επιβεβαιώνει-το-πασοκ-ότι-θα-ζητήσει-ε-213410
ΔΗΜΟΣΙΟ | 14.06.2014 | 16:27

Επιβεβαιώνει το ΠΑΣΟΚ ότι θα ζητήσει επανεξέταση των απολύσεων στο Δημόσιο – Λέει ότι δεν προκαλoύν δημοσιονομική ελάφρυνση

Σε, έμμεση, επιβεβαίωση ότι, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, προτίθεται να θέσει θέμα διαθεσιμοτήτων-απολύσεων στο Δημόσιο προχωράει με σημερινή του ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. Όπως αναφέρει «το μέτρο  των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων – πρέπει να θυμίσουμε – δεν είναι δημοσιονομικό  (οι απολυόμενοι αντικαθίστανται με σχέση ένας προς  ένα), αλλά αμιγώς διαρθρωτικό, άρα προϋποθέτει σοβαρή αξιολόγηση δομών και προσώπων».

Να υπενθυμίσουμε ότι αξιολόγηση δομών (υποτίθεται) πως έχει γίνει στον στενο Δημόσιο Τομέα αλλά και σε νομικά πρόσωπα ενώ (υποτίθεται) οτι προχωράει και η αξιολόγηση των εργαζομένων με βάση το νέο πλαίσιο του δίδυμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μητσοτάκης – Χριστοφιλοπούλου.

Πάντως, όπως λένε οι επαΐοντες, ο μόνος τρόπος για να μην γίνουν ή να μειωθεί ο αριθμός των  απολύσεις «διαθέσιμων» που αποτελούν και τη βασική «δεξαμενή» των 11.000 απολύσεων αλλά και των επιπλέον 2.000 που ζητά η τρόικα για το 2015, είναι να βρεθεί μεγάλος αριθμός πλαστών πτυχίων από τον επανέλεγχο των πιστοποιητικών των45 έως 50.000 συμβασιούχων των οποίων οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου μέσω των ΠΔ Παυλόπουλου και Β. Παπανδρέου.

Εκτός αν το ΠΑΣΟΚ ζητήσει να “παγώσουν” οι διαγωνισμοί για τις προσλήψεις ισάριθμων με τις 15.000 απολύσεις  νέων εργαζομένων στο Δημόσιο, όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. 

Να σημειωθεί ότι η υπόθεση της επανεξέτασης των απολύσεων στο Δημόσιο ξεκίνησε με την υιοθέτηση από τον Ανδρέα Λοβέρδο της πρότασης του Κ. Αρβανιτόπουλου για πρόσληψη 883 από τους 1.136 «διαθέσιμους» διοικητικούς υπαλλήλους Πανεπιστημίων που προκάλεσε κόντρα με τον Κ. Μητσοτάκη ήταν μόνο η αρχή. Σε συνέχεια αυτής, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, o νέος υπουργός Παιδείας έχει καταθέσει, προς το παρόν όχι δημόσια, πρόταση για την επαναπρόσληψη όλων των σχολικών φυλάκων που δεν μετακινήθηκαν σε άλλη θέση του Δημοσίου μετά το οκτάμηνο της διαθεσιμότητάς τους.

Πάντως, αν και στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι η πρόταση αυτή θα βρει ευήκοα ώτα σε βουλευτές και υπουργούς της ΝΔ όπως του νεοεισερχόμενους της “λαϊκής δεξιάς” (Ντινόπουλος που χειρίζεται και το θέμα της ενδοδημοτικής κινητικότητας, Βούλτεψη, Γιακουμάτος κλπ),  η πρώτη αντίδραση της ΝΔ μέσω του Άδωνι Γεωργιάδη ήταν αρνητική.