«Κλεισθένης 1»: Μετωπική σύγκρουση Σκουρλέτη, Πατούλη, Αγοραστού -4+1 θέματα υπό συζήτηση

Σε μετωπική σύγκρουση με επίκεντρο τον «Κλεισθένη 1» οδηγούνται υπουργείο Εσωτερικών με ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει μετά από τις σημερινές ομιλίες του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη αλλά και τον προέδρων των δύο Ενώσεων Γιώργου Πατούλη και Κώστα Αγοραστού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σκουρλέτης στην ομιλια   του όχι μόνο δεν έκανε ένα βήμα πίσω τόσο όσον αφορά το θέμα του χρόνου διαβούλευσης και, βεβαίως, της απόσυρσης του νομοσχεδίου που ζητούν ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ καθώς, όπως είπε «τα θέματα του ν/σ είχαν συζητηθεί», ότι «πρώτη φορά τέτοιος διάλογος που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, άρα, δεν αιφνιδιάστηκε κανείς», αλλά επιτέθηκε στους κυρίους Πατούλη και Αγοραστό, χωρίς να τους κατονομάσει ότι κινούνται από μικροκομματικές σκοπιμότητες λόγω ΝΔ. «Δημιουργείται τεχνητή πόλωση από ορισμένους εξυπηρετώντας κομματικές σκοπιμότητες για να βρεθούν στο πλάι της αξιωματικής αντιπολίτευσης… Αγνοείτε τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση για την Αυτοδιοίκηση για να εξυπηρετήσετε στενά κομματικά συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή, πάντως, την πρόταση του προέδρου της ΕΝΠΕ να συζητηθεί απλή «άδολη και όχι δόλια απλή αναλογική» με εκλογές μόνο σε ένα γύρο ο κ. Σκουρλέτης τόνισε δέχεται να το συζητήσει: «Αν μπορούμε να συγκλίνουμε στη βάση της απλής αναλογικής και θέλουμε να βρούμε ένα εκλογικό σύστημα που δεν θα έχει τον δεύτερο γύρο, πράγμα το οποίο εμείς κάνουμε για να δίνουμε τη δυνατότητα στον πολίτη να αξιολογεί και τις δυνατότητες, την προσωπικότητα του εκάστοτε υποψηφίου δημάρχου, και να έχει λόγο με βάση και την αυτοδιοικητική παράδοση των τοπικών κοινωνιών, καταθέστε το. Εδώ είμαστε. Ο διάλογος είναι ανοιχτός».

Eπιπλέον ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι συζητάει ακόμη τέσσερα θέματα:

-Την πρόταση να υπαχθεί το Πράσινο σε ανταποδοτικές υπηρεσίες «δεν είναι μία πρόταση εγκεφαλική, δική μας. Και μη μου πείτε ότι δεν το έχετε ακούσει να το υποστηρίζουν μία ομάδα δήμων, κυρίως μεγάλων δήμων,  που το επιζητούν για να αξιοποιήσουν και κάποια διαθέσιμα που έχουν από τα ανταποδοτικά τέλη. Ακούστηκε αυτό ως πρόταση και στην ΠΕΔ της  Αττικής. Αν θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε μία σειρά περιφερειακών δήμων, να το συζητήσουμε. Σε αυτά είμαστε ανοιχτοί και για αυτό γίνεται ο διάλογος», τόνισε.

-Την περαιτέρω θωράκιση των παρατάξεων, «διότι πράγματι σε καμία περίπτωση δεν είμαστε εμείς της λογικής των προσωπικών στρατηγικών και επιδιώξεων. Εμείς πιστεύουμε βαθιά στα συλλογικά σχήματα. Άρα οποιαδήποτε πράξη, οποιαδήποτε πρόταση υπάρχει που  θωρακίζει τη λειτουργία των παρατάξεων, είναι γόνιμη και το συζητάμε», επισήμανε.

-Το θέμα του αριθμού των υποψηφίων, το όριο του συν 10%, δηλαδή. «Ακούστηκε μία παρατήρηση ότι αυτό δεν συμβάλει στην ανάδειξη νέων προσώπων. Αυτό, θα μπορούσαμε να το δούμε, και να το αυξήσουμε. Αυτές είναι δημιουργικές προτάσεις», υποστήριξε.

-Το θέμα της ενδοπεριφερειακής δυνατότητας του ενός σταυρού  ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες. «Η λογική ήταν να ενισχύσουμε την περιφερειακή συνείδηση και όχι να δημιουργήσουμε άλλου είδους ζητήματα».

Επιπλέον, ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε ότι «δεν είπαμε ότι ο ‘Κλεισθένης 1’ αποτελεί συνολική ολιστική μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης αλλά είναι πρώτο βήμα μεταρρύθμισης», ενώ επέρριψε ευθύνες για την σημερινή κατάσταση στην Αυτοδιοίκηση «στην γαλαζοπράσινη διακυβέρνηση».

