αττική-πυρκαγιά-κατεδαφίζονται-3-200-αυθ-516922
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 01.08.2018 | 13:09

Αττική-πυρκαγιά: Κατεδαφίζονται 3.200 αυθαίρετα σε δάση, παραλίες-Μπουλντόζες τη Δευτέρα για τα πρώτα 100 (βίντεο)

Δέσμη μέτρων που θα λειτουργήσει παράλληλα με τους ισχύοντες κανονισμούς ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών με στόχο να επιταχύνει την αντιμετώπιση πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων.

Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Στάθακης, βασικός στόχος είναι η επιτάχυνση και η απλοποίηση των διαδικασιών κατεδαφίσεων της ισχύουσας νομοθεσίας, ενώ, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε, αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί 2.500 αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις και περίπου 700 σε παραλίες. Όπως είπε ο κ. Σταθάκης άμεσα κατατίθεται τροπολογία  (σ.σ. ψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή) που θα δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Περιβάλλοντος να αποφασίζει άμεσα την κατεδάφιση αυθαιρέτων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με τον υπουργό να τονίζει ότι από Δευτέρα θα βγουν οι μπουλντόζες για τα πρώτα 100 αυθαίρετα.

Εξειδικεύοντας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του δασαρχείου Λαυρίου “26 ακίνητα βρίσκονται μέσα στον εθνικό δρυμό”, ενώ από τα 369 αυθαίρετα που έχει καταγράψει το δασαρχείο Πεντέλης “42 βρίσκονται μέσα στα όρια της πληγείσας έκτασης”.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία κατεδαφίσεων με αντικειμενικά κριτήρια», τόνισε ο κ. Σταθάκης εξηγώντας ότι τα κριτήρια αυτά θα είναι:

– στην περίπτωση των δασών, αν βρίσκονται σε εθνικό δρυμό ή σε αναδασωτέες εκτάσεις που επλήγησαν από πρόσφατες ή παλαιότερες πυρκαγιές

– στην περίπτωση των παραλιών, η απόσταση από τον αιγιαλό.

Πρόκειται για τις πιο εξόφθαλμες παραβάσεις αυθαιρέτων, σχολίασε ο υπουργός, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να υπάρξει «σύγκρουση» με το ζήτημα των οικιστικών πυκνώσεων.

Ερωτηθείς τις αλλάζει σε σχέση με την προηγούμενη διαδικασία ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι πλεον αφενός υπάρχει πολιτική βούληση και αφετέρου διατίθενται 5 εκατ. ευρώ για τις κατεδαφίσεις στις Αποκεντρωμένες Αυτοδιοικήσεις. Πρόσθεσε, δε, ότι πλεον υπάρχει η δυνατότητα της απευθείας ανάθεσης για κατεδαφίσεις αλλά και η επέκταση συμβάσεων κατά 50%, προκειμένου η διαδικασία να επιταχυνθεί. “Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις καλούνται να προτεραιοποιυησουν με αντικειμενικά κριτήρια τα κατεδαφιστέα: : Εθνικός δρυμός, αναδασωτέες περιοχές, παραλίες”.

Κατά τον υπουργό Περιβάλλοντος το 2018,  9 στους 10 Έλληνες χτίζουν νόμιμα και μόλις 1 στους 10 αυθαίρετα.

Τροπολογία

Mε τροπολογία δημιουργείται μεταβατικό πλαίσιο επιτάχυνσης των παρεμβάσεων για τέσσερις κατηγορίες περιοχών:

  • Αναδασωτέες
  • Πυρόπληκτες
  • Ρέματα
  • Κατεδαφιστέα

Η τροπολογία, σύμφωνα με τον υπουργό, προβλέπει πως, παράλληλα με τους ισχύοντες μηχανισμούς, θα μπορεί να γίνει ταυτοποίηση και παρέμβαση από το ΥΠΕΝ με τους επιθεωρητές δόμησης. Ειδικότερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα μπορεί να κινητοποιεί τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και ο υπουργός θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις για παρεμβάσεις και κατεδαφίσεις.

Η ίδια τροπολογία θα εξασφαλίζει πόρους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να επιταχύνει τις κατεδαφίσεις. Τα χρήματα θα εκταμιευθούν από το Πράσινο Ταμείο, κατά παρέκκλιση της οροφής του 2,5% που προβλέπεται σήμερα. Παράλληλα οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε απευθείας αναθέσεις με εργολάβους μέχρι το όριο των 135.000 ευρώ (όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία). Εργολαβίες που έχουν ήδη συναφθεί θα μπορεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να τις επεκτείνει κατά 50%. Σύμφωνα με τον υπουργό έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους 5 εκατ. ευρώ για τις κατεδαφίσεις.

Ο υπουργός ανέφερε επιπλέον πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι για τις παραλίες, μέχρι το τέλος του 2018, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε για τους δασικούς χάρτες.

Προανήγγειλε πως στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι διαδικασίες για τα αυθαίρετα θα γίνονται ηλεκτρονικά «σε δημόσια θέα», ενώ τόνισε ότι στο εξής τα πρόστιμα θα μεταφέρονται στην εφορία.

Αναφέρθηκε και στο Κτηματολόγιο, εκτιμώντας ότι ως το 2020 η χώρα θα είναι χαρτογραφημένη κατά 75%, λέγοντας ότι όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, χαρτογραφημένο ήταν το 25%.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε ότι έχει δοθεί εντολή από το υπουργείο στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να επιταχύνουν τις διαδικασίες κατεδαφίσεων, ενώ αναφέρθηκε και στις ενισχύσεις που δίνονται στους πυρόπληκτους, ενημερώνοντας ότι με την τροπολογία που έχει κατατεθεί έχει θεσμοθετηθεί ο μη συμψηφισμός τους με άλλου είδους υποχρεώσεις προς την εφορία. Παράλληλα ο κ. Σκουρλέτης επιτέθηκε σε όσους υποστηρίζουν ότι με τη σημερινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από τα καταστροφικά αποτελέσματα της φονικής πυρκαγιάς  στα αυθαίρετα.

Διαβάστε ακόμη στην aftodioikisi.gr :

Πυρκαγιές: Οικονομική ενίσχυση έως 5.900 για τους πληγέντες (τροπολογία)

Ανατολική Αττική-πυρκαγιές: Προς κατεδάφιση 3.185 αυθαίρετα

 

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

ΣΩΚΡΑΤΗ ΦΑΜΕΛΛΟΥ

 

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ

 

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ευχαριστώ για την παρουσία σας σήμερα, την επαύριο της μεγαλύτερης εθνικής τραγωδίας που έχει προκύψει από φυσική καταστροφή, μετά βεβαιότητας μεγαλύτερη από το 2007. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μιλήσει κάποιος και ν’ αναλάβει πρωτοβουλίες υπό το βάρος το συναισθηματικό και το ηθικό που κουβαλάει η σημερινή τραγωδία.

Παρ’ όλα αυτά πρέπει να ξεκινήσουνε και να παρθούν μέτρα μετά το πρώτο κύμα των μέτρων ανακούφισης των πληγέντων, τα οποία να επιτρέπουν παρεμβάσεις οι οποίες θα συμβάλλουν στο να μπορέσουμε οριστικά, εάν είναι δυνατό, να γυρίσουμε αυτή τη μαύρη σελίδα και ως κοινωνία και πολιτικό σύστημα να μπορέσουμε να φτιάξουμε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμα ένα σύστημα μεγαλύτερης ασφάλειας  πρώτα απ’ όλα για τους πολίτες μας.

Στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων όμως μέτρων, η σημερινή συνέντευξη Τύπου επικεντρώνεται σε ορισμένα τα οποία η κυβέρνηση θα νομοθετήσει σήμερα στη Βουλή με τροπολογία και η οποία νομοθέτηση έχει πολύ συγκεκριμένους στόχους. Ουσιαστικά δημιουργεί ένα  πλαίσιο μεταβατικό –το υπογραμμίζω αυτό- επιτάχυνσης των παρεμβάσεων και της δυνατότητας κατεδάφισης σε περιοχές απόλυτα προσδιορισμένες.

Αναφέρομαι σε περιοχές οι οποίες είναι αναδασωτέες, ρέματα τα οποία είναι χαρτογραφημένα και ως ρέματα και ως αντιπλημμυρική προστασία, για ετοιμόρροπα κτίρια και για περιφράξεις σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από τον αιγιαλό. Άρα για 4 πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες περιπτώσεων απόλυτα προσδιορισμένες.

Δημιουργείται ένα μεταβατικό πλαίσιο το οποίο δίνει τη δυνατότητα παράλληλα με τη συνήθη διαδικασία που είναι Δήμοι, Δασαρχεία, Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, παράλληλα λοιπόν με τις διαδικασίες ταυτοποίησης και κατεδάφισης και παρεμβάσεων γενικά, που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, παράλληλα με αυτήν εισάγεται η δυνατότητα ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος από κοινού με τον Υπουργό Εσωτερικών, να κινητοποιούν τους Επιθεωρητές  Δόμησης προκειμένου να ταυτοποιούν αυθαιρεσίες με βάση την κείμενη νομοθεσία, το επαναλαμβάνω και ταυτόχρονα δίνουν τη δυνατότητα στους Υπουργούς να παίρνουν απόφαση παρέμβασης οποιουδήποτε χαρακτήρα σε σχέση με τα συγκεκριμένα οικήματα ή τις συγκεκριμένες παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, οι παρεμβάσεις αφορούν πρώτα απ’ όλα την κείμενη νομοθεσία γι’ αυθαίρετες κατασκευές και τοίχους σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία, ο γνωστός νόμος του Τρίτση του  1983 και δεύτερον, όλες τις περιοχές που περιέγραψα πριν, αναδασωτέες από το σύνολο των δασικών, αναδασωτέες, ρέματα με αντιπλημμυρικό, μελέτη υπαρκτή, κατεδαφιστέα και πυρόπληκτες περιοχές.

Άρα η παρέμβαση προσδιορίζεται σ’ αυτά, ενεργοποιεί την υπάρχουσα νομοθεσία από το 1983 δηλαδή για την απόσταση, 500 μ. από την παραλία και την προστασία της παραλίας, καθώς και την υπάρχουσα νομοθεσία για τις άλλες κατηγορίες. Άρα, το πρώτο που κάνει η τροπολογία, είναι ότι εισάγει παράλληλα με τους ισχύοντες μηχανισμούς,  να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση και παρέμβαση από το ΥΠΕΝ με τους Επιθεωρητές Δόμησης, με μια διαδικασία συνοπτική που προσδιορίζεται επακριβώς στην τροπολογία. Η νομοθεσία είναι μεταβατική έως ότου φτιαχτούν τα κεντρικά περιφερειακά και τοπικά Παρατηρητήρια Δόμησης, τα οποία και θ’ αναλάβουν βάσει του νόμου που έχουμε ήδη ψηφίσει, αυτή τη λειτουργία.

Ταυτόχρονα, χωρίς να θίγει όλη την υπάρχουσα νομοθεσία, εισάγει τη δυνατότητα του ΥΠΕΝ να έχει παράλληλη λειτουργία με ένδικα μόνο μέσα προσδιορισμένα και όχι διοικητικά, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτάχυνση των Παρεμβάσεων που είναι οι αναγκαίες.

Το δεύτερο πράγμα που κάνει η τροπολογία, είναι ότι εξασφαλίζει όρους και μέσα στην αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία και στην περίπτωση της διαδικασίας που μόλις προανέφερα είναι η αρμόδια Υπηρεσία για να προχωρήσει από κει και πέρα το έργο των παρεμβάσεων και κατεδαφίσεων, η αποκεντρωμένη Διοίκηση λοιπόν αποκτά μια δυνατότητα να επιταχύνει έχοντας πόρους που μέχρι τώρα δεν είχε ή είχε πιο περιορισμένους και μέσα, προκειμένου να προχωρήσει στην επιτάχυνση των παρεμβάσεων και των κατεδαφίσεων.

Ποια είναι τα μέτρα αυτά:

  1. Η ενίσχυση του Πράσινου Ταμείου από το οποίο προέρχονται οι πόροι, κατά παρέκκλιση του 2,5% που είναι η οροφή των πόρων που διαθέτει το Πράσινο Ταμείο, αποκλειστικά και μόνο στο κονδύλι, στον ειδικό λογαριασμό των κατεδαφίσεων.
  2. Δίνεται η δυνατότητα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις  μέχρι το όριο το οποίο προβλέπει ο νόμος για τις δημόσιες προμήθειες, δηλαδή μέχρι 135.000 ευρώ.
  3. Δίνεται η δυνατότητα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εργολαβίες τις οποίες έχει ήδη, παροχή υπηρεσιών τις οποίες έχει ήδη, να τις επεκτείνει κατά 50% προκειμένου να προσθέσει νέο φυσικό αντικείμενο.

Αυτή είναι η βασική τροπολογία. Έχει διάφορες συμπληρωματικές. Μία απ’ αυτές αναφέρεται στα αυθαίρετα της Μακρονήσου που δίνεται η δυνατότητα κατεδάφισης απευθείας με Υπουργική Απόφαση, το τελευταίο στάδιο, έχει κλείσει ο κύκλος ταυτοποίησης των αυθαιρέτων, καταγραφής ένδικων μέσων κτλ., άρα δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό ν’ αναθέσει απευθείας ή με διαγωνισμό την πράξη κατεδάφισης αυτών των κτιρίων, των αυθαιρέτων της Μακρονήσου.

Και υπάρχουν και ορισμένες άλλες συμπληρωματικές διατάξεις, η μία αφορά τη χρηματοδότηση του ΔΕΔΔΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αποκαταστήσει το 90% ως γνωστόν, μια τεράστια προσπάθεια και μεγάλη επιτυχία της ηλεκτροδότησης στο Μάτι, εκκρεμεί μόνο η σύνδεση με τα σπίτια, δίνεται η δυνατότητα ν’ αποκτήσει πόρους από το Ταμείο που έχει  δημιουργηθεί, 1.000.000, προκειμένου να καλυφθεί το έξοδο των νοικοκυριών για τη σύνδεση του σπιτιού  και την πρόσληψη των ηλεκτρολόγων που χρειάζονται γι’ αυτό και ορισμένες άλλες συμπληρωματικές διατάξεις.

Θα ήθελα να κλείσω με δυο σχόλια. Αυτό είναι το βραχυπρόθεσμο, αυτό το οποίο θα νομοθετηθεί σήμερα  και θα επιταχύνει  τις παρεμβάσεις και τη δυνατότητα παρεμβάσεων στην περιοχή. όπως ξέρετε, θα επιταχύνει όμως και τη δυνατότητα παρεμβάσεων που έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο συσσωρευμένο αριθμό αυθαιρέτων, στην Περιφέρεια Αττικής.

Τ’ αυθαίρετα αυτά έχουν ταξινομηθεί, είναι 2.500 σε δασικά και 700 περίπου σε παραλίες. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία των κατεδαφίσεων, ειδικά και κατά προτεραιότητα με αντικειμενικά κριτήρια. Στην περίπτωση των δασών, τ’ αντικειμενικά τ’ αντικειμενικά κριτήρια είναι δεδομένα, είναι ο Εθνικός Δρυμός και τ’ αναδασωτέα, οι αναδασωτέες περιοχές από πρόσφατες ή παλαιότερες πυρκαγιές.

Στις παραλίες υπάρχουν αντίστοιχα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η προτεραιοποίηση των κατεδαφίσεων, επαναλαμβάνω, έχοντας κατά νου πάντα αντικειμενικά κριτήρια τα οποία είναι και αδιαμφισβήτητα και δεδομένα.

Θα κλείσω με δυο σχόλια που είπα πριν. Ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουμε ν’ ανασυγκροτήσουμε πολεοδομικά το Μάτι, έχουμε επιλέξει να είναι η μέθοδος του ειδικού χωρικού.

Υπάρχει όπως ξέρετε η γνωστή πολεοδόμησης μιας περιοχής, η οποία όμως είναι μακρόχρονη διαδικασία, παίρνει περίπου 3 χρόνια, έχει τρία αλλεπάλληλα στάδια και ούτω καθ’ εξής. Στο νόμο που έχουμε ψηφίσει προβλέπεται το ειδικό χωρικό, όχι μόνο για οικονομικές δραστηριότητες, βιομηχανικές, τουριστικές και άλλες, η δυνατότητα ενεργοποίησης του ειδικού χωρικού ως εργαλείο πολεοδόμησης, αλλά προβλέπεται και για περιοχές που έχουν θιγεί από φυσική καταστροφή και ορισμένες άλλες κατηγορίες περιοχών που δύνανται να ενεργοποιήσουν  το ειδικό χωρικό ως εργαλείο για την ταχύτερη πολεοδόμησή του.

Το ειδικό χωρικό όπως ξέρετε ενοποιεί τα τρία επίπεδα πολεοδομικού σχεδιασμού σ’ ένα. Το πρώτο στάδιο είναι σχετικά έως πολύ σύντομο, κρατάει 6 έως 7 μήνες και αυτό είναι το εργαλείο το οποίο για λόγους ταχύτητας, θα θέλαμε να έχουμε κατ’ αρχάς επιλέξει και το οποίο θα ενεργοποιήσουμε στη συνέχεια απ’ το Σεπτέμβρη προκειμένου  η περιοχή να μπορέσει να πολεοδομηθεί με κανόνες και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, να δίνουν προοπτική στην περιοχή πολύ σημαντική.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω για μια ακόμη φορά, ότι η χωροταξική πολιτική αυτής της κυβέρνησης έχει ολοκληρωθεί θεσμικά εννοώ και επί του πρακτέου έχει κάνει  μεγάλες τομές και πολλά πράγματα. Ήδη είναι σε όλους γνωστό  ότι έχει θεσμοθετηθεί το Κτηματολόγιο ως ενιαίος φορέας για πρώτη φορά, ενοποιώντας Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία  σ’ έναν ενιαίο φορέα, ότι το Κτηματολόγιο το πήραμε 25% στη χώρα και έχουμε προκηρύξει το άλλο 50% και  το 2020 θα έχουμε μια χώρα κτηματογραφημένη κατά 75%, ότι οι δυο προϋποθέσεις του Κτηματολογίου, τα δάση και οι παραλίες, στα μεν δάση, παρόντος του κ. Φάμελλου, παραλάβαμε με 1% επικυρωμένους δασικούς χάρτες η Ελλάδα, η Ελλάδα το 46% της γης της είναι δάση όπως ξέρετε, 1% έχει επικυρωθεί.

Το έχουμε φτάσει στο 46% σ’ ένα χρόνο και μέχρι τέλος του ’19 θα έχει τελειώσει όλος ο δασικός χάρτης  της χώρας. Έχουμε δεσμευτεί για τις παραλίες ότι μέχρι τέλος του 2018 την ίδια διαδικασία που ακολουθούμε στα δάση, θ’ ακολουθήσουμε και στις παραλίες. Δηλαδή  μέχρι  το 2019-2020, η χώρα θα έχει επικυρωμένες θεσμοθετημένες και επικυρωμένες παραλίες και αιγιαλούς.

Μ’ αυτές τις τρεις προϋποθέσεις,  Κτηματολόγιο, δάση και παραλίες, επιτέλους γίνεται δυνατό να συζητήσουμε για ουσιαστική χωροταξική πολιτική στη χώρα. Αυτή έχει  ψηφιστεί, το χωροταξικό σχέδιο της χώρας θα το κάνουν οι Δήμοι, οι Δήμοι πλέον καλύπτουν το σύνολο της Περιφέρειας, άρα τα χωροταξικά τους, τα τοπικά χωρικά σχέδια που καλούνται οι Δήμοι να καταρτίσουν μέχρι το 2020, ελπίζουμε το Σεπτέμβρη, Οκτώβρη παρόντος του Χαρίτση να έχουμε διασφαλίσει και τους πόρους για τη χρηματοδότηση των τοπικών χωρικών σχεδίων των Δήμων.

Έχουμε θεσμοθετήσει την πλήρη  απλοποίηση της αδειοδότησης των κτιρίων κάθε μορφής και είδους, από τις 15 Οκτώβρη η αδειοδότηση θα γίνεται ηλεκτρονικά, τα οικήματα, τα κτίσματα και οι κατασκευές θα ελέγχονται κατά τη διάρκεια κατασκευής τους από ιδιώτες Μηχανικούς που είναι φυσικά εγγεγραμμένοι στο Μητρώο και ο έλεγχος από κει και πέρα περνά σε άλλο επίπεδο, ξεχωρίζει από την Πολεοδομία.

Η Πολεοδομία αδειοδοτεί αλλά δεν ελέγχει, περνά στα τοπικά Παρατηρητήρια, τα τοπικά, τα περιφερειακά και το κεντρικό του ΥΠΕΝ. Άρα όλο το σύστημα χωροταξικού σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο από τους Δήμους, σε περιφερειακό  και σ’ εθνικό επίπεδο, έχει θεσμοθετηθεί και ταυτόχρονα έχει απλοποιηθεί η διαδικασία με σύγχρονα μέσα της αδειοδότησης. Έχει μια σημασία η ηλεκτρονική αποτύπωση και για το θέμα που έχουμε σήμερα την προοπτική και το μέλλον των αυθαιρέτων που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες στρεβλώσεις.

Στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, όλη αυτή η διαδικασία, και ταυτοποίησης του αυθαιρέτου και καταγγελίας και αυτεπάγγελτου και ταυτοποίησης και κατεδάφισης και προστίμων, γίνονται όλα ηλεκτρονικά και είναι στη δημόσια θεά. Αίρονται λοιπόν τα βασικά εμπόδια τα οποία υπήρχαν μέχρι τώρα  στο να μην εφαρμόζεται ο νόμος μέσω των σύνθετων γραφειοκρατικών διαδικασιών, να μην πηγαίνουν τα πρόστιμα στην Εφορία και πολλοί άλλοι λόγοι, ενώ το σύστημα σήμερα και ο νόμος που ψηφίστηκε, το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό εργαλείο που έχει  είναι ότι το πρόστιμο μεταφέρεται στην Εφορία και ότι η μόνη επιλογή που έχει ο αυθαιρεσιούχος είναι να το κατεδαφίσει μόνος του για να διαγραφεί το πρόστιμο.

Τα πρόστιμα είναι πολύ βαριά, πάνω από 100% και συνεπώς έχει θεσμοθετηθεί και ο μηχανισμός που αποτρέπει την εμφάνιση αυτού του φαινομένου  στο μέλλον.

Μια σημαντική υποσημείωση: Την επαύριο μιας τόσο σημαντικής τραγωδίας,  το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού μπορεί  και πρέπει ν’ αποτελέσει θέμα εθνικής συνεννόησης. Νομίζω ότι αυτά που έχουν συμβεί στο παρελθόν για πολλές δεκαετίες σήμερα μπορούν ν’ αντιμετωπισθούν. Για να  έχουμε αίσθηση του μέτρου, οι 9 στους 10 Έλληνες χτίζουν νόμιμα κτίρια. Ο ένας στους 10 χτίζει αυθαίρετα. Παλαιότερα έχτιζαν οι πολλοί. Τώρα δεν ισχύει αυτό πια.

Είναι προσδιορισμένη η αυθαιρεσία σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Υπάρχουν και μικροαυαθαιρεσίες  αλλά είναι άλλης κατηγορίας, αυτές μπορεί να είναι πιο συνήθεις, αλλά θέλω να πω ότι είμαστε σ’ ένα στάδιο στο οποίο ένα ακόμα βήμα παραπάνω,  και θα μπορέσουμε ν’ αντιμετωπίσουμε μια από τις μεγαλύτερες στρεβλώσεις που έχει παράξει πολλά δεινά στον τόπο.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:  Συμπληρωματικά στα όσα είπε ο κ. Σταθάκης. Όπως γνωρίζετε από την επόμενη μέρα αυτής της ανείπωτης τραγωδίας σε χρόνο ο οποίος πράγματι μπορεί να χαρακτηριστεί πολύ μικρός, τα συνεργεία καταγραφής των ζημιών προέβησαν στο έργο τους και με τη συνεργασία των Δήμων έχουν στηθεί οι κατάλληλοι μηχανισμοί, που θα δέχονται τα αιτήματα των πολιτών που έχουν πληγεί.

Είναι καθοριστικής σημασίας αυτή τη στιγμή η καλή συνεργασία όλων των βαθμίδων της Διοίκησης, είτε αυτό αφορά την κεντρική Διοίκηση τα Υπουργεία, είτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια.

Η σημερινή συνέντευξη αποτελεί ένα δεύτερο βήμα. Το πρώτο το γνωρίζετε, ήταν οι πρώτες εξαγγελίες των συγκεκριμένων οικονομικών κυρίως μέτρων ανακούφισης των πολιτών. Θα επακολουθήσουν και άλλα, πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί ένα σχέδιο ριζικής αναθεώρησης και επανασχεδιασμού του τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος ως γνωστόν ανήκει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στην κατεύθυνση αυτή σήμερα εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών κατατίθεται μια τροπολογία η οποία αποσκοπεί στην απλούστευση των διαδικασιών έτσι ώστε οι πολίτες σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα με λιγότερα έγγραφα να μπορέσουν το συντομότερο δυνατό να τύχουν των προβλεπόμενων αποζημιώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ως γνωστόν με την υφιστάμενη νομοθεσία αποζημιώσεις προβλέπονταν μόνο για τις κύριες κατοικίες. Αυτό αντιλαμβάνεστε για τη συγκεκριμένη περιοχή εάν στεκόμασταν σε αυτή τη διάταξη όπως ίσχυε μέχρι τώρα, θα έβγαζε απ’ έξω έναν πολύ μεγάλο αριθμό κατοικιών. Με την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα και θα ψηφιστεί σε λίγες ώρες στη Βουλή, προβλέπεται πέρα από την κύρια κατοικία, να δοθεί αποζημίωση και για τις άλλες κατηγορίες κατοικιών.

Η δεύτερη διάταξη αφορά το ποσοστό αποζημίωσης που προβλεπόταν για εκείνες τις περιπτώσεις των κτηρίων για αποζημίωση σε σχέση με την οικοσκευή, την αποζημίωση που προβλεπόταν για όσα κτήρια χαρακτηρίζονταν κόκκινα ή κίτρινα. Επειδή όμως μιλάμε στη συγκεκριμένη περίπτωση για πυρκαγιά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, έχουμε εξομοιώσει τον συντελεστή αποζημίωσης που προβλέπεται και τις περιπτώσεις των κτηρίων που χαρακτηρίζονται κίτρινα, με αυτά που χαρακτηρίζονται ως κόκκινα, τα οποία δηλαδή είναι ολικά κατεστραμμένα.

Επίσης για να αποφεύγουμε έναν μεγάλο αριθμό εγγράφων ζητείται είτε η βεβαίωση της Πυροσβεστικής για την περίπτωση των κτηρίων, είτε η βεβαίωση των συνεργείων που έχουν κάνει την καταγραφή. Όχι και τα δύο. Θα μου πείτε είναι τόσο σημαντικό; Ναι, είναι τόσο σημαντικό όταν μιλάμε για ανθρώπους που σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουν κατακαεί τα πάντα και η ανεύρεση έστω και της ταυτότητας ή κάποιων στοιχείων, είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Ακόμη θεσμοθετείται ο μη συμψηφισμός των όποιων προβλεπόμενων επιδομάτων και αποζημιώσεων με άλλου είδους υποχρεώσεις των πληγέντων, προς την Εφορία. Νομίζω ότι είναι σαφές ό,τι προβλέπεται είτε αφορά τις αποζημιώσεις των πέντε των οκτώ χιλιάδων, των 5.086 αναφέρω μια σειρά από περιπτώσεις όπως αυτές έχουν ανακοινωθεί, δεν θα συμψηφίζονται με άλλου είδους υποχρεώσεις των πληγέντων προς την Εφορία.

Θέλω να πω το εξής: και αυτός είναι κυρίως ο ρόλος και η σημασία της σημερινής μου παρουσίας σε αυτή την συνέντευξη Τύπου που είναι κυρίως εστιασμένη στα ζητήματα της αυθαίρετης δόμησης. Η εντολή που έχει δοθεί και από το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και από τα συναρμόδια Υπουργεία προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, είναι να τρέξουν να υλοποιήσουν τους νόμους και στη βάση των συγκεκριμένων πλέον αλλαγών που ακριβώς βοηθούν σε όσο το δυνατό πιο σύντομο χρονικό διάστημα, να κάνουμε αυτά που πρέπει.

