μπόρεσε ποτέ να ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ με έναν ομαλό τρόπο. Δεν έχει σημασία τι απαντά το κόμμα απέναντι σε αυτόν που κρατάει την έδρα του ή όχι. Ή αν θέλετε, η πιο αυθεντική και πιο ουσιαστική αξιολόγηση είναι αυτή που κάνει ο κόσμος.»

«Μολονότι είναι αρκετά μεγάλης σημασίας ποια πρόσωπα στελεχώνουν την κυβέρνηση, θεωρώ ότι, τελικά, μια κυβέρνηση κρίνεται από το έργο της και όχι από τα πρόσωπα που είναι στα υπουργεία και αυτό ισχύει διαχρονικά, σε όλες τις περιπτώσεις. Έτσι κι εμείς, λοιπόν, όταν θα έρθει η ώρα να γίνει το «ταμείο», θα μας κρίνουν όχι για το αν ήταν ή όχι ο Σκουρλέτης την κυβέρνηση, λέω το όνομά μου για να μην αναφερθώ σε κάποιον άλλο, αλλά για το τι τελικά έχουμε κάνει για να βελτιώσουμε τη ζωή του κόσμου.»