Δημόσιο: Χωρίς το 50% της σύνταξης επίορκοι, ανεπαρκείς - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
21
Οκτώβριος
Back

Δημόσιο: Χωρίς το 50% της σύνταξης επίορκοι, ανεπαρκείς

Και εκτός Δημοσίου αλλά και χωρίς… προκαταβολή σύνταξης (θεσμός που εισάγεται με το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών», το οποίο τέθηκε το πρωί σε δημόσια διαβούλευση) θα βρεθούν οι «επίορκοι» αλλά και οι ανεπαρκείς δημόσιοι υπάλληλοι.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στην Αιτιολογική Έκθεση του εν λόγο νομοσχεδίου, Κεφάλαιο Α «Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου», άρθρο 1 «Προκαταβολή Σύνταξης», παράγραφος (α), «η προκαταβολή δεν καταβάλλεται σε περίπτωση απόλυσης για πειθαρχικό παράπτωμα ή υπηρεσιακή ανεπάρκεια των μόνιμων ή ισόβιων υπαλλήλων».

Ωστόσο, υπάρχουν άλλες τρεις κατηγορίες που δεν προκαταβάλλεται η σύνταξη κατά το ήμισυ, σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση:

«Σε περίπτωση παραίτησης του υπαλλήλου ή στρατιωτικού που δεν έχει συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 26 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων,

»Σε περίπτωση που η σύνταξη δεν είναι άμεσα καταβλητέα λόγω μη συμπλήρωσης του προβλεπομένου ορίου ηλικίας για την καταβολή της και

»Σε περίπτωση απόλυσης λόγω ανικανότητας ή θανάτου στην Υπηρεσία. Η εξαίρεση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να ελεγχθούν οι δικαιούχοι σύνταξης στην περίπτωση θανάτου του υπαλλήλου ή στρατιωτικού. Ειδικά στις περιπτώσεις αυτές, όπως και στις περιπτώσεις αποχώρησης του υπαλλήλου ή του στρατιωτικού, λόγω ανικανότητας, η σύνταξη θα καταβάλλεται κατά απόλυτη προτεραιότητα στους δικαιούχους».

Σε περίπτωση θανάτου του συνταξιούχου καταβάλλεται ως προκαταβολή σύνταξης στον επιζώντα σύζυγο ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) της σύνταξής του. Το ίδιο ισχύει και για τα τέκνα του, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις μεταβίβασης σε αυτά της σύνταξής του. Σε περίπτωση που αποβιώσει ο υπάλληλος ο οποίος έχει αποχωρήσει από την Υπηρεσία και βρίσκεται σε αναστολή καταβολής της σύνταξής του λόγω μη συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, καταβάλλεται ως προκαταβολή σύνταξης στα ανωτέρω πρόσωπα ποσό τετρακοσίων (400) ευρώ μηνιαίως. Τα ποσά που καταβάλλονται ως προκαταβολή σύνταξης, συμψηφίζονται με τα αναδρομικά της σύνταξης.

Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Το σχέδιο νόμου βρίσκεται σε διαβούλευση στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opengov.gr/minfin/?p=1803.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!