Αυτοδιοικητικές εκλογές: Πιέσεις Μαξίμου για ενιαίο ψηφοδέλτιο

Την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2014 επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου, ως τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου για κοινούς υποψηφίους με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ανάμεσα στους οποίους η «ποσόστωση» των προερχόμενων από τη ΝΔ θα είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Στο πλαίσιο αυτό υπήρξαν νέες «διαρροές» στον Σαββατοκυριακάτικο Τύπο για:

-Δύο ψηφοδέλτια:  Ένα με όλους τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που ναι μεν θα έχουν δηλώσει εκ των προτέρων  τη στήριξή τους σε συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο αλλά στο ψηφοδέλτιο δεν θα διακρίνονται οι δημοτικές παρατάξεις. Ανεξάρτητοι υποψήφιοι θα γίνονται δεκτοί στο ψηφοδέλτιο εφόσον δηλώνουν ότι διατηρούν την ανεξαρτησία τους συνεργαζόμενοι όμως με συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο.

-Επαναφορά του ποσοστού 42% για την εκλογή από την πρώτη Κυριακή.

-Πλαφόν 3% ή 5% για την εκλογή των υποψήφιων δημάρχων ως δημοτικών συμβούλων.

– Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του δημάρχου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα στην περίπτωση που δεν έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

– Ενοποίηση της Οικονομικής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Αντιδράσεις από  ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και δημάρχους

Πάντως,  η επιχείρηση του Μεγάρου Μαξίμου προκαλεί ήδη αντιδράσεις τόσο ανάμεσα στους δημάρχους όσο και από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Το βασικό επιχείρημα  είναι ότι θα υπάρξει «ακυβερνησία» στους δήμους, ενώ και στα κόμματα της συγκυβέρνησης βλέπουν προσπάθεια Σαμαρά για επιβολή των υποψηφίων της ΝΔ. Αλλά και στην Κουμουνδούρου η αλλαγή του εκλογικού συστήματος θεωρείται ως προσπάθεια κοινής καθόδου των τριών κομμάτων της κυβέρνησης απέναντι στους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΛΛΑΓΗ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ, ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014, ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!