να-κρατηθεί-ζωντανή-η-μνήμη-της-διοι-149104
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 08.09.2015 | 18:59

Να κρατηθεί ζωντανή η «μνήμη» της διοικητικής μεταρρύθμισης υποσχέθηκε ο Μανιτάκης στον Παυλόπουλο – Οι δύο υποχρεώσεις του ΥΠΕΣΔΑ

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Αντώνης Μανιτάκης επισκέφθηκε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να τον ενημερώσει για τα θέματα αρμοδιότητάς του.

Συγκεκριμένα, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου αλλά και ο ίδιος προσωπικά εργάζονται για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Επιπλέον, ο κ. Μανιτάκης αναφέρθηκε και στην διαρκή διαδικασία της διοικητικής μεταρρύθμισης. Πρώτιστο μέλημα της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη και η συνέχεια του κράτους, αλλά και να προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που άλλωστε ανέλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Πάντα σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αξιοποιώντας την τεχνική βοήθεια που αυτή μας παρέχει.

Ο στρατηγικός στόχος που έχει τεθεί είναι η δημιουργία μιας διοίκησης ευέλικτης, αποδοτικής, αποτελεσματικής που να παρέχει ικανές υπηρεσίες στον πολίτη και τις επιχειρήσεις, αλλά και μία διοίκηση που να είναι πολιτικά ουδέτερη.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως είχα υποχρέωση, για δύο τρέχοντα αλλά σημαντικά ζητήματα σχετικά με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου μου.

Το πρώτο ήταν φυσικά το θέμα των εκλογών και το δεύτερο θέμα είχε σχέση με την ιδιότητά μου ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την αναδιάρθρωση του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης.

Σχετικά με το θέμα των εκλογών τον διαβεβαίωσα ότι έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή τους. Όλες οι τυπικές διαδικασίες εκτελέστηκαν, οι υποψηφιότητες έχουν υποβληθεί, η κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου, η χρηματοδότηση των κομμάτων και μέχρι στιγμής όλα βαίνουν ομαλώς. Κάνουμε ότι είναι δυνατόν να διατηρηθεί ένα ήπιο κλίμα, ώστε ελληνικός λαός να αποφασίσει με ηρεμία, με νηφαλιότητα, με υπευθυνότητα, με πλήρη συνείδηση της κρισιμότητας των περιστάσεων και να επιλέξει τους αντιπροσώπους εκείνους που θα στηρίξουν μία κυβέρνηση ισχυρή, σταθερή, με την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική και εκλογική διαδικασία.

Το δεύτερο θέμα, που το πονώ ιδιαίτερα, ήταν το θέμα της αναδιάρθρωσης του κράτους. Επιδιώκοντας να διασφαλίσουμε όσο γίνεται ζωντανή τη θεσμική μνήμη και συνέχεια του κράτους, όπως έχουμε υποχρέωση, εγκύψαμε πάνω στο σχεδιασμό της διοικητικής μεταρρύθμισης που είχε ετοιμαστεί από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και έχει ολοκληρωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Οι κατευθυντήριες αρχές του σχεδιασμού αυτού, όπως ξέρετε έχουν αποτυπωθεί στο νόμο που ενσωμάτωσε το μνημόνιο. Άρα αποτελούν ένα προσχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης του κράτους, αρκετά ολοκληρωμένο, τεχνοκρατικά επεξεργασμένο. Όλα αυτά έχουν γίνει με την αξιοποίηση της τεχνικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την αξιοποίηση της τεχνικής αυτής βοήθειας θα αναλάβει και θα συνεχίσει η κυβέρνηση που θα προέλθει από τις εκλογές. Εκείνο που διαπίστωσα είναι ότι αυτήν τη στιγμή η χώρα διαθέτει ένα σχέδιο. Απομένει στην πολιτική εξουσία και στη διοίκηση να το οικειοποιηθεί, να το ενστερνιστεί και να το εφαρμόσει».