μαξίμου-βάση-συζήτησης-η-πρόταση-στον-e-158120
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 08.07.2015 | 10:41

Μαξίμου: Βάση συζήτησης η πρόταση στον ESM για διετές πρόγραμμα

Πρόταση στη βάση της αντίστοιχης που είχε καταθέσει πριν το δημοψήφισμα στον ESM εν όψει της κρίσιμης συνόδου της Κυριακής ετοιμάζει η ελληνική πλευρά. Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα με πληροφορίες ξορκίζει το φάντασμα της δραχμής.

«Η Σύνοδος Κορυφής ενημερώθηκε για την πρόταση που ουσιαστικά αποτελεί το «κοινό έδαφος» που λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών. To δημοψήφισμα, με ευθύνη συγκεκριμένων συστημάτων, γινόταν πάνω στο ερώτημα «ευρώ ή δραχμή». Μάλιστα υποστήριζαν ότι αν βγει «όχι» αυτομάτως η χώρα θα έβγαινε από το ευρώ και θα είχε ως νόμισμα τη δραχμή! Αυτό σήμερα δεν υφίσταται. Όλοι συζητούν αν θα βρεθεί λύση, ποιά θα είναι αυτή η λύση και πότε θα οριστικοποιηθεί» τονίζουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού παραπέμποντας στην προσήλωση της ελληνικής πλευράς στο ευρώ.

Όπως ανέφεραν σχετικά κυβερνητικές πηγές, τα χαράματα της Τετάρτης «σήμερα συζητείται η ελληνική πρόταση για πρόγραμμα δύο χρόνων με κοινές προαπαιτούμενες δράσεις -που δεν θα χρειάζεται κάθε τόσο να αλλάζουν ή να προστίθενται καινούργια». Παράλληλα τονίζουν ότι «μπήκε στο τραπέζι το θέμα του χρέους, το αναπτυξιακό πακέτο και, βεβαίως, η χρηματοδότηση του προγράμματος» που σύμφωνα με το Μαξίμου ήταν κάποια από τα βασικά αδύναμα σημεία των προτάσεων που μέχρι και πριν το δημοψήφισμα είχε καταθέσει η Κομισιόν. «Η πρόταση που απορρίφθηκε από το δημοψήφισμα προέβλεπε πακέτο προαπαιτουμένων για χρηματοδότηση μόλις 5 μηνών, νέα προαπαιτούμενα μετά, ενώ δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για το χρέος» αναφέρουν σχετικά για να υποστηρίξουν ότι χρειάζεται μιας άλλης μορφής λύση για το θέμα της Ελλάδας.

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, εκφράζει πάντως την αισιοδοξία του ότι «είναι, πλέον, εφικτή μια βιώσιμη λύση» και παραδέχεται ότι όλα θα κριθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο. Γνωρίζουν καλά στο κυβερνητικό μέγαρο ότι μέχρι το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να πειστούν και οι πλέον δύσπιστοι για την πρόθεση της Ελλάδας να δείξει πνεύμα συνεργασίας. «Υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από χώρες που από την αρχή ήταν αρνητικές» αναφέρουν από το Μαξίμου αλλά τονίζουν παράλληλα, ότι υπάρχει συνειδητοποίηση των κινδύνων. «Η δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε στις συζητήσεις που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Έκανε σαφή αναφορά στις ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε μια ρήξη χαρακτηρίζοντας αφελή όποιον δεν το καταλαβαίνει» αναφέρουν από το Μαξίμου.Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου σημείωσε ότι «μετά το δημοψήφισμα ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ένα νέο πρόγραμμα εντός του πλαισίου της σύμβασης».

Όπως υποστήριξε, οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν την Κυριακή, με στόχο να υπάρξει συναίνεση χωρίς νικητές και χαμένους, ωστόσο εξήγησε πως σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, η Ευρωζώνη θα αντέξει αλλά, όπως είπε, η κατάσταση για τους Έλληνες θα είναι οδυνηρή αφού η χώρα θα χρεοκοπήσει. Επίσης, ο κ. Τουσκ έκανε λόγο και για ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε μια ρήξη, χαρακτηρίζοντας αφελή όποιον δεν το καταλαβαίνει.

Η τελική προθεσμία είναι αυτή η εβδομάδα διαμήνυσε παράλληλα «Από σήμερα έχουμε χρονοδιάγραμμα, το τέλος του δρόμου είναι την Κυριακή, όπου όλοι θα είμαστε συνυπεύθυνοι» υπογράμμισε. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο, σημείωσε εν συνεχεία.

Ο κ. Τουσκ είπε επίσης ότι θα συζητηθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα, ενώ αναφερόμενος στην πρόσκληση για την Κυριακή και για τα 28 κράτη μέλη ανέφερε ότι κρίθηκε αναγκαίο αφενός γιατί το ζήτησαν και αφετέρου γιατί οι αποφάσεις επηρεάζουν και αυτές.

Γιώργος Αλεξάκης