Ειδικός χώρος για τα νοσοκομειακά απόβλητα – Σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπισή τους

Όπως είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη μετά και από σχετική σύσκεψη στην οποία είχαν συμμετάσχει οι Γιάννης Σγουρός και Γιώργος Καμίνης, θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει τις τελευταίες εβδομάδες με την παράνομη εναπόθεση μολυσματικών αποβλήτων στον ΧΥΤΑ στα Άνω Λιόσια με άμεσες δραστικές παρεμβάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ιατρικών αποβλήτων που συσσωρεύονται στα νοσοκομεία της Αττικής ενεργοποιήθηκε σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο και θα διαρκέσει 30 μέρες.

Συγκεκριμένα, έχει ήδη διαμορφωθεί ειδικός χώρος όπου θα συγκεντρώνονται τα βιολογικά απόβλητα λειτουργεί από τις 25 Δεκεμβρίου στο ΧΥΤΑ Φυλής, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας. Εκεί γίνεται ο έλεγχος και ο διαχωρισμός των επικίνδυνων αποβλήτων, τα οποία οδηγούνται για αποτέφρωση στη μονάδα του ΕΔΣΝΑ (Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής) το οποίο έχει αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου.

Ωστόσο, οι δήμοι, σχετικά με τη μεταφορά των αποβλήτων, ζητούν βεβαίωση των νοσοκομείων για την επικινδυνότητα των αποβλήτων.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει τα απορριμματοφόρα να συνοδεύονται από δυο υπαλλήλους της επιτροπής διαχείρισης των νοσοκομείων μέχρι τον ειδικό χώρο απόθεσης στο ΧΥΤΑ και τον πρώτο έλεγχο.

Σημειώνεται ότι κατά τη μεταβατική περίοδο του ενός μηνός, στην οποία ο ΕΔΣΝΑ θα σηκώσει δυσανάλογα μεγάλο βάρος, τα νοσοκομεία της Αττικής οφείλουν να προσαρμοστούν στις συνθήκες εφαρμογής του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τα επικίνδυνα απόβλητα.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός είπε συγκεκριμένα:«Μέσα σε κλίμα συνεννόησης και αλληλεγγύης βοηθάμε τα νοσοκομεία να βγουν από ένα σοβαρό αδιέξοδο. Ελπίζουμε και άλλοι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς στο ίδιο πνεύμα να βοηθήσουν τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. να ξεφύγει από τα οικονομικά και γραφειοκρατικά προβλήματα, τα οποία έχουμε επισημάνει αρκετές φορές στο παρελθόν. Με την πρόταση αυτή θέλω να επαναλάβω ότι δίνουμε προσωρινή λύση. Δεν υποκαθιστούμε, ούτε αίρουμε την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα των νοσοκομείων να διαχωρίζουν στην πηγή τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα. Μετά την παρέλευση μηνός, ο ΕΔΣΝΑ δεν θα αναλαμβάνει πλέον τον διαχωρισμό που έχουν υποχρέωση να κάνουν οι παραγωγοί επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων.»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ, ΕΔΣΝΑ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]