Κ. Πουλάκης: Ενίσχυση την αποτελεσματικότητα των ΟΤΑ «Κλεισθένης 1» και «Φιλόδημος»

Στην ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για τον «Κλεισθένη Ι», παρουσία και όλων των Δημάρχων της περιοχής, καθώς και του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης.

Στην ομιλία του, ο κ. Πουλάκης ανέλυσε όλες τις βασικές αλλαγές που επέφερε στην οργάνωση και τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το πρώτο μεταρρυθμιστικό «κύμα», που περιλαμβάνεται στον «Κλεισθένη Ι», μεταξύ των οποίων : Η επέκταση της ισχύος του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας στο δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης, η κατηγοριοποίηση των Δήμων, η αλλαγή του εκλογικού συστήματος για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, η εποπτεία των Ο.Τ.Α., η ενίσχυση των θεσμών συμμετοχής και η καθιέρωση των δημοτικών και περιφερειακών δημοψηφισμάτων, η αναβάθμιση των διαδικασιών διαβούλευσης, η ενίσχυση της αναπτυξιακής δράσης και η βελτίωση της οικονομικής λειτουργίας των Ο.Τ.Α., αλλά και η έναρξη της διαδικασίας ανακαθορισμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού Κράτους, Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως ανέφερε, οι αλλαγές αυτές «ενισχύουν τη δημοκρατική λειτουργία, αλλά και την αποτελεσματικότητα των Δήμων και των Περιφερειών, προς όφελος πρώτα και κύρια των ίδιων των τοπικών κοινωνιών», ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι οι βασικές μεταρρυθμιστικές επιλογές του «Κλεισθένη» αποτέλεσαν αντικείμενο εκτεταμένου διαλόγου με όλους τους θεσμικούς φορείς, τους αιρετούς και τους πολίτες.

Μάλιστα, στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πορεία υλοποίησης του χρηματοδοτικού εργαλείου «Φιλόδημος Ι και ΙΙ», το οποίο είχε προϋπολογιστεί για 500 εκατ. για το 2018, ανήλθε όμως τελικά σε 1,5 δις, γεγονός που, όπως είπε, αντικατοπτρίζει το αυξημένο ενδιαφέρον των Δήμων για ένα εργαλείο που ικανοποιεί πραγματικές και σημαντικές τοπικές ανάγκες.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Πουλάκης υπογράμμισε : «Όταν λέμε ότι κεντρικό στοιχείο της μεταρρύθμισης του «Κλεισθένη» είναι η ενίσχυση της δημοκρατίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, δεν έχουμε στο μυαλό μας μια τυπική έννοια της δημοκρατίας που αρχίζει και τελειώνει την ημέρα των εκλογών. Για μας, δημοκρατία είναι η μείωση των ανισοτήτων, η δημιουργία δομών που θα λειτουργούν πραγματικά προς όφελος των πολιτών και θα προάγουν τη συλλογική ευημερία των τοπικών κοινωνιών, η δημιουργία Δήμων και Περιφερειών που θα λειτουργούν με συλλογικότητα, συναίνεση, διαφάνεια, κοινωνικό έλεγχο και συμμετοχή. Πρόκειται για έναν πολιτικό στόχο που διαπερνά οριζόντια όλες μας τις πρωτοβουλίες ως Υπουργείου».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΟΤΑ, ΠΟΥΛΑΚΗΣ, ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!