Γ. Στουρνάρας: «Πακέτο» 10 δισ χωρίς νέο μνημόνιο

Να καθησυχάσει ότι δεν πρόκειται να ψηφιστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα επιχειρεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με δήλωσή του στο «Πρώτο Θέμα«: «Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη η Ελλάδα, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, πολύ μικρό ποσό δηλαδή συγκριτικά με τα προηγούμενα μνημόνια. Και δε μιλάμε για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης, χωρίς νέους όρους. Εξάλλου μέχρι το 2015 έχουν τεθεί οι στόχοι -οι υποχρεώσεις μας- και δε μπορούν να απαιτηθούν άλλα μέτρα, ούτε να τεθούν άλλοι στόχοι», αναφέρει συγκεκριμένα. Παραδέχεται ότι δεν πρόκειται να γίνει κούρεμα του χρέους με τη φράση  «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση».
Και προαναγγέλλει το περιεχόμενο της ρύθμισης που πρόκειται να γίνει: «Υπάρχει νομική βάση από την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους και για μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας, κι αυτά θα γίνουν».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δυνατότητες της Ελλάδας να δανειστεί από τις αγορές ο κ. Στουρνάρας δηλώνει:  «Δεν έχουμε τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για να βγούμε στις αγορές, που είναι, πρώτον, η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος και, δεύτερον, η εμφάνιση θετικού ρυθμού ανάπτυξης στο ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα».  Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν μέσα στο 2014, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα από τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΤΡΟΙΚΑ, ΔΑΝΕΙΟ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ, ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ


Αφήστε μια απάντηση