η-πρώτη-εικόνα-του-πορίσματος-της-επι-143482
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 15.10.2015 | 07:29

Η πρώτη εικόνα του πορίσματος της «Επιτροπής Σοφών» για το Ασφαλιστικό που θα παραδοθεί σήμερα το μεσημέρι – Τι θα περιλαμβάνει

Τη δραστική ενοποίηση ταμείων, την εναρμόνιση εισφορών παροχών και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, προβλέπει το πόρισμα της επιτροπής σοφών για το ασφαλιστικό, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί σήμερα το μεσημέρι.

Η παράδοση του πορίσματος θα γίνει από την Επιτροπή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ταυτόχρονα στους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος.

Τονίζεται ότι το νέο ασφαλιστικό οικοδόμημα, το οποίο θα πάρει μορφή με το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου, θα προβλέπει ενιαίους κανόνες για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων (που θα οδηγήσουν σε μειώσεις) από το 2016 – μαζί με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Στόχος του νέου ασφαλιστικού είναι να περιοριστεί η συνταξιοδοτική δαπάνη μέσω της στενότερης σύνδεσης των παροχών με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια ακόμη και ολόκληρου του εργασιακού βίου.

Με το προωθούμενο μέτρο θα αλλάξει ο ισχύον υπολογισμός της σύνταξης όπως πχ με βάση τον τελευταίο μισθό (Δημόσιο – ΔΕΚΟ) ή την καλύτερη πενταετία ή διετία όπως και τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του μισθού (ακόμη και πάνω από 70%) που εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010.

Διαβάστε ακόμη: Πρόταση-βόμβα: Σύνταξη ανάλογα με την ατομική περιουσία εισηγούνται οι «σοφοί» – Επανέλεγχος στους νυν συνταξιούχους

Μειώσεις σε συντάξεις

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι συντάξεις θα υπολογίζονται σε πλήρως αναλογική βάση, με τη μέθοδο της επιτοκιακής απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών και θα συμπληρώνονται με μια εθνική κατώτατη σύνταξη.

Η αναλογική και η εθνική σύνταξη δεν θα υπερβαίνει το 55% του μέσου όρου των αποδοχών όλου του εργασιακού βίου των ασφαλισμένων, που σημαίνει ότι αν ο μέσος μισθός του εργασιακού βίου για έναν 60άρη είναι 1.300 ευρώ, η σύνταξή του δεν θα ξεπεράσει τα 715 ευρώ.

Οι επικουρικές συντάξεις αποτελούν τον δεύτερο πυλώνα του νέου ασφαλιστικού. Προτείνεται η λειτουργία ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου που θα επενδύει τις εισφορές και θα δίνει συντάξεις ανάλογα με τις αποδόσεις.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το 2016 για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

Για τις κύριες συντάξεις, η πρόταση προβλέπει την κατάργηση του σημερινού συστήματος καθορισμού εισφορών βάσει του μισθού και την ενσωμάτωσή τους στη φορολογία, όπως ισχύει στο σουηδικό συνταξιοδοτικό μοντέλο.

Κλειδί του νέου συστήματος, που θα ισχύσει άμεσα για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1993, είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ενώ για όσους είναι άνεργοι προτείνεται –χωρίς να είναι και η κρατούσα άποψη- η κάθετη μείωση των εισφορών ώστε να τονωθεί η απασχόληση. Μάλιστα η εκτίμηση που γίνεται στο κείμενο της Επιτροπής είναι ότι με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε μαζικές προσλήψεις και θα δημιουργηθούν 500.000 θέσεις απασχόλησης από το 2016.

Το ποσό σύνταξης που θα προσδοκούν όμως λόγω των πολύ μικρών εισφορών, θα ξεκινά από τα 600 ευρώ για 40 χρόνια εργασίας. Το μοντέλο αυτό εισάγει και περιουσιακά κριτήρια καθώς η σύνταξη θα αυξομειώνεται αν υπάρχει σύζυγος, ή ιδιόκτητο σπίτι (μοντέλο Νέας Ζηλανδίας).

Το κράτος θα καταβάλλει ένα κατώτατο ποσό σύνταξης, τη λεγόμενη εθνική σύνταξη το ύψος της οποίας με τα σημερινά δεδομένα θα είναι μεταξύ 300 και 400 ευρώ.