Νομίζω ότι πέρα από την οπτική που κάθε πολιτική δύναμη, κάθε δημόσιος σχολιαστής ερμηνεύει τα θέματα χειρισμού αυτής της τραγωδίας και της όλης επιχείρησης διάσωσης των ανθρώπων – αυτή τη συζήτηση θα την κάνουμε εξαντλητικά – εκείνο το οποίο έρχεται σαν ένα θα έλεγα πλειοψηφικό αίτημα από την ελληνική κοινωνία είναι να γίνουν τομές. Να γίνουν τομές στον τρόπο που χτίζονται οι πόλεις μας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είναι αταλάντευτη η διάθεση και η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Ο συνάδελφος ο κ. Σταθάκης περιέγραψε αυτά τα οποία ήδη είχαν γίνει νόμος και είχαν αποτελέσει το θεσμικό πλαίσιο μιας μεταρρύθμισης στον τομέα του δομημένου περιβάλλοντος.

Σήμερα πλέον δεν επιτρέπεται και δεν θα σταθούμε απέναντι σε οποιοδήποτε εμπόδιο σε οποιοδήποτε συμφέρον το οποίο θα επιχειρήσει για άλλη μια φορά να έχουμε καθυστερήσεις, να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στο να κάνουμε τομές στον συγκεκριμένο τομέα.

Επιτρέψτε μου ένα σχόλιο το οποίο το εντοπίζω, αναφέρομαι με μια θα έλεγα έκπληξη και ταυτόχρονα με μια δυσαρέσκεια. Δεν αντιλαμβάνομαι ορισμένες φωνές που μιλούν για έναν αντιπερισπασμό της Κυβέρνησης όταν αναφέρεται στο θέμα της αυθαίρετης δόμησης. Πολλοί δουλεύετε σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κοιτάξτε κάποια από τα ρεπορτάζ που υπάρχουν σήμερα, δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν αυτές τις αναφορές όταν λίγα εικοσιτετράωρα μετά από αυτό που ζήσαμε στο Μάτι, δηλαδή τον συνδυασμό αυτών των ακραίων καιρικών φαινομένων όπου για πρώτη φορά στην Ανατολική Αττική είχαμε καταγραφή ανέμων 120 χιλιομέτρων την ώρα, που σε συνδυασμό με τα συγκεκριμένα οικιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής, έκαναν τελικά ακατόρθωτη τη διαχείριση ως ένα μεγάλο βαθμό αυτής της υπόθεσης, κατέστησαν αναποτελεσματικό το οποιοδήποτε σχέδιο υπήρχε από πριν.

Δεν αντιλαμβάνομαι πως είναι αντιπερισπασμός να μιλάς γι’ αυτή τη διαχρονική παθογένεια της χώρας μας, η οποία εντοπίζεται με έναν εντονότατο τρόπο στην Ανατολική Αττική, την παθογένεια της άναρχης δόμησης της αυθαίρετης δόμησης, που είναι το αποτύπωμα συγκεκριμένων συμφερόντων, συγκεκριμένων πελατειακών σχέσεων.

Θα δούμε πολλές φωνές το επόμενο διάστημα που θα προσπαθήσουν να προσπεράσουν αυτό το ζήτημα. Δεν πρέπει να το αφήσουμε στην άκρη και τουλάχιστον αυτό είναι σαφές εκ μέρους της Κυβέρνησης. Όπως είναι σαφές αυτό που σας είπα και πριν, ότι έχουμε ως χώρα κλείσει έναν κύκλο αρκετών δεκαετιών όπου οι υποδομές μας, οι αντιπλημμυρικές υποδομές, είναι γερασμένες, έχουν κλείσει τον κύκλο τους.

Είμαστε σε μια φάση αναγκαίας ανανέωσής τους. Γνωρίζουμε ότι αυτός ο σχεδιασμός που ήδη έχει αρχίσει και πρέπει να επιταχυνθεί, δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτή η κατάσταση η οποία επιβραδύνθηκε από τις πολιτικές των Μνημονίων και της ακραίας λιτότητας που ήμασταν αντιμέτωποι και υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα επιβάλλουν τον επανασχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, όλου αυτού του τομέα όλου αυτού του πυλώνα που ασχολείται με τα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας.

Το έχουν κάνει οι άλλες χώρες στο εξωτερικό, πρέπει να το κάνουμε και εμείς. Νομίζω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση ως Κυβέρνηση να παρουσιάσουμε ένα αναλυτικό σχέδιο γύρω από αυτό τον τομέα.

Τα υπόλοιπα φαντάζομαι θα συνεχίσει ο συνάδελφος Υπουργός.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Καλημέρα και από εμένα. Εύχομαι σε όλους ένα καλύτερο μήνα, μιας και είναι πολύ μεγάλο το φορτίο μετά από την τόσο σημαντικό απώλεια συμπολιτών μας, συνανθρώπων μας και είναι δεδομένο ότι ελπίζουμε ότι οι επιλογές και η απόδειξη τι σημαίνει ακριβώς «αναλαμβάνω πολιτική ευθύνη», να συμβάλλουν στο μετριασμό τουλάχιστον του πόνου που είναι ανείπωτος πράγματι.

Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση στο Υπουργικό Συμβούλιο ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη που πρώτα απ’ όλα συνεπάγεται να αναστείλουμε τις αιτίες που μας οδήγησαν σε μια τόσο μεγάλη τραγωδία και σήμερα είμαστε εδώ μαζί τους συναδέλφους για να σας πούμε ότι λαμβάνουμε από μεριάς μας τα μέτρα, ώστε κανένας πολίτης να μην εγκλωβιστεί ξανά σε παράνομη μάντρα, κανένας πολίτης να μη χάσει τη ζωή του σε ρέμα.

Είναι τα πρώτα βήμα που ακολουθούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουμε λάβει τα τελευταία τρία χρόνια, που δεν έχουν αφήσει και δεν έχουν προλάβει όλες να αφήσουν το αποτύπωμά τους σε εφαρμοστέες πολιτικές, αλλά που μας δίνουν μια σαφή και καθαρή διέξοδο για το μέλλον.

Το σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να κάνουμε έργα και όχι λόγια και γι’ αυτό ήρθαμε σήμερα εδώ με συγκεκριμένες πράξεις. Όσον αφορά τα ζητήματα των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που θα προλάβουν τέτοια φαινόμενα και τέτοια προβλήματα στην χώρα μας, αναφέρθηκαν ήδη οι Δασικοί Χάρτες το μεγάλο εργαλείο του πολεοδομικού σχεδιασμού και το Παρατηρητήριο που αφορά και στις αυθαίρετες κατασκευές και εγώ θα ήθελα να προσθέσω και οι ήδη δημοσιευμένοι χάρτες και τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας που η χώρα μας δεν είχε και εμείς επιταχύναμε, γιατί είχαν μείνει σε συρτάρια, έγιναν και είναι πλέον θεσμικά. Και θα συνεχίσουμε, γιατί έχουμε και τις μεταρρυθμίσεις στον αιγιαλό και στις οικιστικές πυκνώσεις που τις έχουμε εξαγγείλει.

Ταυτόχρονα όμως με αυτές τις μεγάλες αλλαγές επιλέξαμε και παρουσιάστηκε ήδη με νομοθετικό εργαλείο να υπάρχει επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν σε αυθαίρετες κατασκευές, ή σε παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας ή της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών σε περιοχή που ήδη ειπώθηκε, που είναι οι Ζώνες μέσα από τον αιγιαλό, οι Ζώνες των οριοθετημένων ρεμάτων όπου είναι διαπιστωμένος ο κίνδυνος πλημμύρας με τα θεσμικά σχέδια που είναι ήδη σε ΦΕΚ και οι περιοχές των κηρυγμένων αναδασωτέων περιοχών από πυρκαγιές.

Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να πω ότι μια μεγάλη αλλαγή η οποία γίνεται στη χώρα μας είναι ότι διατυπώθηκε ήδη σε δυο συνεδριάσεις της Βουλής η δασική στρατηγική που δεν είχε η χώρα μας, που ένας μεγάλος άξονας της δασικής στρατηγικής είναι η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, μέσα από διαχείριση δασών, διότι είχαμε σοβαρότατα θέματα υποτίμησης και καθυστέρησης σε αυτή την κατεύθυνση μιας και η χώρα μας δεν είχε θεσμική, δεν είχε ποτέ δασική στρατηγική.

Ταυτόχρονα από τη μεριά μας και ως Υπουργείο είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε όμως και τα εργαλεία του ελέγχου και της διαφάνειας. Ο έλεγχος δόμησης και η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος αποτελούν βασικά εργαλεία που μας βοήθησαν την τελευταία εβδομάδα, μας τροφοδότησαν με συμπεράσματα και θα σας παρουσιάσουμε ορισμένα από αυτά. Ήταν ήδη επιλογή μας να ενισχυθεί ο έλεγχος και η Επιθεώρηση Εργασίας γι’ αυτό και μαζί με τον Υπουργό είχαμε ήδη προχωρήσει στην αναμόρφωση του οργανογράμματος του Υπουργείου μας και έχουμε θεσπίσει Ειδική Γραμματεία για τα ζητήματα του ελέγχου δόμησης και της Επιθεώρησης.

Θα πρέπει εκ των προτέρων να πούμε ότι μαζί με την θλίψη και την οδύνη για τους ανθρώπους που έφυγαν, θα πρέπει να πούμε και ένα ευχαριστώ σε όσους βοηθούν στο πεδίο και στην πυρόσβεση και στην κατάσχεση πολλά στελέχη των δασικών Υπηρεσιών ήταν εκεί, αλλά και σε όλους όσους μας βοηθούν στο πεδίο για την αποκατάσταση και για την επιστροφή της ζωής στις περιοχές.

Έχουμε πάει μαζί με τους Υπουργούς στις περιοχές, έχουμε δει τους εθελοντές, έχουμε δει τους δασικούς Συνεταιρισμούς που μαζί με τα Σώματα Ασφαλείας βέβαια, μαζί με τις τοπικές δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης, δεν πρέπει να ξεχνάμε κανέναν που προσφέρει αυτή τη στιγμή στο να επιστρέψουμε πολύ δυναμικά και με πολύ περισσότερη σοφία, γνώση αλλά και πρόληψη.

Πιο συγκεκριμένα θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα των Δασικών Χαρτών. Για μας, οι Δασικοί Χάρτες είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο πρόληψης και θεωρούμε ότι ήταν πολύ σωστή η πολιτική μας επιλογή να προχωρήσουν οι Δασικοί Χάρτες όχι μόνο για τη χωροταξική τακτοποίηση, όχι μόνο για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, αλλά και για να δείξει που είναι το δάσος και που είναι η αυθαιρεσία.

Και επιτέλους η χώρα μας να γνωρίζει -40 χρόνια μετά τη συνταγματική θέσπιση αυτής της πρόβλεψης- ακριβώς ποια είναι η πραγματικότητα. Το είπε ο Υπουργός ότι όταν αναλάβαμε ήταν μόνο το 0,8% της χώρας κυρωμένοι Δασικοί Χάρτες. Αναρτήσαμε το 35% πέρσι, κυρώθηκε ήδη το 32%, έχουμε ήδη σε ανάρτηση ένα 12% τώρα που μιλάμε και 17% μέχρι τέλος του χρόνου, ενώ έχουμε ήδη συμβασιοποιήσει το υπόλοιπο 45% με το Κτηματολόγιο και πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν και δημόσιοι υπάλληλοι σε αυτή τη χώρα στις Διευθύνσεις Δασών της Δράμας, των Κυκλάδων και της Καβάλας που έκαναν μόνοι τους τους Δασικούς Χάρτες σε ένα μεγάλο ποσοστό της έκτασης και αξίζει να το πούμε κι αυτό εδώ.

Μιλάμε για ένα έργο που τρέχει με γοργούς ρυθμούς που αποδεικνύεται ότι δεν εξαγγέλλουμε, αλλά υλοποιούμε.

Θα θέλετε όμως να ξέρετε και τι συμβαίνει με τους Δασικούς Χάρτες στην Αττική, μιας και αφορά το πεδίο αυτής της ανείπωτης τραγωδίας. Οι Δασικοί Χάρτες και στην Ανατολική και στη Δυτική Αττική ανατέθηκαν την περίοδο του 2008, παραδόθηκαν στο 2010 και δεν αναρτήθηκαν. Αυτό πρέπει να το γνωρίζει η ελληνική κοινωνία. Αναρτήθηκαν οι χάρτες μόνο σε Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα, Φυλή, Κηφισιά και Δροσιά με εκείνη τη διοικητική διαίρεση και αυτό γιατί μόνο αυτοί οι Δήμοι ενέταξαν τα οικιστικά όρια στους Δασικούς Χάρτες. Οι υπόλοιποι Δήμοι δεν είχαν βάλει τα οικιστικά όρια στους Δασικούς Χάρτες τότε που υπήρχε πρόβλεψη και δεν υπήρχε πολιτική επιλογή και κυβερνητική να συνεχιστεί εκείνο το έργο.

Μάλιστα οι Χάρτες αυτοί πληρώθηκαν το 2011, οι υπόλοιποι Χάρτες δεν θεωρήθηκαν ποτέ γιατί υπήρχε και έλλειψη προσωπικού και αυτό είναι ένα αποτύπωμα των πολιτικών που υλοποιήθηκαν στη χώρα. Το 2013 η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να πάρει την ευθύνη των Δασικών Χαρτών και να την πάει στο Κτηματολόγιο, που δεν πρόλαβε να κάνει την ΕΚΧΑ τότε ανάρτηση και μετά το 2016 με το δικό μας νόμο ξεκίνησε όλη αυτή η διαδικασία.

Πρέπει να σας πω ότι στη Δυτική Αττική μόνο το κομμάτι των Μεγάρων υπολείπεται για να ολοκληρωθεί το έργο αυτό και δεν υπάρχει κανένας Δασικός Χάρτης της Αττικής στις συμβάσεις για το 2019. Όλοι έχουν χρονοδιάγραμμα ανάρτησης είτε ’17, είτε ’18. Για να μην αναφερθώ και στο ότι οι χάρτες που αναρτήθηκαν τότε, δεν κυρώθηκαν όλοι γιατί δεν εξετάστηκαν από Επιτροπές αντιρρήσεων, για αντιρρήσεις των πολιτών για το ’12-’13 αναφέρομαι.

Εμείς στις 10 Φεβρουαρίου του ’17 αναρτήσαμε περιοχές της Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής, δεν θα πω τα ονόματα των ΟΤΑ μπορούμε να σας τα δώσουμε στη συνέχεια, μέσα στο ’18 συνεχίσαμε αυτή την περίοδο παραδείγματος χάριν είναι σε ανάρτηση ο Κάλαμος και ο Ωρωπός, όπως επίσης είναι σε ανάρτηση οι Ερυθρές, η Ελευσίνα, η Μαγούλα. Ταυτόχρονα έχουμε αναρτήσει μέσα στον Ιούλιο στην Αγία Παρασκευή, στα Βριλήσσια, στην Ανθούσα, στο Νέο Ηράκλειο, στο Γέρακα, στην Παλλήνη, στο Νέο Ψυχικό, είναι αναρτημένοι Χάρτες, είναι πραγματικοί τους βρίσκει ο πολίτης στο δίκτυο, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του ’18 ολοκληρώνουμε τις αναρτήσεις και μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται ολόκληρη και η Δυτική και η Ανατολική Αττική.

Σήμερα στη Βουλή έχουμε υποβάλλει και μια παράταση, να το γνωρίζετε αυτό, για το θέμα της ανάρτησης και λόγω της θερινής περιόδου, αλλά και λόγω ότι ορισμένες περιοχές που έχουν ανάρτηση είχαν κα πρόσφατη πυρκαγιά, αναφέρομαι στην περιοχή του Καλάμου – Καπανδριτίου. Δίνουμε μια παράταση μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, η παράταση αυτή αφορά όλους τους Χάρτες που αναρτήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο, δεν αφορά προφανώς αυτούς που αναρτήθηκαν τώρα τον Ιούλιο που θα λήξει η περίοδος πολύ αργότερα.

Εδώ πρέπει να πούμε βέβαια ότι οι Χάρτες αυτοί, η νομοθεσία αυτή είχε ταυτόχρονα και χρονοδιάγραμμα για την υποβολή πυκνώσεων από τους Δήμους, για να κλείσουμε λίγο και αυτή την εκκρεμότητα. Μέχρι το τέλος του 2016 μόνο 36 Δήμοι είχαν  υλοποιήσει την υποχρέωση της υποβολής ορίων και πυκνώσεων.

Σήμερα βρισκόμαστε στο εξής σημείο το οποίο νομίζω το δημοσιοποιήσαμε χτες: 29 Δήμοι δεν έχουν συνεργαστεί καθόλου με τη διαδικασία των Δασικών Χαρτών, ενώ οι υπόλοιποι 15 έχουν εκκρεμότητες. Εμείς δίνουμε παράταση μέχρι τις 25 Αυγούστου και για τις οικιστικές πυκνώσεις, ως μια τελευταία ευκαιρία μιας και κάπου εκεί θα ανακοινωθεί και προς διαβούλευση, το έχουμε πει αυτό, στο τέλος του καλοκαιριού και η πρότασή μας για τις οικιστικές πυκνώσεις.

Όμως να πούμε κάτι. Από τα συμπεράσματα που έχουμε μέχρι στιγμής πολλοί Δήμοι δεν έχουν υποβάλλει σωστά τις οικιστικές πυκνώσεις, διότι ήδη υπάρχουν στατιστικά στοιχεία του Κτηματολογίου ότι 20% των πυκνώσεων είναι εκτός νομοθετικής πρόβλεψης. Πρέπει να σας πω ότι η πρόθεσή μας είναι στο νόμο των οικιστικών πυκνώσεων εκ των προτέρων να απορρίπτονται τις πρόβλεψης του νόμου, όσοι δεν είναι νόμιμες οικιστικές πυκνώσεις.

Δεύτερον υπάρχουν περιοχές οι οποίες έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται σε επέκταση πολεοδομικού σχεδίου, ενώ δεν εξελίσσεται πολεοδομική μελέτη. Αυτό στερεί από τους πολίτες της περιοχής τη δυνατότητα ένταξης στις ρυθμίσεις των οικιστικών πυκνώσεων και θα θέλαμε να αποτελεί αυτή η συνέντευξη Τύπου και μια πρόσκληση τακτοποίησης και κανονικότητας και γι’ αυτές τις περιοχές.

Όμως νομίζω ότι πρέπει να αναφερθούμε και στο θέμα της πρόληψης. Το ζήτημα της πρόληψης επειδή περιλαμβάνεται μέσα στη δασική στρατηγική, προετοιμάζεται και θα αναρτηθεί σε διαβούλευση και αυτό σε ένα μήνα, θα υπάρχουν ειδικά μέτρα με διαχειριστικές μελέτες των δασών, και πρέπει να σας πούμε ότι και αυτές οι διαχειριστικές μελέτες φέτος επικαιροποιήθηκαν, διότι ήταν προδιαγραφές 60νταετίας και θα περιλαμβάνουν ειδικά εργαλεία και προϋπολογισμό για να υπάρχει πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, στο πεδίο του δασικού χώρου και όχι εκ των προτέρων με πολύ μεγάλο κόστος όχι οικονομικό, κοινωνικό και ανθρώπινο να διαχειριζόμαστε τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς.

Νομίζω ότι αξίζει να αναφερθούμε ότι σήμερα εισάγουμε και τροπολογία για την προστασία των βιοτόπων στην Αττική. Η Αττική δυστυχώς έχει χάσει ένα πολύ μεγάλο βαθμό βιοτόπους και υδάτινες επιφάνειες και είναι αδύνατο να αναστραφεί αυτή η επίπτωση αν δεν υπάρχουν τώρα μέτρα προστασίας. Χρειαζόμαστε τους υγροτόπους και σαν πράσινες διαδρομές και σαν ελεύθερους χώρους και για την περιοχή στην οποία είχαμε την τραγωδία αυτή, πέρα από το ότι αποτελούν μοναδικές περιοχές υψηλής βιοποικιλότητας, ήδη από το 2014 υπάρχουν οριοθετημένοι και προσδιορισμένοι με βάση εκείνο τον κατάλογο θα προβούμε σε ένα άμεσο μέτρο προστασίας που θα αφορά στην απαγόρευση επιχωματώσεων και την αναστολή οικοδομών αδειών στα όρια των υγροτόπων αυτών.

Μετά τις δασικές πυρκαγιές εμείς όπως γνωρίζετε και από πέρσι με το μοντέλο του Καπανδριτίου και του Καλάμου προχωράμε άμεσα στον σχεδιασμό έργων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών. Πέρσι η Διεύθυνση Αναδασώσεων κατάφερε και ολοκλήρωσε μέσα σε έξι μήνες ένα έργο προϋπολογισμού 4 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας –είναι εδώ και ο αναπληρωτής- και καταφέραμε να έχουμε προληπτικές δράσεις αντιδιαβρωτικές και αντιπλημμυρικές στη Βορειοανατολική Αττική.

Ήδη οι Υπηρεσίες είναι στο πεδίο και μελετάται το νέο έργο, ενώ υπάρχει και προεκτίμηση κόστους για να γίνουν και τα σχετικά αιτήματα με βάση την Περιφέρεια. Η Δασική Υπηρεσία επίσης είναι στην περιοχή και με δασικούς Συνεταιρισμούς εθελοντές, γίνεται η αποψίλωση και η ξήλευση των περιοχών αυτών για τα επικίνδυνα καμένα έτσι ώστε έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση και των αποβλήτων και των υπολειμμάτων.

Αντίστοιχα, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υπουργείου μας είναι και αυτή στο πεδίο, η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, για διαχείριση όλων των ειδών αποβλήτων, είτε αυτά είναι υπολείμματα της καμένης ξυλείας είτε είναι απόβλητα ογκώδη, μπάζα, ηλεκτρικές συσκευές, ακόμη και φυτικά υπολείμματα. Πρέπει να σας πω ότι έχουμε ήδη και μια εκτεταμένη πρόβλεψη για έλεγχο των υπολοίπων περιβαλλοντικών παραμέτρων, κι αυτός ο έλεγχος αφορά στους αέριους και υγρούς ρύπους, στην ποιότητα του πόσιμου νερού, αλλά και στην ποιότητα των θαλασσών..

Έχει ήδη συνεδριάσει το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΛΚΕΘΕ και έχει συγκροτηθεί διεπιστημονική ομάδα για την παρακολούθηση και της ποιότητας του θαλάσσιου νερού. Να σας πούμε ότι τ’ αποτελέσματα που υπάρχουν μέχρι τώρα, δε δημιουργούν καμία ανησυχία για το πόσιμο νερό και είναι απόλυτα εξασφαλισμένη η υγιεινή του πόσιμου νερού.

Θα κλείσω με μια αναφορά σ’ αυτό που σας είπα ως τελευταίο άξονα, που είναι οι διαδικασίες ελέγχου και επιθεώρησης. Από την πρώτη μέρα μετά το δυστυχές γεγονός, έχει δοθεί εντολή και οι Επιθεωρητές Δόμησης είναι στην περιοχή για να διαπιστώσουν τις παραβάσεις της πολεοδομικής και γενικά της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην περιοχή. έχει διαπιστωθεί δυστυχώς πληθώρα παραβάσεων που ανταποκρίνονται στα συμπεράσματα που και επιστημονικοί φορείς και το Πανεπιστήμιο αν δεν κάνω λάθος, έχουν ήδη καταθέσει δημόσια σχετικά με τα σοβαρά αδιέξοδα και τις σοβαρές παραβάσεις που υπήρχαν.

Υπάρχουν παραβάσεις όσον αφορά το Προεδρικό Διάταγμα του 2003 που καθορίζει χρήσεις γης και όρια στην περιοχή. Πρέπει να σας πω ότι στην έκταση στην οποία δυστυχώς βρέθηκαν οι σωροί πολλών συμπολιτών μας, οι χρήσεις γης προέβλεπαν ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων και απαγορευόταν και η πρώτη και η δεύτερη κατοικία. Έχουμε ζητήσει από τους Επιθεωρητές Δόμησης να ελέγξουν το σύνολο της περιοχής και το σύνολο των δραστηριοτήτων ως προς τη συμβατότητα με το Προεδρικό Διάταγμα των χρήσεων γης.

Δεύτερον: Στην περιοχή και δυστυχώς και στη συγκεκριμένη έκταση, υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές και οι συγκεκριμένες κατασκευές του συγκεκριμένου τεμαχίου δεν είναι νομιμοποιημένες με καμία από τις διαδικασίες τακτοποίησης αυθαιρέτων με όλες τις νομοθετικές προβλέψεις από το 1977. Ταυτόχρονα η περιοχή η παράκτια είναι περιοχή δημόσια δασική έκταση, υπάρχει ήδη πρωτόδικο Δικαστήριο για τη συγκεκριμένη έκταση το οποίο έχει συνηγορήσει υπέρ του δημόσιου δασικού χαρακτήρα της έκτασης, άρα μιλάμε για μια διακατεχόμενη δημόσια δασική έκταση που τώρα είναι στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο και ταυτόχρονα σε όλη την περιοχή υπάρχει παράβαση του νόμου που ήδη ανέφερε ο Υπουργός, ο κ. Σταθάκης, του 1337/83 και του άρθρου 23.

Ως προς τις κατασκευές περιφράξεων και περιτοιχίσεων σε απόσταση 500 μ. από τον αιγιαλό, οι Επιθεωρητές Δόμησης έχουν στείλει έγγραφο τις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων που είχαν και την ευθύνη και τη φροντίδα για την παρακολούθηση της εφαρμογής αυτής της νομοθεσίας έτσι ώστε να έχουμε πλήρη κατάλογο όχι μόνο των παραβάσεων αλλά και των ενεργειών οι οποίες έχουν γίνει για την τήρηση της νομιμότητας από το 1983 και μετά.

Το συγκεκριμένο αφορά και στο αγροτεμάχιο, στην έκταση η οποία όπως φαίνεται είναι δασοτεμάχιο με βάση την πρωτόδικη απόφαση του Δικαστηρίου. Εμείς, από τη μεριά μας και δε θέλω να σας κουράσω άλλο αυτή τη στιγμή, είμαστε στη διάθεσή σας για ερωτήσεις, είναι προφανές ότι συνεχίσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την πρόληψη όλων αυτών των φαινομένων και των αδιεξόδων και των προβλημάτων και των αυθαιρεσιών αλλά πιο πολύ για τη δόμηση λειτουργιών και μιας κοινωνίας που θ’ ανταποκρίνεται και στο ευρωπαϊκό κεκτημένη αλλά και στην ισονομία των πολιτών πάνω απ’ όλα στην αξία της ανθρώπινης ζωής. Γιατί αυτό υπερασπιζόμαστε και γι’ αυτό θα δουλεύουμε. Σας ευχαριστώ πολύ.

Μ. ΤΡΑΤΣΑ (ΒΗΜΑ ): Είπε ο Υπουργός, αναφέρατε τις αναδασωτέες περιοχές κτλ. για τις άμεσες αποφάσεις. Για τα 2.500 πρωτόκολλα κατεδάφισης γενικότερα στην Αττική, τα δασικά, εκεί πώς θα προχωρήσετε από τη στιγμή που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα των βασικών…..

Δεύτερον, θα ήθελα κάποιες λεπτομέρειες για το ειδικό χωροταξικό για το Μάτι. Υπάρχουν κάποιες κατευθύνσεις, έχετε δώσει κάποιες κατευθύνσεις στους μελετητές; Γιατί εκεί υπάρχουν διάφορες περιοχές, είναι οι περιοχές που είναι οι οικισμοί εντός εγκεκριμένων ορίων, είναι οικισμοί που δεν έχουν εγκεκριμένα σχέδια, υπάρχουν πυκνώσεις στην περιοχή κτλ. Έχετε δώσει κάποιες κατευθύνσεις στους μελετητές, το τί θα γίνει;

Τρίτη ερώτηση: Ποιο είναι το έξτρα κονδύλι από το Πράσινο Ταμείο, εννοώ πέρα από το 2,5% και από τα κονδύλια που δίνονται τώρα. Κι ένα τελευταίο: Χτες ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπογράψατε μόλις στις 30 Ιουλίου την απόφαση για τους πόρους για τη δασοπροστασία, σ’ αυτό ίσως θα πρέπει ν’ απαντήσει ο κ. Φάμελλος. Όντως τότε το υπογράψατε; Πότε είχε υπογραφεί; Και πόσα απ’ αυτά τα πρωτόκολλα κατεδάφισης είναι στο Μάτι; Αν υπάρχει κάποια εικόνα.

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Λοιπόν, για τις οικιστικές πυκνώσεις και τη σύγκρουση με την προοπτική κατεδάφισης, έχει ξεχωρίσει νομίζω πλήρως με τα κριτήρια που είπα, εθνικός δρυμός, παραλία, αναδασωτέα περιοχή που έχει προκηρυχθεί κτλ. και άρα υπάρχει το πλαίσιο μέσα στο οποίο το ένα συγκρούεται με το άλλο, αν υπάρχει προφανώς οποιαδήποτε περίπτωση συνάφειας με οικιστικές πυκνώσεις θα το πάρει υπ’ όψιν του κάποιος, αλλά νομίζω ότι τα κριτήρια που έχουμε βάλει δεν εμπίπτουν στις οικιστικές πυκνώσεις. Μιλάμε για τις πιο ακραίες και εξόφθαλμες παραβάσεις αυθαιρέτων που υπάρχουν στην Αττική.

