Ολικό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις: Ανυποχώρητο το ΔΝΤ στα εργασιακά

Λιγότερο από δύο ώρες ώρα κράτησε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών νωρίς το απόγευμα της Κυριακής με το χάσμα να παραμένει στο μέτωπο των εργασιακών.

«Το ΔΝΤ δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνει βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις σχολίασε κυβερνητικό στέλεχος μετά το πέρας της συνάντησης.

Η ελληνικά πλευρά επανήλθε κατά πληροφορίες το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπου και φέρεται να υπάρχει διάσταση με το ΔΝΤ, ενώ οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών δεν έλαβαν σαφή θέση.

Πληροφορίες, μάλιστα αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι της Κομισιόν παράμειναν θεατές για όση ώρα οι εκπρόσωποι του Ταμείου παρουσίαζαν τις σκληρές τους θέσεις.

Στο κομμάτι των εργασιακών, όπως έγινε γνωστό το ΔΝΤ στυλώνει τα πόδια αναφορικά με συλλογικές συμβάσεις και ομαδικές απολύσεις, ενώ δεν αποδέχεται τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Με ενδιαφέρον αναμένεται, πλέον η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο. Το συμβούλιο δεν έχει θέμα την διαπραγμάτευση, αλλά πιθανότατα ο πρωθυπουργός θα κάνει ειδική αναφορά στο ζήτημα και το συνολικό αδιέξοδο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις συζητήσεις ολόκληρης της εβδομάδας φάνηκε πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα.

Ακόμη, υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, υποστηρίζεται η πλήρης ευθυγράμμιση της Ελλάδας με την κοινοτική οδηγία που διέπει τις ομαδικές απολύσεις. Στην ουσία δηλαδή τάσσεται υπέρ της κατάργησης της κρατικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων, αλλά και της αύξησης του ορίου των απολύσεων από το 5% στο 10% του προσωπικού των επιχειρήσεων με 100 ως 300 εργαζόμενους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΜΙΣΙΟΝ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΔΝΤ, ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ, ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ, ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!