Μαζική φυγή από το Δημόσιο φέρνει το νέο μειωμένο εφάπαξ

Με αυξημένους ρυθμούς αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2013 υπάλληλοι του Δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα εξαιτίας του νέου τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να επιφέρει νέο «κούρεμα» στην ήδη μειωμένη αποζημίωση.

Όπως αναφέρει η Kαθημερινή της Κυριακής, με τη νέα εφαρμογή η εφάπαξ παροχή θα προκύπτει από νέο σύνθετο μαθηματικό τύπο με τον οποίο ισοπεδώνεται η όποια ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών.

Την αλλαγή αυτή προωθεί το υπουργείο Εργασίας βάσει της μνημονιακής δέσμευσης που εμπεριέχεται στο νόμο 4046/12, η οποία προκαλεί ανησυχία ακόμη και στους υπηρεσιακούς υπαλλήλους και προϊσταμένους της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων που την σχεδίασαν.

Διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή (στοιχεία ακόμη και χειρόγραφα για τις εισφορές που καταβλήθηκαν τα παρελθόντα έτη) οι υπηρεσιακοί πρότειναν στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να μην προστρέξει στην ενεργοποίηση του «διανεμητικού συστήματος καθορισμένων εισφορών και νοητής κεφαλαιοποίησης», εντός του 2013, αλλά να παρατείνει τουλάχιστον για ένα ακόμη έτος τον υπολογισμό του εφάπαξ με το παλαιό σύστημα των «προκαθορισμένων» ποσών προκειμένου η μετάβαση στο νέο σύστημα να ξεκινήσει από το 2015 και όχι από το 2014, όπως αρχικώς προβλεπόταν.

Σε διαφορετική περίπτωση, τα ήδη απομειωμένα (από 35% έως και κατά 83%) εφάπαξ θα είναι αρκετά χαμηλότερα ακόμη και έναντι των εισφορών που έχουν καταβληθεί για την απόκτησή τους, από την αρχή του ασφαλιστικού βίου των δικαιούχων. Και αφού αναφερόμαστε σε ταμεία του ιδιωτικού τομέα που διαθέτουν ακόμη αποθεματικά, θεωρείται βέβαιο ότι τυχόν αβασάνιστη εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης θα οδηγήσει σε «βιομηχανία» δικαστικών προσφυγών.

Πρόβλημα ο τρόπος κατανομής των περικοπών

Το βασικότερο «αγκάθι» δεν αφορά καθεαυτές τις περικοπές, αλλά τον τρόπο κατανομής των περικοπών και την απουσία δικαιοσύνης στην κατανομή του βάρους διάσωσης των Ταμείων.

Εκείνοι που θα θιγούν περισσότερο είναι όσοι έχουν περισσότερα χρόνια πραγματικής ασφάλισης, ενώ ευνοούνται όσοι έχουν λιγότερα συντάξιμα έτη, έχουν κάνει αναγνωρίσεις εκ των υστέρων ή δεν έχουν καταβάλει εισφορές για τη μετάβασή τους σε άλλα ασφαλιστικά Ταμεία. Ενα ακόμη νέο στοιχείο συνδέει το εφάπαξ με τον αριθμό των αποχωρούντων κάθε χρόνο. Ανάλογα με τον εκάστοτε αριθμό των συνταξιούχων, άλλο ποσό θα λαμβάνει ο ασφαλισμένος που αποχωρεί το 2015 και άλλο τα επόμενα έτη.

Στον νέο μαθηματικό τύπο για τον καθορισμό του συντανταξιοδοτικού εφάπαξ θα συνυπολογίζονται: οι συνολικές εισφορές εργαζομένων ή και εργοδοτών, το σύνολο των ετών καταβολής εισφορών και ο συντελεστής βιωσιμότητας στον οποίο θα προσμετρούνται το ειδικό βάρος τυχόν κοινωνικών πόρων, τα ετήσια διοικητικά έξοδα, οι υποχρεώσεις του Ταμείου και η περιουσία του στο τέλος του έτους. Το νέο σύστημα προβλέπει και επιστροφές εισφορών εντόκως, με το επιτόκιο να υπολογίζεται βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή του τρέχοντος έτους μειωμένου κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Πηγή: iefimerida.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΜΕΙΩΣΗ, ΕΦΑΠΑΞ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!