Για το θέμα στο Μάτι, όπως ξέρετε δεν εμπίπτει, υπάρχουν δασικές περιοχές, το Μάτι έχει συγκεκριμένα πλέον στοιχεία, περίπου το 50% έχουν νομιμότητα, κάτι λιγότερο από το 50% δεν έχουν και ταυτόχρονα υπάρχουν περιοχές στις οποίες η μία πλευρά, τα ξέρει καλύτερα ο κ. Φάμελλος, ο Δήμος Ραφήνας έχει καταθέσει και αστικές πυκνώσεις, ο Δήμος Μαραθώνα απ’ όσο ξέρω δεν έχει καταθέσει οικιστικές πυκνώσεις. Άρα θα πρέπει και με την παράταση που δόθηκε, να δούμε αν υπάρχουν τρόποι και μέσα για να μπορέσει να υπάρξει μια αντικειμενική αποτύπωση της κατάστασης.    Κι αυτό προέχει οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας.

Για τα έκτακτα κονδύλια, έχουμε εξασφαλίσει άμεσα γι’ αυτό το κονδύλι των κατεδαφίσεων το ποσό των 5.000.000 ευρώ. Για την υπογραφή θα σας απαντήσει ο κ. Φάμελλος για το σχόλιο του κ. Μητσοτάκη.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Νομίζω ότι θα πρέπει να διευκρινίσουμε και προς όλους εσάς αλλά και προς όλους τους συμπολίτες μας, πιθανές παρερμηνείες που γίνονται στο θέμα των οικιστικών πυκνώσεων. Και επειδή έχω δει να υπάρχουν και κάποια δημοσιεύματα σχετικά με τις οικιστικές πυκνώσεις που θα έλεγα εγώ, πολύ περίεργα μεταφράζονταιως νομιμοποίηση δασικών αυθαιρέτων, θέλω να διαψεύσω πλήρως αυτές τις δημοσιεύσεις και αυτή την ανάγνωση η οποία γίνεται.

Μάλιστα πρέπει να σας πω ότι όποιος έχει δει το σχέδιο νόμου, θα δει πάρα πολύ ξεκάθαρα, από τα δημοσιεύματα εννοώ, γιατί δεν υπάρχει σχέδιο νόμου, υπάρχει μια πρόταση που κάποιοι έχουν δημοσιεύσει, θα πρέπει να δει πολύ ξεκάθαρα, νομίζω μόνο μια εφημερίδα αξιολόγησε σωστά το κείμενο το οποίο υπάρχει, το οποίο κι εγώ θα σας πω ότι είναι διαφορετική η πρότασή μας και θα τη δείτε, σε κάθε περίπτωση όμως θα σας πω το εξής:

Πρώτον, ανέφερα ότι οι οικιστικές πυκνώσεις οι οποίες δεν τηρούν τη νομοθεσία της οριοθέτησης της οικιστικής πύκνωσης, δεν είναι οικιστική πύκνωση. Υπάρχει τουλάχιστον 20% λανθασμένες δηλώσεις ΟΤΑ για τις οικιστικές πυκνώσεις, για να μη σας πω ότι υπάρχει δήλωση οικιστικής πύκνωσης που διανυσματικά και γεωγραφικά είναι εκτός των ορίων της χώρας.

Δεύτερο ζήτημα: Δεν υπάρχει καμία πρόθεση για τακτοποίηση οικιστικών πυκνώσεων σε περιοχές όπως: Εθνικοί Δρυμοί, υγρότοποι, περιοχές NATURA, περιοχές RAMSAR, προστατευτικά δάση, ρέματα, αιγιαλός, αρχαιολογικοί χώροι. Και αυτό είναι κάτι το οποίο έχουμε ξεκαθαρίσει εξαρχής. Ο Υπουργός μίλησε ξεκάθαρα για τις προστατευόμενες περιοχές, και μάλιστα πρέπει να δείτε ότι υπάρχει απόλυτη συνάφεια και με το νόμο περί δόμησης, διότι κι εκεί στη δική μας τακτοποίηση αυθαιρέτων, δεν επιτρέπεται τακτοποίηση που αφορά σε προστατευόμενη περιοχή, σε δασική περιοχή, σε ρέμα ή σε αιγιαλό.

Άρα είμαστε απολύτως συνεπείς και είναι απολύτως ένα πλαίσιο ευρωπαϊκό και περιβαλλοντικό ισότιμο. Δεν υπάρχει περίπτωση να τροποποιηθεί, δεν έχουμε κανένα σκοπό να μειώσουμε αν θέλετε την άποψη που η κοινωνία μας έχει για την επίλυση θεμάτων αυθαιρεσίας.

Δεύτερο ζήτημα: Όσον αφορά το τί υπάρχει σήμερα στις εκτάσεις και τί έχουμε βρει ήδη μέσα στις καταστάσεις που παραλάβαμε, τις αποκεντρωμένες και επιταχύνουμε και τα δυο Υπουργεία μαζί. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Στο Δασαρχείο Λαυρίου, 26 δασικά αυθαίρετα βρίσκονται μέσα στον πυρήνα του εθνικού δρυμού. Δεν υπάρχει καμία συνάφεια με οικιστικές πυκνώσεις ή με άλλου είδους τακτοποίηση.

Στο Δασαρχείο Πεντέλης, από τα 369 που έχουμε αξιολογήσει μέχρι στιγμής και μιλάμε για τους τελεσίδικους φακέλους, επιτρέψτε μου αυτή την ορολογία, 42 βρίσκονται μέσα στα όρια της πληγείσας έκτασης. Γιατί ρωτήσατε αν γνωρίζουμε πόσα τελεσίδικα πρωτόκολλα βρίσκονται μέσα στην περιοχή που δυστυχώς είχαμε την πυρκαγιά. Αντίστοιχα νούμερα γνωρίζουμε και για τα Μέγαρα που κι εκεί έχουμε 65 ακίνητα τελεσίδικα ως προς την πράξη κατεδάφησης που είναι μέσα στην οριοθέτηση της πληγείσας έκτασης που έχουμε κάνει ήδη με δορυφορικά δεδομένα, διότι αυτό που πρέπει να σας πω είναι ότι η διαδικασία κήρυξης αναδασωτέας στις περιοχές που επλήγησαν, και συνταγματική υποχρέωση είναι και θα το κάνουμε όπως το κάναμε και πέρυσι και με απόλυτη συνέπεια.

Όσον αφορά τώρα τα σχόλια που ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, εμείς καλωσορίζουμε το ενδιαφέρον του κ. Μητσοτάκη στα θέματα του δάσους και του περιβάλλοντος, αυτή η συμμαχία πρέπει να είναι εθνική. Το έχουμε διατυπώσει με πολλούς τρόπους, απλά θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι ήδη υπάρχουν κατανεμημένα ποσά που αφορούν τα προλητπικά μέτρα για την αντιπυρική προστασία, 1,6 εκατομμύρια ευρώ, τη βελτίωση υποδομών πρόληψης που είναι 1,4 εκατομμύρια ευρώ, τον τακτικό προϋπολογισμό δασοπροστασίας, 3,4 εκατομμύρια ευρώ, 17 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών προς τις ΣΑΤΑ των Δήμων 17 εκατομμύρια ευρώ κι όλα αυτά είναι κατανεμημένα.

Αν κάποιος έκανε μια προσπάθεια να επιλέξει ένα που αφορά τη δασική οδοποιία, εμείς λέμε ότι όλα τα υπόλοιπα είναι κατανεμημένα και είναι ήδη λειτουργικά και στους Δήμους και στις αντίστοιχες αποκεντρωμένες και δασικές υπηρεσίες. Ειπλέον φέτος, δημιουργήθηκε ένα πρόγραμμα 32 εκατομμυρίων ευρώ για την πρόσληψη των δασικών πυρκαγιών, δυστυχώς δεν προλάβαμε ν’ αποψιλώσουμε και να καθαρίσουμε τα δάση για να μη συμβεί αυτό το φαινόμενο στην περιοχή, είναι κάτι το οποίο αφορούσε όλο το ’18, μέχρι τη λήξη του.

Γνωρίζετε ότι 5.066 εργαζόμενου του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας είναι ήδη κατανεμημένοι στα Δασαρχεία της χώρας πάλι για πρόληψη, για δασική οδοποιία και αντιπυρικές ζώνες. Αυτό που θα ήθελα εγώ να πω κλείνοντας, είναι ότι από τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη διαπίστωσα ότι προτείνει σωστή πολεοδομική οργάνωση, δασολόγιο, Κτηματολόγιο, ώστε να μην υπάρχουν διεκδικήσεις και οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή. Και πάλι τον καλωσορίζουμε.

Είναι αυτά που υλοποιούμε εμείς τρία χρόνια, τα οποία δεν υλοποιήθηκαν 40 χρόνια και που πολλοί Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν μέχρι και τροπολογία για να μην κατεδαφιστούν οι ταβέρνες στο Σχοινιά. Αυτή η περίοδος όμως πέρασε και υλοποιείται από μια άλλη κυβέρνηση αυτή η πολιτική. Κι εμείς δυστυχώς θέλουμε να πούμε ότι μακάρι όλα αυτά να είχαν προλάβει και το κόστος της ανθρώπινης ζωής. Διότι με την ανθρώπινη ζωή πολιτική δεν κάνουμε.

Εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε σωστή βάση ανάπτυξης και ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση, καλωσορίζουμε οποιαδήποτε υποστήριξη στην πολιτική που εμείς ήδη υλοποιούμε και δεν υλοποιούσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που έδιωχνε κόσμο από τα Δασαρχεία, από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και έκοβε προϋπολογισμό για την αντιπυρική προστασία. Αυτό τουλάχιστον μας έδωσε η εφαρμοσμένη πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Σας ευχαριστώ.

Γ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ («ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»): Παρακαλώ μπορείτε να γίνεται λίγο πιο απλοί, να μας περιγράψετε απλά τί είναι αυτό που αλλάζει και άμεσα θα κατεδαφιστούν αυτά τα 2,5 και 700 κτίσματα; Υπάρχουν πρωτόκολλα; Τί είναι αυτό που θ’ αλλάζει; Γιατί αν κατάλαβα καλά, πάλι τη δουλειά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα την κάνει. Τί είναι αυτό που αλλάζει και θα πούμε στην πολίτη σήμερα εμείς οι δημοσιογράφοι ότι «ξέρετε, αυτό τελειώνει, μέχρι εδώ ήταν».

Το δεύτερο ερώτημα: Κύριε Σταθάκη είπατε ότι το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού πρέπει ν’ αποτελέσει θέμα εθνικής συνεννόησης και είναι πραγματικά σωστό. Θα πάρετε κάποιες πρωτοβουλίες ούτως ώστε στις επόμενες θεσμικές σας διευθετήσεις, πρωτοβουλίες, να μπορεί να υπάρξει κάποια συναίνεση; Αν θέλετε να μας πείτε δυο πράγματα για το πώς μπορεί να γίνει αυτό.

Κι ένα τρίτο κ. Σταθάκη σ’ εσάς: Είπατε σε κάποια αποστροφή του λόγου σας, ίσως δεν το κατάλαβα καλά, διευκρινίστε το, ότι παλιά έχτιζαν πολλά αυθαίρετα, σήμερα 1 στα 10 είναι αυθαίρετο. Έχουμε στοιχεία που λένε ότι ακόμη και σήμερα, δηλαδή ακόμη και μετά τη γραμμή του 2011, 1 στα 10 κτίσματα είναι αυθαίρετο;

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Για το πρώτο ερώτημά σας, αυτό που εισάγουμε σήμερα, είναι η επιτάχυνση των μέσων και των πόρων που διαθέτει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να κάνει αυτό που κάνει συνήθως, δεν αλλάζουμε κάτι σ’ αυτό. Άρα έχει πόρους 5 εκατομμύρια ευρώ και έχει και δυνατότητα επιτάχυνσης καθώς η τροπολογία της δίνει τη δυνατότητα της απευθείας ανάθεσης, που δεν την είχε, ήθελε κάθε διαγωνισμός 3 μήνες για να γίνει και επέκταση συμβάσεων που έχει κατά 50%, το οποίο δημιουργεί μια μεγαλύτερη ευχέρεια για να επιταχυνθούν και να επιτελέσει το έργο της.

Το δεύτερο, το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά για να μην παρανοηθεί, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση καλείται με αντικειμενικά κριτήρια να προτεραιοποιήσει τις κατεδαφίσεις που θα επιταχυνθούν. Με αντικειμενικά κριτήρια, επειδή προφανώς δε θα κατεδαφιστούν αύριο 3.000 αυθαίρετα, θα υπάρχει μια προτεραιοποίηση, τα 50, 100 που θα τεθούν κατά προτεραιότητα σ’ αυτή τη διαδικασία. Εκεί λοιπόν θέλουμε αντικειμενικά κριτήρια, τα υπονόησα, προτεραιοποίηση ο εθνικός δρυμός, δεν το συζητάμε, οι αναδασωτέες περιοχές και ούτω καθ’ εξής, η παραλία κτλ.

Άρα μια σειρά από κριτήρια που θα επιτρέπουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση με βάση την επιτάχυνση που της δίνει πλέον ο νομοθέτης τη δυνατότητα, να προτεραιοποιοήσει τ’ ακίνητα τα οποία θα πάνε για κατεδάφιση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου επιτρέπετε κάτι πάνω σ’ αυτό; Πιστεύετε ότι ο λόγο που δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα είναι οι αδυναμίες αυτού του είδους που πάτε να καλύψετε; Γιατί όλοι έχουμε μια άλλη εντύπωση, θέλω να πω ότι κάποιοι τους κρατάνε, με κάποιον τρόπο κρατιούνται και δεν κατεδαφίζονται ώστε να παραδειγματιστούν κι οι άλλοι, γιατί προφανώς αυτός είναι και ο στόχος ο βασικός.

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Αν έχετε δίκιο αυτό δεν το ξέρω, εδώ το τραπέζι φάνηκε ότι μάλλον ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Υπήρχαν προβλήματα και γραφειοκρατικά και οικονομικά, όπως ξέρετε έχουν μια διαδικασία αργή, τελείωναν οι πόροι που κατανέμονταν κάθε χρόνο, υπάρχουν αρκετά προβλήματα και γραφειοκρατικά όπως ξέρετε και υπάρχει και πολιτική βούληση. Όλα υπάρχουν, σαφώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει κάποιος τρόπος να τους επιβάλλετε την πολιτική βούληση αυτή; Δηλαδή θα κάνετε κάτι το επιπλέον;

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Δεν επιβάλλουμε καμιά πολιτική βούληση, η πολιτική βούληση δηλώνεται ευθέως. Θα μιλήσει και ο κ. Φάμελλος γι’ αυτό.

Για την εθνική συνεννόηση να το ξεκαθαρίσουμε ευθέως. Τα περισσότερα νομοσχέδια για τη χωροταξία, έτυχαν ευρείας συναίνεσης στη Βουλή. Αυτό είναι ένα κεκτημένο. Ακούω μάλιστα τελευταία και μια κριτική για το νόμο για τ’ αυθαίρετα που φέραμε στη Βουλή τον οποίο τον ψήφισαν και η Νέα Δημοκρατία και οι πολιτικές δυνάμεις, το ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές βεβαίως ερμηνείες, αλλά υπάρχουν και θετικά βήματα. Θεωρώ ότι αποτελεί πεδίο το οποίο στο πλαίσιο των ευρύτερων παρεμβάσεων που έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία να ξεκινήσουμε μεσοπρόθεσμα για ένα εθνικό πλαίσιο διόρθωσης όλων αυτών των στρεβλώσεων του παρελθόντος, νομίζω ότι αυτό είναι ένα κατ’ εξοχήν πεδίο το οποίο θα το προχωρήσουμε, κατ’ εξοχήν πεδίο συνεννόησης πλέον με ευρύτερους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς και συνεννόηση όλων των κομμάτων που είναι έτοιμα να προχωρήσουμε προς μια κατανόηση αμοιβαία και συμφωνία για βαθύτερες τομές και μια κατεύθυνση γύρω από τα χωροταξικά και τα πολεοδομικά που δε θα έχει επιστροφή προς το παρελθόν.

Για τα στοιχεία μετά το ’11, θα έλεγα και πριν από το ’11, η τάση, τα κύματα των αυθαίρετων κατασκευών, όπως ξέρετε εμείς  ξεχωρίσαμε στο νόμο της μικροαυθαιρεσίας, από την αυθαίρετη κατασκευή. Είναι διαφορετική αυθαιρεσία, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία, μικροαυθαιρεσίες, λίγο μεγαλύτερο το μπαλκόνι κτλ. Ενώ παλιά ήταν όλα αυθαίίρετα και έβγαζαν κάτι νούμερα εξωφρενικά, 600.000, 1.000.000, η ανάλυση του νομοθέτη πλέον λέει ότι είναι διαφορετικό ένα αυθαίρετο κτίριο από αυθαιρεσίες σε νόμιμο κτίριο. Δυο διαφορετικά πράγματα, γι’ αυτό κι εμείς τα ξεχωρίσαμε στο νόμο, για να μπορέσουμε, ο στόχος μας είναι να αποτρέψουμε και να διορθώσουμε μια κατάσταση αυθαίρετων κτιρίων που χτίζονται χωρίς πολεοδομική άδεια.

Δεν είναι το ίδιο βάρος. Συνεπώς η ρήση μου, είναι πολύ σαφής. Οι 9 στους 10 Έλληνες το 2018, χτίζουν νόμιμα, δε χτίζουν αυθαίρετα. Πρέπει να το σεβαστούμε και πρέπει να δώσουμε τη μάχη από κοινού πλέον ώστε να τελειώσει αυτό. Δε γινόταν έτσι το ’60, δε γινόταν έτσι τη δεκαετία του ’70, δε γινόταν ίσως τη δεκαετία του ’80, έχουμε μια αποκλιμάκωση, έχουμε αυθαιρεσιούχους σε περιοχές με μεγάλη ζήτηση κτλ., αυτό όμως θα τελειώσει και θα τελειώσει, επαναλαμβάνω, και με νόμους και κυρίως με ισχυρά μηνύματα ότι δε γυρίζουμε πίσω και αυτό έχει τελειώσει οριστικά.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να διευκρινίσω, απλά στο επίπεδο εφαρμογής αυτό για να γίνει κατανοητό, τί επιλέγουμε σήμερα: Πρώτον, όσον αφορά τα είδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, προφανώς η πολιτική βούληση εκφράζεται πλήρως απ’ όλους μας, όμως λύνουμε τρία ζητήματα. Πρώτον, διαθέσιμη χρηματοδότηση, δεύτερον, μέσω του Πράσινου Ταμείου που επιταχύνει διαδικασίες στο πεδίο των αποκεντρωμένων, τρίτον με τροποποιημένα όρια συμβάσεων και διαδικασίες αναθέσεων για να είναι αποτελεσματική. Τα οποία ήταν κωλύματα.

Τί κάνουμε όμως ταυτόχρονα: Τροποποιείται το θεσμικό πλαίσιο για αρμοδιότητες των Δήμων, των Υπηρεσιών Δόμησης και των Συμβουλίων ΣΥΠΟΘΑ που καθυστερούσαν, υπερδεκαετία, τις διαδικασίες σύνταξης των πρωτοκόλλων και είναι όλα πλέον στη διαδικασία Επιθεωρητών Δόμησης και Υπουργού. Για συγκεκριμένες περιοχές, όχι για όλες τις περιοχές τής Ελλάδος. Και εν παραλλήλω, προφανώς με τη διαδικασία των Δήμων, χωρίς να στερούμε αρμοδιότητα και χωρίς να στερούμε προφανώς το ουσιαστικό μεταρρυθμιστικό στοιχείο που είναι το Παρατηρητήριο που έχουμε ήδη νομοθετήσει. Δεν τρέχουμε πίσω απ’ το γεγονός, υπάρχει ήδη η θεσμική αλλαγή.

Τί κάνουμε λοιπόν μέχρι τότε; Έχει τη δυνατότητα ο Υπουργός με τους Επιθεωρητές Δόμησης, να μην περιμένουμε τον όποιον υποκειμενισμό ή την όποια αδυναμία της Υπηρεσίας Δόμησης για την αναγνώριση της αυθαίρετης κατασκευής στην παραλία. Αυτό μπορεί να γίνει για συγκεκριμένες περιοχές που συνδέονται με φυσικές καταστροφές, προστασία των πολιτών, κλιματική αλλαγή. Που είναι καμένα, ρέματα, πλημμύρες, γιαλός.

Μόνο γι’ αυτά υπάρχει μια πολύ γρήγορη διαδικασία, που δεν έχει μέσα ΣΥΠΟΘΑ, δεν έχει τη διαδικασία των διοικητικών υπηρεσιακών ενστάσεων, δεν έχει Υπηρεσία Δόμησης, δεν περιμένουμε τη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου ή την πολιτική τοποθέτηση των Τοπικών Αρχών. Αυτό επίσης αλλάζει. Είναι δυο οι αλλαγές λοιπόν τις οποίες κάνουμε. Και στα τελεσίδικα αλλά και στο πώς πλέον διαπιστώνονται οι παραβάσεις αυτές.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Συγνώμη μισό λεπτό, ένα σχόλιο γύρω από τα τελευταία ερωτήματα: Σε σχέση με το ρόλο των Αποκεντρωμένων, θέλω να πω ότι σ’ εκείνες τις περιπτώσεις που έχουμε τελεσίδικες αποφάσεις και μάλιστα κάποιες έχουν και τη βαρύτητα αποφάσεων από το ΣτΕ, εάν δεν υλοποιηθούν από τη στιγμή που δεν υπάρχει το άλλοθι ότι η εργολαβία έχει λήξει, δεν έχω τα χρήματα και άρα πρέπει να περιμένω να γυρίσει το επόμενο έτος για να ξαναεγκριθεί από τον προϋπολογισμό, αυτά όλα αυτή τη στιγμή τα έχουμε προσπεράσει, τότε προφανώς βρισκόμαστε μπροστά σε μια περίπτωση παράβασης καθήκοντος από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς και θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου.

Αυτό είναι το μήνυμά μας προς τις αποκεντρωμένες Υπηρεσίες, να είμαστε απόλυτα σαφείς. Κι ένα επιπλέον στοιχείο για να το έχετε υπ’ όψιν σας και να ψάξετε μέσα από το ρεπορτάζ σας να το συγκρίνετε με αντίστοιχες χρονιές, φέτος τα χρήματα που δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τους Δήμους για την πυροπροστασία, δόθηκαν στις 4/4, από τον Απρίλιο. Συνήθως έμπαινε το θέρος και γίνονταν. Απλώς το αναφέρω να πω ότι κάποια πράγματα όπως και τα θεσμικά που αναφέρθηκαν πριν, έχουν σε μεγάλο βαθμό δρομολογηθεί ήδη, προφανώς και μας το έδειξε αυτό και μας το έδειξε αυτό η πρόσφατη εμπειρία, απαιτούνται πολύ περισσότερα, πολύ πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Π. ΓΙΟΓΑΚΑΣ («ΤΑ ΝΕΑ»): Η εντολή εδόθη, οι μπουλντόζες πότε βγαίνουν και πού;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη, να συνεχίσω λίγο την ερώτηση: Έχουν βρεθεί τα 50 πρώτα με βάση αντικειμενικών κριτηρίων που είπατε κ. Σταθάκη; Δηλαδή έχουμε ήδη όπως έχουμε τη λίστα των 2.500 αυθαιρέτων, έχουμε και τη λίστα των πρώτων στην τάξη αυθαιρέτων που πάμε για κατεδάφιση; Και πότε θα γίνει;

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Τη Δευτέρα θα έχουμε τη λίστα των πρώτων 100 προς κατεδάφιση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»): Κύριε Υπουργέ να συνεχίσω το ερώτημα των συναδέλφων μου. Η μία ερώτηση είναι αν θα δούμε μπουλντόζες και στο Μάτι όπου υπάρχουν ήδη αυθαίρετα όπως έχετε πει, είτε αυτά έχουν καεί είτε έχουν γλιτώσει από τις φωτιές, αυθαίρετες κατοικίες ή άλλα κτίσματα.

Η άλλη ερώτηση που θέλω να κάνω: Ανέφερε προηγουμένως ο κ. Σκουρλέτης για την πρόληψη. Όντως η κυβέρνηση επιδεικνύει αντανακλαστικά μόλις 9 μέρες μετά την καταστροφή, νομοθετεί, το ερώτημα όμως είναι γιατί δεν το έκανε. Νομοθετεί 9 μέρες μετά την τραγωδία σήμερα κάποια μέτρα στη Βουλή. Δεν ψηφίζετε κάποια μέτρα σήμερα στη Βουλή, αυτό δεν αναφέρατε; Κατάλαβα καλά; Το ερώτημα είναι γιατί δε συνέβη αυτό τα προηγούμενα χρόνια, αν υπήρχε κάποιος λόγος που δεν καταφέρατε να ολοκληρώσετε τα σχέδια αυτά. Αυτά τα δυο ερωτήματα, αν θα δούμε μπουλντόζες στο Μάτι και γιατί αυτό δεν έχει συμβεί νωρίτερα.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Κατ’ αρχήν σας ανέφερα ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, θετικό παράδειγμα μιας θετικής πρακτικής μιας καλής πρακτικής της Κυβέρνησής μας που αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών και την έγκαιρη χρηματοδότηση των Δήμων για τα ζητήματα της πυροπροστασίας.

Θα περίμενα να μου τεθεί ένα ερώτημα «πόσα είναι αυτά τα χρήματα και αν φτάνουν» και θα σας έλεγα ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν φτάνουν αυτά τα χρήματα διότι γνωρίζετε κάτω από ποιες συνθήκες βρίσκεται η χώρα από το 2010 αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση και θα λέμε μετά ότι αποπροσανατολίζουμε αν πούμε για τις ευθύνες το ποιοι και πως οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση.

Αλλά νομίζω ότι θα αναγκάσετε τους συναδέλφους Υπουργούς να ξανακάνουν από την αρχή τις εισηγήσεις τους. Διότι σας παρουσιάστηκε μια γκάμα θεσμικών παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα: Κτηματολόγιο, Δασικοί Χάρτες, Νόμος για την αυθαίρετη δόμηση και επιπλέον μετά τη συγκεκριμένη εμπειρία και την ανάγκη να επισπευστούν κάποια πράγματα, πέρα από την πάγια διαδικασία μέσω της Αποκεντρωμένης, η δυνατότητα με πρωθυπουργικό δικαίωμα να προβαίνουν σε συγκεκριμένες κατεδαφίσεις.

Αυτό είναι το επιπλέον σήμερα και αυτό μεταβατικά μέχρι το να λειτουργήσει κάτι το οποίο είναι ήδη ψηφισμένος νόμος του κράτους που προβλέπει τη συγκρότηση του Παρατηρητηρίου Δόμησης το οποίο θα έχει στην ευθύνη του και το θέμα του ελέγχου και της κατεδάφισης των αυθαιρέτων, παίρνοντάς το από τις Αποκεντρωμένες.

Εμείς μάλιστα στο Υπουργείο Εσωτερικών πολύ πρόσφατα είχαμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε συνολικά για τον ρόλο και τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο σύνολο πια της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Και ήδη κάποια πράγματα τα κάναμε στο μέτρο του δυνατού σε σχέση με το σημερινό συνταγματικό πλαίσιο.

Για παράδειγμα, στο νόμο του “Κλεισθένη” που ψηφίστηκε πριν λίγες εβδομάδες, πλέον με απόλυτη σαφήνεια ορίζεται ότι την ευθύνη της αστυνόμευσης και του καθαρισμού των ρεμάτων τον παίρνει πια αποκλειστικά η Περιφέρεια και παύει αυτό το αλαλούμ, το οποίο υπήρχε μέχρι πρότινος όπου σε κάποιες περιπτώσεις τον είχε ο Δήμος, σε κάποιες περιπτώσεις τον είχε η Περιφέρεια και την ώρα της κρίσης ο ένας τα έριχνε στον άλλον.

