ετατ-το-άδειο-ταμείο-με-1-800-ασφαλισμέν-170136
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 26.04.2015 | 20:17

ΕΤΑΤ: Το «άδειο» Ταμείο με 1.800 ασφαλισμένους και… 10.000 συνταξιούχους – Τι λύσεις ψάχνει το υπουργείο Εργασίας

Μόλις 2 με 3 χρόνια ζωής έχει το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), ένα Ταμείο «άδειο» από ασφαλιστικές εισφορές, αφού καλύπτει μόνο προ-συνταξιοδοτικά δικαίωμα μερίδας τραπεζοϋπαλλήλων που είχαν προσληφθεί στην πρώην Εμπορική, την πρώην Πίστεως και την Τράπεζα Αττικής, για πρώτη φορά, έως το τέλος του 1992.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», πρόκειται για ένα Ταμείο «κλειστό», ειδικού σκοπού και για πολλούς μη βιώσιμο από τη γέννησή του (το 2005), που καλύπτει μέρος από κύρια σύνταξη και το σύνολο της επικουρικής. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι, από το 1993 και μετά, τραπεζοϋπάλληλοι υπάγονται στο ΙΚΑ και στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Η χαριστική βολή για το μόρφωμα -στο οποίο πλέον οι εν ενεργεία ασφαλισμένοι που θα ενταχθούν σε αυτό δεν ξεπερνούν τους 1.800 ενώ οι συνταξιούχοι ανέρχονται σε περίπου 10.000- δόθηκε το 2013, όταν οι ασφαλισμένοι της πρώην Τράπεζας Πίστεως που είχαν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντάχθηκαν για επικουρική σύνταξη στο ΕΤΕΑ και παράλληλα οι εισφορές εργαζομένων και εργοδότη έφυγαν από το ΕΤΑΤ και δίνονται πλέον στο υπερ-επικουρικό των μισθωτών.

Το Ταμείο, που ήρθε στο προσκήνιο την εβδομάδα που πέρασε εξαιτίας της άρνησης των μελών του να διαθέσουν ποσό της τάξης των 150 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να μετατραπούν σε κρατικά ρέπος, έχει περιουσία της τάξης των 250 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένει άλλα 67 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα δύο επόμενα έτη. Εκτιμάται δε ότι οι υποχρεώσεις του προς τους συνταξιούχους του, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ανέρχονται σε περίπου 72 εκατ. ευρώ (σχεδόν 90 εκατ. τον χρόνο).

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, στο υπουργείο Εργασίας αναζητούν λύσεις για το μέλλον του ΕΤΑΤ, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης έχει ζητήσει από την ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων την κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης. Η οριστική πρόταση για το μέλλον του ΕΤΑΤ θα ληφθεί από το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ εντός των επόμενων ημερών, καθώς αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να εγκριθεί από τους εμπλεκόμενους συλλόγους εργαζομένων.

Μεταξύ των επικρατέστερων σεναρίων είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής», η κατοχύρωση του σημερινού επιπέδου σύνταξης, που κατά μέσο όρο και έπειτα από τις περικοπές που έχουν γίνει (αφού πρόκειται για προ-συνταξιοδοτικά δικαιώματα με μέσο όρο ηλικία αποχώρησης τα 55 έτη) εκτιμάται στα 1.300 ευρώ. Ενα τμήμα της σύνταξης θα καταβάλλεται από το ΙΚΑ. Η σύνταξη αυτή θα είναι αναλογική, σύμφωνα με ασφαλιστικές κλάσεις και συγκεκριμένα ποσοστά αναπλήρωσης.

Το υπόλοιπο τμήμα θα συνεχίσει να καταβάλλεται από το ΕΤΑΤ. Προτείνεται μάλιστα η διεξαγωγή μελέτης βιωσιμότητας ενώ ήδη οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων επεξεργάζονται προτάσεις που θα εγγυώνται και θα διασφαλίζουν τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους. Η πρόταση για ένταξη στο ΙΚΑ δεν αναμένεται να «περάσει» εύκολα, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις τόσο από την πλευρά κυρίως κυβερνητικών συνδικαλιστών που φοβούνται ότι η υπαγωγή τους θα γίνει «με όρους ΙΚΑ» και, κατά συνέπεια, οι συντάξεις τους θα μειωθούν περαιτέρω παρότι έχουν καταβάλει εισφορές της τάξης του 9,5% με 11%, όσο και από την πλευρά της διοίκησης του ιδρύματος, που εκτιμά ότι εάν δεν εξευρεθούν πρόσθετοι πόροι, το Ταμείο των μισθωτών θα κληθεί για ακόμη μία φορά να αναλάβει μια σημαντική επιβάρυνση.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλη προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, προκειμένου να κινήσει τις διαδικασίες προκήρυξης και ανάθεσης εκπόνησης ειδικών οικονομικών μελετών για τη δαπάνη που επέφεραν στο ΕΤΑΤ και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου και πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, που εφάρμοσαν συγκεκριμένες τράπεζες για το προσωπικό τους.

Στην επιστολή του ο κ. Στρατούλης επισημαίνει ότι μελέτες όπως αυτές που αφορούν το κόστος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων προσωπικού τραπεζών θεωρούνται Ειδικές Οικονομικές Μελέτες και δεν περιλαμβάνονται σύμφωνα με τον νόμο στις αρμοδιότητες της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Με βάση τις νέες αυτές μελέτες που θα εκπονηθούν, το υπουργείο Εργασίας θα ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις τράπεζες την αναγνώριση και την εκπλήρωση των νόμιμων υποχρεώσεών τους προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Πηγή: «Καθημερινή της Κυριακής»