Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση: Κινδυνεύουν επίδομα γάμου και τριετίες για 400.000 εργαζόμενους

Τελειώνει στις 31 Μαρτίου η τρίμηνη μετενέργεια της ανανεωμένης από την 29η Σεπτεμβρίου 2015, Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Σε αυτό το φόντο και με στόχο τη «διάσωση» του επιδόματος γάμου και μιας σειράς θεσμικών εργασιακών θεμάτων, όπως οι τριετίες, συνεδριάζει η νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ.

Είναι δεδομένο πως αν δεν υπάρξει και πάλι ανανέωση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης τότε κινδυνεύουν να «χαθούν» το επίδομα γάμου και οι τριετίες 400.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι η ισχύουσα ΕΓΣΣΕ έληγε στις 31-12-2014, όπου όμως ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς συμφώνησαν να παραταθεί της μέχρι το τέλος του 2015 και, πλέον, λήγει και η τρίμηνη περίοδος κατά την οποία ισχύουν για όλους τους εργαζομένους οι όροι της σύμβασης.

Έτσι, αν δεν υπογραφεί τις επόμενες οχτώ μέρες η ανανέωση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης τα δύο παραπάνω δικαιώματα δεν θα ισχύουν από την 1η Απριλίου, παρά μόνο αν κάτι τέτοιο συμφωνηθεί μεμονωμένα μεταξύ του κάθε εργαζομένου και του εργοδότη. Αυτό όπως γίνεται κατανοητό σημαίνει πως ο εργαζόμενος πλέον δεν θα έχει καμιά συλλογική προστασία, πέρα από την ατομική… διαπραγματευτική του θέση (δηλαδή, θα είναι κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς η ισχύς του εργοδότη στις ατομικές διαπραγματεύσεις είναι δεδομένη).

Με απόφαση, όμως, του 36ου Συνεδρίου της, η ΓΣΕΕ αναμένεται να εξουσιοδοτήσει αύριο Πέμπτη 24 Μαρτίου όπου συνεδριάζει η ολομέλεια της διοίκησης της, αντιπροσωπεία η οποία θα επιχειρήσει να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) για αυτό το σκοπό.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΓΣΕΕ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ, ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΡΙΕΤΙΕΣ, ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ, ΩΡΙΜΑΝΣΕΙΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!