Κατεύθυνσή μας είναι και με ψηφισμένες διατάξεις του ίδιου του νομοσχεδίου, σε μια σειρά από τέτοιες αρμοδιότητες να αποσαφηνίσουμε τις όποιες αλληλοεπικαλύψεις και κυρίως καθώς θα προωθείται η υπόθεση της συνταγματικής μεταρρύθμισης , άρα θα μπορούμε να επαναπροσεγγίσουμε τον ρόλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο οποίος εκπορεύεται σήμερα η οντότητά του και η παρουσία του εδράζεται σε συνταγματικές επιταγές, να το δούμε ξανά, ενισχύοντας πιο αποτελεσματικά θεσμικά όργανα. Αυτό το έκανα σαν ένα γενικό σχόλιο, για να το έχουμε κατά νου για να δείτε ότι δεν ξυπνήσαμε χτες. Δουλεύουμε πράγματα, προφανώς όμως δυστυχώς πολλές φορές τραγικά γεγονότα μας ξεπερνούν και αυτό μας επιβάλλει να είμαστε πιο αποφασιστικοί, πιο σαφείς και πιο σύντομοι στο τι θέλουμε να κάνουμε.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Επειδή η ερώτησή σας ξεκινάει και στο αν υπήρχε και πρόληψη και νωρίτερα πράξεις και ενέργειες σχετικά με την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, είπε ήδη τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που είχαμε αναλάβει ο Πάνος Σκουρλέτης, εγώ θέλω να προσθέσω ότι μην  ξεχνάτε επίσης και ότι πλέον με δική μας πρωτοβουλία έχουμε σχέδιο διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας και περιοχές οριοθέτησης αυτών των περιοχών, χάρτες οριοθέτησης, όπως επίσης και δασική στρατηγική για την πρόληψη που αναφέρθηκε πολύ σωστά, δεν υπήρχαν αυτά τα εργαλεία στη χώρα μας, άρα υπάρχουν τέσσερις – πέντε πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο θέμα αυτό και η επιτάχυνση νομίζω θα βοηθήσει, διότι τώρα η ερώτησή σας αφορά σε δυο κλάδους.

Το ένα είναι αν θα ενεργοποιηθεί η τροπολογία για την ευθύνη Υπουργού, που σαφέστατα θα ενεργοποιηθεί εφόσον η Ζώνη αιγιαλού και η κήρυξη αναδασωτέας θα εμπίπτουν στην περιοχή ευθύνης και αν ταυτόχρονα από τελεσίδικα Πρωτόκολλα κατεδάφισης θα αξιολογηθούν αυτά που κατά προτεραιότητα εμποδίζουν την πρόσβαση στον αιγιαλό, ή δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα κυκλοφορίας πάνω σε δασική έκταση στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Μα νομίζω είναι αυτό που ζητάει όλη η κοινωνία αυτή τη στιγμή. Ότι πρέπει να προτεραιοποιηθούν οι δράσεις που εξασφαλίζουν τη ζωή, τη λειτουργία των οικισμών, την σωστή πολεοδομική οργάνωση, διότι αυτό που όλη η κοινωνία θέλει νομίζω είναι καθολικό το αίτημα, το ακούω και από όλα τα Κόμματα του δημοκρατικού τόξου, είναι να ζήσουμε κανονικά σε σύμβαση με το περιβάλλον και με τη θάλασσα. Αυτό πρέπει να γίνει.

Άρα και στο επίπεδο των τελεσίδικων που μπορεί να βρούμε παραδείγματος χάριν τοιχία και μάντρες που κλείνουν διόδους προς τη θάλασσα και να είναι τελεσίδικα κατεδαφιστέα. Δεν συμφωνούμε όλοι ότι αυτό πρέπει να επιλυθεί; Τελεσίδικο, κατεδαφιστέο σε περιοχή που κάηκε, που πληρώσαμε φόρο ζωής ως κοινωνία και είναι μέσα σε Ζώνη πυρκαγιάς; Νομίζω είναι από τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσουμε ως κοινωνία, δεν αφορά την Κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση όμως τα κριτήρια θα είναι αντικειμενικά για την προτεραιοποίηση -δεν θα πει ο Υπουργός τη γνώμη του γι’ αυτά- με βάση αυτούς τους όρους που περιγράψαμε. Γι’ αυτό και είπε ο Υπουργός ακριβώς τους όρους που θα χρησιμοποιούνται και για τους επιθεωρητές δόμησης, αλλά και για την απόφαση του Υπουργού, στην περίπτωση δηλαδή της νέας διαδικασίας.

Ν. ΥΠΟΦΑΝΤΗΣ («ΣΚΑΪ»): Ακούσαμε πριν από λίγο ότι υπήρχαν όντως καιρικά φαινόμενα τα οποία για πρώτη φορά τα γνώριζε η Ανατολική Αττική. Ακούσαμε για αυθαιρεσίες οι οποίες το προηγούμενο χρονικό διάστημα έκλεισαν το δρόμο προς την παραλία, έκλεισαν το πολεοδομικό σχέδιο. Θέλω κύριοι Υπουργοί να δώσετε μια απάντηση στους συγγενείς των θυμάτων. Ήταν αυτοί οι μόνοι λόγοι που φόνευσαν 100 συμπολίτες μας;

Ν. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Κατ’ αρχήν επιτρέψτε μου, επειδή ακόμη σε κάποιες από τις περιπτώσεις δεν έχουν κηδευτεί αυτοί οι άνθρωποι, θα παρακαλούσα να μην φορτίζουμε όσο και να έχει το δικαίωμα ο καθένας να κάνει μια ερώτηση όπως την αντιλαμβάνεται, χρησιμοποιώντας λέξεις σαν κι αυτές που είπατε.

Ζήσαμε μια ανείπωτη τραγωδία, πρωτόγνωρη. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά που υπήρξε με τόσα θύματα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Και είπαμε εξ αρχής ότι ο συνδυασμός των συγκεκριμένων συνθηκών κλιματολογικών, σε συνδυασμό με αυτή την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί όχι με υπογραφές του Σταθάκη, του Φάμελλου ή του Σκουρλέτη, κανένας από το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο πολιτευτής, βουλευτής, υπουργός, δεν συνέβαλλε ώστε να φτιαχτεί αυτή η κατάσταση σε όλη την Ανατολική Αττική, στην παραλιακή της Ζώνη, διότι υπάρχουν ανάλογα τέτοια φαινόμενα.

Αυτός ο συνδυασμός του δομημένου περιβάλλοντος με τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες οδήγησε εκ των πραγμάτων σε μια αναποτελεσματική διαχείριση, διότι ως τέτοια εκ του αποτελέσματος κρίνεται, αυτής της κατάστασης.

Σας ερωτώ και αυτό δεν έχει απαντηθεί από κανέναν: μπορούσε να υπάρξει οποιοδήποτε αποτελεσματικό σχέδιο όταν σε τόσο λίγο χρόνο κάλπαζε η φωτιά; Όταν δεν υπήρχαν δρόμοι διαφυγής, όταν αυτοί οι οποίοι κάηκαν, βρήκαν ένα τραγικό θάνατο πάνω στις κλειστές μάνδρες;

Κάποιες από τις οποίες ορισμένοι συμπολίτες μας θεώρησαν καταπατώντας το δημόσιο χώρο –και δεν το λέω τυχαία, θα υπάρξουν στοιχεία το επόμενο διάστημα- τη δημόσια γη και μάλιστα όταν σε αυτή τη συγκεκριμένη δημόσια γη, δεν προβλέπεται καν η χρήση κατοικίας; Γιατί λοιπόν; Αυτά δεν τα βλέπουμε; Τα παραγνωρίζουμε; Λέω ότι η επιχείρηση διάσωσης ανθρώπων ήταν σε πάρα πολύ δύσκολο συνθήκες.

Αν θέλουμε να κάνουμε δημοσιογραφική και πολιτική τυμβωρυχία, μπορούμε να το κάνουμε, δεν θα ακολουθήσουμε. Και χαίρομαι ειλικρινά που τουλάχιστον μέχρι τώρα ανεξάρτητα από τις λαθεμένες κατά τη γνώμη μου πολιτικές εκτιμήσεις, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει υποπέσει στο επίπεδο του αρχηγού της σε μια τέτοιου είδους πολιτική πρακτική και αφήνει κάποιους άλλους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Τους βλέπουμε όλους καθημερινά ποιοι την κάνουν.

Η μεγάλη ευκαιρία σήμερα δεν είναι για πολιτική σπέκουλα, η μεγάλη ευκαιρία είναι να υπάρξει ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο στη χώρα που να δημιουργήσει εκείνη την πίεση απέναντι στα συγκεκριμένα υπαρκτά συμφέροντα για να μπορέσουμε να άρουμε τις αιτίες αυτών των καταστάσεων.

Αυτό είναι το ζητούμενο. Πάνω σε αυτό θα κριθούμε την επόμενη μέρα. Από εκεί και πέρα τα λάθη της διαχείρισης θα αποτιμηθούν, θα γίνει όχι εν θερμώ αυτή η αποτίμηση και θα αποδοθούν ευθύνες. Η δική μας ευθύνη αυτή τη στιγμή δεν είναι η φυγομαχία, η δική μας ευθύνη είναι να δρομολογήσουμε αυτά όλα που σήμερα συζητάμε, να μπορέσουμε να μιλήσουμε ειλικρινά απέναντι στον κόσμο για να μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα. Αυτό νομίζω ότι είναι αντιληπτό.

Όποιος θεωρεί ότι απλώς θα πρέπει να πάμε σε μια λογική κάποιων μέτρων αποκατάστασης των πραγμάτων όπως ήταν μέχρι πριν την προηγούμενη Δευτέρα, είναι σα να υπογράφει ένα συμβόλαιο ότι κάποια στιγμή θα ξαναγίνει αυτό το πράγμα. Αυτό μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε; Σε αυτό νομίζω ότι μπορούν τουλάχιστον οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν.

Ε. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ («Το ΈΘΝΟΣ»): Είπατε νωρίτερα ότι τη Δευτέρα θα έχετε τη λίστα με τις πρώτες 100 τελεσίδικες αποφάσεις. Από αυτό το σημείο μέχρι τις πρώτες κατεδαφίσεις τι χρονική απόσταση να αναμένουμε και αν βάσει της προτεραιοποίησης ξέρουμε το που θα γίνουν οι πρώτες κατεδαφίσεις.

Ένα δεύτερο, στην υπόλοιπη Ελλάδα τι συμβαίνει; Πόσα είναι τα Πρωτόκολλα κατεδάφισης;

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Για το πρώτο η απάντησή μου είναι πάρα πολύ συνοπτική. Έχουμε συμπτύξει μια διαδικασία τριών – τεσσάρων μηνών πρακτικά είναι θέμα εβδομάδων, αυτή είναι η διαφορά. Άρα μπορεί να είναι πάρα πολύ σύντομες, θέμα ημερών ή πολύ λίγων εβδομάδων.

Δεύτερον, στοιχεία από τις άλλες Περιφέρειες της χώρας έχουμε ζητήσει και θα έχουμε εικόνα αναλυτική τις αμέσως επόμενες μέρες. Οπότε δεν έχουμε να πούμε κάτι επιπρόσθετο σήμερα θα επακολουθήσουν πάντως κάποιες εξαγγελίες.

Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ («Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Ήθελα να κάνω δυο ερωτήσεις, η πρώτη είναι προς όλους σας. Επειδή λέτε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Μάτι δεν ευθύνεται η παρούσα Κυβέρνηση και λογικά το λέτε αυτό. Όμως για τη συνέχιση της κατάστασης ευθύνεται η παρούσα Κυβέρνηση. Θέλω να πω δεν ανακαλύψατε φαντάζομαι, ελπίζω να μην ανακαλύψατε μετά τη φωτιά ότι υπήρχαν μάντρες σε δημόσιο χώρο στο Μάτι. Γιατί δεν έγινε τίποτε πριν; Αυτή είναι η πρώτη μου ερώτηση.

Και η δεύτερη είναι περισσότερο τεχνοκρατική. Αναφέρατε κάποια κονδύλια πρόληψης για τη δασοπροστασία προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Μήπως υπάρχουν στοιχεία για την απορρόφηση αυτών των κονδυλίων; Δηλαδή ποια Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει απορροφήσει τα κονδύλια και ποια όχι. Σας ευχαριστώ.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Για να πούμε και το τελευταίο πρακτικά. Επειδή έγινε μια προσπάθεια να ανασυρθεί μια υπογραφή για να δημιουργηθεί μια πολιτική εντύπωση χτες, γιατί πολύ απλά σας είπα και σας ενημέρωσα ότι υπάρχουν πολλαπλάσια κονδύλια τα οποία έχουν κατανεμηθεί νωρίς και θα διαρκέσουν όλη τη χρονιά του 2018. Είπε και ο Υπουργός ο Πάνος Σκουρλέτης για την υπογραφή πόσο γρήγορα έγινε φέτος η κατανομή, άρα δεν υπάρχει θέμα συζήτησης σχετικά με την κατανομή και τη διαθεσιμότητα πόρων.

Εμείς αυτό που συζητάμε στο επίπεδο της πρόληψης είναι η δασική στρατηγική θα φέρει κι ένα πολλαπλασιασμό των πόρων και αυτό είναι το ουσιαστικό, γι’ αυτό συντάσσεται η στρατηγική: για να επενδύσουμε σε μια πορεία της χώρας μας, η οποία θα προλαμβάνει τέτοια φαινόμενα και είναι μια ουσιαστική επένδυση αυτή στο μέλλον.

Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ: Συγνώμη για να καταλάβω σε αυτό που μου λέτε την απάντηση. Μου λέτε δηλαδή ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα κονδύλια από αυτά που διατέθηκαν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις…

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όχι άλλο σας λέω. Από αυτό το κονδύλι για το οποίο έγινε χτες συζήτηση στη συνέντευξη Τύπου του κ. Μητσοτάκη, υπάρχουν πολλά περισσότερα της ίδιας κατηγορίας που έχουν ήδη διατεθεί και χρησιμοποιούνται, άρα δεν υπάρχει κανένα πολιτικό θέμα συζήτησης σχετικά με καθυστέρηση υπογραφής, που αναστέλλει λειτουργίες πρόληψης.

Αντιθέτως περισσότεροι πόροι έχουν διατεθεί πολύ νωρίτερα φέτος, αλλά δεν είναι θέμα το οποίο εμείς θα το βάζαμε, διότι θεωρούμε ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πιο σημαντική από αυτό το θέμα. Δεν θα το βάζαμε ποτέ στο δημόσιο χώρο.

Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ: Εντάξει εμείς ρωτάμε και εσείς απαντάτε.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όχι εσείς μπορείτε, λέω ότι αυτό αφορά την πολιτική συζήτηση, δεν αφορά εσάς. Αυτό είναι ένας σχολιασμός μου για τη χτεσινή τοποθέτηση, δεν αφορά τίποτε άλλο.

Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ: Εντάξει το καταλαβαίνω.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Το δεύτερο ζήτημα που βάλατε, έχει να κάνει με τις παραβάσεις και τις αυθαιρεσίες που πιθανά υπήρχαν στην περιοχή. Αυτό που σας είπαμε είναι ότι οι Επιθεωρητές δόμησης ήδη αναζητούν την εφαρμογή της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας και της περιβαλλοντικής στην περιοχή, απευθύνοντας εκεί που οφείλουμε στην Υπηρεσία Δόμησης των Δήμων τη διερεύνηση της εφαρμογής είτε του άρθρου 23 του 1337 για τις παραλίες και τις περιφράξεις που εμποδίζουν την πρόσβαση προς τις ακτές, είτε άλλες πολεοδομικές αυθαιρεσίες.

Διότι αυτή η αρμοδιότητα ήταν και παραμένει μέχρι να υλοποιηθούν τα Παρατηρητήρια αυθαιρέτων ή να υλοποιηθεί η νέα τροπολογία στους Δήμους. Αυτό το ζήτημα που αφορά όλη την Ελλάδα και δεν το περιορίζουμε μόνο στο Μάτι και δεν πρέπει να το περιορίσουμε μόνο στην Ανατολική Αττική, διότι πρέπει να σας πω ότι η δική μας πολιτική κατεύθυνση είναι πρώτα απ’ όλα η υποστήριξη της περιοχής αυτής μετά από αυτή τη σημαντική τραγωδία και η επαναφορά στις συνθήκες της κανονικής λειτουργίας και της ζωής.

Όμως το θέμα της αυθαιρεσίας και της δημιουργίας κινδύνου είτε Πολιτικής Προστασίας, είτε οποιουδήποτε άλλου κινδύνου, είναι μια οριζόντια προτεραιότητα που με τη νομοθέτηση αναλαμβάνουμε και κεντρικά την ευθύνη για να επιλύονται τέτοια ζητήματα.

Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα λέτε ότι νωρίτερα θα έπρεπε να σας έχουν ενημερώσει οι Δήμοι ότι υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα σε συγκεκριμένα μέρη.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Οι Δήμοι ενημερώνουν και έχουν τη δυνατότητα της ολοκλήρωσης της πράξης της διοικητικής αυτοτελώς και μετά να πάνε οι ενστάσεις στο ΣΥΠΟΘΑ. Αυτό είναι μια υφιστάμενη διαδικασία. Εμείς τώρα ελέγχουμε και αν τηρήθηκε. Δεν έπρεπε να μας ενημερώσουν, έπρεπε να εκτελέσουν την αρμοδιότητα. Θα μας πει βέβαια και ο Υπουργός Εσωτερικών, αλλά αυτό δεν είναι; Να εκτελέσουν αρμοδιότητα! Τι άλλο;

Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ: Το λέω, γιατί χρησιμοποιείτε διάφορους τεχνικούς όρους που ενδεχομένως εγώ δεν μπορώ να εκφράσω πρακτικά. Λέω, το γεγονός ότι υπήρχαν οι μάνδρες αυτές, το γνωρίζατε; Όχι εσείς προσωπικά, εννοώ οι Υπηρεσίες. Ή δεν το γνωρίζατε; Το γνώριζαν και το γνώριζαν και οι πολίτες.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να το πω απλά και πως ακριβώς ισχύει. Η διάγνωση της παράβασης είτε στην πολεοδομική λειτουργία είτε στην δασική έκταση, είτε όσον αφορά τις ακτές και τους αιγιαλούς και τις περιφράξεις είναι ως αρμοδιότητα κατά πλειοψηφία όλων αυτών, στην Υπηρεσία Δόμησης και τα Δασαρχεία που κάνουν τις πράξεις διοικητικής αποβολής για τα δασικά.

Οι Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων όχι απλά διαπιστώνουν το πρόβλημα, αλλά συντάσσουν και τα Πρωτόκολλα. Και τα Πρωτόκολλα αυτά μετά την όποια διοικητική προσφυγή, πηγαίνουν στην Αποκεντρωμένη για εκτέλεση. Άρα το αν αυτό υλοποιήθηκε, είναι κάτι που και οι επιθεωρητές δόμησης το ελέγχουν στην περιοχή. Είναι μια αρμοδιότητα ολόκληρη αυτοτελής των ΟΤΑ.

Θ. ΚΑΡΑΟΥΛΑΝΗΣ («GREENAGENDA»): Υποθέτω την τροπολογία θα τη δούμε θα μας τη στείλετε, απλώς θέλω να ρωτήσω επειδή έχετε συναρμοδιότητα στο Σώμα Επιθεωρητών ποιος από τους δυο θα είναι ο νέος Υπουργός κατεδαφίσεων, αν κατάλαβα καλά το πνεύμα της ρύθμισης.

                    Είπατε για ειδικό χωρικό σχέδιο στο Μάτι, ενώ ο κ. Φάμελλος είχε πει ότι είναι συνταγματική μας υποχρέωση η αναδάσωση, άρα θέλω να καταλάβω θα αναδασωθεί ή θα πολεοδομηθεί το Μάτι. Τρίτον, η παρούσα Κυβέρνηση όταν ανέλαβε έλεγε ότι τα ειδικά χωρικά σχέδια είναι κάτι το εφιαλτικό και διαβολικό για τα ιδιωτικά συμφέροντα, τώρα βλέπουμε ότι γίνεται προς όφελος των πολιτών, το νομοθέτησε ο κ. Σταθάκης βεβαίως το ειδικό χωρικό σχέδιο, αλλά η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ αυτή είναι εξ όσων γνωρίζω και η κα Κλαπατσέα και ο κ. Μπελαβίλας  σε εκδηλώσεις έχουν πει ότι δεν είναι ο σωστός τρόπος σχεδιασμού αυτός.

                    Άρα εάν προχωράμε τα ειδικά χωρικά σχέδια και για μη μεγάλες επενδύσεις, προς όφελος των πολιτών αν υπάρχει κάποια αλλαγή πολιτικής.

                    Και τελευταίο κ. Σταθάκη σε προηγούμενη συνέντευξη Τύπου σας είχαμε ρωτήσει εάν οι πόροι του Πράσινου Ταμείου μπορούν να κατευθυνθούν μετά το τέλος του μεσοπρόθεσμου εκεί που πραγματικά προβλέπει ο νόμος, δηλαδή στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και στον πολεοδομικό σχεδιασμό μεταξύ άλλων, μας είχατε πει ότι είστε σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές και θέλω να μάθω αν τα 2 δις που υπάρχουν, μετά τις 21 Αυγούστου θα είναι διαθέσιμα για όλα αυτά, ή αν θα πάμε το 2022. Ευχαριστώ.

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Θα είμαι συνοπτικός γιατί μια απάντηση χρειάζεται Τσακαλώτο, οπότε εκεί είμαι πάντα επιφυλακτικός. Άρα το Πράσινο Ταμείο υποθέτω ότι σταδιακά θα μπορούμε να αυξάνουμε το ποσοστό δέσμευσης, τηρώντας πάντα τα δημόσια οικονομικά.

Το ειδικό χωρικό, σήμερα δηλαδή στο Πράσινο Ταμείο ουσιαστικά με αυτό που κάνουμε τη ρύθμιση εξαιρούμε από το 2,5% που ισχύει τα ποσά που θα πάνε εκεί. Φαντάζομαι σταδιακά όμως το Πράσινο Ταμείο θα αποκτήσει την ευχέρεια που επιβάλλεται να αποκτήσει.

Στο ειδικό χωρικό και στην κριτική που ασκείται -πολύ σεβαστή- από πολλές φωνές έγκυρες πολεοδόμων, διότι είναι ένα πολεοδομικό εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για μεγάλες επενδύσεις. Προβλέπει παρέκκλιση από ισχύοντες πολεοδομικούς κανόνες, υπό ορισμένες όμως προϋποθέσεις και διατηρεί πάντα και μια μέριμνα για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

Εμείς το προβλέψαμε αυτό το ειδικό χωρικό ακριβώς επειδή είναι ένα πιο ευέλικτο πολεοδομικό εργαλείο από ό,τι η κανονική διαδικασία, να το χρησιμοποιούμε και σε περιπτώσεις που υπάρχουν φυσικές καταστροφές, ακριβώς για να δίνουμε τη δυνατότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε επανασχεδιασμό μιας περιοχής, να επιλύουμε θέματα υποδομών, ασφάλειας, περιβαλλοντικού ισοζυγίου και ταυτόχρονα να περνάμε σε ένα καθεστώς οργανωμένης δόμησης μιας περιοχής, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχε πολεοδομικούς κανόνες, δεν είχε τίποτε.

Άρα είναι το κατάλληλο εργαλείο αυτή τη στιγμή, είναι πιο εύπλαστο, είναι πιο δυναμικό, είναι πιο εύκολο να μπορέσει να παρέμβει σε αυτό η αναδάσωση και οι επιπτώσεις της. Τα περί αναδάσωσης είναι δεδομένα: θα γίνει αναδάσωση. Σε όλες τις πληγείσες περιοχές η πράξη αναδάσωσης είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν υπάρχει θέμα προς συζήτηση.

Το ειδικό χωρικό παίρνει υπόψη του αυτό; Ναι είναι η απάντηση και ακριβώς επειδή ως ειδικό χωρικό θα μπορέσει το ειδικό χωρικό όπως και κάθε πολεοδόμηση έχει ένα στοιχειώδες μικρό, μεσαίο ή μεγαλύτερο αναδασμό στο εσωτερικό της περιοχής. Κάποιος θα συνεισφέρει εκ των πραγμάτων γη για να αποκτήσει ένα ισοζύγιο για να μπορούν να φτιαχτούν τα έργα υποδομής, κάποιος θα φτιάξει το ισοζύγιο πρασίνου προκειμένου να υπάρχει η παρέμβαση.  Έχει όμως χώρο για να μπορούν να γίνουν όλα με ένα τρόπο κανονικό, έχεις την ευελιξία των συντελεστών δόμησης να μπορείς να τους αυξήσεις ή να τους μειώσεις, στο πλαίσιο του ειδικού χωρικού και να δημιουργήσεις ένα ισοζύγιο στο τι προσφέρει και το τι παίρνει.

Άρα υπάρχουν όλα τα εργαλεία γι’ αυτό και δεν στάθηκα πάρα πολύ. Εμείς κατ’ αρχάς έχουμε επιλέξει αυτό, έχουμε ανοίξει ένα διάλογο, χτες συνάντησα τον Πρύτανη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, θα επακολουθήσουν  συναντήσεις με το ΤΕΕ και με όλους τους φορείς, προκειμένου να μπορέσουμε αυτό να του δώσουμε μια υπόσταση μέχρι τον Σεπτέμβριο, που να μπορέσει να προχωρήσει και να προχωρήσει γρήγορα. Επαναλαμβάνω το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι έχεις τον πρώτο κύκλο ισχυρών αποτυπώσεων και παρεμβάσεων από το master plan και τις πρώτες πολεοδομικές, δηλαδή σε έξι – επτά μήνες και αυτό είναι το πλεονέκτημα που θέλουμε να αξιοποιήσουμε.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Και για να το διευκρινίσω για να μην υπάρχει παρανόηση. Οι δηλώσεις μας όλες που είναι κοινές περιλαμβάνουν την υποχρεωτική κήρυξη ως αναδασωτέας της έκτασης που περιλαμβάνεται στη δασική νομοθεσία αυτό λέει το 117.3. και έχω ήδη κι εγώ τοποθετηθεί για τη δυνατότητα μιας πρότυπης πολεοδομικής οργάνωσης ώστε έτσι να επιλυθούν και τα ζητήματα παράβασης της νομοθεσίας δάσωσης και αιγιαλού στην περιοχή. Ευχαριστώ.

Και βέβαια όλοι οι διέξοδοι, οι Ζώνες κυκλοφορίας χωρίς συνάθροιση κοινού, πλατείες, πεζοδρόμια που κι αυτά μας έλειψαν πολύ κατά την περίπτωση της πυρκαγιάς.

Π. ΜΠΙΤΣΙΚΑ («DOCUMENTO»): Ήθελα να ρωτήσω το εξής: μιλήσατε για απεμπλοκή από προσφυγές διοικητικές σε περιπτώσεις κρίσιμες, ταυτοποιήσεις αυθαιρέτων και τα λοιπά και κατ’ ευθείαν προσφυγή σε δικαστική προσφυγή. Σημαίνει ότι θα υπάρχει επιτάχυνση και στο επίπεδο το δικαστικό, όταν πια δηλαδή η διαδικασία πάει προς τα εκεί, αν θα υπάρχει επιτάχυνση με κάποιο τρόπο και από τα Δικαστήρια. Αν υπάρχει μια πρόβλεψη τέτοια, ένα.

                    Δεύτερο, ήθελα ρωτήσω, αναφερθήκατε στο χώρο που χάθηκαν οι 26 άνθρωποι ο κ. Φάμελλος νομίζω αναφερόμενος σε δασοτεμάχιο αυτό το κτήμα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ένα τρίτο, για τις πυκνώσεις αυτή η ρύθμιση το σχέδιο νόμου πότε αναμένεται να έρθει.

                    Και κάτι ακόμη για την πυροπροστασία. Στον προϋπολογισμό οι παρεμβάσεις της πυροπροστασίας δεν ξεπερνούν το 0,03%. Αυτό ως πολιτική κατεύθυνση δεν δείχνει κάτι; Δηλαδή 0,03% για πυροπροστασία; Άλλο η πυρόσβεση.

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Είναι σαφής η διάταξη, επαναλαμβάνω είναι μεταβατική. Παρακάμπτει το στοιχείο του κατεπείγοντος, παρακάμπτει τις συνήθεις διοικητικές ενστάσεις και οριοθετεί φυσικά, μπορεί να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφασίσει οτιδήποτε αναστολή, ολοκλήρωση, αποζημίωση, τίποτε. Ό,τι αποφασίζουν σε αυτές τις περιπτώσεις.