Τέλος ο κ. Σκουρλέτης εξαπέλυσε επίθεση στους δημάρχους για τις προσλήψεις στην 3Κ/2018, ενώ επιτέθηκε και στην ΚΕΔΕ υποστηρίζοντας ότι όταν το ΥΠΕΣ θέλησε να ενισχύσει ενίσχυση τους μικρούς νησιωτικούς δήμους είχε απειλήσει ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ.

Πατούλης σε Σκουρλέτη: Έχετε χάσει την μπάλα

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γ. Πατούλη ο οποίος άνοιξε εκείνη την ώρα το μικρόφωνό του λέγοντας «σας διαψεύδω», ενώ λίγο αργότερα στην ομιλία* του πρόσθεσε: «Είναι ψέματα ότι εμείς είπαμε όχι για να μοιράσετε χρήματα σε μικρούς δήμους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους. Δηλαδή να μοιράσουμε την μιζέρια από τους ελάχιστους ΚΑΠ. Γιατί δεν ρωτάτε τον Κουρουμπλή ότι τους είχαμε πει να δώσει 20 εκατ. ευρώ σε αυτούς τους δήμους;».

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επέκρινε τον υπουργό ότι «ήρθατε να μας μαλώσετε ότι η αγάπη μας για την Αυτοδιοίκηση είναι κομματικές σκοπιμότητες», ζητώντας εκ νέου την απόσυρση του νομοσχεδίου: «Από τα 167 δημοτικά συμβούλια τα 153 λένε πάρτε πίσω το ν/σ που είναι έκτρωμα για την Αυτοδιοίκηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης. Και πρόσθεσε: «Ουδέποτε βάλατε σε συζήτηση αυτά τα τρία χρόνια το εκλογικό σύστημα. Αν είναι να το διορθώσουμε να το συζητήσουμε. Μακάρι να ήταν αυτό το πρόβλημα της χώρας», τόνισε.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Εσωτερικών λέγοντας με έμφαση: «Όταν έρχεστε εδώ και δεν μιλάτε για το ν.σ αλλά προχωράτε σε προσωπικές προσβολές τότε έχτε χάσει την μπάλα

Αποσύρετε, φρενάρετε βάλτε σε κανένα συρτάρι αυτό το άσχημο νομοσχέδιο για να ξεκινήσουμε γόνιμο διάλογο όχι όμως διάλογο κωφών. Σε τρεις μήνες θα σας παραδώσουμε το δικό μας νομοσχέδιο για να το ψηφίσετε στην Βουλή», κατέληξε ο κ. Πατούλης.

«Δεν είναι ο ‘Κλεισθένης 1’ τολμηρή, ριζοσπαστική μεταρρύθμιση

Θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην λειτουργία των ΟΤΑ. Ούτε μία πρόταση της Αυτοδιοίκησης δεν συμπεριλήφθηκε στο ν/σ», ξεκίνησε την ομιλία  του πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός. Και πρόσθεσε: «Μήπως το εκλογικό σύστημα είναι ‘Δούρειος Ίππος’ για να πλήξει την ενότητα της αυτοδιοίκησης και να συγκαλύψει τις ευθύνες του κεντρικού κράτους απέναντι στην Αυτοδιοίκηση…  Δεν θέλετε την απλή και αναλογική. Θέλετε την δόλια. Τι τον θέλετε τον β΄γύρο;  Το ν/σ έχει αποκλειστικά και μόνο εκλογική στόχευση».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Αγοραστός στην κατάργηση Αποκεντρωμένων Διοικήσεων: «Το είχατε υποσχεθεί προεκλογικά και τώρα αρνείστε ακόμη και την συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων τους. Θέλετε να εξακολουθεί να υπάρχει το μακρύ χέρι του κράτους», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος για το θέμα του μεταναστευτικού ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ είπε ότι «το κεντρικό κράτος εμπιστεύεται τις ΜΚΟ και όχι την Αυτοδιοίκηση», δεχόμενος το έντονο χειροκρότημα από την αίθουσα.

 

 

*Αναλυτικά η Ομιλία του Γ. Πατούλη στο κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ

Δυναμικά, συντεταγμένα και με ενότητα θα απαντήσει η Αυτοδιοίκηση στην άρνηση του υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις ουσίας, μέσα από το διάλογο με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, διαμήνυσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά την τοποθέτηση του αμέσως μετά την ομιλία του υπ. Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, στο κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε στον κ. Σκουρλέτη ότι αγνοεί επιδεικτικά τα δεκάδες ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων και των διοικητικών συμβουλίων των ΠΕΔ της χώρας που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης Ι» και απάντησαν με ένα βροντερό ΌΧΙ στα σχέδια σας να απορρυθμίσετε την Αυτοδιοίκηση.

