Πλαστά πτυχία: Επίθεση Βερναρδάκη στο «νεοφιλεύθερο» Θεοδωράκη – Ξεκινάει επανέλεγχος

Επίθεση κατά του επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ,ο οποίος απάντησε μέσω… Αυγής, εξαπολύει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης με αφορμή δηλώσεις του κ. Θεοδωράκη για τα πλαστά πτυχία στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα,  ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξής του στο Star επανέφερε το θέμα των 2.500 πλαστών πτυχίων τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Βρεθήκανε δυόμιση χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι με πλαστά στοιχεία. Συμφωνούμε; Και λέει η κυβέρνηση: Τους αθωώνω. Εμείς λέμε: Τους διώχνω. Και αυτή θα ήταν μία πράξη ευθύνης απέναντι στον άνεργο που έχει το σωστό πτυχίο και δεν διορίσθηκε επειδή κάποιος πονηρός έφτιαξε ένα πλαστό στοιχείο και διορίσθηκε. Και αυτός που έκανε αυτήν την ατιμία κάποιον φίλο πολιτικό είχε, κάποιο κόμμα  είχε, που του έλεγε: Προχώρα εσύ την προσπάθειά σου και θα σε καλύψουμε».

Στην απάντησή του ο Χρ. Βερναρδάκης υποστηρίζει με δεικτικό τρόπο: «Είναι σπάνιο να βρίσκει κανείς σε μία φράση έξι αράδων τόσες πολλές ανακρίβειες ή στρεβλώσεις. Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης επαναλαμβάνει για ακόμη μία φορά για να καθησυχάσει τους όψιμα ανησυχούντες για τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει στους πολίτες: Οι δημόσιοι υπάλληλοι, ο διορισμός των οποίων ανακλήθηκε λόγω πλαστών πιστοποιητικών ή δικαιολογητικών, από το 2013 μέχρι και το πρώτο τετράμηνο του 2016, ανέρχονται στους τετρακόσιους  ενενήντα τρεις (493), ήτοι 0.08% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν πρόκειται για «χιλιάδες νυπαλλήλους», χιλιάδες είναι οι ιδεοληψίες που έχουν οι νεοφιλελεύθεροι». Παράλληλα επισημαίνει ότι «το πρόβλημα που αφορά στα «απολυτήρια» (όχι πτυχία) Λυκείου, δεν αφορά πλαστά έγγραφα αλλά πιστοποιητικά τα οποία εκδόθηκαν από δύο ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στην Αρτα, τα οποία έχουν ελεγχθεί πριν το 2007 και τα οποία λειτουργούσαν παράτυπα. Ούτε όσοι απόκτησαν αυτά τα πτυχία έδωσαν εξετάσεις στον ΑΣΕΠ για να μπουν στο Δημόσιο ούτε βέβαια έχουν γίνει όλοι δημόσιοι υπάλληλοι. Σε κάθε περίπτωση γίνεται ήδη επανέλεγχος και θα δοθεί άμεση λύση στο πλαίσιο της νομιμότητας και του κανονισμού λειτουργίας που διέπει τον Δημόσιο Τομέα,  για όσες  παρατυπίες διαπιστωθούν», καταλήγει ο κ. Βερναρδάκης.

Το πλήρες κείμενο της απάντησης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι το εξής:

«Ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Στ.Θεοδωράκης έδωσε χθες 6 Ιουνίου 2016 μία συνέντευξη στο STAR CHANNEL και στον Ν. Χατζηνικολάου, κατά την οποία επιβεβαίωσε: α) την απόλυτη άγνοιά του για απλά θέματα διοικητικής διαδικασίας και λειτουργίας του Κράτους και, β) τη μη-παρακολούθηση της κοινοβουλευτικής εργασίας και της δημόσιας συζήτησης, γεγονός πρωτοφανές για αρχηγό πολιτικού κόμματος.

