πώς-θα-λειτουργεί-το-μητρώο-on-line-media-τι-σημ-108850
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 07.06.2016 | 17:37

Πώς θα λειτουργεί το Μητρώο On Line Media – Τι σημαίνει για τις ιστοσελίδες

Με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στη διανομή κρατικής διαφήμισης στο διαδίκτυο, στον απόηχο και των πρόσφατων αποκαλύψεων για το κύκλωμα των “εκδοτών” – εκβιαστών, ξεκινούν από σήμερα οι εγγραφές των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων στο Μητρώο On Line Media.

Το Μητρώο παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος και η κυβερνητική εκπροσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Η εγγραφή των επιχειρήσεων στο Μητρώο δε θα είναι υποχρεωτική, όμως πολύ ισχυρό θετικό κίνητρο θα αποτελεί το γεγονός ότι μόνο οι εγγεγραμμένες σε αυτό επιχειρήσεις θα έχουν δικαίωμα στην κρατική διαφήμιση.

Όπως πάντως διευκρίνισε ο κ.Κρέτσος σε ερώτηση του News247 όσον αφορά στο εάν θα υπάρχουν κριτήρια (πχ στατιστικά) όσον αφορά στην κατανομή της κρατικής διαφήμισης σε ιστοσελίδες μέλη του Μητρώου,  η ΓΓΕΕ ή το υπουργείο δε θα υπαγορεύει στους δημόσιους φορείς το που να διοχετεύσουν τη διαφήμιση, οι ίδιοι οι φορείς θα επιλέγουν πως θα προβληθούν, αλλά θα πρέπει η επιλογή τους να είναι αιτιολογημένη. Ανέφερε χαρακτηριστικά ως παράδειγμα ένα δημόσιο φορέα του χώρου της υγείας, ο οποίος ενδεχομένως να επιλέξει ιατρικού περιεχομένου ιστοσελίδες για να προβληθεί.

Ο υπουργός Επικράτειας σημείωσε ότι το κριτήριο της συνάφειας και της επισκεψιμότητας θα πρέπει να επικρατεί στο σχεδιασμό των επικοινωνιακών προγραμμάτων.  Και οι δύο ωστόσο θέλησαν να ξεκαθαρίσουν ότι δε θα γίνεται κεντρικά από την κυβέρνηση ή διανομή διαφημιστικών κονδυλίων, αλλά ότι θεσπίζονται οι κανόνες και το πλαίσιο. “Εμείς δεν επιβάλλουμε σε κανένα φορέα του δημοσίου το που θα πάνε τα λεφτά της διαφημιστικής προβολής, ασκούμε εποπτεία”, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κρέτσος, με τον κ.Παππά να σχολιάζει με νόημα ότι: “Το πρώτο φάρμακο είναι η δημοσιότητα”.

Ο δε κ.Παππάς αποκάλυψε μάλιστα ότι αναζητείται η νομική φόρμουλα ώστε και οι τράπεζες που δεν είναι δημόσιες επιχειρήσεις να υποχρεούνται να διανείμουν διαφήμιση μόνο στις ιστοσελίδες που θα εγγραφούν στο Μητρώο.

Ο κ.Κρέτσος εξήγησε ότι το Μητρώο δε επιτρέπει στους φορείς του δημοσίου τομέα να διαφημίζονται σε επιχειρήσεις που δεν είναι εγγεγραμμένες, δηλαδή σε επιχειρήσεις “που φοβουνται να δείξουν τη μετοχική τους σύνθεση ή να δηλώσουν αριθμό εργαζομένων”.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι πλέον όλοι οι φορείς του δημοσίου πρέπει να καταθέτουν στη ΓΓΕΕ το πρόγραμμα διαφημιστικής προβολής τους ώστε να λάβουν έγκριση εκταμίευσης.. Αν και υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη από το 1995 (νόμος Βενιζέλου) ο νόμος δεν είχε ποτέ εφαρμοστεί μέχρι πρόσφατα και είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμος Αθηναίων δεν είχε ποτέ καταθέσει δημόσια διαφημιστικό πρόγραμμα.

Εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο να αλλάξει ή σχετική νομοθεσία ώστε να προβλέπεται και ή δυνατότητα διαφημιστικής προβολής δημοσίων φορέων στο διαδίκτυο και όχι κατά 90% σε τηλεόραση και εφημερίδες.

