Σαμαράς: Θα απολυθούν όσοι προσλήφθηκαν μη αξιοκρατικά

Το βασικό κριτήριο που θέτει και η χθεσινή υπουργική απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη για την απόλυση από το δημόσιο, βάζει με συνέντευξή του στα «Νέα» και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.  «Μόνο το 2% θα απομακρυνθεί τελικά, κυρίως άνθρωποι που προσελήφθησαν μη αξιοκρατικά ή παρέμεναν στις θέσεις του μη αξιοκρατικά», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η συζήτηση «σε μία χώρα που βούλιαζε στα ελλείμματα και διέθετε ένα υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα γίνεται τελικά γιατί θα θέσουμε σε διαθεσιμότητα το 3,5% του συνολικού προσωπικού». Και προσθέτει:  «Από αυτό το 3,5% που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα, μόνο το 2% θα απομακρυνθεί τελικά, κυρίως άνθρωποι που προσελήφθησαν μη αξιοκρατικά ή παρέμεναν στις θέσεις του μη αξιοκρατικά, ενώ το 1,5% θα αλλάξει απασχόληση και θα παραμείνει στο Δημόσιο. Το σπουδαιότερο: Για καθέναν από αυτούς που απομακρύνονται θα προσληφθεί με αξιοκρατικό τρόπο ένας νέος. Και μάλιστα σε θέσεις που τους έχουμε πραγματικά ανάγκη, νοσοκομεία, ΚΕΠ, κ.ά. Άρα από αυτό η ανεργία δεν θα επηρεαστεί καθόλου.» Παράλληλα ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι πολίτες τάσσονται υπέρ του «ξεκαθαρίσματος» στο δημόσιο.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «βολεμένους» όσους αντιδρούν, ενώ συμπληρώνει ότι «τα εκλογικά σενάρια τα συντηρούν όσοι εύχονται να αποτύχει η κυβέρνηση», τονίζοντας ότι : «Πρόωρες εκλογές ούτε θέλω ούτε πρόκειται να επιδιώξω. Ωστόσο, το ότι δεν θέλω εκλογές δεν σημαίνει ότι θα ήμουν διατεθειμένος να δεχθώ οποιονδήποτε εκβιασμό από οποιαδήποτε συμφέροντα. Διότι αν αντιληφθώ εκβιασμούς ή άλλου είδους πιέσεις τότε προφανώς άλλοι θα έχουν τις ευθύνες για ό,τι συμβεί. Να το πω αλλιώς: εγώ θέλω σταθερότητα και εξάντληση τετραετίας. Για το καλό του τόπου, Αλλά έχω και τα μάτια μου ανοιχτά», προσθέτει.

Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς χαρακτηρίζει «μακράς πνοής» τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ενώ διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα, παρά το δημοσιονομικό κενό που προβλέπεται για το 2014, τονίζοντας πως τώρα υπάρχουν και οι προϋποθέσεις ανάκαμψης της οικονομίας, η οποία, όπως λέει, εφόσον μένουμε στο σωστό δρόμο δεν θα αργήσει.

Ο πρωθυπουργός ασκεί σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά για τον αν υπάρχει πεδίο συνεννόησης: «Βλέπετε κάποιο τέτοιο περιθώριο; Έχουν στηρίξει έστω και μία μεταρρύθμιση; Έχουν ψηφίσει έστω και μία περιστολή σπατάλης; Έχουν εμφανίσει έστω και μία πρόταση με αρχή, μέση και τέλος, την οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε ως εναλλακτική λύση; Έχουν αφήσει έστω και μία συντεχνιακή απεργία κόντρα στο δημόσιο συμφέρον που να μην την υποστηρίξουν; Έχει υπάρξει έστω και μία επένδυση που να μην προσπαθήσουν να τη διώξουν; Έχει υπάρξει έστω και ένας ύποπτος τρομοκρατίας ή κουκουλοφόρος που να μην ζητήσουν την απελευθέρωσή του; Ακόμη και μεταξύ τους δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο. Διαλαλούν ότι διέλυσαν τις συνιστώσες τους αλλά κάθε μέρα τα χτυπήματα μεταξύ τους πάνε κι έρχονται. Ας τα βρουν πρώτα μεταξύ τους για να ξέρουμε κι εμείς με ποιον θα συνεννοηθούμε…»

Αναφορικά με τον Φώτη Κουβέλη, ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει πως «οι δίαυλοι ασφαλώς και μένουν ανοιχτοί». Ωστόσο προσθέτει ότι «με κάποιες δηλώσεις του τελευταία αδίκησε τον εαυτό του”.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΣΑΜΑΡΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!