σαμαράς-συζητάμε-για-το-νέο-εκλογικό-σ-247488
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 15.09.2013 | 03:37

Σαμαράς: Συζητάμε για το νέο εκλογικό σύστημα στους ΟΤΑ με την κοινωνία

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Χαμηλούς τόνους κρατά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφορικά με το νέο εκλογικό σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση για αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2014. «Είναι μια ιδέα που αξίζει να συζητήσουμε. Με όλα τα κόμματα και πρωτίστως, βέβαια, με τους κυβερνητικούς εταίρους μας. Και με την κοινωνία πάνω απ’ όλα. Θα τα δούμε όλα αυτά.», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι «δεν τον απασχολούν σενάρια τριπλών εκλογών» για το Μάιο του 2014. Τονίζει, μάλιστα, ότι αυτοί που τις προβλέπουν θα διαψευστούν, όπως διαψεύστηκαν τον περασμένο Μάρτιο, τον περασμένο Ιούνιο κλπ.

Επιπλέον, ο κ. Σαμαρας εκφράζει τη βεβαιότητα πως με την επίτευξη των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα και τις αποκρατικοποιήσεις η χώρα θα αρχίσει να αποδεσμεύεται σταδιακά από το μνημόνιο και σημειώνει πως αν χρειασθεί πρόσθετη χρηματοδότηση για την κάλυψη αναγκών που θα προκύψουν από τη λήξη ομολόγων, αυτό θα γίνει χωρίς νέα συμφωνία και χωρίς νέους όρους.

Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι το δημοσιονομικό κενό, το οποίο προσδιορίζει στα 2,5 δισ. ευρώ, δεν πρόκειται να καλυφθεί με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ δεν θα επιβληθούν, όπως λεει, νέοι φόροι. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι το κενό να καλυφθεί με διαρθρωτικά μέτρα, όπως π.χ. η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και το λαθρεμπορίου.

Ο Αντώνης Σαμαράς κάνει σαφές πως δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα από τη στιγμή που η χώρα πιάνει τους στόχους της και μάλιστα επισημαίνει πως 70% του πλεονάσματος θα επιστρέφεται στην κοινωνία. «Οι δανειστές μας έχουν ήδη συμφωνήσει μαζί μας ότι το 70% θα διατεθεί για ανακούφιση αδικιών που έγιναν, για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της οικονομίας» τονίζει, φέρνοντας μάλιστα ως παραδείγματα την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ενστόλων, τους οποίους χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα αδικημένους».

Αναφερόμενος στη συζήτηση περί ενός πιθανού τρίτου πακέτου βοήθειας για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών, σημειώνει πως από τη στιγμή που η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της οι εταίροι έχουν δεσμευτεί για βοήθεια χωρίς νέα συμφωνία και χωρίς νέους όρους. «Αυτά που ακούτε, ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, είναι κάτι που ήδη προβλέφθηκε από πέρσι, αφορά μικρά σχετικά ποσά και έχουν δεσμευτεί να μας καλύψουν χωρίς νέους όρους και χωρίς νέα συμφωνία, φτάνει εμείς να πιάνουμε τους στόχους μας» λέει ο κ. Σαμαράς.

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.