Σημειωτέον επίσης ότι δυνατότητα εγγραφής στο Μητρώο έχουν μόνο επιχειρήσεις με ελληνικό ΑΦΜ και έδρα την Ελλάδα.

Τι σημαίνει για τους εργαζόμενους

Καθώς εκτός από τη νομική φύση, τη μετοχική σύνθεση και τους υπεύθυνους κατά το νόμο οι ιστοσελίδες που θα εγγραφούν καλούνται να δηλώσουν και αριθμό εργαζομένων και τη φύση της εργασιακής σχέσης, ο κ.Παππας σχολίασε ότι το Μητρώο δίνει τη δυνατότητα να ανοίξει ή συζήτηση για τους εργαζόμενους στις ιστοσελίδες, όπου υπάρχει σημαντικό ποσοστό μαύρης εργασίας και απασχόλησης με μπλοκάκι.

Σε ερώτηση του News247 εάν θα αποτελεί στο μέλλον και κριτήριο για να λάβει κρατική διαφήμιση μία ιστοσελίδα το να έχει ικανό αριθμό δημοσιογράφων με πλήρεις εργασιακούς όρους, ο κ.Παππας είπε ότι δε μπορεί να οριστεί ελάχιστος αριθμός εργαζομένων και ο κ.Κρετσος διευκρίνισε πως δεν πρέπει να εμποδίστουν οι μικρές επιχειρήσεις.

“Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων προϋποθέτει την οργάνωση τους και την πίεση προς την πολιτεία” σχολίασε επίσης ο κ. Παππάς τονίζοντας ότι θα υπάρξει με το Μητρώο καταγραφή και από εκεί και πέρα το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας θα ελέγχει.

“Διασφαλίζουμε ότι λεφτά δε θα πάνε σε συμμορίες διαδικτύου και λαθρόβια site” είπε από την πλευρά του ο κ.Κρετσος και εξέφρασε την ελπίδα οι Ενώσεις Συντακτών να κινητοποιηθούν και να γράψουν τους εργαζόμενους  στο διαδίκτυο ως μέλη.

Οι εταιρίες που θα εγγραφούν στο Μητρώο θα έχουν επίσης πρόσβαση σε ειδικό λογισμικό εντοπισμού λογοκλοπής, ποτ θα ειδοποιεί σε πραγματικό χρόνο δηλαδή μέσα σε 30 λεπτά, τον ιδιοκτήτη της είδησης για το πως και που αναπαρήχθη το κείμενο και εάν υπήρξε απόλυτη αντιγραφή, κάτι που εγείρει θέμα πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο κ. Κρετσος ανέφερε μάλιστα ότι πρέπει να ανοίξει ή συζήτηση και για το πως μετράμε επισκεψιμότητα και τεχνικά εργαλεία που πρέπει να αξιοποιήσουμε, καθώς όπως σημείωσε σήμερα ο καθένας επικαλείται μοναδικούς χρήστες και ο καθένας χρησιμοποιεί και άλλο σύστημα καταγραφής.

“Λέξη κλειδί είναι η επιχείρηση, με τη χρήση του όρου αυτού επιτυγχάνουμε τη  διάκριση ανάμεσα σε επαγγελματικού τύπου ιστοσελίδες και στα blogs  άλλο το ένα και άλλο το άλλο” διευκρίνισε επίσης ο κ.Παππας, θέλοντας εξαρχής να ξεκαθαρίσει ότι με το Μητρώο δε θα γίνεται καμία παρέμβαση στο περιεχόμενο των ειδήσεων.

Ο κ.Παππάς ερωτηθείς από το News247 γιατί καθυστέρησε το Μητρώο σχεδόν ένα χρόνο, είπε ότι έχουν δρομολογηθεί πλέον όλες οι διαδικασίες και εξήγησε ότι οι υπηρεσίες της ΓΓΕΕ υπερέβησαν εαυτόν για να προχωρήσει το μείζον ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, ενώ σε έτερη ερώτηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και πέμπτη άδεια, επαναλαμβάνοντας ότι θέμα αριθμού των αδειών μπορεί να εγερθεί μόνο εάν και εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημοπρασίας επιτυχώς και αφού υπάρξει δεδηλωμένο ενδιαφέρον. “Προφανώς δεν μπορούμε να δεσμευθούμε, γιατί όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα εγείρεται θέμα προστασίας συμφερόντων όσων έχουν ήδη αδειες”, σημείωσε. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί και ότι στις 4 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής των φακέλων για τις υποψηφιότητες.

