κουρουμπλής-νέος-δίκαιος-εκλογικός-ν-135490
ΔΗΜΟΣΙΟ | 05.12.2015 | 20:57

Κουρουμπλής: Νέος, δίκαιος εκλογικός νόμος με σπάσιμο εκλ. περιφερειών – Με λιγότερους από 4 υπαλλήλους 80 δήμοι (βίντεο)

«Θέλουμε έναν εκλογικό νόμο πιο δίκαιο και θα τολμήσουμε αυτό που δεν τόλμησε κανένας. Σπάσιμο περιφερειών», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζητησης για τον προϋπολογισμό του 2016, ξεκαθαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι με το νέο νόμο θα σπάσουν εκλογικές περιφέρειες. Κατήγγειλε δε ότι στο παρελθόν οι προηγούμενες κυβερνήσεις έφερναν το νομοσχέδιο, αλλά μετά το έπαιρναν πίσω.

Σε μεγάλο τμήμα της ομιλίας του ο υπουργός αναφέρθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αναφορικά με το προσωπικό της τόνισε ότι δόθηκε παράταση για την διατήρηση στη εργασία των «οκταμηνιτών» συμβασιούχων για όλο το 2016. Αναφορικά με τα οικονομικά των ΟΤΑ, σημείωσε ότι «υλοποιούμε μέχρι ένα ευρώ τις υποχρεώσεις προς την Αυτοδιοίκηση», θυμίζοντας ότι αποδόθηκαν οφειλές 213 εκατ. ευρώ.

Η αποκάλυψή του, όμως, αφορούσε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι με την υποστελέχωσή τους. Συγκεκριμένα οκ. Κουρουμπλής είπε ότι «80 δήμοι δεν διαθέτουν παραπάνω από 4 υπαλλήλους» και, ως ένα από τα αποτελέσματα αυτής της υποστελέχωσης, η αδυναμία τους να τους να διεκδικήσουν ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, μη διαθέτοντας τα κατάλληλα στελέχη.

Δημόσια Διοίκηση

«Κοινός τόπος είναι ότι η Δημόσια Διοίκηση εξακολουθεί να είναι ο μεγάλος ασθενής», είπε ο κ. Κουρουμπλής, αναφερόμενος στην πολυκρατία, την πολυνομία, την γραφειοκρατία που πνίγουν την απευλευθέρωση υγειών δυνάμεων.

Ο υπουργός, μάλιστα παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία που δείχνουν ότι:

α) Η γραφειοκρατία απορροφά το 6% του ΑΕΠ

β)  7 δισ ευρώ ξοδεύθηκαν απ΄οτο 2010 έως σήμερα για την περίφημη ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που ξεκίνησε την ομιλία του: «Επανάσταση δεν είναι μόνο κατ’ ανάγκην η χειμαρρώδης αιματοχυσία. Είναι και η ριζική αναδιάρθρωση των θεσμών. Όταν τολμήσει κανείς και έχει τη βούληση να επαναθεσμοποιήσει τους θεσμούς και να απελευθερώσει υγιείς δυνάμεις».

Επικαλέστηκε μάλιστα σχετική φράση του Κορνήλιου Καστοριάδη, εξηγώντας το στόχο του «να μπορεί κανείς να αυτοαμφισβητείται και να αμφισβητεί την εξουσία».

Τέλος, ο κ. Κουρουμπλής προανήγγειλε μεγάλες καινοτομίες αναφορικά με συνταγματικά ζητήματα: «Με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρωτοτυπήσουμε, θα ανοίξουμε διάλογο με την κοινωνία να πάμε συνολικά και συλλογικά μαζί για ένα Σύνταγμα που θα κατοχυρώνει δικαιώματα και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας».