διαβεβαιώσεις-κατρούγκαλου-δεν-είν-143290
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 15.10.2015 | 21:56

Διαβεβαιώσεις Κατρούγκαλου: «Δεν είναι αυτή η τελική πρόταση για το Ασφαλιστικό – Δεν θα υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο στην απονομή συντάξεων»

«Η πρόταση της Επιτροπής για το ασφαλιστικό δεν είναι η τελική πρόταση της κυβέρνησης. Είναι αφορμή διαλόγου. Έχω εκπλαγεί από το μέγεθος της παραπληροφόρησης», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πολυνομοσχεδίου. «Έχουμε την δυνατότητα επιτέλους να έχουμε μία ελληνική μεταρρύθμιση, όχι γιατί μας το επιβάλλουν τα μνημόνια, αλλά γιατί είναι ανάγκη να έχουμε μία μεταρρύθμιση που να έχει αριστερό πρόσημο», υπογράμμισε ο υπουργός, διαμαρτυρόμενος ότι «αποδίδονται απίθανες μειώσεις και προθέσεις στην κυβέρνηση».

«Έχουμε πει ότι δεν θα υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο στην απονομή συντάξεων», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι «εμείς θέλουμε δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα που θα φροντίζει τις συντάξεις των χαμηλόμισθων, που δεν θα έχει κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά». «Δεν θα επιβάλουμε οριζόντιες μειώσεις», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

«Το συνταξιοδοτικό δεν λύνεται με εμβαλωματικά μέτρα. Είχαμε κατακερματισμένο σύστημα, που υπόκειντο στις επιλογές του παλαιοκομματισμού», υπενθύμισε ο Γ. Κατρούγκαλος επισημαίνοντας ότι «το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα είναι το μοναδικό που δεν έχει αποθεματικά», αλλά «όλες οι μεταρρυθμίσεις που προηγήθηκαν έστελναν τον λογαριασμό στους άλλους, γι’ αυτό έχουμε ρυθμίσεις προ του 1993, μετά του 1993 κ.λπ.».

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι τον Νοέμβριο, που θα έρθει το συνολικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα ενταχθεί η αποκατάσταση των ανασφάλιστων υπερηλίκων και της επιλογής ασφαλιστικών κλάσεων των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Αυτή τη στιγμή γίνονται ορατά τα αποτελέσματα της προσπάθειας να υπάρξει εναλλακτική οδός στο μοντέλο του επελαύνοντος νεοφιλελευθερισμού. Έγινε δεκτό το αίτημα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχει την επίβλεψη για το πώς θα θεσπιστούν οι καλές ευρωπαϊκές πρακτικές για τα εργασιακά, που προβλέπει η συμφωνία», είπε ο κ. Κατρούγκαλος και ανέφερε ότι η Ελλάδα υποστήριξε την πρόταση του Λουξεμβούργου να υπάρχει ένα Eurogroup των υπουργών Εργασίας και αυτό έγινε δεκτό από Γαλλία και Γερμανία, «διότι θα ήταν παράλογο να είναι αρμόδιοι οι υπουργοί Οικονομικών για την διαπραγμάτευση». Επίσης η κυβέρνηση πέτυχε να μπει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ως «διαιτητής» στην διαπραγμάτευση ώστε να ορίζει ποια είναι η καλή ευρωπαϊκή πρακτική.