Παπανάτσιου: Με ποιο φόρο θα αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
16
Οκτώβριος
Back

Παπανάτσιου: Με ποιο φόρο θα αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ με έναν φόρο μεγάλης περιουσίας που θα είναι «προοδευτικός».

«Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ που παραλάβαμε, έχουμε ήδη αλλάξει το μίγμα υπέρ του προοδευτικού και εις βάρος του αναλογικού μέρους», ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στο 18ο συνέδριο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Prodexpo,

Η ίδια αναφέρθηκε επίσης στην αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών, σημειώνοντας ότι χώρα έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει το έργο μέχρι το τέλος του έτους.

Ανέφερε ότι στόχος σε αυτή τη φάση είναι αποκλειστικά η αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης και όχι άλλων παραμέτρων του συστήματος αντικειμενικών αξιών.

Όπως συμπλήρωσε, «εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος που δεν θα χρησιμοποιηθεί για μια μόνο φορά αλλά θα προσφέρει συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων».

Για τον λόγο αυτό, τόνισε η κ. Παπανάτσιου, έχει συσταθεί μια ομάδα εργασίας που εποπτεύεται από Συντονιστική Επιτροπή και η οποία αποτελείται από εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, της ΕΛΣΤΑΤ, της Τράπεζας της Ελλάδας και του Κτηματολογίου. Η ομάδα υποστηρίζεται από τον καθηγητή Ουίλιαμ ΜακΚλάσκεϊ, ο οποίος όπως συμπλήρωσε η κ. Παπανάτσιου, ήρθε στο πλαίσιο των συμφωνιών με τους θεσμούς για τεχνική βοήθεια, διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία στις εκτιμήσεις και τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας.

Η υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η ομάδα εργασίας πλέον βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών ώστε να οριστικοποιηθεί το στατιστικό υπόδειγμα, ο αλγόριθμος, που θα μετατρέπει τελικά τα εισερχόμενα δεδομένα σε τιμές ζώνης. Το σύστημα αυτό, εξήγησε η ίδια, τροφοδοτείται από τα δεδομένα των πράξεων στα συμβολαιογραφεία, από τα στοιχεία των τραπεζών που στηρίζονται σε φυσικές εκτιμήσεις των ακινήτων και από τα μισθωτήρια συμβόλαια που οδηγούν σε μια οιονεί αξία του ακινήτου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου, η ομάδα εργασίας διαπίστωσε ότι η κατάσταση στην αγορά ακινήτων είναι τέτοια που δεν επιτρέπει τον αυτόματο υπολογισμό τιμών ζώνης, καθώς στη συντριπτική πλειονότητα των τιμών ζώνης δεν υπάρχουν καθόλου συναλλαγές, ενώ σε μεγάλο αριθμό των υπολοίπων οι συναλλαγές είναι πολύ λίγες.

Συνεπώς, κατά την υφυπουργό, «η λειτουργία των τοπικών επιτροπών είναι απαραίτητη και στη νέα εποχή χωρίς βεβαίως να αίρεται το ερώτημα ”πώς οι επιτροπές θα προσδιορίσουν τις αντικειμενικές αξίες εκεί που δεν υπάρχουν συναλλαγές”».

«Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα αλλά και να λυθούν άλλα ζητήματα που έχουν διαπιστωθεί στο παρελθόν, όπως είναι η ταχύτητα και η τάση υποτίμησης των αξιών λόγω τοπικών συμφερόντων, σχεδιάζουμε έναν άλλο τρόπο λειτουργίας των επιτροπών, ώστε να μπορούν όχι μόνο να συσταθούν άμεσα αλλά να δώσουν τα αποτελέσματα ταχύτατα, έγκυρα, με ενιαίο τρόπο και εντός των προθεσμιών. Επιπλέον σχεδιάζουμε τη δημιουργία μιας δευτεροβάθμιας επιτροπής η οποία θα παρεμβαίνει όταν διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές που δίνουν οι τοπικές επιτροπές ώστε να προλαμβάνονται στρεβλώσεις μικροπολιτικής φύσης», πρόσθεσε η υφυπουργός Οικονομικών.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!