Συμβασιούχοι Κοινωφελούς Δ. Αθηναίων: Ζητάμε μόνιμη εργασία για την επιβίωση μας - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
27
Νοέμβριος
Back

Συμβασιούχοι Κοινωφελούς Δ. Αθηναίων: Ζητάμε μόνιμη εργασία για την επιβίωση μας

Οι 23 Συμβασιούχοι της Κοινωφελούς εργασίας του προγράμματος 8/2018 του ΟΑΕΔ στο Δήμο Αθηναίων -των οποίων η αρχική 8μηνη σύμβαση πήρε παράταση 4 μηνών και το πρόγραμμα έχει φτάσει πλέον στην λήξη του- με επιστολή τους στο aftodioikisi.gr απευθύνουν δραματική έγκλιση προς τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να επιστρέψουν στις θέσεις τους, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρότατα βιοποριστικά ζητήματα, ενώ όπως ενημερώνουν ο ΟΑΕΔ δεν τους συμπεριέλαβε σε νέο αντίστοιχο πρόγραμμα του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Δ.Σ. του δήμου Αθηναίων έχει ψηφίσει υπέρ τους αιτήματος των συμβασιούχων 2 ψηφίσματα, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο, αναγνωρίζοντας το έργο και την προσφορά τους στο δήμο όλο αυτό το διάστημα, καθώς οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι κάλυψαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών, σε τομείς ζωτικούς για την λειτουργία της πόλης και της κοινωνίας οι οποίοι χρειάζονται αριθμό εργαζομένων πολύ μεγαλύτερο από τον υπάρχοντα. Χαρακτηριστικό είναι ότι 8.500 δημόσιοι υπάλληλοι κατά την τελευταία δεκαετία βγήκαν σε σύνταξη και υπάρχει μείωση προσωπικού και τεράστια ανάγκη αναπλήρωσης.

Παράλληλα στις επιστολή τους τονίζεται ότι αρκετοί από αυτούς βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα προς το ζην εκείνων και των οικογενειών τους, συνεπώς η επιστροφή στην ανεργία μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική, ενώ επισημαίνεται ότι πιθανά επίδομα δεν μπορούν να λύσουν το τεράστιο πρόβλημα που υφίσταται. Επιπλέον στην επιστολή τους παρουσιάζονται μία σειρά από αντικειμενικές δυσκολίες για εύρεση νέας εργασίας στη παρούσα κατάσταση, λόγω ηλικίας, έλλειψη προϋπηρεσίας κ.α.

Τέλος επισημαίνεται ότι δεν μπορούν να είναι εγγεγραμμένοι σε σωματεία, καθώς οι συμβασιούχοι ΟΑΕΔ δεν θεωρούνται κανονικοί εργαζόμενοι, ενώ έχει λήξει η σύμβασή τους άρα ως άνεργοι δεν δικαιούνται να είναι μέλη σωματείων εργαζομένων.

Κλείνοντας την επιστολή τους σημειώνουν ότι: «ΟΛΟΙ οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ εργασία, διότι αυτή είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξασφαλίσουν τα θεμελιώδη της επιβίωσης, στέγη τροφή ρεύμα… Το δικαίωμα αυτό είναι όχι απλά ανθρώπινο αλλά και ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ, διότι καθορίζεται στο ελληνικό Σύνταγμα. H εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Kράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού.

Όμως το ελληνικό κράτος δεν εφαρμόζει το Σύνταγμα, δεν μας εξασφαλίζει απρόσκοπτη εργασία, αφού ξαναμπαίνουμε στην ανεργία. Το Σύνταγμα έγινε για να υπερασπίζεται τους πιο αδύναμους, και τους οικονομικώς αδύναμους, και ζητάμε τα θεμελιώδη δικαιώματά μας.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΗΤΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ,

ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΝ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»

Δείτε εδώ τα σχετικά ψηφίσματα του δήμου Αθηναίων

Ψήφισμα Δεκεμβρίου

Ψήφισμα Σεπτεμβρίου

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!