Αυτοδιοικητικές εκλογές -Χρηματοδότηση Συνδυασμών: Ποια αλλαγή ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο

Αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο περί χρηματοδότησης των εκλογικών συνδυασμών για τον Α’ και Β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης επέφερε βουλευτική ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που έκανε αποδεκτή ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, και ενσωματώθηκε στο πολυνομοσχέδιο ως άρθρο 116.

Η εισαγωγή της, σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση, έχει στόχο την άρση κάθε αμφισβήτησης ως προς τη δυνατότητα των πολιτικών κομμάτων να στηρίζουν τους εκλογικούς συνδυασμούς των αυτοδιοικητικών εκλογών, με παροχές και διευκολύνσεις και κάθε φύσης χρηματοδότηση.

Ειδικότερα, τροποποιήθηκε η παρ.1 του αρ.1 του ν.3870/2010. Για να γίνει ευκολότερα κατανοητή η μεταβολή, μπορείτε να δείτε πως ίσχυε η διάταξη και πως διαμορφώθηκε:

ΠΡΙΝ

« 1) Έσοδα περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών είναι, για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου, τα ποσά που προέρχονται από εισφορές φυσικών προσώπων. »

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας:

«1) Έσοδα περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών είναι, για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου, τα ποσά που προέρχονται από εισφορές φυσικών προσώπων και πολιτικών κομμάτων ή/και συνασπισμών κομμάτων.»

Συναφώς, προστέθηκε νέο εδάφιο μετά το α’ εδάφιο της παρ.2 του αρ.9(αφορά το βιβλίο εσόδων – εξόδων των Συνδυασμών) του ν.3870/2010, που ορίζει ότι:

«Επίσης καταχωρίζονται το όνομα και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του πολιτικού κόμματος ή/και του συνασπισμού κομμάτων που συνεισφέρει στο συνδυασμό οποιοδήποτε ποσό. »

Η Τροπολογία ψηφίστηκε θετικά (Ναι) από το ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων, ενώ καταψηφίστηκε (Όχι) από τη Ν.Δ.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας-Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας-Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση-Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ».

Θέμα: «Χρηματοδότηση εκλογικών συνδυασμών για τον α΄ και β΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκηση προς τη δυνατότητα των πολιτικών κομμάτων να στηρίζουν τους εκλογικούς συνδυασμούς για τον α΄ και β΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με παροχές και διευκολύνσεις και κάθε φύσης χρηματοδότηση κατατίθεται η παρακάτω τροπολογία.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας-Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας-Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση-Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ»

ΑΡΘΡΟ

  1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του ν. 3870/2010 τροποποιείται ως εξής:

1. «Έσοδα περιφερειακών κς»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Για την άρση κάθε αμφισβήτησης ωςαι δημοτικών συνδυασμών είναι, για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου, τα ποσά που προέρχονται από εισφορές φυσικών προσώπων και πολιτικών κομμάτων ή/και συνασπισμών κομμάτων».

2. Μετά το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν. 3870/2010 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Επίσης καταχωρίζονται το όνομα και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του πολιτικού κόμματος ή / και του συνασπισμού κομμάτων που συνεισφέρει στο συνδυασμό οποιοδήποτε ποσό».

Αθήνα 14.3.2019

Οι προτείνοντες βουλευτές.

ΔΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΒΑΡΔΑΛΗΣ ΣΑΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΑΛΛΑΓΗ, ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΕΣ, ΑΥΤΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!