Υποστήριξε συγκεκριμένα: «Βρεθήκανε δυόμιση χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι με πλαστά στοιχεία. Συμφωνούμε; Και λέει η κυβέρνηση: Τους αθωώνω. Εμείς λέμε: Τους διώχνω. Και αυτή θα ήταν μία πράξη ευθύνης απέναντι στον άνεργο που έχει το σωστό πτυχίο και δεν διορίσθηκε επειδή κάποιος πονηρός έφτιαξε ένα πλαστό στοιχείο και διορίσθηκε. Και αυτός που έκανε αυτήν την ατιμία κάποιον φίλο πολιτικό είχε, κάποιο κόμμα  είχε, που του έλεγε: Προχώρα εσύ την προσπάθειά σου και θα σε καλύψουμε».

Είναι σπάνιο να βρίσκει κανείς σε μία φράση έξι αράδων τόσες πολλές ανακρίβειες ή στρεβλώσεις. Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης επαναλαμβάνει για ακόμη μία φορά για να καθησυχάσει τους όψιμα ανησυχούντες για τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει στους πολίτες:

1)         Οι δημόσιοι υπάλληλοι, ο διορισμός των οποίων ανακλήθηκε λόγω πλαστών πιστοποιητικών ή δικαιολογητικών, από το 2013 μέχρι και το πρώτο τετράμηνο του 2016, ανέρχονται στους τετρακόσιους  ενενήντα τρεις (493), ήτοι 0.08% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν πρόκειται για «χιλιάδες νυπαλλήλους», χιλιάδες είναι οι ιδεοληψίες που έχουν οι νεοφιλελεύθεροι.

Αριθμός υπαλλήλων που απολύθηκαν λόγω ανάκλησης διορισμού ανά έτος

Έτος    Αριθμός υπαλλήλων

2013    46

2014    243

2015    156

2016 (1ος-4ος)            48

Σύνολο            493

2) Το υπουργείο Εσωτερικών και  Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στο πλαίσιο της αρχής της νομιμότητας έθεσε οριστικά εκτός του Μητρώου του Δημοσίου, τα συγκεκριμένα άτομα.

3) Η επικαιροποίηση των προσωπικών μητρώων των υπαλλήλων και ο έλεγχος  γνησιότητας πτυχίων, πιστοποιητικών και λοιπών στοιχείων που περιλαμβάνονται σε αυτά είναι διαρκής, από τις  αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού των φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου.

4) Για το σκοπό αυτό άλλωστε σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους, έχει  αναπτυχθεί ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική εφαρμογή στο Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., στην οποία οι φορείς καταχωρίζουν τις ενέργειες και τα αποτελέσματα του εν θέματι ελέγχου.

5) Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι αρμόδια Υπηρεσία για την ανάδειξη των αποτελεσμάτων από τη διεξαγωγή του ελέγχου γνησιότητας δικαιολογητικών, όσον αφορά σε πλαστά ή παραποιημένα  δικαιολογητικά  που εντοπίστηκαν κατά τον αυτεπάγγελτο έλεγχο των αρμοδίων Υπηρεσιών στα προσωπικά μητρώα δημοσίων υπαλλήλων,  είναι το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και οι αρμόδιες διευθύνσεις προσωπικού, στις οποίες ανήκουν οργανικά οι υπάλληλοι σχετικά με την πειθαρχική παραπομπή ή την ποινική δίωξή τους.

6) Το πρόβλημα που αφορά στα «απολυτήρια» (όχι πτυχία) Λυκείου, δεν αφορά πλαστά έγγραφα αλλά πιστοποιητικά τα οποία εκδόθηκαν από δύο ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στην Αρτα, τα οποία έχουν ελεγχθεί πριν το 2007 και τα οποία λειτουργούσαν παράτυπα. Ούτε όσοι απόκτησαν αυτά τα πτυχία έδωσαν εξετάσεις στον ΑΣΕΠ για να μπουν στο Δημόσιο ούτε βέβαια έχουν γίνει όλοι δημόσιοι υπάλληλοι. Σε κάθε περίπτωση γίνεται ήδη επανέλεγχος και θα δοθεί άμεση λύση στο πλαίσιο της νομιμότητας και του κανονισμού λειτουργίας που διέπει τον Δημόσιο Τομέα,  για όσες  παρατυπίες διαπιστωθούν.»

Διαβάστε ακόμη:

Ποτάμι: Ούτε την Αυγή δεν διαβάζει ο κ. Βερναρδάκης;

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΠΛΑΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!