Άρα έχει τη διατήρηση του νομικού δικαιώματος στο ακέραιο και περιορίζει τη δυνατότητα της διοικητικής προσφυγής. Φαντάζεστε και φαντάζομαι όμως ότι μιλάμε για ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας επιθεωρητές δόμησης του ΥΠΕΝ, Υπουργική Απόφαση σε περιπτώσεις ακραίες και καταφανώς παράνομες και παράτυπες.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Περιληπτικά για τις τρεις ερωτήσεις που θέσατε. Πρώτον, όσον αφορά την έκταση το γήπεδο στο οποίο δυστυχώς βρέθηκαν οι σωροί 26 θυμάτων ανέφερα ότι το ζήτημα που εκκρεμεί είναι διακατεχόμενης δημόσιας δασικής έκτασης, που έχει κριθεί σε Α βαθμό υπέρ του Δημοσίου. Ως εκ τούτου χαρακτηρίζεται αντί για αγρόκτημα ή οικόπεδο δασόκτημα από την απόφαση του Πρωτοβάθμιου. Σε κάθε περίπτωση όμως ο τυπικός τίτλος είναι «διακατεχόμενη δημόσια δασική έκταση», αν θέλετε το τυπικό που αναφέρεται και στο κείμενο των επιθεωρητών.

Δεύτερο ζήτημα όσον αφορά τις πυκνώσεις. Για να λυθούν οποιεσδήποτε παρερμηνείες εγώ σας διευκρίνισα δυο βασικά ζητήματα: τη νομιμότητα της πύκνωσης και των περιοχών που αποκλείονται από την πύκνωση τα αναφέραμε ήδη ποια θα είναι η εισήγησή μας. Προφανώς θα βγει σε διαβούλευση και θα ακολουθηθεί και η κοινοβουλευτική διαδικασία.

Αυτό που έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει είναι ότι στο τέλος του καλοκαιριού θα μπει στη διαβούλευση. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε πει δημόσια, δεν είναι κάτι το οποίο το έχουμε ποτέ διαψεύσει και πράγματι δουλεύουν οι ομάδες εργασίας για να έρθει και στο Υπουργικό Συμβούλιο και να το συζητήσουμε στο υπουργικό επίπεδο δηλαδή για να μπορέσει στη συνέχεια να βγει και στη διαβούλευση.

Τρίτον ως προς το κόστος πυροπροστασίας. Ήδη τοποθετήθηκα γι’ αυτό, αναφέρθηκα εκτενώς θα έλεγα στο ότι επιλέξαμε τη σύνταξη δασικής στρατηγικής για όλα τα πεδία της δασικής πολιτικής, που ένα σημαντικό είναι το θέμα της πρόληψης. Άρα το θέμα της πυροπροστασίας εκ μέρους της πρόληψης.

Σας ανέφερα για την αλλαγή των δασικών διαχειριστικών μελετών που έγινε φέτος και επίσης έχουμε κι άλλα βήματα να κάνουμε στο επίπεδο το ρυθμιστικό και σας ανέφερα επίσης για τη δική μας πρόταση πρόληψης, η οποία θα έχει και ισχυρό προϋπολογισμό στο επίπεδο των έργων, των διαχειριστικών έργων μέσα στα δάση έτσι ώστε να υπάρχει πρόληψη και από τη μεριά του δασικού χώρου.

Αυτά νομίζω αναφέρθηκαν ήδη ως βασική επιλογή που δεν γίνεται κατόπιν εορτής, έχει ήδη περιληφθεί σε δυο συνεδριάσεις της Βουλής. Η κα Καφαντάρη που είναι εδώ το θυμάται το έχουμε συζητήσει ήδη δυο φορές και είναι διατυπωμένο ως άποψη εκ μέρους της Κυβέρνησης.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ, γεια χαρά.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

 

ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΘΑΚΗ

 

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

ΣΩΚΡΑΤΗ ΦΑΜΕΛΛΟΥ

 

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ

 

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ευχαριστώ για την παρουσία σας σήμερα, την επαύριο της μεγαλύτερης εθνικής τραγωδίας που έχει προκύψει από φυσική καταστροφή, μετά βεβαιότητας μεγαλύτερη από το 2007. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μιλήσει κάποιος και ν’ αναλάβει πρωτοβουλίες υπό το βάρος το συναισθηματικό και το ηθικό που κουβαλάει η σημερινή τραγωδία.

Παρ’ όλα αυτά πρέπει να ξεκινήσουνε και να παρθούν μέτρα μετά το πρώτο κύμα των μέτρων ανακούφισης των πληγέντων, τα οποία να επιτρέπουν παρεμβάσεις οι οποίες θα συμβάλλουν στο να μπορέσουμε οριστικά, εάν είναι δυνατό, να γυρίσουμε αυτή τη μαύρη σελίδα και ως κοινωνία και πολιτικό σύστημα να μπορέσουμε να φτιάξουμε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμα ένα σύστημα μεγαλύτερης ασφάλειας  πρώτα απ’ όλα για τους πολίτες μας.

Στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων όμως μέτρων, η σημερινή συνέντευξη Τύπου επικεντρώνεται σε ορισμένα τα οποία η κυβέρνηση θα νομοθετήσει σήμερα στη Βουλή με τροπολογία και η οποία νομοθέτηση έχει πολύ συγκεκριμένους στόχους. Ουσιαστικά δημιουργεί ένα  πλαίσιο μεταβατικό –το υπογραμμίζω αυτό- επιτάχυνσης των παρεμβάσεων και της δυνατότητας κατεδάφισης σε περιοχές απόλυτα προσδιορισμένες.

Αναφέρομαι σε περιοχές οι οποίες είναι αναδασωτέες, ρέματα τα οποία είναι χαρτογραφημένα και ως ρέματα και ως αντιπλημμυρική προστασία, για ετοιμόρροπα κτίρια και για περιφράξεις σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από τον αιγιαλό. Άρα για 4 πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες περιπτώσεων απόλυτα προσδιορισμένες.

Δημιουργείται ένα μεταβατικό πλαίσιο το οποίο δίνει τη δυνατότητα παράλληλα με τη συνήθη διαδικασία που είναι Δήμοι, Δασαρχεία, Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, παράλληλα λοιπόν με τις διαδικασίες ταυτοποίησης και κατεδάφισης και παρεμβάσεων γενικά, που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, παράλληλα με αυτήν εισάγεται η δυνατότητα ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος από κοινού με τον Υπουργό Εσωτερικών, να κινητοποιούν τους Επιθεωρητές  Δόμησης προκειμένου να ταυτοποιούν αυθαιρεσίες με βάση την κείμενη νομοθεσία, το επαναλαμβάνω και ταυτόχρονα δίνουν τη δυνατότητα στους Υπουργούς να παίρνουν απόφαση παρέμβασης οποιουδήποτε χαρακτήρα σε σχέση με τα συγκεκριμένα οικήματα ή τις συγκεκριμένες παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, οι παρεμβάσεις αφορούν πρώτα απ’ όλα την κείμενη νομοθεσία γι’ αυθαίρετες κατασκευές και τοίχους σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία, ο γνωστός νόμος του Τρίτση του  1983 και δεύτερον, όλες τις περιοχές που περιέγραψα πριν, αναδασωτέες από το σύνολο των δασικών, αναδασωτέες, ρέματα με αντιπλημμυρικό, μελέτη υπαρκτή, κατεδαφιστέα και πυρόπληκτες περιοχές.

Άρα η παρέμβαση προσδιορίζεται σ’ αυτά, ενεργοποιεί την υπάρχουσα νομοθεσία από το 1983 δηλαδή για την απόσταση, 500 μ. από την παραλία και την προστασία της παραλίας, καθώς και την υπάρχουσα νομοθεσία για τις άλλες κατηγορίες. Άρα, το πρώτο που κάνει η τροπολογία, είναι ότι εισάγει παράλληλα με τους ισχύοντες μηχανισμούς,  να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση και παρέμβαση από το ΥΠΕΝ με τους Επιθεωρητές Δόμησης, με μια διαδικασία συνοπτική που προσδιορίζεται επακριβώς στην τροπολογία. Η νομοθεσία είναι μεταβατική έως ότου φτιαχτούν τα κεντρικά περιφερειακά και τοπικά Παρατηρητήρια Δόμησης, τα οποία και θ’ αναλάβουν βάσει του νόμου που έχουμε ήδη ψηφίσει, αυτή τη λειτουργία.

Ταυτόχρονα, χωρίς να θίγει όλη την υπάρχουσα νομοθεσία, εισάγει τη δυνατότητα του ΥΠΕΝ να έχει παράλληλη λειτουργία με ένδικα μόνο μέσα προσδιορισμένα και όχι διοικητικά, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτάχυνση των Παρεμβάσεων που είναι οι αναγκαίες.

Το δεύτερο πράγμα που κάνει η τροπολογία, είναι ότι εξασφαλίζει όρους και μέσα στην αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία και στην περίπτωση της διαδικασίας που μόλις προανέφερα είναι η αρμόδια Υπηρεσία για να προχωρήσει από κει και πέρα το έργο των παρεμβάσεων και κατεδαφίσεων, η αποκεντρωμένη Διοίκηση λοιπόν αποκτά μια δυνατότητα να επιταχύνει έχοντας πόρους που μέχρι τώρα δεν είχε ή είχε πιο περιορισμένους και μέσα, προκειμένου να προχωρήσει στην επιτάχυνση των παρεμβάσεων και των κατεδαφίσεων.

Ποια είναι τα μέτρα αυτά:

  1. Η ενίσχυση του Πράσινου Ταμείου από το οποίο προέρχονται οι πόροι, κατά παρέκκλιση του 2,5% που είναι η οροφή των πόρων που διαθέτει το Πράσινο Ταμείο, αποκλειστικά και μόνο στο κονδύλι, στον ειδικό λογαριασμό των κατεδαφίσεων.
  2. Δίνεται η δυνατότητα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις  μέχρι το όριο το οποίο προβλέπει ο νόμος για τις δημόσιες προμήθειες, δηλαδή μέχρι 135.000 ευρώ.
  3. Δίνεται η δυνατότητα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εργολαβίες τις οποίες έχει ήδη, παροχή υπηρεσιών τις οποίες έχει ήδη, να τις επεκτείνει κατά 50% προκειμένου να προσθέσει νέο φυσικό αντικείμενο.

Αυτή είναι η βασική τροπολογία. Έχει διάφορες συμπληρωματικές. Μία απ’ αυτές αναφέρεται στα αυθαίρετα της Μακρονήσου που δίνεται η δυνατότητα κατεδάφισης απευθείας με Υπουργική Απόφαση, το τελευταίο στάδιο, έχει κλείσει ο κύκλος ταυτοποίησης των αυθαιρέτων, καταγραφής ένδικων μέσων κτλ., άρα δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό ν’ αναθέσει απευθείας ή με διαγωνισμό την πράξη κατεδάφισης αυτών των κτιρίων, των αυθαιρέτων της Μακρονήσου.

Και υπάρχουν και ορισμένες άλλες συμπληρωματικές διατάξεις, η μία αφορά τη χρηματοδότηση του ΔΕΔΔΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αποκαταστήσει το 90% ως γνωστόν, μια τεράστια προσπάθεια και μεγάλη επιτυχία της ηλεκτροδότησης στο Μάτι, εκκρεμεί μόνο η σύνδεση με τα σπίτια, δίνεται η δυνατότητα ν’ αποκτήσει πόρους από το Ταμείο που έχει  δημιουργηθεί, 1.000.000, προκειμένου να καλυφθεί το έξοδο των νοικοκυριών για τη σύνδεση του σπιτιού  και την πρόσληψη των ηλεκτρολόγων που χρειάζονται γι’ αυτό και ορισμένες άλλες συμπληρωματικές διατάξεις.

Θα ήθελα να κλείσω με δυο σχόλια. Αυτό είναι το βραχυπρόθεσμο, αυτό το οποίο θα νομοθετηθεί σήμερα  και θα επιταχύνει  τις παρεμβάσεις και τη δυνατότητα παρεμβάσεων στην περιοχή. όπως ξέρετε, θα επιταχύνει όμως και τη δυνατότητα παρεμβάσεων που έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο συσσωρευμένο αριθμό αυθαιρέτων, στην Περιφέρεια Αττικής.

Τ’ αυθαίρετα αυτά έχουν ταξινομηθεί, είναι 2.500 σε δασικά και 700 περίπου σε παραλίες. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία των κατεδαφίσεων, ειδικά και κατά προτεραιότητα με αντικειμενικά κριτήρια. Στην περίπτωση των δασών, τ’ αντικειμενικά τ’ αντικειμενικά κριτήρια είναι δεδομένα, είναι ο Εθνικός Δρυμός και τ’ αναδασωτέα, οι αναδασωτέες περιοχές από πρόσφατες ή παλαιότερες πυρκαγιές.

Στις παραλίες υπάρχουν αντίστοιχα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η προτεραιοποίηση των κατεδαφίσεων, επαναλαμβάνω, έχοντας κατά νου πάντα αντικειμενικά κριτήρια τα οποία είναι και αδιαμφισβήτητα και δεδομένα.

Θα κλείσω με δυο σχόλια που είπα πριν. Ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουμε ν’ ανασυγκροτήσουμε πολεοδομικά το Μάτι, έχουμε επιλέξει να είναι η μέθοδος του ειδικού χωρικού.

Υπάρχει όπως ξέρετε η γνωστή πολεοδόμησης μιας περιοχής, η οποία όμως είναι μακρόχρονη διαδικασία, παίρνει περίπου 3 χρόνια, έχει τρία αλλεπάλληλα στάδια και ούτω καθ’ εξής. Στο νόμο που έχουμε ψηφίσει προβλέπεται το ειδικό χωρικό, όχι μόνο για οικονομικές δραστηριότητες, βιομηχανικές, τουριστικές και άλλες, η δυνατότητα ενεργοποίησης του ειδικού χωρικού ως εργαλείο πολεοδόμησης, αλλά προβλέπεται και για περιοχές που έχουν θιγεί από φυσική καταστροφή και ορισμένες άλλες κατηγορίες περιοχών που δύνανται να ενεργοποιήσουν  το ειδικό χωρικό ως εργαλείο για την ταχύτερη πολεοδόμησή του.

Το ειδικό χωρικό όπως ξέρετε ενοποιεί τα τρία επίπεδα πολεοδομικού σχεδιασμού σ’ ένα. Το πρώτο στάδιο είναι σχετικά έως πολύ σύντομο, κρατάει 6 έως 7 μήνες και αυτό είναι το εργαλείο το οποίο για λόγους ταχύτητας, θα θέλαμε να έχουμε κατ’ αρχάς επιλέξει και το οποίο θα ενεργοποιήσουμε στη συνέχεια απ’ το Σεπτέμβρη προκειμένου  η περιοχή να μπορέσει να πολεοδομηθεί με κανόνες και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, να δίνουν προοπτική στην περιοχή πολύ σημαντική.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω για μια ακόμη φορά, ότι η χωροταξική πολιτική αυτής της κυβέρνησης έχει ολοκληρωθεί θεσμικά εννοώ και επί του πρακτέου έχει κάνει  μεγάλες τομές και πολλά πράγματα. Ήδη είναι σε όλους γνωστό  ότι έχει θεσμοθετηθεί το Κτηματολόγιο ως ενιαίος φορέας για πρώτη φορά, ενοποιώντας Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία  σ’ έναν ενιαίο φορέα, ότι το Κτηματολόγιο το πήραμε 25% στη χώρα και έχουμε προκηρύξει το άλλο 50% και  το 2020 θα έχουμε μια χώρα κτηματογραφημένη κατά 75%, ότι οι δυο προϋποθέσεις του Κτηματολογίου, τα δάση και οι παραλίες, στα μεν δάση, παρόντος του κ. Φάμελλου, παραλάβαμε με 1% επικυρωμένους δασικούς χάρτες η Ελλάδα, η Ελλάδα το 46% της γης της είναι δάση όπως ξέρετε, 1% έχει επικυρωθεί.

Το έχουμε φτάσει στο 46% σ’ ένα χρόνο και μέχρι τέλος του ’19 θα έχει τελειώσει όλος ο δασικός χάρτης  της χώρας. Έχουμε δεσμευτεί για τις παραλίες ότι μέχρι τέλος του 2018 την ίδια διαδικασία που ακολουθούμε στα δάση, θ’ ακολουθήσουμε και στις παραλίες. Δηλαδή  μέχρι  το 2019-2020, η χώρα θα έχει επικυρωμένες θεσμοθετημένες και επικυρωμένες παραλίες και αιγιαλούς.

Μ’ αυτές τις τρεις προϋποθέσεις,  Κτηματολόγιο, δάση και παραλίες, επιτέλους γίνεται δυνατό να συζητήσουμε για ουσιαστική χωροταξική πολιτική στη χώρα. Αυτή έχει  ψηφιστεί, το χωροταξικό σχέδιο της χώρας θα το κάνουν οι Δήμοι, οι Δήμοι πλέον καλύπτουν το σύνολο της Περιφέρειας, άρα τα χωροταξικά τους, τα τοπικά χωρικά σχέδια που καλούνται οι Δήμοι να καταρτίσουν μέχρι το 2020, ελπίζουμε το Σεπτέμβρη, Οκτώβρη παρόντος του Χαρίτση να έχουμε διασφαλίσει και τους πόρους για τη χρηματοδότηση των τοπικών χωρικών σχεδίων των Δήμων.

Έχουμε θεσμοθετήσει την πλήρη  απλοποίηση της αδειοδότησης των κτιρίων κάθε μορφής και είδους, από τις 15 Οκτώβρη η αδειοδότηση θα γίνεται ηλεκτρονικά, τα οικήματα, τα κτίσματα και οι κατασκευές θα ελέγχονται κατά τη διάρκεια κατασκευής τους από ιδιώτες Μηχανικούς που είναι φυσικά εγγεγραμμένοι στο Μητρώο και ο έλεγχος από κει και πέρα περνά σε άλλο επίπεδο, ξεχωρίζει από την Πολεοδομία.

Η Πολεοδομία αδειοδοτεί αλλά δεν ελέγχει, περνά στα τοπικά Παρατηρητήρια, τα τοπικά, τα περιφερειακά και το κεντρικό του ΥΠΕΝ. Άρα όλο το σύστημα χωροταξικού σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο από τους Δήμους, σε περιφερειακό  και σ’ εθνικό επίπεδο, έχει θεσμοθετηθεί και ταυτόχρονα έχει απλοποιηθεί η διαδικασία με σύγχρονα μέσα της αδειοδότησης. Έχει μια σημασία η ηλεκτρονική αποτύπωση και για το θέμα που έχουμε σήμερα την προοπτική και το μέλλον των αυθαιρέτων που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες στρεβλώσεις.

Στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, όλη αυτή η διαδικασία, και ταυτοποίησης του αυθαιρέτου και καταγγελίας και αυτεπάγγελτου και ταυτοποίησης και κατεδάφισης και προστίμων, γίνονται όλα ηλεκτρονικά και είναι στη δημόσια θεά. Αίρονται λοιπόν τα βασικά εμπόδια τα οποία υπήρχαν μέχρι τώρα  στο να μην εφαρμόζεται ο νόμος μέσω των σύνθετων γραφειοκρατικών διαδικασιών, να μην πηγαίνουν τα πρόστιμα στην Εφορία και πολλοί άλλοι λόγοι, ενώ το σύστημα σήμερα και ο νόμος που ψηφίστηκε, το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό εργαλείο που έχει  είναι ότι το πρόστιμο μεταφέρεται στην Εφορία και ότι η μόνη επιλογή που έχει ο αυθαιρεσιούχος είναι να το κατεδαφίσει μόνος του για να διαγραφεί το πρόστιμο.

Τα πρόστιμα είναι πολύ βαριά, πάνω από 100% και συνεπώς έχει θεσμοθετηθεί και ο μηχανισμός που αποτρέπει την εμφάνιση αυτού του φαινομένου  στο μέλλον.

Μια σημαντική υποσημείωση: Την επαύριο μιας τόσο σημαντικής τραγωδίας,  το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού μπορεί  και πρέπει ν’ αποτελέσει θέμα εθνικής συνεννόησης. Νομίζω ότι αυτά που έχουν συμβεί στο παρελθόν για πολλές δεκαετίες σήμερα μπορούν ν’ αντιμετωπισθούν. Για να  έχουμε αίσθηση του μέτρου, οι 9 στους 10 Έλληνες χτίζουν νόμιμα κτίρια. Ο ένας στους 10 χτίζει αυθαίρετα. Παλαιότερα έχτιζαν οι πολλοί. Τώρα δεν ισχύει αυτό πια.

Είναι προσδιορισμένη η αυθαιρεσία σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Υπάρχουν και μικροαυαθαιρεσίες  αλλά είναι άλλης κατηγορίας, αυτές μπορεί να είναι πιο συνήθεις, αλλά θέλω να πω ότι είμαστε σ’ ένα στάδιο στο οποίο ένα ακόμα βήμα παραπάνω,  και θα μπορέσουμε ν’ αντιμετωπίσουμε μια από τις μεγαλύτερες στρεβλώσεις που έχει παράξει πολλά δεινά στον τόπο.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:  Συμπληρωματικά στα όσα είπε ο κ. Σταθάκης. Όπως γνωρίζετε από την επόμενη μέρα αυτής της ανείπωτης τραγωδίας σε χρόνο ο οποίος πράγματι μπορεί να χαρακτηριστεί πολύ μικρός, τα συνεργεία καταγραφής των ζημιών προέβησαν στο έργο τους και με τη συνεργασία των Δήμων έχουν στηθεί οι κατάλληλοι μηχανισμοί, που θα δέχονται τα αιτήματα των πολιτών που έχουν πληγεί.

Είναι καθοριστικής σημασίας αυτή τη στιγμή η καλή συνεργασία όλων των βαθμίδων της Διοίκησης, είτε αυτό αφορά την κεντρική Διοίκηση τα Υπουργεία, είτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια.

Η σημερινή συνέντευξη αποτελεί ένα δεύτερο βήμα. Το πρώτο το γνωρίζετε, ήταν οι πρώτες εξαγγελίες των συγκεκριμένων οικονομικών κυρίως μέτρων ανακούφισης των πολιτών. Θα επακολουθήσουν και άλλα, πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί ένα σχέδιο ριζικής αναθεώρησης και επανασχεδιασμού του τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος ως γνωστόν ανήκει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στην κατεύθυνση αυτή σήμερα εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών κατατίθεται μια τροπολογία η οποία αποσκοπεί στην απλούστευση των διαδικασιών έτσι ώστε οι πολίτες σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα με λιγότερα έγγραφα να μπορέσουν το συντομότερο δυνατό να τύχουν των προβλεπόμενων αποζημιώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ως γνωστόν με την υφιστάμενη νομοθεσία αποζημιώσεις προβλέπονταν μόνο για τις κύριες κατοικίες. Αυτό αντιλαμβάνεστε για τη συγκεκριμένη περιοχή εάν στεκόμασταν σε αυτή τη διάταξη όπως ίσχυε μέχρι τώρα, θα έβγαζε απ’ έξω έναν πολύ μεγάλο αριθμό κατοικιών. Με την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα και θα ψηφιστεί σε λίγες ώρες στη Βουλή, προβλέπεται πέρα από την κύρια κατοικία, να δοθεί αποζημίωση και για τις άλλες κατηγορίες κατοικιών.

Η δεύτερη διάταξη αφορά το ποσοστό αποζημίωσης που προβλεπόταν για εκείνες τις περιπτώσεις των κτηρίων για αποζημίωση σε σχέση με την οικοσκευή, την αποζημίωση που προβλεπόταν για όσα κτήρια χαρακτηρίζονταν κόκκινα ή κίτρινα. Επειδή όμως μιλάμε στη συγκεκριμένη περίπτωση για πυρκαγιά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, έχουμε εξομοιώσει τον συντελεστή αποζημίωσης που προβλέπεται και τις περιπτώσεις των κτηρίων που χαρακτηρίζονται κίτρινα, με αυτά που χαρακτηρίζονται ως κόκκινα, τα οποία δηλαδή είναι ολικά κατεστραμμένα.

Επίσης για να αποφεύγουμε έναν μεγάλο αριθμό εγγράφων ζητείται είτε η βεβαίωση της Πυροσβεστικής για την περίπτωση των κτηρίων, είτε η βεβαίωση των συνεργείων που έχουν κάνει την καταγραφή. Όχι και τα δύο. Θα μου πείτε είναι τόσο σημαντικό; Ναι, είναι τόσο σημαντικό όταν μιλάμε για ανθρώπους που σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουν κατακαεί τα πάντα και η ανεύρεση έστω και της ταυτότητας ή κάποιων στοιχείων, είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Ακόμη θεσμοθετείται ο μη συμψηφισμός των όποιων προβλεπόμενων επιδομάτων και αποζημιώσεων με άλλου είδους υποχρεώσεις των πληγέντων, προς την Εφορία. Νομίζω ότι είναι σαφές ό,τι προβλέπεται είτε αφορά τις αποζημιώσεις των πέντε των οκτώ χιλιάδων, των 5.086 αναφέρω μια σειρά από περιπτώσεις όπως αυτές έχουν ανακοινωθεί, δεν θα συμψηφίζονται με άλλου είδους υποχρεώσεις των πληγέντων προς την Εφορία.

Θέλω να πω το εξής: και αυτός είναι κυρίως ο ρόλος και η σημασία της σημερινής μου παρουσίας σε αυτή την συνέντευξη Τύπου που είναι κυρίως εστιασμένη στα ζητήματα της αυθαίρετης δόμησης. Η εντολή που έχει δοθεί και από το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και από τα συναρμόδια Υπουργεία προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, είναι να τρέξουν να υλοποιήσουν τους νόμους και στη βάση των συγκεκριμένων πλέον αλλαγών που ακριβώς βοηθούν σε όσο το δυνατό πιο σύντομο χρονικό διάστημα, να κάνουμε αυτά που πρέπει.

Νομίζω ότι πέρα από την οπτική που κάθε πολιτική δύναμη, κάθε δημόσιος σχολιαστής ερμηνεύει τα θέματα χειρισμού αυτής της τραγωδίας και της όλης επιχείρησης διάσωσης των ανθρώπων – αυτή τη συζήτηση θα την κάνουμε εξαντλητικά – εκείνο το οποίο έρχεται σαν ένα θα έλεγα πλειοψηφικό αίτημα από την ελληνική κοινωνία είναι να γίνουν τομές. Να γίνουν τομές στον τρόπο που χτίζονται οι πόλεις μας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είναι αταλάντευτη η διάθεση και η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Ο συνάδελφος ο κ. Σταθάκης περιέγραψε αυτά τα οποία ήδη είχαν γίνει νόμος και είχαν αποτελέσει το θεσμικό πλαίσιο μιας μεταρρύθμισης στον τομέα του δομημένου περιβάλλοντος.

Σήμερα πλέον δεν επιτρέπεται και δεν θα σταθούμε απέναντι σε οποιοδήποτε εμπόδιο σε οποιοδήποτε συμφέρον το οποίο θα επιχειρήσει για άλλη μια φορά να έχουμε καθυστερήσεις, να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στο να κάνουμε τομές στον συγκεκριμένο τομέα.

Επιτρέψτε μου ένα σχόλιο το οποίο το εντοπίζω, αναφέρομαι με μια θα έλεγα έκπληξη και ταυτόχρονα με μια δυσαρέσκεια. Δεν αντιλαμβάνομαι ορισμένες φωνές που μιλούν για έναν αντιπερισπασμό της Κυβέρνησης όταν αναφέρεται στο θέμα της αυθαίρετης δόμησης. Πολλοί δουλεύετε σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κοιτάξτε κάποια από τα ρεπορτάζ που υπάρχουν σήμερα, δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν αυτές τις αναφορές όταν λίγα εικοσιτετράωρα μετά από αυτό που ζήσαμε στο Μάτι, δηλαδή τον συνδυασμό αυτών των ακραίων καιρικών φαινομένων όπου για πρώτη φορά στην Ανατολική Αττική είχαμε καταγραφή ανέμων 120 χιλιομέτρων την ώρα, που σε συνδυασμό με τα συγκεκριμένα οικιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής, έκαναν τελικά ακατόρθωτη τη διαχείριση ως ένα μεγάλο βαθμό αυτής της υπόθεσης, κατέστησαν αναποτελεσματικό το οποιοδήποτε σχέδιο υπήρχε από πριν.

Δεν αντιλαμβάνομαι πως είναι αντιπερισπασμός να μιλάς γι’ αυτή τη διαχρονική παθογένεια της χώρας μας, η οποία εντοπίζεται με έναν εντονότατο τρόπο στην Ανατολική Αττική, την παθογένεια της άναρχης δόμησης της αυθαίρετης δόμησης, που είναι το αποτύπωμα συγκεκριμένων συμφερόντων, συγκεκριμένων πελατειακών σχέσεων.

Θα δούμε πολλές φωνές το επόμενο διάστημα που θα προσπαθήσουν να προσπεράσουν αυτό το ζήτημα. Δεν πρέπει να το αφήσουμε στην άκρη και τουλάχιστον αυτό είναι σαφές εκ μέρους της Κυβέρνησης. Όπως είναι σαφές αυτό που σας είπα και πριν, ότι έχουμε ως χώρα κλείσει έναν κύκλο αρκετών δεκαετιών όπου οι υποδομές μας, οι αντιπλημμυρικές υποδομές, είναι γερασμένες, έχουν κλείσει τον κύκλο τους.

