μαξίμου-ζώνης-άμυνας-εν-όψει-συνόδου-κ-126246
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 08.02.2016 | 15:55

Μαξίμου: Ζώνης άμυνας εν όψει Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό

Αγώνα δρόμου να αποκρούσει τις πιέσεις των εταίρων που προσπαθούν για εσωτερική κατανάλωση να δείξουν την Ελλάδα ως υπεύθυνη για την προσφυγική κρίση αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση μετά την επιστροφή από το ΙΡΑΝ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος συζητά το θέμα με την Ιρανική ηγεσία καθώς η Τεχεράνη παίζει πλέον σημαντικό ρόλο τόσο στο πολεμικό πεδίο, με αποστολή ενισχύσεων στους αντιπάλους του ISIS, αλλά και στο διπλωματικό πεδίο καθώς το σιτικό Ιράν είναι το αντίβαρο στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ που συνδέονται με το φανατικό σουνιτικό κομμάτι που δρα στη Συρία. Επίσης ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Παρίσι, κατά πάσα πιθανότητα, για να δει τον πρόεδρο Ολάντ.

Είναι ενδεικτικό, πάντως, το τι δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας στο Spiegel. «Η Ελλάδα δεν είναι ο κύριος υπεύθυνος» αναφέρει και τονίζει αναφορικά με την τη σκληρή κριτική που ασκήθηκε στην Ελλάδα στην έκθεση της Κομισιόν. «Η έκθεση βασίζεται στα στοιχεία του Νοεμβρίου, αλλά ακόμα και στην περιγραφή των τότε ελλείψεων υπερβάλλει. Τότε υπήρχαν μόνο 48 μηχανήματα Eurodac που δούλευαν χωρίς σταματημό 24 ώρες αλλά ήταν αδύνατον να καταγραφούν όλοι και κάποιοι καταγράφονταν με μελάνι. Οπότε οι ελλείψει ς αφορούσαν τον εξοπλισμό. Σίγουρα την κύρια ευθύνη δεν την έχει η Ελλάδα που είχε ζητήσει 1800 υπαλλήλους για την Φροντεξ και ήρθαν μόλις 800. Επίσης λείπουν μεταφραστές καθώς και τα Eurodac ήρθαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα

Για το αν η Ελλάδα έχει κάνει λάθη και την καθυστέρηση στα Hotspots ο ίδιος αναφέρει :» Προφανώς έχουμε μερίδιο ευθύνης, αλλά οι καθυστερήσεις είναι για πολλούς μια βολική δικαιολογία να μας επιτεθούν πολιτικά. Και υπάρχουν και άλλες αλήθειες όπως το γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολο να πάρεις λεφτά από την ΕΕ ή ότι τα χρήματα ελευθερώθηκαν μόλις τον Οκτώβριο , ότι συνέχεια γίνεται λόγος για το πόσο δεν δουλεύει η φιλοξενία στα hotspots ενώ η καταγραφή από την αστυνομία δουλεύει.

Για τη Γερμανία και την πιθανότητα να αλλάξει τη πολιτική της των ανοικτών συνόρων σημειώνει ότι αυτό θα ήταν πραγματικός κίνδυνος .» Η χώρα έχει πάρει 1,2 εκ, ανθρώπους , αλλά η Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται κάτω από φοβερή πίεση και φοβάμαι ότι για αυτό το λόγο μπορεί να κλείσει κάποια στιγμή τα σύνορα. Αυτό θέλουμε να το αποφύγουμε. Η Γερμανία είναι αυτή τη στιγμή η φωνή της λογικής στην Ευρώπη. Στην πολιτική της λαμβάνει υπόψη τόσο ζητήματα ασφάλειας όσο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναφερόμενος στην Τουρκία τονίζει ότι σέβεται τη χώρα που έχει πάρει 2 εκ ανθρώπους αλλά ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει και άλλα για να την βοηθήσει να περιορίσει τον αριθμό στα σύνορα , να φτιάξει αξιοπρεπείς δομές για τη φιλοξενία και να στήσει ένα περιεκτικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει πολλά και η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας –Τουρκίας δεν περπατάει στην πράξη: τον προηγούμενο μήνα μόλις 130 άνθρωποι επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία ενώ ήρθαν 60.000. Τώρα κάναμε μια νέα πρόταση:. Όταν έρχεται μια βάρκα στις ελληνικές ακτές θα καταγράφονται όλοι από της Φροντεξ. Εκείνοι που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου θα επιστρέφουν με τη βοήθεια της Φροντεξ πίσω την επόμενη μέρα. Αλλά η αντίδραση της Τουρκίας σε αυτό δεν ήταν θετική.

Παράλληλα η Ελληνική πλευρά προσπαθεί να καταδείξει ότι τα θέματα ασφάλειας της κεντρικής Ευρώπης εν πολλοίς οφείλονται στη δράση πυρήνων στη Βοσνία αλλά και σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κι όχι στη διαπερατότητα των συνόρων της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό αρμόδιες πηγές επικαλούνται την περίπτωση του 29χρονου Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς, ο οποίος πρόσφατα συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη και ο οποίος φέρεται να στρατολογήθηκε και να εκπαιδεύτηκε σε ειδικά στρατόπεδα στη Βοσνία που συντηρούνται από ακραίους ισλαμιστικούς – γουχαμπιστικούς – σαλαφιστικούς κύκλους.

Στη Φωλιά του Κούκου ο ΑΝΥΠΕΞ

Εν όψει της Συνόδου κορυφής στις 18.2 για το προσφυγικό ο αν. υπ. Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης επισκέπτεται τρεις χώρες που βρίσκονται στον “προσφυγικό διάδρομο” και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προσφυγική κρίση, θα επισκεφθεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Νίκος Ξυδάκης, από τη Δευτέρα ως την Τετάρτη (8-10 Φεβρουαρίου).

Στόχος του ΑΝΥΠΕΞ είναι να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις ελληνικές θέσεις: Το γεγονός δηλαδή ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, από κοινού με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex. Την ίδια στιγμή όμως δεν βυθίζει βάρκες με πρόσφυγες, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών και των διεθνών συνθηκών.

Ο κ. Νίκος Ξυδάκης θα επισημάνει τη συνεισφορά της Ελλάδας στο προσφυγικό (τη διάσωση, σε συνεργασία με τη Frontex, περισσοτέρων από 105 .000 ανθρώπων) και θα ζητήσει την εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την από κοινού διαχείριση της ιστορικής κρίσης, με αναλογικότητα και αλληλεγγύη. Θα ζητήσει επίσης την περαιτέρω συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων, υλική και ηθική, η οποία βεβαίως έρχεται σε αντίθεση με κάθε σκέψη για άρση της Ζώνης Σένγκεν, σφράγισμα των συνόρων και ύψωση ενός νέου Σιδηρού Παραπετάσματος, που θα έθετε σε μεγάλο κίνδυνο το ιστορικό εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γιώργος Αλεξάκης