επικαιροποιημένο-μνημόνιο-ο-δανειστ-77766
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 23.11.2016 | 14:04

Επικαιροποιημένο Μνημόνιο: Ο δανειστές ζητούν περικοπές επιδομάτων και φοροαπαλλαγών (λίστα)

Σειρά μέτρων τα οποία πλήτουν ευθέως επιδόματα και φοροαπαλλαγές περιγράφει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο 2017-2020 που παρέδωσαν οι δανειστές στην κυβέρνηση ως προαπαιτούμενο για να κλείσει η β΄αξιολόγηση. Σύμφωνα με το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου που επικαλείται η Καθημερινή, θα προβλέπει στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020. Στο προσχέδιο περιγράφονται τα παραμετρικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, χωρίς όμως να θεωρούνται δεδομένα, και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, φοροαπαλλαγών και αφήνουν «παράθυρο» για ερμηνεία περί νέων μέτρων σε ασφαλιστικό. Ειδικότερα, τα μέτρα που περιγράφονται αφορούν:

  1. Τον εξορθολογισμό των κοινωνικών επιδομάτων, βάσει των συστάσεων της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), προτείνονται τα εξής μέτρα:
  • Ριζική αναμόρφωση του συστήματος οικογενειακών επιδομάτων, συμπεριλαμβανομένης της ενοποίησης των επιδομάτων τέκνων και του πολυτεκνικού επιδόματος.
  • Την κατάργηση των επιδομάτων που αλληλοκαλύπτονται με το ΚΕΑ ή των οικογενειακών επιδομάτων, με στόχο συγκεκριμένη απόδοση (που δεν προσδιορίζεται στο προσχέδιο του μνημονίου).
  • Τον επανασχεδιασμό ή κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης με συγκεκριμένο στόχο εξοικονόμησης από το 2018. Σήμερα το κόστος ανέρχεται στα 105 εκατ. ευρώ.
  • Την ανάπτυξη πιλοτικού προγράμματος για τα επιδόματα αναπηρίας. Στόχος θα είναι η δημιουργία ενός νέου συστήματος που θα ορίζει το ποιοι θα επιλέγονται για τα συγκεκριμένα επιδόματα.
  • Εξορθολογισμό άλλων επιδομάτων που προσδιορίζονται από την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για κοινωνική ασφάλιση, μεταφορές και παιδεία. Θα πρέπει να υπάρχει σαφής ποσοτικός στόχος εξοικονόμησης για το 2017 και το 2018.
  • Οριζόντιες περικοπές φοροαπαλλαγών με πρόβλεψη για εξοικονόμηση τόσο το 2017 όσο και το 2018, χωρίς να αναφέρεται ρητώς σε παρέμβαση στο αφορολόγητο όριο.
  • Διάφορα μέτρα που προσδιορίζονται στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
  • Η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει με τους δανειστές στην εφαρμογή ενός οδικού χάρτη για περαιτέρω αναδιάρθρωση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβάνοντας και την ανάπτυξη νέων επιδομάτων που θα καλύπτουν το σύνολο της επιδοματικής πολιτικής.
  1. Την κατάργηση φοροαπαλλαγών συγκεκριμένης αξίας (δεν αναγράφεται) για το 2017 και το 2018, συμπεριλαμβανομένων:
  • Της έκπτωσης του 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου μισθωτών από το 2017.
  • Της έκπτωσης από τον φόρο εισοδήματος των ιατρικών δαπανών από το φορολογικό έτος 2017 και μετά.
  1. Την εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων για τη μείωση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ, αρχής γενομένης από το 2017 (δεν αναγράφεται το ακριβές ποσό).
  1. Τη νομοθέτηση επιβολής φόρου για τη «σκιώδη φιλοξενία». Πρόκειται για τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις ακινήτων για τουριστικούς λόγους, που πραγματοποιούνται μέσω ειδικών πλατφορμών. Δεν αναγράφεται ούτε συγκεκριμένο δημοσιονομικό όφελος ούτε το πότε θα επιβληθεί ο φόρος.
  1. Τη λήψη επιπρόσθετων παραμετρικών μέτρων μη προσδιορισμένου ύψους για το 2018, που θα προκύψουν από την επισκόπηση δαπανών (spending review), αλλά και την περικοπή δαπανών σε άλλους μη προσδιορισμένους τομείς (αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις).
  1. Επιπλέον παραμετρικά μέτρα τα οποία θα πρέπει να εξειδικευτούν.