Είμαστε σε μια φάση αναγκαίας ανανέωσής τους. Γνωρίζουμε ότι αυτός ο σχεδιασμός που ήδη έχει αρχίσει και πρέπει να επιταχυνθεί, δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτή η κατάσταση η οποία επιβραδύνθηκε από τις πολιτικές των Μνημονίων και της ακραίας λιτότητας που ήμασταν αντιμέτωποι και υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα επιβάλλουν τον επανασχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, όλου αυτού του τομέα όλου αυτού του πυλώνα που ασχολείται με τα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας.

Το έχουν κάνει οι άλλες χώρες στο εξωτερικό, πρέπει να το κάνουμε και εμείς. Νομίζω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση ως Κυβέρνηση να παρουσιάσουμε ένα αναλυτικό σχέδιο γύρω από αυτό τον τομέα.

Τα υπόλοιπα φαντάζομαι θα συνεχίσει ο συνάδελφος Υπουργός.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Καλημέρα και από εμένα. Εύχομαι σε όλους ένα καλύτερο μήνα, μιας και είναι πολύ μεγάλο το φορτίο μετά από την τόσο σημαντικό απώλεια συμπολιτών μας, συνανθρώπων μας και είναι δεδομένο ότι ελπίζουμε ότι οι επιλογές και η απόδειξη τι σημαίνει ακριβώς «αναλαμβάνω πολιτική ευθύνη», να συμβάλλουν στο μετριασμό τουλάχιστον του πόνου που είναι ανείπωτος πράγματι.

Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση στο Υπουργικό Συμβούλιο ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη που πρώτα απ’ όλα συνεπάγεται να αναστείλουμε τις αιτίες που μας οδήγησαν σε μια τόσο μεγάλη τραγωδία και σήμερα είμαστε εδώ μαζί τους συναδέλφους για να σας πούμε ότι λαμβάνουμε από μεριάς μας τα μέτρα, ώστε κανένας πολίτης να μην εγκλωβιστεί ξανά σε παράνομη μάντρα, κανένας πολίτης να μη χάσει τη ζωή του σε ρέμα.

Είναι τα πρώτα βήμα που ακολουθούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουμε λάβει τα τελευταία τρία χρόνια, που δεν έχουν αφήσει και δεν έχουν προλάβει όλες να αφήσουν το αποτύπωμά τους σε εφαρμοστέες πολιτικές, αλλά που μας δίνουν μια σαφή και καθαρή διέξοδο για το μέλλον.

Το σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να κάνουμε έργα και όχι λόγια και γι’ αυτό ήρθαμε σήμερα εδώ με συγκεκριμένες πράξεις. Όσον αφορά τα ζητήματα των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που θα προλάβουν τέτοια φαινόμενα και τέτοια προβλήματα στην χώρα μας, αναφέρθηκαν ήδη οι Δασικοί Χάρτες το μεγάλο εργαλείο του πολεοδομικού σχεδιασμού και το Παρατηρητήριο που αφορά και στις αυθαίρετες κατασκευές και εγώ θα ήθελα να προσθέσω και οι ήδη δημοσιευμένοι χάρτες και τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας που η χώρα μας δεν είχε και εμείς επιταχύναμε, γιατί είχαν μείνει σε συρτάρια, έγιναν και είναι πλέον θεσμικά. Και θα συνεχίσουμε, γιατί έχουμε και τις μεταρρυθμίσεις στον αιγιαλό και στις οικιστικές πυκνώσεις που τις έχουμε εξαγγείλει.

Ταυτόχρονα όμως με αυτές τις μεγάλες αλλαγές επιλέξαμε και παρουσιάστηκε ήδη με νομοθετικό εργαλείο να υπάρχει επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν σε αυθαίρετες κατασκευές, ή σε παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας ή της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών σε περιοχή που ήδη ειπώθηκε, που είναι οι Ζώνες μέσα από τον αιγιαλό, οι Ζώνες των οριοθετημένων ρεμάτων όπου είναι διαπιστωμένος ο κίνδυνος πλημμύρας με τα θεσμικά σχέδια που είναι ήδη σε ΦΕΚ και οι περιοχές των κηρυγμένων αναδασωτέων περιοχών από πυρκαγιές.

Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να πω ότι μια μεγάλη αλλαγή η οποία γίνεται στη χώρα μας είναι ότι διατυπώθηκε ήδη σε δυο συνεδριάσεις της Βουλής η δασική στρατηγική που δεν είχε η χώρα μας, που ένας μεγάλος άξονας της δασικής στρατηγικής είναι η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, μέσα από διαχείριση δασών, διότι είχαμε σοβαρότατα θέματα υποτίμησης και καθυστέρησης σε αυτή την κατεύθυνση μιας και η χώρα μας δεν είχε θεσμική, δεν είχε ποτέ δασική στρατηγική.

Ταυτόχρονα από τη μεριά μας και ως Υπουργείο είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε όμως και τα εργαλεία του ελέγχου και της διαφάνειας. Ο έλεγχος δόμησης και η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος αποτελούν βασικά εργαλεία που μας βοήθησαν την τελευταία εβδομάδα, μας τροφοδότησαν με συμπεράσματα και θα σας παρουσιάσουμε ορισμένα από αυτά. Ήταν ήδη επιλογή μας να ενισχυθεί ο έλεγχος και η Επιθεώρηση Εργασίας γι’ αυτό και μαζί με τον Υπουργό είχαμε ήδη προχωρήσει στην αναμόρφωση του οργανογράμματος του Υπουργείου μας και έχουμε θεσπίσει Ειδική Γραμματεία για τα ζητήματα του ελέγχου δόμησης και της Επιθεώρησης.

Θα πρέπει εκ των προτέρων να πούμε ότι μαζί με την θλίψη και την οδύνη για τους ανθρώπους που έφυγαν, θα πρέπει να πούμε και ένα ευχαριστώ σε όσους βοηθούν στο πεδίο και στην πυρόσβεση και στην κατάσχεση πολλά στελέχη των δασικών Υπηρεσιών ήταν εκεί, αλλά και σε όλους όσους μας βοηθούν στο πεδίο για την αποκατάσταση και για την επιστροφή της ζωής στις περιοχές.

Έχουμε πάει μαζί με τους Υπουργούς στις περιοχές, έχουμε δει τους εθελοντές, έχουμε δει τους δασικούς Συνεταιρισμούς που μαζί με τα Σώματα Ασφαλείας βέβαια, μαζί με τις τοπικές δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης, δεν πρέπει να ξεχνάμε κανέναν που προσφέρει αυτή τη στιγμή στο να επιστρέψουμε πολύ δυναμικά και με πολύ περισσότερη σοφία, γνώση αλλά και πρόληψη.

Πιο συγκεκριμένα θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα των Δασικών Χαρτών. Για μας, οι Δασικοί Χάρτες είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο πρόληψης και θεωρούμε ότι ήταν πολύ σωστή η πολιτική μας επιλογή να προχωρήσουν οι Δασικοί Χάρτες όχι μόνο για τη χωροταξική τακτοποίηση, όχι μόνο για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, αλλά και για να δείξει που είναι το δάσος και που είναι η αυθαιρεσία.

Και επιτέλους η χώρα μας να γνωρίζει -40 χρόνια μετά τη συνταγματική θέσπιση αυτής της πρόβλεψης- ακριβώς ποια είναι η πραγματικότητα. Το είπε ο Υπουργός ότι όταν αναλάβαμε ήταν μόνο το 0,8% της χώρας κυρωμένοι Δασικοί Χάρτες. Αναρτήσαμε το 35% πέρσι, κυρώθηκε ήδη το 32%, έχουμε ήδη σε ανάρτηση ένα 12% τώρα που μιλάμε και 17% μέχρι τέλος του χρόνου, ενώ έχουμε ήδη συμβασιοποιήσει το υπόλοιπο 45% με το Κτηματολόγιο και πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν και δημόσιοι υπάλληλοι σε αυτή τη χώρα στις Διευθύνσεις Δασών της Δράμας, των Κυκλάδων και της Καβάλας που έκαναν μόνοι τους τους Δασικούς Χάρτες σε ένα μεγάλο ποσοστό της έκτασης και αξίζει να το πούμε κι αυτό εδώ.

Μιλάμε για ένα έργο που τρέχει με γοργούς ρυθμούς που αποδεικνύεται ότι δεν εξαγγέλλουμε, αλλά υλοποιούμε.

Θα θέλετε όμως να ξέρετε και τι συμβαίνει με τους Δασικούς Χάρτες στην Αττική, μιας και αφορά το πεδίο αυτής της ανείπωτης τραγωδίας. Οι Δασικοί Χάρτες και στην Ανατολική και στη Δυτική Αττική ανατέθηκαν την περίοδο του 2008, παραδόθηκαν στο 2010 και δεν αναρτήθηκαν. Αυτό πρέπει να το γνωρίζει η ελληνική κοινωνία. Αναρτήθηκαν οι χάρτες μόνο σε Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα, Φυλή, Κηφισιά και Δροσιά με εκείνη τη διοικητική διαίρεση και αυτό γιατί μόνο αυτοί οι Δήμοι ενέταξαν τα οικιστικά όρια στους Δασικούς Χάρτες. Οι υπόλοιποι Δήμοι δεν είχαν βάλει τα οικιστικά όρια στους Δασικούς Χάρτες τότε που υπήρχε πρόβλεψη και δεν υπήρχε πολιτική επιλογή και κυβερνητική να συνεχιστεί εκείνο το έργο.

Μάλιστα οι Χάρτες αυτοί πληρώθηκαν το 2011, οι υπόλοιποι Χάρτες δεν θεωρήθηκαν ποτέ γιατί υπήρχε και έλλειψη προσωπικού και αυτό είναι ένα αποτύπωμα των πολιτικών που υλοποιήθηκαν στη χώρα. Το 2013 η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να πάρει την ευθύνη των Δασικών Χαρτών και να την πάει στο Κτηματολόγιο, που δεν πρόλαβε να κάνει την ΕΚΧΑ τότε ανάρτηση και μετά το 2016 με το δικό μας νόμο ξεκίνησε όλη αυτή η διαδικασία.

Πρέπει να σας πω ότι στη Δυτική Αττική μόνο το κομμάτι των Μεγάρων υπολείπεται για να ολοκληρωθεί το έργο αυτό και δεν υπάρχει κανένας Δασικός Χάρτης της Αττικής στις συμβάσεις για το 2019. Όλοι έχουν χρονοδιάγραμμα ανάρτησης είτε ’17, είτε ’18. Για να μην αναφερθώ και στο ότι οι χάρτες που αναρτήθηκαν τότε, δεν κυρώθηκαν όλοι γιατί δεν εξετάστηκαν από Επιτροπές αντιρρήσεων, για αντιρρήσεις των πολιτών για το ’12-’13 αναφέρομαι.

Εμείς στις 10 Φεβρουαρίου του ’17 αναρτήσαμε περιοχές της Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής, δεν θα πω τα ονόματα των ΟΤΑ μπορούμε να σας τα δώσουμε στη συνέχεια, μέσα στο ’18 συνεχίσαμε αυτή την περίοδο παραδείγματος χάριν είναι σε ανάρτηση ο Κάλαμος και ο Ωρωπός, όπως επίσης είναι σε ανάρτηση οι Ερυθρές, η Ελευσίνα, η Μαγούλα. Ταυτόχρονα έχουμε αναρτήσει μέσα στον Ιούλιο στην Αγία Παρασκευή, στα Βριλήσσια, στην Ανθούσα, στο Νέο Ηράκλειο, στο Γέρακα, στην Παλλήνη, στο Νέο Ψυχικό, είναι αναρτημένοι Χάρτες, είναι πραγματικοί τους βρίσκει ο πολίτης στο δίκτυο, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του ’18 ολοκληρώνουμε τις αναρτήσεις και μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται ολόκληρη και η Δυτική και η Ανατολική Αττική.

Σήμερα στη Βουλή έχουμε υποβάλλει και μια παράταση, να το γνωρίζετε αυτό, για το θέμα της ανάρτησης και λόγω της θερινής περιόδου, αλλά και λόγω ότι ορισμένες περιοχές που έχουν ανάρτηση είχαν κα πρόσφατη πυρκαγιά, αναφέρομαι στην περιοχή του Καλάμου – Καπανδριτίου. Δίνουμε μια παράταση μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, η παράταση αυτή αφορά όλους τους Χάρτες που αναρτήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο, δεν αφορά προφανώς αυτούς που αναρτήθηκαν τώρα τον Ιούλιο που θα λήξει η περίοδος πολύ αργότερα.

Εδώ πρέπει να πούμε βέβαια ότι οι Χάρτες αυτοί, η νομοθεσία αυτή είχε ταυτόχρονα και χρονοδιάγραμμα για την υποβολή πυκνώσεων από τους Δήμους, για να κλείσουμε λίγο και αυτή την εκκρεμότητα. Μέχρι το τέλος του 2016 μόνο 36 Δήμοι είχαν  υλοποιήσει την υποχρέωση της υποβολής ορίων και πυκνώσεων.

Σήμερα βρισκόμαστε στο εξής σημείο το οποίο νομίζω το δημοσιοποιήσαμε χτες: 29 Δήμοι δεν έχουν συνεργαστεί καθόλου με τη διαδικασία των Δασικών Χαρτών, ενώ οι υπόλοιποι 15 έχουν εκκρεμότητες. Εμείς δίνουμε παράταση μέχρι τις 25 Αυγούστου και για τις οικιστικές πυκνώσεις, ως μια τελευταία ευκαιρία μιας και κάπου εκεί θα ανακοινωθεί και προς διαβούλευση, το έχουμε πει αυτό, στο τέλος του καλοκαιριού και η πρότασή μας για τις οικιστικές πυκνώσεις.

Όμως να πούμε κάτι. Από τα συμπεράσματα που έχουμε μέχρι στιγμής πολλοί Δήμοι δεν έχουν υποβάλλει σωστά τις οικιστικές πυκνώσεις, διότι ήδη υπάρχουν στατιστικά στοιχεία του Κτηματολογίου ότι 20% των πυκνώσεων είναι εκτός νομοθετικής πρόβλεψης. Πρέπει να σας πω ότι η πρόθεσή μας είναι στο νόμο των οικιστικών πυκνώσεων εκ των προτέρων να απορρίπτονται τις πρόβλεψης του νόμου, όσοι δεν είναι νόμιμες οικιστικές πυκνώσεις.

Δεύτερον υπάρχουν περιοχές οι οποίες έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται σε επέκταση πολεοδομικού σχεδίου, ενώ δεν εξελίσσεται πολεοδομική μελέτη. Αυτό στερεί από τους πολίτες της περιοχής τη δυνατότητα ένταξης στις ρυθμίσεις των οικιστικών πυκνώσεων και θα θέλαμε να αποτελεί αυτή η συνέντευξη Τύπου και μια πρόσκληση τακτοποίησης και κανονικότητας και γι’ αυτές τις περιοχές.

Όμως νομίζω ότι πρέπει να αναφερθούμε και στο θέμα της πρόληψης. Το ζήτημα της πρόληψης επειδή περιλαμβάνεται μέσα στη δασική στρατηγική, προετοιμάζεται και θα αναρτηθεί σε διαβούλευση και αυτό σε ένα μήνα, θα υπάρχουν ειδικά μέτρα με διαχειριστικές μελέτες των δασών, και πρέπει να σας πούμε ότι και αυτές οι διαχειριστικές μελέτες φέτος επικαιροποιήθηκαν, διότι ήταν προδιαγραφές 60νταετίας και θα περιλαμβάνουν ειδικά εργαλεία και προϋπολογισμό για να υπάρχει πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, στο πεδίο του δασικού χώρου και όχι εκ των προτέρων με πολύ μεγάλο κόστος όχι οικονομικό, κοινωνικό και ανθρώπινο να διαχειριζόμαστε τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς.

Νομίζω ότι αξίζει να αναφερθούμε ότι σήμερα εισάγουμε και τροπολογία για την προστασία των βιοτόπων στην Αττική. Η Αττική δυστυχώς έχει χάσει ένα πολύ μεγάλο βαθμό βιοτόπους και υδάτινες επιφάνειες και είναι αδύνατο να αναστραφεί αυτή η επίπτωση αν δεν υπάρχουν τώρα μέτρα προστασίας. Χρειαζόμαστε τους υγροτόπους και σαν πράσινες διαδρομές και σαν ελεύθερους χώρους και για την περιοχή στην οποία είχαμε την τραγωδία αυτή, πέρα από το ότι αποτελούν μοναδικές περιοχές υψηλής βιοποικιλότητας, ήδη από το 2014 υπάρχουν οριοθετημένοι και προσδιορισμένοι με βάση εκείνο τον κατάλογο θα προβούμε σε ένα άμεσο μέτρο προστασίας που θα αφορά στην απαγόρευση επιχωματώσεων και την αναστολή οικοδομών αδειών στα όρια των υγροτόπων αυτών.

Μετά τις δασικές πυρκαγιές εμείς όπως γνωρίζετε και από πέρσι με το μοντέλο του Καπανδριτίου και του Καλάμου προχωράμε άμεσα στον σχεδιασμό έργων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών. Πέρσι η Διεύθυνση Αναδασώσεων κατάφερε και ολοκλήρωσε μέσα σε έξι μήνες ένα έργο προϋπολογισμού 4 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας –είναι εδώ και ο αναπληρωτής- και καταφέραμε να έχουμε προληπτικές δράσεις αντιδιαβρωτικές και αντιπλημμυρικές στη Βορειοανατολική Αττική.

Ήδη οι Υπηρεσίες είναι στο πεδίο και μελετάται το νέο έργο, ενώ υπάρχει και προεκτίμηση κόστους για να γίνουν και τα σχετικά αιτήματα με βάση την Περιφέρεια. Η Δασική Υπηρεσία επίσης είναι στην περιοχή και με δασικούς Συνεταιρισμούς εθελοντές, γίνεται η αποψίλωση και η ξήλευση των περιοχών αυτών για τα επικίνδυνα καμένα έτσι ώστε έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση και των αποβλήτων και των υπολειμμάτων.

Αντίστοιχα, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υπουργείου μας είναι και αυτή στο πεδίο, η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, για διαχείριση όλων των ειδών αποβλήτων, είτε αυτά είναι υπολείμματα της καμένης ξυλείας είτε είναι απόβλητα ογκώδη, μπάζα, ηλεκτρικές συσκευές, ακόμη και φυτικά υπολείμματα. Πρέπει να σας πω ότι έχουμε ήδη και μια εκτεταμένη πρόβλεψη για έλεγχο των υπολοίπων περιβαλλοντικών παραμέτρων, κι αυτός ο έλεγχος αφορά στους αέριους και υγρούς ρύπους, στην ποιότητα του πόσιμου νερού, αλλά και στην ποιότητα των θαλασσών..

Έχει ήδη συνεδριάσει το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΛΚΕΘΕ και έχει συγκροτηθεί διεπιστημονική ομάδα για την παρακολούθηση και της ποιότητας του θαλάσσιου νερού. Να σας πούμε ότι τ’ αποτελέσματα που υπάρχουν μέχρι τώρα, δε δημιουργούν καμία ανησυχία για το πόσιμο νερό και είναι απόλυτα εξασφαλισμένη η υγιεινή του πόσιμου νερού.

Θα κλείσω με μια αναφορά σ’ αυτό που σας είπα ως τελευταίο άξονα, που είναι οι διαδικασίες ελέγχου και επιθεώρησης. Από την πρώτη μέρα μετά το δυστυχές γεγονός, έχει δοθεί εντολή και οι Επιθεωρητές Δόμησης είναι στην περιοχή για να διαπιστώσουν τις παραβάσεις της πολεοδομικής και γενικά της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην περιοχή. έχει διαπιστωθεί δυστυχώς πληθώρα παραβάσεων που ανταποκρίνονται στα συμπεράσματα που και επιστημονικοί φορείς και το Πανεπιστήμιο αν δεν κάνω λάθος, έχουν ήδη καταθέσει δημόσια σχετικά με τα σοβαρά αδιέξοδα και τις σοβαρές παραβάσεις που υπήρχαν.

Υπάρχουν παραβάσεις όσον αφορά το Προεδρικό Διάταγμα του 2003 που καθορίζει χρήσεις γης και όρια στην περιοχή. Πρέπει να σας πω ότι στην έκταση στην οποία δυστυχώς βρέθηκαν οι σωροί πολλών συμπολιτών μας, οι χρήσεις γης προέβλεπαν ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων και απαγορευόταν και η πρώτη και η δεύτερη κατοικία. Έχουμε ζητήσει από τους Επιθεωρητές Δόμησης να ελέγξουν το σύνολο της περιοχής και το σύνολο των δραστηριοτήτων ως προς τη συμβατότητα με το Προεδρικό Διάταγμα των χρήσεων γης.

Δεύτερον: Στην περιοχή και δυστυχώς και στη συγκεκριμένη έκταση, υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές και οι συγκεκριμένες κατασκευές του συγκεκριμένου τεμαχίου δεν είναι νομιμοποιημένες με καμία από τις διαδικασίες τακτοποίησης αυθαιρέτων με όλες τις νομοθετικές προβλέψεις από το 1977. Ταυτόχρονα η περιοχή η παράκτια είναι περιοχή δημόσια δασική έκταση, υπάρχει ήδη πρωτόδικο Δικαστήριο για τη συγκεκριμένη έκταση το οποίο έχει συνηγορήσει υπέρ του δημόσιου δασικού χαρακτήρα της έκτασης, άρα μιλάμε για μια διακατεχόμενη δημόσια δασική έκταση που τώρα είναι στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο και ταυτόχρονα σε όλη την περιοχή υπάρχει παράβαση του νόμου που ήδη ανέφερε ο Υπουργός, ο κ. Σταθάκης, του 1337/83 και του άρθρου 23.

Ως προς τις κατασκευές περιφράξεων και περιτοιχίσεων σε απόσταση 500 μ. από τον αιγιαλό, οι Επιθεωρητές Δόμησης έχουν στείλει έγγραφο τις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων που είχαν και την ευθύνη και τη φροντίδα για την παρακολούθηση της εφαρμογής αυτής της νομοθεσίας έτσι ώστε να έχουμε πλήρη κατάλογο όχι μόνο των παραβάσεων αλλά και των ενεργειών οι οποίες έχουν γίνει για την τήρηση της νομιμότητας από το 1983 και μετά.

Το συγκεκριμένο αφορά και στο αγροτεμάχιο, στην έκταση η οποία όπως φαίνεται είναι δασοτεμάχιο με βάση την πρωτόδικη απόφαση του Δικαστηρίου. Εμείς, από τη μεριά μας και δε θέλω να σας κουράσω άλλο αυτή τη στιγμή, είμαστε στη διάθεσή σας για ερωτήσεις, είναι προφανές ότι συνεχίσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την πρόληψη όλων αυτών των φαινομένων και των αδιεξόδων και των προβλημάτων και των αυθαιρεσιών αλλά πιο πολύ για τη δόμηση λειτουργιών και μιας κοινωνίας που θ’ ανταποκρίνεται και στο ευρωπαϊκό κεκτημένη αλλά και στην ισονομία των πολιτών πάνω απ’ όλα στην αξία της ανθρώπινης ζωής. Γιατί αυτό υπερασπιζόμαστε και γι’ αυτό θα δουλεύουμε. Σας ευχαριστώ πολύ.

Μ. ΤΡΑΤΣΑ (ΒΗΜΑ ): Είπε ο Υπουργός, αναφέρατε τις αναδασωτέες περιοχές κτλ. για τις άμεσες αποφάσεις. Για τα 2.500 πρωτόκολλα κατεδάφισης γενικότερα στην Αττική, τα δασικά, εκεί πώς θα προχωρήσετε από τη στιγμή που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα των βασικών…..

Δεύτερον, θα ήθελα κάποιες λεπτομέρειες για το ειδικό χωροταξικό για το Μάτι. Υπάρχουν κάποιες κατευθύνσεις, έχετε δώσει κάποιες κατευθύνσεις στους μελετητές; Γιατί εκεί υπάρχουν διάφορες περιοχές, είναι οι περιοχές που είναι οι οικισμοί εντός εγκεκριμένων ορίων, είναι οικισμοί που δεν έχουν εγκεκριμένα σχέδια, υπάρχουν πυκνώσεις στην περιοχή κτλ. Έχετε δώσει κάποιες κατευθύνσεις στους μελετητές, το τί θα γίνει;

Τρίτη ερώτηση: Ποιο είναι το έξτρα κονδύλι από το Πράσινο Ταμείο, εννοώ πέρα από το 2,5% και από τα κονδύλια που δίνονται τώρα. Κι ένα τελευταίο: Χτες ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπογράψατε μόλις στις 30 Ιουλίου την απόφαση για τους πόρους για τη δασοπροστασία, σ’ αυτό ίσως θα πρέπει ν’ απαντήσει ο κ. Φάμελλος. Όντως τότε το υπογράψατε; Πότε είχε υπογραφεί; Και πόσα απ’ αυτά τα πρωτόκολλα κατεδάφισης είναι στο Μάτι; Αν υπάρχει κάποια εικόνα.

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Λοιπόν, για τις οικιστικές πυκνώσεις και τη σύγκρουση με την προοπτική κατεδάφισης, έχει ξεχωρίσει νομίζω πλήρως με τα κριτήρια που είπα, εθνικός δρυμός, παραλία, αναδασωτέα περιοχή που έχει προκηρυχθεί κτλ. και άρα υπάρχει το πλαίσιο μέσα στο οποίο το ένα συγκρούεται με το άλλο, αν υπάρχει προφανώς οποιαδήποτε περίπτωση συνάφειας με οικιστικές πυκνώσεις θα το πάρει υπ’ όψιν του κάποιος, αλλά νομίζω ότι τα κριτήρια που έχουμε βάλει δεν εμπίπτουν στις οικιστικές πυκνώσεις. Μιλάμε για τις πιο ακραίες και εξόφθαλμες παραβάσεις αυθαιρέτων που υπάρχουν στην Αττική.

Για το θέμα στο Μάτι, όπως ξέρετε δεν εμπίπτει, υπάρχουν δασικές περιοχές, το Μάτι έχει συγκεκριμένα πλέον στοιχεία, περίπου το 50% έχουν νομιμότητα, κάτι λιγότερο από το 50% δεν έχουν και ταυτόχρονα υπάρχουν περιοχές στις οποίες η μία πλευρά, τα ξέρει καλύτερα ο κ. Φάμελλος, ο Δήμος Ραφήνας έχει καταθέσει και αστικές πυκνώσεις, ο Δήμος Μαραθώνα απ’ όσο ξέρω δεν έχει καταθέσει οικιστικές πυκνώσεις. Άρα θα πρέπει και με την παράταση που δόθηκε, να δούμε αν υπάρχουν τρόποι και μέσα για να μπορέσει να υπάρξει μια αντικειμενική αποτύπωση της κατάστασης.    Κι αυτό προέχει οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας.

Για τα έκτακτα κονδύλια, έχουμε εξασφαλίσει άμεσα γι’ αυτό το κονδύλι των κατεδαφίσεων το ποσό των 5.000.000 ευρώ. Για την υπογραφή θα σας απαντήσει ο κ. Φάμελλος για το σχόλιο του κ. Μητσοτάκη.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Νομίζω ότι θα πρέπει να διευκρινίσουμε και προς όλους εσάς αλλά και προς όλους τους συμπολίτες μας, πιθανές παρερμηνείες που γίνονται στο θέμα των οικιστικών πυκνώσεων. Και επειδή έχω δει να υπάρχουν και κάποια δημοσιεύματα σχετικά με τις οικιστικές πυκνώσεις που θα έλεγα εγώ, πολύ περίεργα μεταφράζονταιως νομιμοποίηση δασικών αυθαιρέτων, θέλω να διαψεύσω πλήρως αυτές τις δημοσιεύσεις και αυτή την ανάγνωση η οποία γίνεται.

Μάλιστα πρέπει να σας πω ότι όποιος έχει δει το σχέδιο νόμου, θα δει πάρα πολύ ξεκάθαρα, από τα δημοσιεύματα εννοώ, γιατί δεν υπάρχει σχέδιο νόμου, υπάρχει μια πρόταση που κάποιοι έχουν δημοσιεύσει, θα πρέπει να δει πολύ ξεκάθαρα, νομίζω μόνο μια εφημερίδα αξιολόγησε σωστά το κείμενο το οποίο υπάρχει, το οποίο κι εγώ θα σας πω ότι είναι διαφορετική η πρότασή μας και θα τη δείτε, σε κάθε περίπτωση όμως θα σας πω το εξής:

Πρώτον, ανέφερα ότι οι οικιστικές πυκνώσεις οι οποίες δεν τηρούν τη νομοθεσία της οριοθέτησης της οικιστικής πύκνωσης, δεν είναι οικιστική πύκνωση. Υπάρχει τουλάχιστον 20% λανθασμένες δηλώσεις ΟΤΑ για τις οικιστικές πυκνώσεις, για να μη σας πω ότι υπάρχει δήλωση οικιστικής πύκνωσης που διανυσματικά και γεωγραφικά είναι εκτός των ορίων της χώρας.