Πηγή: news247.gr

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το επίσημο δελτίο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης:

«Το Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης αποτελεί ένα εργαλείο χαρτογράφησης του επικοινωνιακού τοπίου και θα είναι προσβάσιμο σε όλες τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Στη διάρκεια της συνέντευξης, τέθηκε σε λειτουργία η εύχρηστη on-line φόρμα καταχώρισης (εγγραφών) του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης στην Ιστοσελίδα της ΓΓΕΕ:  http://emedia.media.gov.gr/login.

Ο κ. Παππάς επισήμανε ότι η έναρξη λειτουργίας του καινοτόμου κυβερνητικού εργαλείου emedia εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Κυβέρνησης για τη ρύθμιση του χώρου των ΜΜΕ, μαζί με τη διαδικασία αδειοδότησης των εθνικής εμβέλειας καναλιών που προχωρά, τη δρομολόγηση της αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών, τη διαφάνεια στη χορήγηση κρατικής διαφήμισης και τη σύσταση του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας.  Στόχος της Κυβέρνησης είναι το Μητρώο να αποτελέσει ένα χρήσιμο μέσο για την ορθολογική, διάφανη και δίκαιη αξιοποίηση της κρατικής διαφήμισης καθώς και για την ενίσχυση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων διαδικτυακής ενημέρωσης.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι η δημιουργία και λειτουργία του Μητρώου σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με οιανδήποτε βούληση παρέμβασης στο περιεχόμενο που διακινείται στο διαδίκτυο και πως όλοι, εφόσον πληρούν τη νομιμότητα έχουν το δικαίωμα καταχώρισης σε αυτό. Η εγγραφή των Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης στο on-line Μητρώο δεν είναι υποχρεωτική. Υπάρχουν όμως ισχυρά θετικά κίνητρα για τη χρήση του Μητρώου.

Κατ’ αρχάς το Παρατηρητήριο για τη Λογοκλοπή, ένα λογισμικό το οποίο θα επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο στους εγγεγραμμένους να διαπιστώνουν εάν το περιεχόμενό τους αναδημοσιεύεται χωρίς άδεια από άλλες ιστοσελίδες. Κατά δεύτερον, η πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στους εποπτευόμενους από αυτήν φορείς, με τους περιορισμούς, φυσικά, των πνευματικών δικαιωμάτων. Και τέλος η δυνατότητα να γίνονται αποδέκτες της κρατικής διαφήμισης.Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταχώρισης στο Μητρώο, δόθηκε διάστημα τριών (3) μηνών.

Ο υπουργός κατέληξε πως το Μητρώο δεν αποτελεί πανάκεια για όλα τα ελλείμματα και τις χρόνιες  δομικές αδυναμίες στο χώρο λειτουργίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού και της διαφάνειας. Τέλος, ευχαρίστησε τον  Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο και τα στελέχη της ΓΓΕΕ που εργάστηκαν για μήνες προς αυτόν τον σκοπό.

Ο κ. Κρέτσος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε την αξιοποίηση του Μητρώου ως χρήσιμου εργαλείου για τη διάθεση της κρατικής διαφήμισης, σε αντίθεση με μέχρι σήμερα πρακτικές αδιαφάνειας και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, ως μία αναγκαία ρύθμιση ενός χαώδους, μέχρι σήμερα, μηντιακού τοπίου δεκαετιών. Πρόσθεσε πως το Μητρώο θα συμβάλει στην ανάδειξη και εξυγίανση των εργασιακών σχέσεων στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, γνωρίζοντας πόσο πλήττεται ο χώρος σε επίπεδο προσωπικού και σχέσεων εργασίας και αμοιβής.

Υπενθυμίζεται πώς η εγγραφή γίνεται αποκλειστικά στο διαδίκτυο στην διεύθυνση http://emedia.media.gov.gr/login. Στην ίδια διεύθυνση υπάρχει και φόρμα επικοινωνίας για τυχόν ερωτήματα».