Πουλάκης: Έως την Άνοιξη οι προσλήψεις μόνιμων στην καθαριότητα των δήμων

Ο διαγωνισμός για τις 8.8.45 μόνιμες θέσεις εργασίας στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, αναμένεται να ολοκληρωθεί ως την άνοιξη του 2018, τόνισε ο ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι μέσα από τις συγκεκριμένες προσλήψεις «θα έχουμε κάνει ένα ακόμα βήμα προς την ανάσχεση του ρυθμού των εργατικών ατυχημάτων στους Ο.Τ.Α.».

Συγκεκριμένα στην ομιλία του, στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά & τις Πολιτικές της Υγείας, και ειδικότερα στη συνεδρία με θέμα «Η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στους ΟΤΑ: Κριτική αποτίμηση και πολιτικές πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου», ο ΓΓ του ΥΠΕΣ μεταξύ άλλων:

Υπενθύμισε ότι με τον πρόσφατο νόμο 4483/2017 του ΥΠΕΣ επιλύθηκαν διάφορα προβλήματα σχετικά με τα Μέσα Ατομικής Προστασίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ (επέκταση της χορήγησης ΜΑΠ και στους απασχολούμενους με συμβάσεις ΙΔΟΧ ή μίσθωσης έργου, απαγόρευση της αποτίμησης σε χρήμα των ΜΑΠ και του γάλακτος κ.λπ.), αλλά και σε σχέση με τη δυνατότητα και τη διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων στους Ο.Τ.Α. και στα νομικά πρόσωπα αυτών, που υποπίπτουν σε παραβάσεις της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, προκειμένου, όπως είπε, οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ – που έχει ζητηθεί να εντατικοποιηθούν ήδη από την άνοιξη του 2016 – «να καταλήγουν και σε απτά αποτελέσματα».

Ιδιαίτερα, ωστόσο, στάθηκε ο Κ. Πουλάκης στο ζήτημα της υποστελέχωσης και της ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας στους ΟΤΑ, λόγω του «παγώματος» των προσλήψεων τα τελευταία επτά χρόνια. Ειδικότερα, ο ΓΓ του ΥΠΕΣ ανέφερε ότι «εντατικοί ρυθμοί και μεγαλύτερος, αντικειμενικά, φόρτος εργασίας σχετίζονται άμεσα με τον αριθμό των εργατικών ατυχημάτων», ενώ και «ο παράγοντας εμπειρία είναι επίσης καθοριστικός. Είναι δε σαφές ότι οι απασχολούμενοι για λίγους μήνες, από 2 έως 8, δεν προλαβαίνουν να αποκτήσουν την εμπειρία αυτή».

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο ΓΓ του ΥΠΕΣ αναφέρθηκε με έμφαση στην ανθρώπινη διάσταση του προβλήματος, τονίζοντας ότι «τα ζητήματα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία δεν είναι άλλη μία, περισσότερο ή λιγότερο σημαντική, δημόσια πολιτική από τις πολλές που χαράζουμε και υλοποιούμε. Μέσα στα χρόνια που πέρασαν, πληροφορούμενος κάθε τόσο την είδηση για ακόμα ένα ατύχημα, για ακόμα έναν συνάδελφό μας που χάνει τη ζωή του, έχω αντιληφθεί ότι πρόκειται κυριολεκτικά για ένα ζήτημα ζωής και θανάτου».

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΗΜΟΙ, ΜΟΝΙΜΟΙ, ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ, ΥΠΕΣ, 8.845


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!