Δεύτερο ζήτημα: Δεν υπάρχει καμία πρόθεση για τακτοποίηση οικιστικών πυκνώσεων σε περιοχές όπως: Εθνικοί Δρυμοί, υγρότοποι, περιοχές NATURA, περιοχές RAMSAR, προστατευτικά δάση, ρέματα, αιγιαλός, αρχαιολογικοί χώροι. Και αυτό είναι κάτι το οποίο έχουμε ξεκαθαρίσει εξαρχής. Ο Υπουργός μίλησε ξεκάθαρα για τις προστατευόμενες περιοχές, και μάλιστα πρέπει να δείτε ότι υπάρχει απόλυτη συνάφεια και με το νόμο περί δόμησης, διότι κι εκεί στη δική μας τακτοποίηση αυθαιρέτων, δεν επιτρέπεται τακτοποίηση που αφορά σε προστατευόμενη περιοχή, σε δασική περιοχή, σε ρέμα ή σε αιγιαλό.

Άρα είμαστε απολύτως συνεπείς και είναι απολύτως ένα πλαίσιο ευρωπαϊκό και περιβαλλοντικό ισότιμο. Δεν υπάρχει περίπτωση να τροποποιηθεί, δεν έχουμε κανένα σκοπό να μειώσουμε αν θέλετε την άποψη που η κοινωνία μας έχει για την επίλυση θεμάτων αυθαιρεσίας.

Δεύτερο ζήτημα: Όσον αφορά το τί υπάρχει σήμερα στις εκτάσεις και τί έχουμε βρει ήδη μέσα στις καταστάσεις που παραλάβαμε, τις αποκεντρωμένες και επιταχύνουμε και τα δυο Υπουργεία μαζί. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Στο Δασαρχείο Λαυρίου, 26 δασικά αυθαίρετα βρίσκονται μέσα στον πυρήνα του εθνικού δρυμού. Δεν υπάρχει καμία συνάφεια με οικιστικές πυκνώσεις ή με άλλου είδους τακτοποίηση.

Στο Δασαρχείο Πεντέλης, από τα 369 που έχουμε αξιολογήσει μέχρι στιγμής και μιλάμε για τους τελεσίδικους φακέλους, επιτρέψτε μου αυτή την ορολογία, 42 βρίσκονται μέσα στα όρια της πληγείσας έκτασης. Γιατί ρωτήσατε αν γνωρίζουμε πόσα τελεσίδικα πρωτόκολλα βρίσκονται μέσα στην περιοχή που δυστυχώς είχαμε την πυρκαγιά. Αντίστοιχα νούμερα γνωρίζουμε και για τα Μέγαρα που κι εκεί έχουμε 65 ακίνητα τελεσίδικα ως προς την πράξη κατεδάφησης που είναι μέσα στην οριοθέτηση της πληγείσας έκτασης που έχουμε κάνει ήδη με δορυφορικά δεδομένα, διότι αυτό που πρέπει να σας πω είναι ότι η διαδικασία κήρυξης αναδασωτέας στις περιοχές που επλήγησαν, και συνταγματική υποχρέωση είναι και θα το κάνουμε όπως το κάναμε και πέρυσι και με απόλυτη συνέπεια.

Όσον αφορά τώρα τα σχόλια που ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, εμείς καλωσορίζουμε το ενδιαφέρον του κ. Μητσοτάκη στα θέματα του δάσους και του περιβάλλοντος, αυτή η συμμαχία πρέπει να είναι εθνική. Το έχουμε διατυπώσει με πολλούς τρόπους, απλά θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι ήδη υπάρχουν κατανεμημένα ποσά που αφορούν τα προλητπικά μέτρα για την αντιπυρική προστασία, 1,6 εκατομμύρια ευρώ, τη βελτίωση υποδομών πρόληψης που είναι 1,4 εκατομμύρια ευρώ, τον τακτικό προϋπολογισμό δασοπροστασίας, 3,4 εκατομμύρια ευρώ, 17 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών προς τις ΣΑΤΑ των Δήμων 17 εκατομμύρια ευρώ κι όλα αυτά είναι κατανεμημένα.

Αν κάποιος έκανε μια προσπάθεια να επιλέξει ένα που αφορά τη δασική οδοποιία, εμείς λέμε ότι όλα τα υπόλοιπα είναι κατανεμημένα και είναι ήδη λειτουργικά και στους Δήμους και στις αντίστοιχες αποκεντρωμένες και δασικές υπηρεσίες. Ειπλέον φέτος, δημιουργήθηκε ένα πρόγραμμα 32 εκατομμυρίων ευρώ για την πρόσληψη των δασικών πυρκαγιών, δυστυχώς δεν προλάβαμε ν’ αποψιλώσουμε και να καθαρίσουμε τα δάση για να μη συμβεί αυτό το φαινόμενο στην περιοχή, είναι κάτι το οποίο αφορούσε όλο το ’18, μέχρι τη λήξη του.

Γνωρίζετε ότι 5.066 εργαζόμενου του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας είναι ήδη κατανεμημένοι στα Δασαρχεία της χώρας πάλι για πρόληψη, για δασική οδοποιία και αντιπυρικές ζώνες. Αυτό που θα ήθελα εγώ να πω κλείνοντας, είναι ότι από τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη διαπίστωσα ότι προτείνει σωστή πολεοδομική οργάνωση, δασολόγιο, Κτηματολόγιο, ώστε να μην υπάρχουν διεκδικήσεις και οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή. Και πάλι τον καλωσορίζουμε.

Είναι αυτά που υλοποιούμε εμείς τρία χρόνια, τα οποία δεν υλοποιήθηκαν 40 χρόνια και που πολλοί Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν μέχρι και τροπολογία για να μην κατεδαφιστούν οι ταβέρνες στο Σχοινιά. Αυτή η περίοδος όμως πέρασε και υλοποιείται από μια άλλη κυβέρνηση αυτή η πολιτική. Κι εμείς δυστυχώς θέλουμε να πούμε ότι μακάρι όλα αυτά να είχαν προλάβει και το κόστος της ανθρώπινης ζωής. Διότι με την ανθρώπινη ζωή πολιτική δεν κάνουμε.

Εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε σωστή βάση ανάπτυξης και ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση, καλωσορίζουμε οποιαδήποτε υποστήριξη στην πολιτική που εμείς ήδη υλοποιούμε και δεν υλοποιούσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που έδιωχνε κόσμο από τα Δασαρχεία, από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και έκοβε προϋπολογισμό για την αντιπυρική προστασία. Αυτό τουλάχιστον μας έδωσε η εφαρμοσμένη πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Σας ευχαριστώ.

Γ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ («ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»): Παρακαλώ μπορείτε να γίνεται λίγο πιο απλοί, να μας περιγράψετε απλά τί είναι αυτό που αλλάζει και άμεσα θα κατεδαφιστούν αυτά τα 2,5 και 700 κτίσματα; Υπάρχουν πρωτόκολλα; Τί είναι αυτό που θ’ αλλάζει; Γιατί αν κατάλαβα καλά, πάλι τη δουλειά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα την κάνει. Τί είναι αυτό που αλλάζει και θα πούμε στην πολίτη σήμερα εμείς οι δημοσιογράφοι ότι «ξέρετε, αυτό τελειώνει, μέχρι εδώ ήταν».

Το δεύτερο ερώτημα: Κύριε Σταθάκη είπατε ότι το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού πρέπει ν’ αποτελέσει θέμα εθνικής συνεννόησης και είναι πραγματικά σωστό. Θα πάρετε κάποιες πρωτοβουλίες ούτως ώστε στις επόμενες θεσμικές σας διευθετήσεις, πρωτοβουλίες, να μπορεί να υπάρξει κάποια συναίνεση; Αν θέλετε να μας πείτε δυο πράγματα για το πώς μπορεί να γίνει αυτό.

Κι ένα τρίτο κ. Σταθάκη σ’ εσάς: Είπατε σε κάποια αποστροφή του λόγου σας, ίσως δεν το κατάλαβα καλά, διευκρινίστε το, ότι παλιά έχτιζαν πολλά αυθαίρετα, σήμερα 1 στα 10 είναι αυθαίρετο. Έχουμε στοιχεία που λένε ότι ακόμη και σήμερα, δηλαδή ακόμη και μετά τη γραμμή του 2011, 1 στα 10 κτίσματα είναι αυθαίρετο;

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Για το πρώτο ερώτημά σας, αυτό που εισάγουμε σήμερα, είναι η επιτάχυνση των μέσων και των πόρων που διαθέτει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να κάνει αυτό που κάνει συνήθως, δεν αλλάζουμε κάτι σ’ αυτό. Άρα έχει πόρους 5 εκατομμύρια ευρώ και έχει και δυνατότητα επιτάχυνσης καθώς η τροπολογία της δίνει τη δυνατότητα της απευθείας ανάθεσης, που δεν την είχε, ήθελε κάθε διαγωνισμός 3 μήνες για να γίνει και επέκταση συμβάσεων που έχει κατά 50%, το οποίο δημιουργεί μια μεγαλύτερη ευχέρεια για να επιταχυνθούν και να επιτελέσει το έργο της.

Το δεύτερο, το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά για να μην παρανοηθεί, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση καλείται με αντικειμενικά κριτήρια να προτεραιοποιήσει τις κατεδαφίσεις που θα επιταχυνθούν. Με αντικειμενικά κριτήρια, επειδή προφανώς δε θα κατεδαφιστούν αύριο 3.000 αυθαίρετα, θα υπάρχει μια προτεραιοποίηση, τα 50, 100 που θα τεθούν κατά προτεραιότητα σ’ αυτή τη διαδικασία. Εκεί λοιπόν θέλουμε αντικειμενικά κριτήρια, τα υπονόησα, προτεραιοποίηση ο εθνικός δρυμός, δεν το συζητάμε, οι αναδασωτέες περιοχές και ούτω καθ’ εξής, η παραλία κτλ.

Άρα μια σειρά από κριτήρια που θα επιτρέπουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση με βάση την επιτάχυνση που της δίνει πλέον ο νομοθέτης τη δυνατότητα, να προτεραιοποιοήσει τ’ ακίνητα τα οποία θα πάνε για κατεδάφιση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου επιτρέπετε κάτι πάνω σ’ αυτό; Πιστεύετε ότι ο λόγο που δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα είναι οι αδυναμίες αυτού του είδους που πάτε να καλύψετε; Γιατί όλοι έχουμε μια άλλη εντύπωση, θέλω να πω ότι κάποιοι τους κρατάνε, με κάποιον τρόπο κρατιούνται και δεν κατεδαφίζονται ώστε να παραδειγματιστούν κι οι άλλοι, γιατί προφανώς αυτός είναι και ο στόχος ο βασικός.

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Αν έχετε δίκιο αυτό δεν το ξέρω, εδώ το τραπέζι φάνηκε ότι μάλλον ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Υπήρχαν προβλήματα και γραφειοκρατικά και οικονομικά, όπως ξέρετε έχουν μια διαδικασία αργή, τελείωναν οι πόροι που κατανέμονταν κάθε χρόνο, υπάρχουν αρκετά προβλήματα και γραφειοκρατικά όπως ξέρετε και υπάρχει και πολιτική βούληση. Όλα υπάρχουν, σαφώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει κάποιος τρόπος να τους επιβάλλετε την πολιτική βούληση αυτή; Δηλαδή θα κάνετε κάτι το επιπλέον;

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Δεν επιβάλλουμε καμιά πολιτική βούληση, η πολιτική βούληση δηλώνεται ευθέως. Θα μιλήσει και ο κ. Φάμελλος γι’ αυτό.

Για την εθνική συνεννόηση να το ξεκαθαρίσουμε ευθέως. Τα περισσότερα νομοσχέδια για τη χωροταξία, έτυχαν ευρείας συναίνεσης στη Βουλή. Αυτό είναι ένα κεκτημένο. Ακούω μάλιστα τελευταία και μια κριτική για το νόμο για τ’ αυθαίρετα που φέραμε στη Βουλή τον οποίο τον ψήφισαν και η Νέα Δημοκρατία και οι πολιτικές δυνάμεις, το ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές βεβαίως ερμηνείες, αλλά υπάρχουν και θετικά βήματα. Θεωρώ ότι αποτελεί πεδίο το οποίο στο πλαίσιο των ευρύτερων παρεμβάσεων που έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία να ξεκινήσουμε μεσοπρόθεσμα για ένα εθνικό πλαίσιο διόρθωσης όλων αυτών των στρεβλώσεων του παρελθόντος, νομίζω ότι αυτό είναι ένα κατ’ εξοχήν πεδίο το οποίο θα το προχωρήσουμε, κατ’ εξοχήν πεδίο συνεννόησης πλέον με ευρύτερους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς και συνεννόηση όλων των κομμάτων που είναι έτοιμα να προχωρήσουμε προς μια κατανόηση αμοιβαία και συμφωνία για βαθύτερες τομές και μια κατεύθυνση γύρω από τα χωροταξικά και τα πολεοδομικά που δε θα έχει επιστροφή προς το παρελθόν.

Για τα στοιχεία μετά το ’11, θα έλεγα και πριν από το ’11, η τάση, τα κύματα των αυθαίρετων κατασκευών, όπως ξέρετε εμείς  ξεχωρίσαμε στο νόμο της μικροαυθαιρεσίας, από την αυθαίρετη κατασκευή. Είναι διαφορετική αυθαιρεσία, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία, μικροαυθαιρεσίες, λίγο μεγαλύτερο το μπαλκόνι κτλ. Ενώ παλιά ήταν όλα αυθαίίρετα και έβγαζαν κάτι νούμερα εξωφρενικά, 600.000, 1.000.000, η ανάλυση του νομοθέτη πλέον λέει ότι είναι διαφορετικό ένα αυθαίρετο κτίριο από αυθαιρεσίες σε νόμιμο κτίριο. Δυο διαφορετικά πράγματα, γι’ αυτό κι εμείς τα ξεχωρίσαμε στο νόμο, για να μπορέσουμε, ο στόχος μας είναι να αποτρέψουμε και να διορθώσουμε μια κατάσταση αυθαίρετων κτιρίων που χτίζονται χωρίς πολεοδομική άδεια.

Δεν είναι το ίδιο βάρος. Συνεπώς η ρήση μου, είναι πολύ σαφής. Οι 9 στους 10 Έλληνες το 2018, χτίζουν νόμιμα, δε χτίζουν αυθαίρετα. Πρέπει να το σεβαστούμε και πρέπει να δώσουμε τη μάχη από κοινού πλέον ώστε να τελειώσει αυτό. Δε γινόταν έτσι το ’60, δε γινόταν έτσι τη δεκαετία του ’70, δε γινόταν ίσως τη δεκαετία του ’80, έχουμε μια αποκλιμάκωση, έχουμε αυθαιρεσιούχους σε περιοχές με μεγάλη ζήτηση κτλ., αυτό όμως θα τελειώσει και θα τελειώσει, επαναλαμβάνω, και με νόμους και κυρίως με ισχυρά μηνύματα ότι δε γυρίζουμε πίσω και αυτό έχει τελειώσει οριστικά.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να διευκρινίσω, απλά στο επίπεδο εφαρμογής αυτό για να γίνει κατανοητό, τί επιλέγουμε σήμερα: Πρώτον, όσον αφορά τα είδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, προφανώς η πολιτική βούληση εκφράζεται πλήρως απ’ όλους μας, όμως λύνουμε τρία ζητήματα. Πρώτον, διαθέσιμη χρηματοδότηση, δεύτερον, μέσω του Πράσινου Ταμείου που επιταχύνει διαδικασίες στο πεδίο των αποκεντρωμένων, τρίτον με τροποποιημένα όρια συμβάσεων και διαδικασίες αναθέσεων για να είναι αποτελεσματική. Τα οποία ήταν κωλύματα.

Τί κάνουμε όμως ταυτόχρονα: Τροποποιείται το θεσμικό πλαίσιο για αρμοδιότητες των Δήμων, των Υπηρεσιών Δόμησης και των Συμβουλίων ΣΥΠΟΘΑ που καθυστερούσαν, υπερδεκαετία, τις διαδικασίες σύνταξης των πρωτοκόλλων και είναι όλα πλέον στη διαδικασία Επιθεωρητών Δόμησης και Υπουργού. Για συγκεκριμένες περιοχές, όχι για όλες τις περιοχές τής Ελλάδος. Και εν παραλλήλω, προφανώς με τη διαδικασία των Δήμων, χωρίς να στερούμε αρμοδιότητα και χωρίς να στερούμε προφανώς το ουσιαστικό μεταρρυθμιστικό στοιχείο που είναι το Παρατηρητήριο που έχουμε ήδη νομοθετήσει. Δεν τρέχουμε πίσω απ’ το γεγονός, υπάρχει ήδη η θεσμική αλλαγή.

Τί κάνουμε λοιπόν μέχρι τότε; Έχει τη δυνατότητα ο Υπουργός με τους Επιθεωρητές Δόμησης, να μην περιμένουμε τον όποιον υποκειμενισμό ή την όποια αδυναμία της Υπηρεσίας Δόμησης για την αναγνώριση της αυθαίρετης κατασκευής στην παραλία. Αυτό μπορεί να γίνει για συγκεκριμένες περιοχές που συνδέονται με φυσικές καταστροφές, προστασία των πολιτών, κλιματική αλλαγή. Που είναι καμένα, ρέματα, πλημμύρες, γιαλός.

Μόνο γι’ αυτά υπάρχει μια πολύ γρήγορη διαδικασία, που δεν έχει μέσα ΣΥΠΟΘΑ, δεν έχει τη διαδικασία των διοικητικών υπηρεσιακών ενστάσεων, δεν έχει Υπηρεσία Δόμησης, δεν περιμένουμε τη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου ή την πολιτική τοποθέτηση των Τοπικών Αρχών. Αυτό επίσης αλλάζει. Είναι δυο οι αλλαγές λοιπόν τις οποίες κάνουμε. Και στα τελεσίδικα αλλά και στο πώς πλέον διαπιστώνονται οι παραβάσεις αυτές.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Συγνώμη μισό λεπτό, ένα σχόλιο γύρω από τα τελευταία ερωτήματα: Σε σχέση με το ρόλο των Αποκεντρωμένων, θέλω να πω ότι σ’ εκείνες τις περιπτώσεις που έχουμε τελεσίδικες αποφάσεις και μάλιστα κάποιες έχουν και τη βαρύτητα αποφάσεων από το ΣτΕ, εάν δεν υλοποιηθούν από τη στιγμή που δεν υπάρχει το άλλοθι ότι η εργολαβία έχει λήξει, δεν έχω τα χρήματα και άρα πρέπει να περιμένω να γυρίσει το επόμενο έτος για να ξαναεγκριθεί από τον προϋπολογισμό, αυτά όλα αυτή τη στιγμή τα έχουμε προσπεράσει, τότε προφανώς βρισκόμαστε μπροστά σε μια περίπτωση παράβασης καθήκοντος από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς και θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου.

Αυτό είναι το μήνυμά μας προς τις αποκεντρωμένες Υπηρεσίες, να είμαστε απόλυτα σαφείς. Κι ένα επιπλέον στοιχείο για να το έχετε υπ’ όψιν σας και να ψάξετε μέσα από το ρεπορτάζ σας να το συγκρίνετε με αντίστοιχες χρονιές, φέτος τα χρήματα που δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τους Δήμους για την πυροπροστασία, δόθηκαν στις 4/4, από τον Απρίλιο. Συνήθως έμπαινε το θέρος και γίνονταν. Απλώς το αναφέρω να πω ότι κάποια πράγματα όπως και τα θεσμικά που αναφέρθηκαν πριν, έχουν σε μεγάλο βαθμό δρομολογηθεί ήδη, προφανώς και μας το έδειξε αυτό και μας το έδειξε αυτό η πρόσφατη εμπειρία, απαιτούνται πολύ περισσότερα, πολύ πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Π. ΓΙΟΓΑΚΑΣ («ΤΑ ΝΕΑ»): Η εντολή εδόθη, οι μπουλντόζες πότε βγαίνουν και πού;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη, να συνεχίσω λίγο την ερώτηση: Έχουν βρεθεί τα 50 πρώτα με βάση αντικειμενικών κριτηρίων που είπατε κ. Σταθάκη; Δηλαδή έχουμε ήδη όπως έχουμε τη λίστα των 2.500 αυθαιρέτων, έχουμε και τη λίστα των πρώτων στην τάξη αυθαιρέτων που πάμε για κατεδάφιση; Και πότε θα γίνει;

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Τη Δευτέρα θα έχουμε τη λίστα των πρώτων 100 προς κατεδάφιση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»): Κύριε Υπουργέ να συνεχίσω το ερώτημα των συναδέλφων μου. Η μία ερώτηση είναι αν θα δούμε μπουλντόζες και στο Μάτι όπου υπάρχουν ήδη αυθαίρετα όπως έχετε πει, είτε αυτά έχουν καεί είτε έχουν γλιτώσει από τις φωτιές, αυθαίρετες κατοικίες ή άλλα κτίσματα.

Η άλλη ερώτηση που θέλω να κάνω: Ανέφερε προηγουμένως ο κ. Σκουρλέτης για την πρόληψη. Όντως η κυβέρνηση επιδεικνύει αντανακλαστικά μόλις 9 μέρες μετά την καταστροφή, νομοθετεί, το ερώτημα όμως είναι γιατί δεν το έκανε. Νομοθετεί 9 μέρες μετά την τραγωδία σήμερα κάποια μέτρα στη Βουλή. Δεν ψηφίζετε κάποια μέτρα σήμερα στη Βουλή, αυτό δεν αναφέρατε; Κατάλαβα καλά; Το ερώτημα είναι γιατί δε συνέβη αυτό τα προηγούμενα χρόνια, αν υπήρχε κάποιος λόγος που δεν καταφέρατε να ολοκληρώσετε τα σχέδια αυτά. Αυτά τα δυο ερωτήματα, αν θα δούμε μπουλντόζες στο Μάτι και γιατί αυτό δεν έχει συμβεί νωρίτερα.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Κατ’ αρχήν σας ανέφερα ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, θετικό παράδειγμα μιας θετικής πρακτικής μιας καλής πρακτικής της Κυβέρνησής μας που αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών και την έγκαιρη χρηματοδότηση των Δήμων για τα ζητήματα της πυροπροστασίας.

Θα περίμενα να μου τεθεί ένα ερώτημα «πόσα είναι αυτά τα χρήματα και αν φτάνουν» και θα σας έλεγα ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν φτάνουν αυτά τα χρήματα διότι γνωρίζετε κάτω από ποιες συνθήκες βρίσκεται η χώρα από το 2010 αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση και θα λέμε μετά ότι αποπροσανατολίζουμε αν πούμε για τις ευθύνες το ποιοι και πως οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση.

Αλλά νομίζω ότι θα αναγκάσετε τους συναδέλφους Υπουργούς να ξανακάνουν από την αρχή τις εισηγήσεις τους. Διότι σας παρουσιάστηκε μια γκάμα θεσμικών παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα: Κτηματολόγιο, Δασικοί Χάρτες, Νόμος για την αυθαίρετη δόμηση και επιπλέον μετά τη συγκεκριμένη εμπειρία και την ανάγκη να επισπευστούν κάποια πράγματα, πέρα από την πάγια διαδικασία μέσω της Αποκεντρωμένης, η δυνατότητα με πρωθυπουργικό δικαίωμα να προβαίνουν σε συγκεκριμένες κατεδαφίσεις.

Αυτό είναι το επιπλέον σήμερα και αυτό μεταβατικά μέχρι το να λειτουργήσει κάτι το οποίο είναι ήδη ψηφισμένος νόμος του κράτους που προβλέπει τη συγκρότηση του Παρατηρητηρίου Δόμησης το οποίο θα έχει στην ευθύνη του και το θέμα του ελέγχου και της κατεδάφισης των αυθαιρέτων, παίρνοντάς το από τις Αποκεντρωμένες.

Εμείς μάλιστα στο Υπουργείο Εσωτερικών πολύ πρόσφατα είχαμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε συνολικά για τον ρόλο και τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο σύνολο πια της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Και ήδη κάποια πράγματα τα κάναμε στο μέτρο του δυνατού σε σχέση με το σημερινό συνταγματικό πλαίσιο.

Για παράδειγμα, στο νόμο του “Κλεισθένη” που ψηφίστηκε πριν λίγες εβδομάδες, πλέον με απόλυτη σαφήνεια ορίζεται ότι την ευθύνη της αστυνόμευσης και του καθαρισμού των ρεμάτων τον παίρνει πια αποκλειστικά η Περιφέρεια και παύει αυτό το αλαλούμ, το οποίο υπήρχε μέχρι πρότινος όπου σε κάποιες περιπτώσεις τον είχε ο Δήμος, σε κάποιες περιπτώσεις τον είχε η Περιφέρεια και την ώρα της κρίσης ο ένας τα έριχνε στον άλλον.

Κατεύθυνσή μας είναι και με ψηφισμένες διατάξεις του ίδιου του νομοσχεδίου, σε μια σειρά από τέτοιες αρμοδιότητες να αποσαφηνίσουμε τις όποιες αλληλοεπικαλύψεις και κυρίως καθώς θα προωθείται η υπόθεση της συνταγματικής μεταρρύθμισης , άρα θα μπορούμε να επαναπροσεγγίσουμε τον ρόλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο οποίος εκπορεύεται σήμερα η οντότητά του και η παρουσία του εδράζεται σε συνταγματικές επιταγές, να το δούμε ξανά, ενισχύοντας πιο αποτελεσματικά θεσμικά όργανα. Αυτό το έκανα σαν ένα γενικό σχόλιο, για να το έχουμε κατά νου για να δείτε ότι δεν ξυπνήσαμε χτες. Δουλεύουμε πράγματα, προφανώς όμως δυστυχώς πολλές φορές τραγικά γεγονότα μας ξεπερνούν και αυτό μας επιβάλλει να είμαστε πιο αποφασιστικοί, πιο σαφείς και πιο σύντομοι στο τι θέλουμε να κάνουμε.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Επειδή η ερώτησή σας ξεκινάει και στο αν υπήρχε και πρόληψη και νωρίτερα πράξεις και ενέργειες σχετικά με την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, είπε ήδη τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που είχαμε αναλάβει ο Πάνος Σκουρλέτης, εγώ θέλω να προσθέσω ότι μην  ξεχνάτε επίσης και ότι πλέον με δική μας πρωτοβουλία έχουμε σχέδιο διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας και περιοχές οριοθέτησης αυτών των περιοχών, χάρτες οριοθέτησης, όπως επίσης και δασική στρατηγική για την πρόληψη που αναφέρθηκε πολύ σωστά, δεν υπήρχαν αυτά τα εργαλεία στη χώρα μας, άρα υπάρχουν τέσσερις – πέντε πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο θέμα αυτό και η επιτάχυνση νομίζω θα βοηθήσει, διότι τώρα η ερώτησή σας αφορά σε δυο κλάδους.

Το ένα είναι αν θα ενεργοποιηθεί η τροπολογία για την ευθύνη Υπουργού, που σαφέστατα θα ενεργοποιηθεί εφόσον η Ζώνη αιγιαλού και η κήρυξη αναδασωτέας θα εμπίπτουν στην περιοχή ευθύνης και αν ταυτόχρονα από τελεσίδικα Πρωτόκολλα κατεδάφισης θα αξιολογηθούν αυτά που κατά προτεραιότητα εμποδίζουν την πρόσβαση στον αιγιαλό, ή δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα κυκλοφορίας πάνω σε δασική έκταση στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Μα νομίζω είναι αυτό που ζητάει όλη η κοινωνία αυτή τη στιγμή. Ότι πρέπει να προτεραιοποιηθούν οι δράσεις που εξασφαλίζουν τη ζωή, τη λειτουργία των οικισμών, την σωστή πολεοδομική οργάνωση, διότι αυτό που όλη η κοινωνία θέλει νομίζω είναι καθολικό το αίτημα, το ακούω και από όλα τα Κόμματα του δημοκρατικού τόξου, είναι να ζήσουμε κανονικά σε σύμβαση με το περιβάλλον και με τη θάλασσα. Αυτό πρέπει να γίνει.