«Περιμέναμε σήμερα να δώσετε ελπίδα στην Αυτοδιοίκηση και να απαντήσετε στα ουσιαστικά ερωτήματα που σας έχουμε  θέσει. Αντίθετα ακούσαμε μία αόριστη και χωρίς ρεαλισμό ομιλία» επισήμανε και διερωτήθηκε  χαρακτηριστικά: «Ήρθατε εδώ να μας μαλώσετε γιατί μιλάμε αυτοδιοικητικά; Τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες εκπροσωπούμε. Αυτούς που δεν ακούτε εσείς».

Στο κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, εκτός από τις ομιλίες του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και του Προέδρου της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστού έγιναν τοποθετήσεις από επικεφαλής και εκπροσώπους κομμάτων. Ειδικότερα τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, η κα Μ. Θελερίτη Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.  Γ. Μοίρας εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης εκπρόσωπος της ΝΔ, η Εύη Χριστοφιλοπούλου εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, ο Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.

Παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Θηβαίος και Θ. Μεγαλοοικονόμου, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης, οι βουλευτές της ΝΔ Θ. Φορτσάκης και Γ. Γιακουμάτος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χ.Θεοχάρης.

Στο συνέδριο συμμετέχουν, Περιφερειάρχες δήμαρχοι και  πλήθος αιρετών του Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού Αυτοδιοίκησης

«Καμία από τις προτάσεις μας δεν υιοθετήσατε»

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης σχολιάζοντας την αποστροφή του κ. Σκουρλέτη ότι η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού δεν συμμετείχε στο διάλογο και δεν κατέθεσε προτάσεις, υπογράμμισε πως η ΚΕΔΕ επανειλημμένως έχει καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις αλλά και εμπεριστατωμένες μελέτες που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για θεσμικά θέματα όπως η φορολογική αποκέντρωση και η ενδυνάμωση της τοπικής διακυβέρνησης.

«Δεν ακούτε και δεν διαβάζετε αυτά που λέμε. Ποια από τις προτάσεις μας υιοθετήσατε; Η απάντηση είναι καμία» τόνισε απευθυνόμενος στον υπουργό, ενώ καυτηρίασε και την παρότρυνσή του να απευθυνθεί η ΚΕΔΕ στα κοινοβουλευτικά κόμματα προκειμένου να συζητήσει τις προτάσεις της για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. «Σας θυμίζω ότι στην αρμόδια Επιτροπή δεν συμμετείχε η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού όχι με δική της ευθύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η απλή αναλογική είναι παγίδα»

Σχολιάζοντας την επιμονή του υπουργείου Εσωτερικών να εφαρμοστεί η απλή αναλογική στο εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης ο κ. Πατούλης σημείωσε:

«Προωθείτε έναν εκλογικό νόμο που θα φέρει ακυβερνησία στους Δήμους. Μελετήσατε τι γίνεται στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες; Σε καμία δεν συνιστά  μεταρρύθμιση η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Δεν είμαστε αντίθετοι στην εκπροσώπηση όλων των τάσεων, αντίθετα την επιθυμούμε. Θέλουμε να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν σήμερα.

Θέλουμε όμως συγχρόνως να διασφαλίζεται μία σταθερή πλειοψηφία στην εκτελεστική εξουσία της κάθε τοπικής αρχής. Και αυτό δεν το επιτρέπει το νέο σχέδιο νόμου. Η απλή αναλογική αποτελεί παγίδα, δεδομένου ότι δεν διασφαλίζει στην εκτελεστική εξουσία την δυνατότητα να υλοποιήσει τις πολιτικές της».

 

«Δεν γίνεται να κάνουμε διάλογο κωφών»

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως η Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού έχει την ειλικρινή διάθεση να ξεκινήσει ένα γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο με το υπουργείο, αρκεί να μην είναι «διάλογος κωφών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Παγώστε αυτό το κακό νομοσχέδιο και περιμένετε λίγες βδομάδες, προκειμένου να σας καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση για την αλλαγή του Καλλικράτη» τόνισε και πρόσθεσε: «Εμείς πραγματικά δεν επιθυμούμε μέσα από την αντιπαράθεση που σήμερα υπάρχει, να αποκομίσουμε πολιτικά οφέλη. Δεν θέλουμε να χάσει κανένας. Θέλουμε να κερδίσει η Ελλάδα. Πιστεύουμε ειλικρινά στην απλή λογική, στη συναίνεση και τη συνεργασία. Και το αποδεικνύουμε καθημερινά.

Σας ζητούμε να κάνετε σήμερα ένα μικρό βήμα πίσω, για να κάνει στο επόμενο διάστημα πολλά βήματα μπροστά η Ελλάδα και η Αυτοδιοίκηση».

Ωστόσο διαμήνυσε, ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, πως η ΚΕΔΕ θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών για το νομοσχέδιο, που οδηγεί σε διάλυση τους Δήμους.

«Έχουμε την ιστορική ευκαιρία να καταλήξουμε σε μια επωφελή συμφωνία για την Ελλάδα και τους πολίτες. Μην την αφήσουμε να πάει χαμένη», ανέφερε.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ, ΠΑΤΟΥΛΗΣ, ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ, ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!