ΕΛ.ΑΣ.: Η πρόοδος σε 16 υποθέσεις καταγγελιών για αστυνομική βία - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
25
Μάρτιος
Back

ΕΛ.ΑΣ.: Η πρόοδος σε 16 υποθέσεις καταγγελιών για αστυνομική βία

Η ΕΛ.ΑΣ. εφαρμόζει πολιτική λογοδοσίας για την ενημέρωση των πολιτών με την μηνιαία δημοσίευση στοιχείων για : το σύνολο του αστυνομικού έργου, τους ελέγχους κατά της πανδημίας, τις συναθροίσεις, τη διατάραξη κοινής ησυχίας. Ομοίως κάθε μήνα δημοσιεύονται στοιχεία για την πρόοδο διερεύνησης των υποθέσεων καταγγελιών περί άσκησης υπέρμετρης αστυνομικής βίας, που έχουν λάβει ιδιαίτερη δημοσιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η πειθαρχική διερεύνηση περιστατικών είναι σύνθετη διοικητική διαδικασία, η οποία χρειάζεται για να ολοκληρωθεί, με σεβασμό των κανόνων του κράτους δικαίου, ικανό χρονικό διάστημα (κατά μέσο όρο 8 μήνες).

 

ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

α/α Συμβάν Ημερομηνία Συνεργασία με Συνήγορο του Πολίτη Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης
1 Μαρούσι μαθητές 9-Οκτ-20 Ναι Ολοκληρώθηκε η Ε.Δ.Ε., εκκρεμεί στον Συνήγορο του Πολίτη.
2 Μάγγος Β. 14-Ιουν-20 Ναι Ολοκληρώθηκε η Ε.Δ.Ε., εκκρεμεί στον Συνήγορο του Πολίτη.
3 Πλατεία Κυψέλης 8-Μαϊ-20 Ναι Ολοκληρώθηκε η συμπλήρωση της Π.Δ.Ε. και υποβλήθηκε για έλεγχο πριν την αποστολή της στον Συνήγορο του Πολίτη.
4 Γαλάτσι 5χρονο 1-Νοε-20 Ναι Ολοκληρώθηκε η Ε.Δ.Ε., εκκρεμεί στον Συνήγορο του Πολίτη.
5 Τραυματισμός βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ από δακρυγόνο 7-Οκτ-20 Ναι Ολοκληρώθηκε η Π.Δ.Ε., εκκρεμεί στον Συνήγορο του Πολίτη.
6 Χίος 27-Φεβ-20 Ναι Ολοκληρώθηκε η Ε.Δ.Ε., εκκρεμεί στον Συνήγορο του Πολίτη.

ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ

 

α/α Συμβάν Ημερομηνία Συνεργασία με Συνήγορο του Πολίτη Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης
1 Ξυλοδαρμός πολίτη με αστυνομική ράβδο 7-Μαρ-21 Ναι Ολοκληρώθηκε η Ε.Δ.Ε., εκκρεμεί στον Συνήγορο του Πολίτη.
2 Δημοσιεύματα: «Ένταση μεταξύ αστυνομικών και δημοσιογράφων στη Νέα Σμύρνη κατά τη διάρκεια προσαγωγής διαδηλωτή» και «Αστυνομικός χτυπάει με το μηχανάκι πολίτη και ουρλιάζει». 9-Μαρ-21 Ναι 30 ημέρες λόγω δοθείσας παράτασης

Διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από την Εσωτερικών Υποθέσεων (Υ.Ε.Υ.Σ.Α.), η οποία περαιώθηκε και βρίσκεται για μελέτη και επεξεργασία σε εισαγγελικό λειτουργό.

3 Δημοσίευμα: «Νταής αστυνομικός χαστουκίζει κοπέλα μπροστά στην κάμερα» 9-Μαρ-21 Ναι Ολοκληρώθηκε η Π.Δ.Ε. και βρίσκεται σε τελικό στάδιο ελέγχου πριν την αποστολή της στον Συνήγορο του Πολίτη.
4 Ξυλοδαρμός και σεξουαλική παρενόχληση 18χρονης από αστυνομικούς 9-Μαρ-21 Ναι Ολοκληρώθηκε η Π.Δ.Ε., εκκρεμεί στον Συνήγορο του Πολίτη.
5 Δημοσίευμα: «Νέα Σμύρνη: Βίντεο δείχνει αστυνομικό να ρίχνει μολότοφ;» 9-Μαρ-21 Ναι Ολοκληρώθηκε η Π.Δ.Ε., εκκρεμεί στον Συνήγορο του Πολίτη.
6 Δημοσιεύματα: «Ήταν ο ήχος από την αρβύλα που χτύπησε το σώμα της κοπέλας», «Νέα Σμύρνη/Διαδηλωτής με χτύπημα στο κεφάλι από γκλομπ», «Αστυνομικός παλεύει να σταματήσει συναδέλφους του που δέρνουν πολίτη», «Μαθητές κρατούνται στη Γ.Α.Δ.Α, αλλά δεν ήταν καν στην πορεία» και «Με συνέλαβαν μέσα σε πολυκατοικία αφού χτύπησαν την κοπέλα μου». 9-Μαρ-21 Ναι 30 ημέρες λόγω δοθείσας παράτασης
7 Δημοσίευμα: «Νέα Σμύρνη: Αστυνομικός τραβάει όπλο; η στιγμή σε βίντεο» 9-Μαρ-21 Όχι, γιατί δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του ως Ε.ΜΗ.ΔΙ.Π.Α. Εκδικάστηκε και τέθηκε στο αρχείο.
8 Δημοσίευμα: «Αστυνομικοί χτυπούν βάναυσα πολίτη μέσα σε κατάστημα» 9-Μαρ-21 Διερευνάται από την Εσωτερικών Υποθέσεων (Υ.Ε.Υ.Σ.Α.).

 

9 Καταγγελίες για διαρροή από αστυνομικούς προσωπικών δεδομένων και λοιπών πληροφοριών ιδιώτη σε ηλεκτρονικούς ιστοτόπους, ο οποίος λανθασμένα φερόταν ως δράστης του ξυλοδαρμού του αστυνομικού της Ομάδας «ΔΡΑΣΗ» στη Νέα Σμύρνη, στα επεισόδια που έλαβαν χώρα βραδινές ώρες της 9ης-03-2021. 10-Μαρ-21

 

Όχι, γιατί δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του ως Ε.ΜΗ.ΔΙ.Π.Α. 30 ημέρες λόγω δοθείσας παράτασης

Διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από την Εσωτερικών Υποθέσεων (Υ.Ε.Υ.Σ.Α.).

 

10 Καταγγελία για ξυλοδαρμό κρατουμένων στην Γ.Α.Δ.Α. (συλληφθέντων της Νέας Σμύρνης) 10-Μαρ-21 Ναι 30 ημέρες λόγω δοθείσας παράτασης

Η διενεργηθείσα προκαταρκτική εξέταση από την Εσωτερικών Υποθέσεων (Υ.Ε.Υ.Σ.Α.) υποβλήθηκε περαιωμένη στην Εισαγγελία.

 

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!