Άρα και στο επίπεδο των τελεσίδικων που μπορεί να βρούμε παραδείγματος χάριν τοιχία και μάντρες που κλείνουν διόδους προς τη θάλασσα και να είναι τελεσίδικα κατεδαφιστέα. Δεν συμφωνούμε όλοι ότι αυτό πρέπει να επιλυθεί; Τελεσίδικο, κατεδαφιστέο σε περιοχή που κάηκε, που πληρώσαμε φόρο ζωής ως κοινωνία και είναι μέσα σε Ζώνη πυρκαγιάς; Νομίζω είναι από τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσουμε ως κοινωνία, δεν αφορά την Κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση όμως τα κριτήρια θα είναι αντικειμενικά για την προτεραιοποίηση -δεν θα πει ο Υπουργός τη γνώμη του γι’ αυτά- με βάση αυτούς τους όρους που περιγράψαμε. Γι’ αυτό και είπε ο Υπουργός ακριβώς τους όρους που θα χρησιμοποιούνται και για τους επιθεωρητές δόμησης, αλλά και για την απόφαση του Υπουργού, στην περίπτωση δηλαδή της νέας διαδικασίας.

Ν. ΥΠΟΦΑΝΤΗΣ («ΣΚΑΪ»): Ακούσαμε πριν από λίγο ότι υπήρχαν όντως καιρικά φαινόμενα τα οποία για πρώτη φορά τα γνώριζε η Ανατολική Αττική. Ακούσαμε για αυθαιρεσίες οι οποίες το προηγούμενο χρονικό διάστημα έκλεισαν το δρόμο προς την παραλία, έκλεισαν το πολεοδομικό σχέδιο. Θέλω κύριοι Υπουργοί να δώσετε μια απάντηση στους συγγενείς των θυμάτων. Ήταν αυτοί οι μόνοι λόγοι που φόνευσαν 100 συμπολίτες μας;

Ν. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Κατ’ αρχήν επιτρέψτε μου, επειδή ακόμη σε κάποιες από τις περιπτώσεις δεν έχουν κηδευτεί αυτοί οι άνθρωποι, θα παρακαλούσα να μην φορτίζουμε όσο και να έχει το δικαίωμα ο καθένας να κάνει μια ερώτηση όπως την αντιλαμβάνεται, χρησιμοποιώντας λέξεις σαν κι αυτές που είπατε.

Ζήσαμε μια ανείπωτη τραγωδία, πρωτόγνωρη. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά που υπήρξε με τόσα θύματα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Και είπαμε εξ αρχής ότι ο συνδυασμός των συγκεκριμένων συνθηκών κλιματολογικών, σε συνδυασμό με αυτή την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί όχι με υπογραφές του Σταθάκη, του Φάμελλου ή του Σκουρλέτη, κανένας από το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο πολιτευτής, βουλευτής, υπουργός, δεν συνέβαλλε ώστε να φτιαχτεί αυτή η κατάσταση σε όλη την Ανατολική Αττική, στην παραλιακή της Ζώνη, διότι υπάρχουν ανάλογα τέτοια φαινόμενα.

Αυτός ο συνδυασμός του δομημένου περιβάλλοντος με τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες οδήγησε εκ των πραγμάτων σε μια αναποτελεσματική διαχείριση, διότι ως τέτοια εκ του αποτελέσματος κρίνεται, αυτής της κατάστασης.

Σας ερωτώ και αυτό δεν έχει απαντηθεί από κανέναν: μπορούσε να υπάρξει οποιοδήποτε αποτελεσματικό σχέδιο όταν σε τόσο λίγο χρόνο κάλπαζε η φωτιά; Όταν δεν υπήρχαν δρόμοι διαφυγής, όταν αυτοί οι οποίοι κάηκαν, βρήκαν ένα τραγικό θάνατο πάνω στις κλειστές μάνδρες;

Κάποιες από τις οποίες ορισμένοι συμπολίτες μας θεώρησαν καταπατώντας το δημόσιο χώρο –και δεν το λέω τυχαία, θα υπάρξουν στοιχεία το επόμενο διάστημα- τη δημόσια γη και μάλιστα όταν σε αυτή τη συγκεκριμένη δημόσια γη, δεν προβλέπεται καν η χρήση κατοικίας; Γιατί λοιπόν; Αυτά δεν τα βλέπουμε; Τα παραγνωρίζουμε; Λέω ότι η επιχείρηση διάσωσης ανθρώπων ήταν σε πάρα πολύ δύσκολο συνθήκες.

Αν θέλουμε να κάνουμε δημοσιογραφική και πολιτική τυμβωρυχία, μπορούμε να το κάνουμε, δεν θα ακολουθήσουμε. Και χαίρομαι ειλικρινά που τουλάχιστον μέχρι τώρα ανεξάρτητα από τις λαθεμένες κατά τη γνώμη μου πολιτικές εκτιμήσεις, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει υποπέσει στο επίπεδο του αρχηγού της σε μια τέτοιου είδους πολιτική πρακτική και αφήνει κάποιους άλλους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Τους βλέπουμε όλους καθημερινά ποιοι την κάνουν.

Η μεγάλη ευκαιρία σήμερα δεν είναι για πολιτική σπέκουλα, η μεγάλη ευκαιρία είναι να υπάρξει ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο στη χώρα που να δημιουργήσει εκείνη την πίεση απέναντι στα συγκεκριμένα υπαρκτά συμφέροντα για να μπορέσουμε να άρουμε τις αιτίες αυτών των καταστάσεων.

Αυτό είναι το ζητούμενο. Πάνω σε αυτό θα κριθούμε την επόμενη μέρα. Από εκεί και πέρα τα λάθη της διαχείρισης θα αποτιμηθούν, θα γίνει όχι εν θερμώ αυτή η αποτίμηση και θα αποδοθούν ευθύνες. Η δική μας ευθύνη αυτή τη στιγμή δεν είναι η φυγομαχία, η δική μας ευθύνη είναι να δρομολογήσουμε αυτά όλα που σήμερα συζητάμε, να μπορέσουμε να μιλήσουμε ειλικρινά απέναντι στον κόσμο για να μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα. Αυτό νομίζω ότι είναι αντιληπτό.

Όποιος θεωρεί ότι απλώς θα πρέπει να πάμε σε μια λογική κάποιων μέτρων αποκατάστασης των πραγμάτων όπως ήταν μέχρι πριν την προηγούμενη Δευτέρα, είναι σα να υπογράφει ένα συμβόλαιο ότι κάποια στιγμή θα ξαναγίνει αυτό το πράγμα. Αυτό μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε; Σε αυτό νομίζω ότι μπορούν τουλάχιστον οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν.

Ε. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ («Το ΈΘΝΟΣ»): Είπατε νωρίτερα ότι τη Δευτέρα θα έχετε τη λίστα με τις πρώτες 100 τελεσίδικες αποφάσεις. Από αυτό το σημείο μέχρι τις πρώτες κατεδαφίσεις τι χρονική απόσταση να αναμένουμε και αν βάσει της προτεραιοποίησης ξέρουμε το που θα γίνουν οι πρώτες κατεδαφίσεις.

Ένα δεύτερο, στην υπόλοιπη Ελλάδα τι συμβαίνει; Πόσα είναι τα Πρωτόκολλα κατεδάφισης;

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Για το πρώτο η απάντησή μου είναι πάρα πολύ συνοπτική. Έχουμε συμπτύξει μια διαδικασία τριών – τεσσάρων μηνών πρακτικά είναι θέμα εβδομάδων, αυτή είναι η διαφορά. Άρα μπορεί να είναι πάρα πολύ σύντομες, θέμα ημερών ή πολύ λίγων εβδομάδων.

Δεύτερον, στοιχεία από τις άλλες Περιφέρειες της χώρας έχουμε ζητήσει και θα έχουμε εικόνα αναλυτική τις αμέσως επόμενες μέρες. Οπότε δεν έχουμε να πούμε κάτι επιπρόσθετο σήμερα θα επακολουθήσουν πάντως κάποιες εξαγγελίες.

Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ («Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Ήθελα να κάνω δυο ερωτήσεις, η πρώτη είναι προς όλους σας. Επειδή λέτε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Μάτι δεν ευθύνεται η παρούσα Κυβέρνηση και λογικά το λέτε αυτό. Όμως για τη συνέχιση της κατάστασης ευθύνεται η παρούσα Κυβέρνηση. Θέλω να πω δεν ανακαλύψατε φαντάζομαι, ελπίζω να μην ανακαλύψατε μετά τη φωτιά ότι υπήρχαν μάντρες σε δημόσιο χώρο στο Μάτι. Γιατί δεν έγινε τίποτε πριν; Αυτή είναι η πρώτη μου ερώτηση.

Και η δεύτερη είναι περισσότερο τεχνοκρατική. Αναφέρατε κάποια κονδύλια πρόληψης για τη δασοπροστασία προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Μήπως υπάρχουν στοιχεία για την απορρόφηση αυτών των κονδυλίων; Δηλαδή ποια Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει απορροφήσει τα κονδύλια και ποια όχι. Σας ευχαριστώ.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Για να πούμε και το τελευταίο πρακτικά. Επειδή έγινε μια προσπάθεια να ανασυρθεί μια υπογραφή για να δημιουργηθεί μια πολιτική εντύπωση χτες, γιατί πολύ απλά σας είπα και σας ενημέρωσα ότι υπάρχουν πολλαπλάσια κονδύλια τα οποία έχουν κατανεμηθεί νωρίς και θα διαρκέσουν όλη τη χρονιά του 2018. Είπε και ο Υπουργός ο Πάνος Σκουρλέτης για την υπογραφή πόσο γρήγορα έγινε φέτος η κατανομή, άρα δεν υπάρχει θέμα συζήτησης σχετικά με την κατανομή και τη διαθεσιμότητα πόρων.

Εμείς αυτό που συζητάμε στο επίπεδο της πρόληψης είναι η δασική στρατηγική θα φέρει κι ένα πολλαπλασιασμό των πόρων και αυτό είναι το ουσιαστικό, γι’ αυτό συντάσσεται η στρατηγική: για να επενδύσουμε σε μια πορεία της χώρας μας, η οποία θα προλαμβάνει τέτοια φαινόμενα και είναι μια ουσιαστική επένδυση αυτή στο μέλλον.

Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ: Συγνώμη για να καταλάβω σε αυτό που μου λέτε την απάντηση. Μου λέτε δηλαδή ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα κονδύλια από αυτά που διατέθηκαν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις…

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όχι άλλο σας λέω. Από αυτό το κονδύλι για το οποίο έγινε χτες συζήτηση στη συνέντευξη Τύπου του κ. Μητσοτάκη, υπάρχουν πολλά περισσότερα της ίδιας κατηγορίας που έχουν ήδη διατεθεί και χρησιμοποιούνται, άρα δεν υπάρχει κανένα πολιτικό θέμα συζήτησης σχετικά με καθυστέρηση υπογραφής, που αναστέλλει λειτουργίες πρόληψης.

Αντιθέτως περισσότεροι πόροι έχουν διατεθεί πολύ νωρίτερα φέτος, αλλά δεν είναι θέμα το οποίο εμείς θα το βάζαμε, διότι θεωρούμε ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πιο σημαντική από αυτό το θέμα. Δεν θα το βάζαμε ποτέ στο δημόσιο χώρο.

Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ: Εντάξει εμείς ρωτάμε και εσείς απαντάτε.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όχι εσείς μπορείτε, λέω ότι αυτό αφορά την πολιτική συζήτηση, δεν αφορά εσάς. Αυτό είναι ένας σχολιασμός μου για τη χτεσινή τοποθέτηση, δεν αφορά τίποτε άλλο.

Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ: Εντάξει το καταλαβαίνω.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Το δεύτερο ζήτημα που βάλατε, έχει να κάνει με τις παραβάσεις και τις αυθαιρεσίες που πιθανά υπήρχαν στην περιοχή. Αυτό που σας είπαμε είναι ότι οι Επιθεωρητές δόμησης ήδη αναζητούν την εφαρμογή της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας και της περιβαλλοντικής στην περιοχή, απευθύνοντας εκεί που οφείλουμε στην Υπηρεσία Δόμησης των Δήμων τη διερεύνηση της εφαρμογής είτε του άρθρου 23 του 1337 για τις παραλίες και τις περιφράξεις που εμποδίζουν την πρόσβαση προς τις ακτές, είτε άλλες πολεοδομικές αυθαιρεσίες.

Διότι αυτή η αρμοδιότητα ήταν και παραμένει μέχρι να υλοποιηθούν τα Παρατηρητήρια αυθαιρέτων ή να υλοποιηθεί η νέα τροπολογία στους Δήμους. Αυτό το ζήτημα που αφορά όλη την Ελλάδα και δεν το περιορίζουμε μόνο στο Μάτι και δεν πρέπει να το περιορίσουμε μόνο στην Ανατολική Αττική, διότι πρέπει να σας πω ότι η δική μας πολιτική κατεύθυνση είναι πρώτα απ’ όλα η υποστήριξη της περιοχής αυτής μετά από αυτή τη σημαντική τραγωδία και η επαναφορά στις συνθήκες της κανονικής λειτουργίας και της ζωής.

Όμως το θέμα της αυθαιρεσίας και της δημιουργίας κινδύνου είτε Πολιτικής Προστασίας, είτε οποιουδήποτε άλλου κινδύνου, είναι μια οριζόντια προτεραιότητα που με τη νομοθέτηση αναλαμβάνουμε και κεντρικά την ευθύνη για να επιλύονται τέτοια ζητήματα.

Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα λέτε ότι νωρίτερα θα έπρεπε να σας έχουν ενημερώσει οι Δήμοι ότι υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα σε συγκεκριμένα μέρη.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Οι Δήμοι ενημερώνουν και έχουν τη δυνατότητα της ολοκλήρωσης της πράξης της διοικητικής αυτοτελώς και μετά να πάνε οι ενστάσεις στο ΣΥΠΟΘΑ. Αυτό είναι μια υφιστάμενη διαδικασία. Εμείς τώρα ελέγχουμε και αν τηρήθηκε. Δεν έπρεπε να μας ενημερώσουν, έπρεπε να εκτελέσουν την αρμοδιότητα. Θα μας πει βέβαια και ο Υπουργός Εσωτερικών, αλλά αυτό δεν είναι; Να εκτελέσουν αρμοδιότητα! Τι άλλο;

Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ: Το λέω, γιατί χρησιμοποιείτε διάφορους τεχνικούς όρους που ενδεχομένως εγώ δεν μπορώ να εκφράσω πρακτικά. Λέω, το γεγονός ότι υπήρχαν οι μάνδρες αυτές, το γνωρίζατε; Όχι εσείς προσωπικά, εννοώ οι Υπηρεσίες. Ή δεν το γνωρίζατε; Το γνώριζαν και το γνώριζαν και οι πολίτες.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να το πω απλά και πως ακριβώς ισχύει. Η διάγνωση της παράβασης είτε στην πολεοδομική λειτουργία είτε στην δασική έκταση, είτε όσον αφορά τις ακτές και τους αιγιαλούς και τις περιφράξεις είναι ως αρμοδιότητα κατά πλειοψηφία όλων αυτών, στην Υπηρεσία Δόμησης και τα Δασαρχεία που κάνουν τις πράξεις διοικητικής αποβολής για τα δασικά.

Οι Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων όχι απλά διαπιστώνουν το πρόβλημα, αλλά συντάσσουν και τα Πρωτόκολλα. Και τα Πρωτόκολλα αυτά μετά την όποια διοικητική προσφυγή, πηγαίνουν στην Αποκεντρωμένη για εκτέλεση. Άρα το αν αυτό υλοποιήθηκε, είναι κάτι που και οι επιθεωρητές δόμησης το ελέγχουν στην περιοχή. Είναι μια αρμοδιότητα ολόκληρη αυτοτελής των ΟΤΑ.

Θ. ΚΑΡΑΟΥΛΑΝΗΣ («GREENAGENDA»): Υποθέτω την τροπολογία θα τη δούμε θα μας τη στείλετε, απλώς θέλω να ρωτήσω επειδή έχετε συναρμοδιότητα στο Σώμα Επιθεωρητών ποιος από τους δυο θα είναι ο νέος Υπουργός κατεδαφίσεων, αν κατάλαβα καλά το πνεύμα της ρύθμισης.

                    Είπατε για ειδικό χωρικό σχέδιο στο Μάτι, ενώ ο κ. Φάμελλος είχε πει ότι είναι συνταγματική μας υποχρέωση η αναδάσωση, άρα θέλω να καταλάβω θα αναδασωθεί ή θα πολεοδομηθεί το Μάτι. Τρίτον, η παρούσα Κυβέρνηση όταν ανέλαβε έλεγε ότι τα ειδικά χωρικά σχέδια είναι κάτι το εφιαλτικό και διαβολικό για τα ιδιωτικά συμφέροντα, τώρα βλέπουμε ότι γίνεται προς όφελος των πολιτών, το νομοθέτησε ο κ. Σταθάκης βεβαίως το ειδικό χωρικό σχέδιο, αλλά η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ αυτή είναι εξ όσων γνωρίζω και η κα Κλαπατσέα και ο κ. Μπελαβίλας  σε εκδηλώσεις έχουν πει ότι δεν είναι ο σωστός τρόπος σχεδιασμού αυτός.

                    Άρα εάν προχωράμε τα ειδικά χωρικά σχέδια και για μη μεγάλες επενδύσεις, προς όφελος των πολιτών αν υπάρχει κάποια αλλαγή πολιτικής.

                    Και τελευταίο κ. Σταθάκη σε προηγούμενη συνέντευξη Τύπου σας είχαμε ρωτήσει εάν οι πόροι του Πράσινου Ταμείου μπορούν να κατευθυνθούν μετά το τέλος του μεσοπρόθεσμου εκεί που πραγματικά προβλέπει ο νόμος, δηλαδή στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και στον πολεοδομικό σχεδιασμό μεταξύ άλλων, μας είχατε πει ότι είστε σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές και θέλω να μάθω αν τα 2 δις που υπάρχουν, μετά τις 21 Αυγούστου θα είναι διαθέσιμα για όλα αυτά, ή αν θα πάμε το 2022. Ευχαριστώ.

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Θα είμαι συνοπτικός γιατί μια απάντηση χρειάζεται Τσακαλώτο, οπότε εκεί είμαι πάντα επιφυλακτικός. Άρα το Πράσινο Ταμείο υποθέτω ότι σταδιακά θα μπορούμε να αυξάνουμε το ποσοστό δέσμευσης, τηρώντας πάντα τα δημόσια οικονομικά.

Το ειδικό χωρικό, σήμερα δηλαδή στο Πράσινο Ταμείο ουσιαστικά με αυτό που κάνουμε τη ρύθμιση εξαιρούμε από το 2,5% που ισχύει τα ποσά που θα πάνε εκεί. Φαντάζομαι σταδιακά όμως το Πράσινο Ταμείο θα αποκτήσει την ευχέρεια που επιβάλλεται να αποκτήσει.

Στο ειδικό χωρικό και στην κριτική που ασκείται -πολύ σεβαστή- από πολλές φωνές έγκυρες πολεοδόμων, διότι είναι ένα πολεοδομικό εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για μεγάλες επενδύσεις. Προβλέπει παρέκκλιση από ισχύοντες πολεοδομικούς κανόνες, υπό ορισμένες όμως προϋποθέσεις και διατηρεί πάντα και μια μέριμνα για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

Εμείς το προβλέψαμε αυτό το ειδικό χωρικό ακριβώς επειδή είναι ένα πιο ευέλικτο πολεοδομικό εργαλείο από ό,τι η κανονική διαδικασία, να το χρησιμοποιούμε και σε περιπτώσεις που υπάρχουν φυσικές καταστροφές, ακριβώς για να δίνουμε τη δυνατότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε επανασχεδιασμό μιας περιοχής, να επιλύουμε θέματα υποδομών, ασφάλειας, περιβαλλοντικού ισοζυγίου και ταυτόχρονα να περνάμε σε ένα καθεστώς οργανωμένης δόμησης μιας περιοχής, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχε πολεοδομικούς κανόνες, δεν είχε τίποτε.

Άρα είναι το κατάλληλο εργαλείο αυτή τη στιγμή, είναι πιο εύπλαστο, είναι πιο δυναμικό, είναι πιο εύκολο να μπορέσει να παρέμβει σε αυτό η αναδάσωση και οι επιπτώσεις της. Τα περί αναδάσωσης είναι δεδομένα: θα γίνει αναδάσωση. Σε όλες τις πληγείσες περιοχές η πράξη αναδάσωσης είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν υπάρχει θέμα προς συζήτηση.

Το ειδικό χωρικό παίρνει υπόψη του αυτό; Ναι είναι η απάντηση και ακριβώς επειδή ως ειδικό χωρικό θα μπορέσει το ειδικό χωρικό όπως και κάθε πολεοδόμηση έχει ένα στοιχειώδες μικρό, μεσαίο ή μεγαλύτερο αναδασμό στο εσωτερικό της περιοχής. Κάποιος θα συνεισφέρει εκ των πραγμάτων γη για να αποκτήσει ένα ισοζύγιο για να μπορούν να φτιαχτούν τα έργα υποδομής, κάποιος θα φτιάξει το ισοζύγιο πρασίνου προκειμένου να υπάρχει η παρέμβαση.  Έχει όμως χώρο για να μπορούν να γίνουν όλα με ένα τρόπο κανονικό, έχεις την ευελιξία των συντελεστών δόμησης να μπορείς να τους αυξήσεις ή να τους μειώσεις, στο πλαίσιο του ειδικού χωρικού και να δημιουργήσεις ένα ισοζύγιο στο τι προσφέρει και το τι παίρνει.

Άρα υπάρχουν όλα τα εργαλεία γι’ αυτό και δεν στάθηκα πάρα πολύ. Εμείς κατ’ αρχάς έχουμε επιλέξει αυτό, έχουμε ανοίξει ένα διάλογο, χτες συνάντησα τον Πρύτανη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, θα επακολουθήσουν  συναντήσεις με το ΤΕΕ και με όλους τους φορείς, προκειμένου να μπορέσουμε αυτό να του δώσουμε μια υπόσταση μέχρι τον Σεπτέμβριο, που να μπορέσει να προχωρήσει και να προχωρήσει γρήγορα. Επαναλαμβάνω το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι έχεις τον πρώτο κύκλο ισχυρών αποτυπώσεων και παρεμβάσεων από το master plan και τις πρώτες πολεοδομικές, δηλαδή σε έξι – επτά μήνες και αυτό είναι το πλεονέκτημα που θέλουμε να αξιοποιήσουμε.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Και για να το διευκρινίσω για να μην υπάρχει παρανόηση. Οι δηλώσεις μας όλες που είναι κοινές περιλαμβάνουν την υποχρεωτική κήρυξη ως αναδασωτέας της έκτασης που περιλαμβάνεται στη δασική νομοθεσία αυτό λέει το 117.3. και έχω ήδη κι εγώ τοποθετηθεί για τη δυνατότητα μιας πρότυπης πολεοδομικής οργάνωσης ώστε έτσι να επιλυθούν και τα ζητήματα παράβασης της νομοθεσίας δάσωσης και αιγιαλού στην περιοχή. Ευχαριστώ.

Και βέβαια όλοι οι διέξοδοι, οι Ζώνες κυκλοφορίας χωρίς συνάθροιση κοινού, πλατείες, πεζοδρόμια που κι αυτά μας έλειψαν πολύ κατά την περίπτωση της πυρκαγιάς.

Π. ΜΠΙΤΣΙΚΑ («DOCUMENTO»): Ήθελα να ρωτήσω το εξής: μιλήσατε για απεμπλοκή από προσφυγές διοικητικές σε περιπτώσεις κρίσιμες, ταυτοποιήσεις αυθαιρέτων και τα λοιπά και κατ’ ευθείαν προσφυγή σε δικαστική προσφυγή. Σημαίνει ότι θα υπάρχει επιτάχυνση και στο επίπεδο το δικαστικό, όταν πια δηλαδή η διαδικασία πάει προς τα εκεί, αν θα υπάρχει επιτάχυνση με κάποιο τρόπο και από τα Δικαστήρια. Αν υπάρχει μια πρόβλεψη τέτοια, ένα.

                    Δεύτερο, ήθελα ρωτήσω, αναφερθήκατε στο χώρο που χάθηκαν οι 26 άνθρωποι ο κ. Φάμελλος νομίζω αναφερόμενος σε δασοτεμάχιο αυτό το κτήμα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ένα τρίτο, για τις πυκνώσεις αυτή η ρύθμιση το σχέδιο νόμου πότε αναμένεται να έρθει.

                    Και κάτι ακόμη για την πυροπροστασία. Στον προϋπολογισμό οι παρεμβάσεις της πυροπροστασίας δεν ξεπερνούν το 0,03%. Αυτό ως πολιτική κατεύθυνση δεν δείχνει κάτι; Δηλαδή 0,03% για πυροπροστασία; Άλλο η πυρόσβεση.

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Είναι σαφής η διάταξη, επαναλαμβάνω είναι μεταβατική. Παρακάμπτει το στοιχείο του κατεπείγοντος, παρακάμπτει τις συνήθεις διοικητικές ενστάσεις και οριοθετεί φυσικά, μπορεί να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφασίσει οτιδήποτε αναστολή, ολοκλήρωση, αποζημίωση, τίποτε. Ό,τι αποφασίζουν σε αυτές τις περιπτώσεις.

Άρα έχει τη διατήρηση του νομικού δικαιώματος στο ακέραιο και περιορίζει τη δυνατότητα της διοικητικής προσφυγής. Φαντάζεστε και φαντάζομαι όμως ότι μιλάμε για ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας επιθεωρητές δόμησης του ΥΠΕΝ, Υπουργική Απόφαση σε περιπτώσεις ακραίες και καταφανώς παράνομες και παράτυπες.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Περιληπτικά για τις τρεις ερωτήσεις που θέσατε. Πρώτον, όσον αφορά την έκταση το γήπεδο στο οποίο δυστυχώς βρέθηκαν οι σωροί 26 θυμάτων ανέφερα ότι το ζήτημα που εκκρεμεί είναι διακατεχόμενης δημόσιας δασικής έκτασης, που έχει κριθεί σε Α βαθμό υπέρ του Δημοσίου. Ως εκ τούτου χαρακτηρίζεται αντί για αγρόκτημα ή οικόπεδο δασόκτημα από την απόφαση του Πρωτοβάθμιου. Σε κάθε περίπτωση όμως ο τυπικός τίτλος είναι «διακατεχόμενη δημόσια δασική έκταση», αν θέλετε το τυπικό που αναφέρεται και στο κείμενο των επιθεωρητών.

Δεύτερο ζήτημα όσον αφορά τις πυκνώσεις. Για να λυθούν οποιεσδήποτε παρερμηνείες εγώ σας διευκρίνισα δυο βασικά ζητήματα: τη νομιμότητα της πύκνωσης και των περιοχών που αποκλείονται από την πύκνωση τα αναφέραμε ήδη ποια θα είναι η εισήγησή μας. Προφανώς θα βγει σε διαβούλευση και θα ακολουθηθεί και η κοινοβουλευτική διαδικασία.

Αυτό που έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει είναι ότι στο τέλος του καλοκαιριού θα μπει στη διαβούλευση. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε πει δημόσια, δεν είναι κάτι το οποίο το έχουμε ποτέ διαψεύσει και πράγματι δουλεύουν οι ομάδες εργασίας για να έρθει και στο Υπουργικό Συμβούλιο και να το συζητήσουμε στο υπουργικό επίπεδο δηλαδή για να μπορέσει στη συνέχεια να βγει και στη διαβούλευση.

Τρίτον ως προς το κόστος πυροπροστασίας. Ήδη τοποθετήθηκα γι’ αυτό, αναφέρθηκα εκτενώς θα έλεγα στο ότι επιλέξαμε τη σύνταξη δασικής στρατηγικής για όλα τα πεδία της δασικής πολιτικής, που ένα σημαντικό είναι το θέμα της πρόληψης. Άρα το θέμα της πυροπροστασίας εκ μέρους της πρόληψης.

Σας ανέφερα για την αλλαγή των δασικών διαχειριστικών μελετών που έγινε φέτος και επίσης έχουμε κι άλλα βήματα να κάνουμε στο επίπεδο το ρυθμιστικό και σας ανέφερα επίσης για τη δική μας πρόταση πρόληψης, η οποία θα έχει και ισχυρό προϋπολογισμό στο επίπεδο των έργων, των διαχειριστικών έργων μέσα στα δάση έτσι ώστε να υπάρχει πρόληψη και από τη μεριά του δασικού χώρου.

Αυτά νομίζω αναφέρθηκαν ήδη ως βασική επιλογή που δεν γίνεται κατόπιν εορτής, έχει ήδη περιληφθεί σε δυο συνεδριάσεις της Βουλής. Η κα Καφαντάρη που είναι εδώ το θυμάται το έχουμε συζητήσει ήδη δυο φορές και είναι διατυπωμένο ως άποψη εκ μέρους της Κυβέρνησης.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ, γεια χαρά.