Παραδοχή Γεροβασίλη: «Κακές πρακτικές» στην επιλογή γενικών γραμματέων-Ξανά υποψήφια περιφερειάρχης;

Στην παραδοχή ότι υπήρχαν «κακές πρακτικές» στην επιλογή των γενικών γραμματέων των υπουργείων, με αποτέλεσμα μετά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 22 από αυτές να επαναπροκυρηχθούν, προχωράει με συνέντευξή της στην εφημερίδα Documento, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη. Αν και επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα, αναγκάζεται να παραδεχθεί ότι «ορισμένες από τις προκηρύξεις για Γενικούς Γραμματείς  «έκοβαν» τη δυνατότητα συμμετοχής ενώ άλλες «διευκόλυναν» υποψηφίους με το ζήτημα πχ. της ξένης γλώσσας», όπως ερωτάται από τη δημοσιογράφο:  «Όχι. ΄Η είναι περίπου έτσι. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες συχνά. Μια προκήρυξη έλεγε ότι για να έχεις το δικαίωμα να κάνεις αίτηση συμμετοχής  πρέπει να έχεις πέντε χρόνια προϋπηρεσία σε μια θέση αντίστοιχη ώστε να αποδεικνυεις εμπειρία.  Ο αποκλεισμός αυτός θεωρήθηκε μη καλή πρακτική. Για τέτοιους λόγους  αλλάζουν 22 προκηρύξεις.Δεχόμενοι ότι η προυπηρεσία θα πρέπει να περιγράφεται από 1-20 χρόνια και στη συνέχεια το κριτήριο αυτό να μοριοδοτείται με όρους ΑΣΕΠ.

Οσον αφορά τη ξενη γλώσσα , απαιτείται για όλες τις θέσεις αλλά  και εδώ θα υπάρχει αντίστοιχη μοριοδότηση στο επίπεδο της γνώσης. Αυτά λέγονται τεχνικές διαφοροποιήσεις και σε καμία περίπτωση δεν αποδεικνύεται πρόθεση υποκειμενικής κρίσης», προσθέτει.

Παράλληλα η κ. Γεροβασίλη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφια στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως το 2014 που είχε κατέλθει υποψήφια περιφερειάρχης Ηπείρου, όπου ήττήθηκε από τον α΄γύρο από τον σημερινό «γαλάζιο» Α.Καχριμάνη.

Αναλυτικά το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης:

-Με τόσες καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση φτιάχνει «κομματικό στρατό» στο δημόσιο με φερετζέ τη λεγόμενη «απολιτικοποίηση» της δημόσιας  διοίκησης , πώς μπορείτε να πείσετε τον κόσμο περί του αντιθέτου;

«Με τις πράξεις. Δεν υπάρχει άνθρωπος που για θέση στο ελληνικό δημόσιο είτε ορισμένου χρόνου είτε  μόνιμη να μην περνά από διαδικασίες αντικειμενικών και διαφανών διαδικασιών. Οι μόνοι για τους οποίους κατηγορούμαστε είναι οι συνεργάτες των υπουργών και των βουλευτών. Με συγχωρείτε, ο συνεργάτης του υπουργού και του βουλευτή τι θα είναι ; Από το μητρώο στελεχών της ΝΔ; ».

-Πάντως, ορισμένες από τις προκηρύξεις για Γενικούς Γραμματείς  «έκοβαν» τη δυνατότητα συμμετοχής ενώ άλλες «διευκόλυναν» υποψηφίους με το ζήτημα πχ. της ξένης γλώσσας . Δεν είναι έτσι;

«Όχι. ΄Η είναι περίπου έτσι. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες συχνά. Μια προκήρυξη έλεγε ότι για να έχεις το δικαίωμα να κάνεις αίτηση συμμετοχής  πρέπει να έχεις πέντε χρόνια προϋπηρεσία σε μια θέση αντίστοιχη ώστε να αποδεικνυεις εμπειρία.  Ο αποκλεισμός αυτός θεωρήθηκε μη καλή πρακτική. Για τέτοιους λόγους  αλλάζουν 22 προκηρύξεις.Δεχόμενοι ότι η προυπηρεσία θα πρέπει να περιγράφεται από 1-20 χρόνια και στη συνέχεια το κριτήριο αυτό να μοριοδοτείται με όρους ΑΣΕΠ. Οσον αφορά τη ξενη γλώσσα , απαιτείται για όλες τις θέσεις αλλά  και εδώ θα υπάρχει αντίστοιχη μοριοδότηση στο επίπεδο της γνώσης. Αυτά λέγονται τεχνικές διαφοροποιήσεις και σε καμία περίπτωση δεν αποδεικνύεται πρόθεση υποκειμενικής κρίσης».

-Γιατί η ΝΔ εξαπολύει συνεχώς πυρά για τις κρίσεις ανώτατων στελεχών στο δημόσιο;

«Η ΝΔ βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Ειχανε και την κυβέρνηση  και το υπουργείο και δεν έκαναν  καμία μεταρρύθμιση, διότι προφανώς ήθελαν να συτηρήσουν το από αυτούς στημένο κομματικό κράτος. Ο κ. Μητσοτάκης θήτευσε στο συγκεκριμένο υπουργείο και η μόνη μεταρρύθμισή του ήταν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Καμία άλλη, γιατί προφανώς δεν στόχευε να κάνει. Οι μετακλητοί τους ήταν τριπλάσιοι σε αριθμό, σε συγκριση με τους μετακλητούς που σήμερα είναι στο 1/3. Εκρυβαν στοιχεία, δεν τα ‘’ανέβαζαν’’ στο σύστημα  «Απογραφή». Λοιπόν , σήμερα, ελπίζοντας να επανέλθουν στην κυβέρνηση, θέλουν να μην έχουν δομηθεί στέρεες μεταρρυθμίσεις  στο ελληνικό κράτος για να συνεχίσουν το ίδιο πελατειακό δυσκίνητο κράτος. Ετσι, από τη μια μας κατηγορουν ότι αργούμε να τα κάνουμε και από την άλλη, όταν τα κάνουμε μας ζητάνε την απόσυρσή τους. Δεν έχουν σταθερή άποψη αλλά βρίσκονται σε ένα διαρκές vertigo».

-Εχετε σκεφτεί ή σας έχουν κάνει πρόταση να ηγηθείτε στην αυτοδιοικητική μάχη σε μεγάλο δήμο ή σε περιφερεια;

«Συμμετείχα στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφια περιφερειάρχης Ηπείρου, όντας βουλευτής.Στη συνέχεια ο ρόλος της Κυβερνητικής Εκπροσώπου δεν άφηνε περιθώρια να ανταποκριθώ με συνέπεια στα καθήκοντά μου στην Περιφέρεια και παραιτήθηκα. Ωστόσο, έχω ασχοληθεί ενεργά με την αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού από το 1994.»

-Η  ευρωβουλή είναι πρόκληση;

«Δεν το έχω σκεφτεί..»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ, ΥΠΟΨΗΦΙΑ, ΠΑΡΑΔΟΧΗ, ΚΑΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]