Μάσκες -φιάσκο: Την ΚΕΔΕ "δείχνουν" Χαρδαλιάς, Κοντοζαμάνης -Παπαστεργίου: Ευθύνες στο υπ.Υγείας - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
18
Νοέμβριος
Back

Μάσκες -φιάσκο: Την ΚΕΔΕ “δείχνουν” Χαρδαλιάς, Κοντοζαμάνης -Παπαστεργίου: Ευθύνες στο υπ.Υγείας

Στο αλαλούμ που δημιουργήθηκε με τις τεράστιες μάσκες που δόθηκαν στους μαθητές αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σε ερώτηση αν υπήρξε έλεγχος των μασκών αυτών πριν φτάσουν στους μαθητές:

Ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε ότι το υπουργείο Υγείας διαβίβασε απλώς τις προδιαγραφές στην αρμόδια Αρχή διενέργειας του διαγωνισμού -«δείχνοντας» την ΚΕΔΕ- και δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα για διευκρίνιση επί των προδιαγραφών.

Οι προδιαγραφές, όπως εξήγησε, βασίζονται στα διεθνή πρότυπα, υπήρξε όμως «μία παρεξήγηση σε ό,τι αφορά το μέγεθος της μάσκας πριν από τη συρραφή και όχι το τελικό μέγεθος των δύο μασκών. Αυτό θα διορθωθεί. Άλλωστε η επιτροπή θα δώσει διευκρινίσεις επί των προδιαγραφών».

Μαγιορκίνης: Ο κατασκευαστής έπρεπε να ζητήσει διευκρινίσεις

Όπως τόνισε «οι προδιαγραφές θα είναι ίδιες, γιατί βασίζονται στα διεθνή πρότυπα, δεν αλλάζουν τα πρότυπα αυτά, δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό από ό,τι κάνει ο υπόλοιπες κόσμος. Οι επόμενες μάσκες θα είναι οι σωστές», πρόσθεσε.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης λέγοντας ότι έγινε εκτεταμένη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή και οι διαστάσεις που επιλέχθηκαν συγκρίθηκαν με αυτές από το αμερικανικό CDC και ήταν πανομοιότυπες.

«Διευκρινίστηκε ότι είναι πολύ σημαντικό να δίνονται οι διαστάσεις πριν από τη συρραφή διότι αυτό καθορίζει και την ποιότητα της μάσκας», πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης προσθέτοντας πως «έτσι δίνονται οι διαστάσεις διεθνώς, αν ο κατασκευαστής είχε κάποια διαφορά θα έπρεπε να ζητήσει διευκρινίσεις».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πρόσθεσε ότι την ευθύνη των διαγωνιστικών διαδικασιών την είχε η ΚΕΔΕ και ο μηχανισμός του υπουργείου Εσωτερικών.

Παπαστεργίου: «Έδειξε» ως υπεύθυνο το υπ. Υγείας

Αντιθέτως, το υπουργείο Υγείας «έδειξε» για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, ως υπεύθυνο για το λάθος μέγεθος στις μάσκες των μαθητών, μιλώντας στο δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ.

Υποστήριξε ότι το υπουργείο Υγείας και η επιτροπή των γιατρών που λειτουργεί στο υπουργείο, είχαν την ευθύνη για τις προδιαγραφές και τα μεγέθη των μασκών για τα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου, οπότε και έδωσαν οδηγίες στις εταιρίες που ανέλαβαν την κατασκευή.

Τόνισε δε ότι έγινε διαγωνισμός για την ανάδειξη του κατασκευαστή, που δεν ήταν μία εταιρία αλλά δέκα, ενώ όπως σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου στον σχετικό διαγωνισμό την ευθύνη του οποίου είχε η ΚΕΔΕ συμμετείχαν πάνω από 90 εταιρίες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ, ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ, ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗ

Ι. ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Η πρώτη μου ερώτηση απευθύνεται προς τον κύριο Μαγιορκίνη. Σε σχέση με τις μάσκες ήθελα κάποιες διευκρινιστικές απαντήσεις. Θα ήθελα να μας πείτε ποιες ακριβώς ήταν οι οδηγίες που δόθηκαν προς την Επιτροπή και ποιες ήταν οι διαστάσεις που ζητήθηκαν; Αυτές που αναφέρετε ότι είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα και αν διαπιστώσατε κάποιες διαφορές και ποιες ακριβώς ήταν αυτές οι διαφορές, τελικά με αυτές που μοιράστηκαν; Και προς τον κύριο Κοντοζαμάνη. Σε σχέση με τις  μάσκες τώρα που μοιράστηκαν στα σχολεία κύριε Κοντοζαμάνη, υπήρχε κάποια αρμόδια Επιτροπή που τις έλεγξε πριν μοιραστούν; Τις δοκίμασε κάποιος; Σας ευχαριστώ.

ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ:

Έγινε εκτεταμένη συζήτηση για αυτό το θέμα στην Επιτροπή. Εγώ δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή ακριβώς τις διαστάσεις, αλλά η υποεπιτροπή η οποία ασχολήθηκε και ανέλυσε, συνέκρινε τις διαστάσεις αυτές που αναφέρονταν, με αυτές που είχε το αμερικανικό CDC και σημείο προς σημείο ήταν ακριβώς αυτές οι οποίες έχουν εγκριθεί από το CDC.

Στην επιπλέον συζήτηση σε αυτό που έγινε και διευκρινίστηκε, είναι πολύ σημαντικό να δίνονται οι διαστάσεις πριν τη συρραφή, διότι αυτό καθορίζει και την ποιότητα της μάσκας.

Και αυτό ήταν το σημείο που επέμεινε η συγκεκριμένη υποεπιτροπή, ότι οι διαστάσεις έτσι δίνονται σε  παγκόσμια κλίμακα. Εάν και εφόσον ο κατασκευαστής είχε κάποια διαφορά, έπρεπε να ζητήσει διευκρινίσεις.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ:

Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν έχουμε λάβει κάποιο αίτημα για διευκρίνιση επί των προδιαγραφών των μασκών. Είναι  ξεκάθαρες οι προδιαγραφές, επαναλαμβάνω ότι είναι  σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα.

Το Υπουργείο Υγείας αυτό που έκανε μέσω των αρμοδίων οργάνων, είναι  ότι διαβίβασε τις προδιαγραφές στις αρμόδιες αρχές που ήταν υπεύθυνες, προκειμένου  να κάνουν το διαγωνισμό.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι συγκεκριμένες διαδικασίες για την παραλαβή των μασκών, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία και φαντάζομαι ότι τηρήθηκε.

Ι. ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:

Με συγχωρείτε, δηλαδή η διαδικασία ποια ακριβώς είναι πριν φτάσει η μάσκα στους μαθητές; Δεν υπήρξε κάποιος έλεγχος; Δηλαδή δόθηκαν οι προδιαγραφές, κόπηκαν οι μάσκες και δόθηκαν;

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Νομίζω την ευθύνη των διαγωνιστικών διαδικασιών την είχε η ΚΕΔΕ και ο μηχανισμός του Υπουργείου Εσωτερικών.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Ακριβώς. Ο φορέας διενέργειας του διαγωνισμού ήταν η ΚΕΔΕ. Το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε τα σχετικά κονδύλια. Επαναλαμβάνω ότι το Υπουργείο Υγείας διαβίβασε τις σχετικές προδιαγραφές στην αρμόδια αρχή διενέργειας του διαγωνισμού.

Διαβάστε επίσης:

ΚΕΔΕ -μάσκες: Πυρά σε Παπαστεργίου για υποτέλεια σε κυβέρνηση, υπουργούς

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!