Μανιτάκης: «Χρειάζεται χρόνο μακρύ η διοικητική μεταρρύθμιση»

«Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι ένα τιτάνιο έργο, δεν συντελείται από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε διά μαγείας. Χρειάζεται χρόνο πολύ, χρόνο μακρύ, διότι μαζί με τη μεταρρύθμιση πρέπει να αλλάξουν χρόνιες, ριζωμένες πρακτικές και νοοτροπίες». Αυτό υπογράμμισε, απαντώντας έτσι σε όλους όσοι τον κατηγορούν για καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο τομέα, σε χαιρετισμό του σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Ο υπουργός, στο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της υλοποίησης της δεύτερης φάσης για την αναμόρφωση των οργανωτικών δομών των υπουργείων, με την υλοποίηση της αναδιάρθρωσης των διοικητικών δομών και υπηρεσιών, μετά την αξιολόγησή τους και την έγκρισή τους από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Όπως είπε, «το στάδιο της υλοποίησης των μεταρρυθμιστικών προτάσεων έχει καθοριστική σημασία για την επιτυχία του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος», προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα ο διοικητικός μηχανισμός των υπουργείων.

Όπως υπογράμμισε, στην προσεχή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα συζητηθούν οι τελευταίες τελευταίες εκθέσεις αξιολόγησης τριών ακόμη υπουργείων, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Περιγράφοντας το δεύτερο και «πιο δύσκολο» μέρος της μεταρρύθμισης, ο Α. Μανιτάκης είπε ότι η «μετάβαση αυτή θα γίνει με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, σε σχέση με όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα. Δεν θα αρχίσει, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, με την έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος που περιείχε τον νέο Οργανισμό υπουργείου, που θα είναι ούτως ή άλλως πολύ πιο συνοπτικός και πιο λιτός». Συμπλήρωσε ότι θα προηγηθεί ένα στάδιο πλήρους σχεδιασμού του νέου οργανογράμματος «με την αναλυτική περιγραφή των νέων θέσεων, των αποστολών των διευθύνσεων, των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων κάθε διεύθυνσης και κάθε τμήματος και θέσης, καθώς και όλης της διοικητικής διαδικασίας».

Σημείωσε δε, ότι «το νέο μοντέλο οργάνωσης στηρίζεται και προϋποθέτει ένα αναλυτικό περίγραμμα θέσεων, διαδικασιών και αποστολών και, φυσικά, την αναλυτική περιγραφή των συγχωνεύσεων, καταργήσεων και της δημιουργίας νέων διοικητικών μονάδων. Προϋποθέτει ακόμη σχέδιο αναλυτικό στελέχωσης με προσωπικό των νέων μονάδων».

Η νέα καινοτομία, κατά τον Α. Μανιτάκη, έγκειται στην έμφαση που δίνεται στο λειτουργικό κριτήριο, σε σχέση με το δομικό που υπερίσχυε μέχρι τώρα. «Η νέα δομή- και κάθε δομή- υπάρχει για να υπηρετεί τις βασικές αποστολές του υπουργείου. Οι θέσεις και οι διοικητικές μονάδες περιγράφονται για να συντρέχουν στην εκπλήρωση του βασικού σκοπού του υπουργείου. Οι στόχοι κάθε μονάδας και οι στόχοι κάθε υπουργείου είναι και στόχοι όλων και κάθε υπαλλήλου και της θέσης που κατέχει. Όλοι οφείλουν να συνεργούν στην εκπλήρωση της κύριας αποστολής. Η πρόσληψη, επομένως, της νέας οργανωτικής δομής είναι δυναμική και λειτουργική και όχι δομική και στατική, όπως μέχρι τώρα», τόνισε.

Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε και σε όλα όσα έγιναν τους πέντε μήνες από τότε που ξεκίνησε η προσπάθεια για τη διοικητική μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, με την αξιολόγηση 16 υπουργείων και μίας Γενικής Γραμματείας, «για τα κριτήρια ορθολογικότητας, αποδοτικότητας, αποτελεσματικότητας, πάγιου δημοσιονομικού οφέλους, μείωσης λειτουργικών δαπανών και, κυρίως, προγραμματισμού θέσεων και στελέχωσης προσωπικού», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Α. Μανιτάκης υπογράμμισε «την καθοριστική σημασία που έχει η έμπρακτη και αποδοτική συνεργασία όλων των υπουργείων με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο έχει αναλάβει τον συντονισμό του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος».

 

Διαβάστε επίσης:
Στα «χέρια» της τρόικας σχέδιο για απομάκρυνση 12.500 υπαλλήλων
Πειθαρχική δίωξη 3.900 δημόσιων υπαλλήλων, συγχωνεύσεις 700 φορέων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΔΟΜΕΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ, ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση